Vi har sommar än

0010001

Jag vände blad i min väggalmanacka förra veckan. Nu ser jag en behaglig bild med en solnedgång en höstkväll någonstans vid havet. Himlen är målad av någon med säker hand. Under fotot står det November 2014 med svarta bokstäver på vitt. Den sista höstmånden enligt mina gamla barndomskunskaper. Ändå har vårt land ett omväxlande klimat sedan flera veckor tillbaks. Jag har sett hur bloggvänner och FB-vänner visar upp snölandskap.
Till Ystad brukar hösten komma den 11 november, enligt experterna på SMHI. Det är då det varit under tio plusgrader i fem dygn i sträck. Det ska bli spännande att se om årets höst blir den senaste som den skånska Wallanderstaden haft någonsin. Det är sydliga vindar i kombination med hög och lågtryck på rätt ställen, som gjort att den varma luften stannat kvar. Hösten ska enligt Marcus Sjöstedt på SMHI vara minst två veckor försenad. För mig får den gärna ta en annan väg och hoppa över Ystad. En molnfri himmel gör att marken kyls av fortare och värmen strålar ut i atmosfären. Men i och med att Ystad ligger så nära havet så hjälper det till med att hålla lite värme kvar. Vattnet värmer och jämnar ut temperaturen vid kusten, menar Marcus, men redan någon mil inåt landet avtar den effekten.
Tänk om det fortfarande är sommar när det är skyltsöndag första advent. Kommer tomten att ha badbyxor, linne och sommarskägg?

50 tankar på “Vi har sommar än

 1. Min gubbe fyller år den 14 och då brukade nästan alltid snöa när vi bodde i Stockholm. Visserligen låg inte snön kvar, men ändå….. Det var alldeles för tidigt!
  Numera så brukar vi som ni ha behaglig temperatur ända in i december, ja t.o.m. fram till jul. Så jag tycker inte att årets höst har varit speciell trots att det pratas/skrivs om det väldigt mycket!
  KRAM ❤
  Susie

 2. Jag är lite kluven till mildvädret, jo en bit in i November får det gärna hålla i sig med varmare grader, sen vill jag ha frost och hög klar luft, sol varje dag så klart. Väder har vi oavsett och tur är väl det. Sista dagen av de åtta…… sen ska jag ut och jaga Kurt…… men först måste jag nog sova lite 😉 Ha en härlig dag, nu är det dags att hoppa in i bilen och bege sig till det lilla hotellet vid havet. Kram

 3. Jag gillar när hösten är lång och mild. Skulle sedan vintern även den bli mild och snöfri så är jag nöjd. Men solen får gärna skina och himlen vara blå. Om nu någon väljer att beakta mina önskemål…

  Ha en bra dag önskas från en regnig del av vårt landskap.

 4. Instämmer med allt 🙂 Njut av årets väder och tänk inte så mycket på datum! Förra året var det nästan lika varmt, enligt min dagbok. Kanske inte lika många dagar i rad, men det var ingen kall höst då heller! Yngsta fyller år den 16:e, en gång under dessa 24 år vet jag att hennes syskon inte kunde komma för det var dåliga vägar! (På tal om det, jag ska svara på ditt mejl, har inte glömt det, men inte blivit rätt tillfälle)

 5. Det sas på radion i helgen att hösten redan kommit till Skåne. Alltså blev det tidigare. Fast jag kan tycka att det fortfarande är väldigt milt. Skönt!
  Vacker bild. 🙂 Ha en fin onsdag!
  Kram

 6. Det är väldigt milt väder här också. Det enda som påminner om höst är att träden är nästan kala och att det är lite grådisigt. Jag tror inte Tomten äger några badbyxor, för när jag var på Bakken i juli ett år då all världens tomtar har konferens, så var alla klädda i sina vanliga tomtekläder fastän det var närmare 30 grader. Kram

 7. För min del får gärna hela vintern hoppa över oss i Göteborg. Fast det är fint med vitt också. Är ambivalent där. Om det bara är bart och torrt på vägarna får det egentligen gärna vara vitt på sidorna.

  Sommarskägg? Är det lika med några veckor gammalt semesterskäggstubb :-)?

  • Jag har samma tankar. Om det bara fick ligga kvar och inte blev slask och halt. Då lyser det upp vackert och en solig dag med fem minusgrader och hög klar luft är vacker och njutningsbar.
   Semesterskägg är ett bättre ord. Tredagarsstubb räcker för de med riklig och snabb utväxt. På sommaren växer allt fortare.

 8. Kanske tomten byter kreation i år. Tycker nog att han haft sin dress länge nog. REdan när jag var lite var han klädd på samma sätt. Men då var ibland renarna med. Nu tycker jag att han oftast lämnat dem hemma.
  Ja, tänk skyltsöndag snart och första advent. Har liksom glömt….
  NJuter fortfarande av fint väder även om det är lite kyligare och idag blåser det också i palmerna.
  Men det gör inte så mycket….
  Önskar dig en trevlig dag.
  Kram!

