Jag såg inget runt

Ett av mina inlägg från vår resa till Bornholm i somras hade rubriken ”The Big Four”.
Vi hann under vår vistelse med att besöka alla de fyra berömda rundkyrkorna på den härliga danska ön. Vill ni se/återse dem är det bara att trycka på den blå länken här. Riktigt fina kyrkor både på insidan och utsidan.
https://bosseliden.wordpress.com/2014/07/12/the-big-four/

Innan jag la in inlägget i juli läste jag på om rundkyrkor och insåg att vi hade ganska nära till den enda kvarvarande rundkyrkan i Skåne.
När vi åkt förbi Valleberga under våra bilresor genom vackra Österlen har jag tittat på den ganska ”skamfilade” kyrkan (den ser inte helt vit ut från utsidan) längs med vägen och konstaterat att någon rundkyrka är det inte. Antagligen finns det en annan ort med samma namn i vårt södra landskap.

I söndags när vi skulle fira vår bröllopsdag tog min nyfikenhet överhand och jag bestämde mig spontant för att undersöka en grej. Därför svängde jag av från genomfartsleden. Det var en tanke som kunde vara möjlig. Jag parkerade på grusparkeringen och gick ur bilen.

Rundkyrka ett

Visst var det så. Rundkyrkan var gömd i all utbyggnad och syntes inte från ”stora”  vägen.

Rundkyrka två

Trist nog var kyrkan stängd och vi hade en tid att passa.

När vi kom hem hann jag googla direkt på Valleberga kyrka och kunde läsa lite information. Det var innan jag gick på Bloggpromenad, annars hade det aldrig blivit av att jag gjort det.

Fakta: Som jag skrivit ovan är Valleberga kyrka känd för att vara Skånes enda kvarvarande rundkyrka. Den är byggd i kalksten i mitten av 1100-talet. En av flera teorier är att det är en dansk biskop med namnet Eskil som ligger bakom byggandet. Man har tidigare ansett att rundkyrkorna har byggts som försvarskyrkor, men en senare uppfattning är att övervåningarna främst har tjänat som magasin.

Kuriosa: 2004 programmerade man kyrkklockorna att ringa tio minuter före solnedgången på lördagarna, men några veckor senare inträffade ett tekniskt fel och klockorna ringde oavbrutet. Första gången kunde kyrkvaktmästaren stanna klockorna omgående, men andra gången ringde de oavbrutet i två timmar.

 

 

45 tankar på “Jag såg inget runt

 1. Superintressant, det där med kyrkor. Kyrkor har ju en lång historia.
  Just nu intervjuar Sveriges Radio Skaraborg en kvinna från Hjo, jojo. Det handlar om hemvården. På tal om ingenting, eller att ni bott i Hjo 😉
  Kram, Gerd

 2. Att besöka kyrkor är alltid trevligt. Vi gör det ofta både i Sverige och nästan var vi än är i världen.
  En annan spännande sak är att ströva runt på gamla kyrkogårdar och läsa på gravstenar. Man undrar vad som hänt och vilket liv de levat som har sina stenar där.
  Kram Susan

  • Jag har också den hobbyn men tyvärr är många kyrkor stängda på landet. Ända sedan jag var liten grabb har jag läst på gravstenar. Begrundat. Undrat. Fantiserat. Försökt hedra dessa för mig okända människor. Det var ett perfekt sätt att lära sig plus och minus i matte. 🙂 Jag brukade räkna ut hur gamla de blivit. En del kyrkor och kyrkogårdar ligger högt med en härlig utsikt över nejderna. Det är rogivande att vistas där. Jag skulle kunna tänka mig att vara kyrkvaktmästare. En kyrkvaktmästare som jobbade inomhus i vissa väder. 🙂
   Kram Bosse

 3. Intressant att åka runt och titta på gamla kyrkor. I somliga landskap finns det gott om dem! För mig är det en helig byggnad och jag känner vördnad när jag stiger in genom dörren. I Grekland minns jag att man fick dra ner sina shorts ordentligt över benen och skyla sin överkropp. Tur att modet var ”långa” shorts … Tack för ännu en ny ”kyrkbild” som jag inte sett förr. Ha en fin dag!

 4. Besökte Domkyrkan i Lund i somras, mycket vacker. Gillar att besöka kyrkor och det finns ju så många så det nöjet tar ju aldrig slut..

 5. Både gubben och jag är ateister och gick ur statskyrkan, som det hette då, för nästan 50 år sen men…..vi älskar att titta på och besöka kyrkor. Dom är ju för det första verkligt vackra byggnader och så känner man ”tidens vindslag”!
  KRAM<3
  Susie

  • Ni måste ha varit tidiga med det beslutet. Annars var det skilsmässan från staten som var orsaken till att antalet sköt i höjden. Ni är säkert extra välkomna att titta in i kyrkor. 🙂 Tidens vindslag var ett bra ord. Undra om de kommer att riva många kyrkor inom de närmaste åren.
   Kram Bosse

 6. Vi liksom Susie gick ut stadskyrkan, men inte så längesen som 50 år sen. Men vi går ofta till kyrkor och kollar hur de ser ut inuti. Både här hemma och utomlands. Sitter gärna en stund bara för vilans skull. Det är så avkopplande.