  • Risk att du får en ”chock” när du kommer hem. Ditt kyligare där nere är mycket behagligare än vårt väder här. Du borde stanna där till första advent för att slippa novemberdepression. 🙂 Men du längtar säkert efter andra saker på två ben.
   Kram Bosse

 9. Det var en väcker bild, som visar lugn och ro.
  Vi har 9-10 grader hos oss och det är grått ute. Himlen fäller tårar över oss. Jag kommer inte att gå ut idag, för jag vistas mest i tvättstugan.

  Kram/Gilla

 10. Är man född och uppväxt i mellansverige som jag, räknar vi vintern nov-mars. I Göteborg, som jag bott så länge i får vi nog ta bort mars. I Skåne kanske också nov bort. Här i Hjo borde november vara en vintermånad, så ser det inte ut än.

  • Jag minns Hjo som en stad där Vättern värmde upp höstarna. Sedan var det rejält kallt ett tag. Det är verkligen en stor skillnad ju längre söder ut i vårt land man bor. Ofta är några mils skillnad riktigt stor. Fortfarande har vi inte upplevt en november med minusgrader. Jag avstår gärna denna gången också. 🙂

 11. Hej Bosse, Hahaha…ja det hade väl varit en syn för gudarna och katastrof i mitt tycke om tomten kom med badbyxor, linne och sommarskägg. Vad är sommarskägg egentligen? Någon tunnare variant av det normala kanske…precis som djur kan ha sommar och vinterpäls…Nä, nu spårade det ur lite! Kram på dig!

 12. Ja vem vet, skulle vara spännande att se hur tomten ser ut med sommarskägg…undrar om det är flätat då 😉. Själv börjar längtan till snön ändå komma, lite skidåkning och varm choklad det är grejor det 😀.
  Kram Åsa

 13. Ja, det ska bli spännande se vad vår kalla och mörka årstid har att bjuda på.
  Vi har en rumstävling på jobbet. Ingen stor sak, för vi är bara 3 st i rummet, men en tävling är en tävling. Vi har slagit vad om när den första snön kommer. Skrivit våra datum på lappar och satt upp på dörren. Den som förlorar, alltså hamnar längst från rätt datum, ska bjuda fikabröd …
  En liten snäll tävling … 😉

  • Det där är min gamla stil Lollo. Sådana där små tävlingar med arbetskompisar piffar upp samvaron. En tävling är alltid en tävling. Vad har ni för datum? Jag gillar ert pris. Snälla tävlingar är oftast de bästa. Jag har haft hela färgskalan. En del av dem är inte nämnbara. 🙂 Fast plötsligt får jag ett ryck och berättar för er. 🙂
   Kram Bobo/Bosse

   • Min arbetskamrat som satsat på 11/11 vann. Vi fick vår första snö idag. Jag hade satsat på 28/11, och den stora förloraren hade satsat på 3/12.
    Jag slapp i alla fall stå för fikat med min goda 2:a plats … 😉
    Kramis

   • Jag förstod det när jag läste raderna från Anki om att hon fått vitt. Jag satt för en stund sedan och åt frukost med tjejerna. Då diskuterade vi just snö och jag berättade om er kuliga tävling. Grattis till andra platsen. 🙂

 14. Vilken vacker november bild, kan det verkligen bli så vackert i november ?
  Den tråkigaste månaden på hela året enligt mig.
  Vi har också en så kallad sommar här, men inne på altanen, men ute är det höst grått.
  Någon snö vill jag dock inte ha ännu, är egoist tänker bara på mig själv, *fniss*
  Tids nog får vi vinter, den brukar komma i januari här.
  Må väl/ Eva

 15. Visst är det skillnad med vintern lite här och där i vårt land.

  Tomten i badbyxor??? Haha…..ja why not. Jag tycker det skulle vara jättespännande, för någon sån Tomte har jag alldrig sett haha.

  Kramelikram från Norrlands huvudstad Sundsvall.

 16. Snö vackra vita
  fall ner här hos mig
  spara inget
  bygg millimeter till centimeter uppemot en meter gärn
  Gör det tyst och vilsamt
  så knarren låter
  när vi går
  Snö på träden
  skottat upp som bomull
  på vägens kant
  Snöspår där mina skidor passar
  och staven finner fäste
  Kyla – också du får finnas till
  Varm choklad i kanna
  följer mig på färden
  vinter bästa vän i världen

  Snökylig men varm kram 🙂

  • Vilken tur jag har som har så goa bloggvänner som bjuder på fin dikt och varm choklad i kanna. 🙂 Kommer chokladen inte att kalna? 🙂 Tove!!!! Jag vill ha min i en termos. Du! Det får heller inte vara något segt äckligt skinn överst på den.
   Mums för orden. ”Skottat upp som bomull på vägens kant”. Tack Tove.

   • jamen så klart termoskanna … men det flöt så dåligt i dikten ..haha… Snärken -vilket är samma sak som segt äcklig skinnöverst är höjdaren ju … 🙂

 17. Vilket fint foto!
  Här första dagen med snöfall.
  Hmmm jag gillar vintern (tror jag)
  Jo, det gör jag. Men vill hellre ha en längre varm och fin höst. Snön behöver inte komma nu!
  Men november är en tråkig månad. Så om det är en kall november så kan det gärna få komma lite snö som lyser upp lite. Men när det pendlar mellan 0-16 grader så tycker jag gott att snön kan vänta till december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s