  Kram/Gilla

 7. Så spännande! Jag har vissa planer på att åka till Bornholm tillsammans med två väninnor nästa sommar. Nu fick jag lära mig en hel del om rundkyrkorna där,så då kan jag ju glassa lite.
  Kram, Ingrid

 8. Intressant läsning – det är något visst med kyrkor och gravar. Besöker dem gärna var vi än är i världen! Kyrkor och andra riktigt gamla byggnader är en kulturskatt som vi ska vara rädda om och bevara. Jag har besökt Rundkyrkorna på Bornholm, men visst inte att det fanns en i Skåne.
  Kram, Gunilla

  • Jag är också svag för gamla byggnader och är oftast emot när de vill riva dem.
   Det tog ett tag innan jag kom på vad som antagligen hade hänt. Vad kul det var att upptäcka att det fanns en liten rundkyrka i mitten. Hade jag googlat på just Valleberga kyrka hade jag naturligtvis vetat svaret. Nu var det mycket häftigare att leka detektiv.
   Kram Bosse

 9. Jag tycker väldigt mycket om gamla byggnader, allt från kyrkor och slott till små jordkällare, eller ja det sista kanske var lite väl…men ändå. Däremot skulle jag INTE vilja ha en kyrkklocka dåna i två timmar, hur mycket historia det än må vara i den!! Stackars människor som bodde i närheten! Och var det inte så förr att kyrkklockorna skulle klämta om en fara/fiende var i antågande…? Eller kan det vara rentav så att de visste att ryssen var på gång, om än i Stockholms skärgård, och att de bara var ute i god tid…?? Nu fick vi lite att fundera på.
  Ha det gott!!
  Kram kram

 10. Angående kyrkklockor: i Cotignac, som vi brukar/brukade besöka någon gång per år, klämtar klockorna en gång i kvarten. Och så ska det vara. Lite mycket kling och klang om man bor i närheten, vilket man gör om man bor i byn.

  • Ystad är ensamma om att ha en lurblåsare som blåser hela året om från sitt ”torn” i Mariakyrkan. Jag har inte läst om att någon boende i närheten klagat, men en av mina bloggvänner blev störd från ett hotellrum i somras. Vi hör inget hem till oss.
   Cotignac låter både spännande och franskt. Är jag ute och reser?

 11. Oj så spännande det är med kyrkor. Så mäktigt och så vackert.
  Jag brukar åxo tänka på alla människor som besökt kyrkan jag kliver in i. Hur var det då? Hur levde dom? Hur hade människorna som besökte kyrkan? Ja fantasierna bara skenar iväg på ett kyrkligt sätt alltso.
  Valleberga kyrka ser riktigt vacker ut. Spännande.
  Torsdagskram från mig.

  • Tänk om vi kunde åka i en tidsmaskin bakåt i tiden. Jag skulle vilja göra ett stopp vid varje århundrande. Hela tiden skulle jag ha en röd knapp i fickan som jag skulle trycka på om det blev för spännande. Ett ljudlöst tryck och vips var jag hundar år bort från det otäcka.
   Torsdagskram tillbaka.

 12. Vacker byggnad den där kyrkan. Har en gång i tiden hyrt ovanvåningen på en ”muminvilla” med runt torn, det var ett mysigt hus, synd att det höll på att ruttna bort så vi fick flytta därifrån. Hoppas du har en fin torsdag! Kram!

 13. Jag tycker också om kyrkor. Brukar alltid besöka några när jag befinner mig på nya platser. Har varit på Bornholm och sett rundkyrkorna och blev vansinnig när det visade sig att alla foton jag tagit inte hade blivit någonting! Jag blir också vansinnig när jag hör talas om kyrkor som ska byggas om till pizzerior eller något annat oanständigt.

  • Jag brukar också söka mig till kyrkor på nya ställen. Oftast är de pampiga och syns på långt håll. Jag förstår dig. Inte kul alls. Om det var länge sedan du var på Bornholm kanske det är läge för en repris? När vi var där i somras var det tjugo år sedan sist. En mycket fin ö.
   Kram Bosse

 14. Den kyrkan måste jag ta mig en titt på, men det blir nog inte förrän våren!
  Det vore väldigt intressant att få titta in i den. Idag har jag varit och tittat på en stenkyrka
  i Småland, Törnsfalls kyrka. En ovanlig och vacker kyrka!
  Tänk vad de kunde bygga förr trots enkla hjälpmedel!
  Kram M.E

  • Den står där och väntar på dig. Själv fick jag plötsligt en längtan efter våren. Den kommer säkert.
   Jag tog fram kartboken och hittade ett kors och orten. Lite nordväst om Västervik. Det tog längre tid men oftast blev det både snyggare och hållbarare. Undra om de kunde tänka sig, att det de byggde då skulle finnas kvar så långt efteråt.
   Kram Bosse

  • Egentligen älskar jag utsikter men vill inte stå nära ett stup och titta ner. Det är härligt att sitta i ett flygplan i klart väder, som inte flyger så högt. Då trivs jag. I ett träd blir det definitivt en lägre gren. Då kan vi sitta där och småsnacka. Kram. Ps. Skönt att du varit ute en sväng.

 15. Hamnade av en slump här via ett bildsök på google. Trevlig sida! 🙂 Jag är själv intresserad av gamla rundkyrkor och dess historia. Såg att du nämnde Biskop Eskil i någon text här. Han studerade i Frankrike och lärde känna Bernard af Clairvaux, som är mannen bakom många kyrkor och kloster i Norden. Ett hett tips är att läsa Erling Haagesens böcker. Han har studerat kyrkorna på Bornholm och dess topografi i årtionden. Han har även samarbetat med Henry Lincoln, som skrev ”Holy Blood Holy Grail”, om Tempelriddarnas inverkan på dessa kyrkor. https://www.youtube.com/watch?v=V-a_yrBGWYs Här är en länk till en dokumentär som handlar om bl.a dessa kyrkor ca 56 minuter in i filmen. Hoppas detta kan vara till hjälp, för det öppnade en helt ny värld för mig. Lämna gärna en kommentar. Hälsningar Roger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s