Vinnare eller förlorare?

I somras ringde det på vår dörr. Solveig öppnade och utanför stod en medelålders kvinna, som undrade om det var okej att ställa några frågor om städning. Efter frågorna frågade hon om Solveig ville lämna sitt telefonnummer och på så vis vara med i en utlottning där man kunde få en gratis tvätt av en matta. Solveig nappade. Vi hade ändå tänkt lämna in en röllakansmatta på kemtvätt. Eftersom det är ganska dyrt hade vi skjutit upp det.

Veckorna gick. En dag under hösten ringde en annan kvinna. Hon gratulerade Solveig och meddelade att en kvinnlig kollega skulle komma och tvätta mattan. Det enda kravet var att mannen i huset var med och såg på när mattan tvättades. De hade den policyn. Solveig kunde inte lova att jag skulle ställa upp. Det skulle bara ta en stund, fick hon reda på. Ett datum och en kvällstid bokades. Jag sa till Solveig att jag kunde slita mig från slutarbetet med vårt bokmanus, men sa även att jag undrade vad som var dolt i vinsten. Min gissning gick till att vi skulle vara med på bild och berätta att vi var sååå glada över den otroligt rena mattan. 😉

Det stämde att jag hade fullt upp med ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått”. Från nedre plan hörde jag att den där kvinnans röst var väldigt lik en mansröst. Solveig och personen pratade på däruppe. Direkt förstod jag att det var en man som ersatt kvinnan. Han poängterade att det inte var fråga om någon vinst, utan plockade fram alla sina grejor i ett projekt, som mer kunde gått under titeln ”övertala kunden till att köpa en Water-produkt”. Solveig insisterade på att hon inte skulle köpa något, att telefonkvinnan inte informerat om vad det hela gick ut på och att det nog var bättre att han åkte vidare. Han gjorde en kovändning och ställde bara det ursprungliga kravet – att mannen i familjen var med under tvätten av mattan (som egentligen var en demonstration av en mycket dyr produkt).

ett

Författaren Bosse Lidén offrade snällt en stund av sitt dyrbara liv. En stund som växte till två timmar och fem minuter. Mannen var trevlig. Vi hade samtalsämnen som var utanför själva området, men mannen var direkt tillbaka till försäljningskonceptet när han ideligen satte igång med att visa olika finesser och möjligheter. Det tog lång tid innan vi kom till själva mattan. Innan dess skulle han ironiskt driva med vår städning av bostaden genom att visa hur mycket damm som fanns under soffan, på Tv:n och på gardinerna. Till saken hör att jag hade dammsugit övervåningen tidigare under dagen, men inte våttorkat golven och inte grävt under sofforna.

tre

”Titta här”, sa han stolt och log som solen i Karlstad.
”Det var väl inte så farligt”, turades jag och Solveig om att upprepa på olika sätt. Vi trodde det skulle vara mycket värre.”
Endast en liten stund gick snedleendet i dvala och han kom av sig i tugget. Sedan var tjatet igång om denna förträffliga apparat som skulle förändra hela vårt liv. Hur farligt det var att bo i detta direkt osunda hem som vi bodde i. Där tror jag att min mamma hade bett honom att snabbt lämna hennes bostad. Hon hade inte gillat att någon drev med hennes städvanor. Istället valde vi att skämta med honom. För det gick inte att sticka under stol med, indirekt smutsförklarade han våra städvanor. Orsaken var visserligen inte personlig, men ett liv utan Water var inget hälsosamt liv. Jag gav honom vatten till kvarnen när jag bjöd på det personliga att jag hade en släng av kvalsterallergi. Jag riktigt såg hur han fylldes av energi och segersötma. Direkt berättade han att de brukade ha möjligheten för kunden att få välja på en matt-tvätt eller en sängtvätt. Han som inte visste något om tävlingar ville verkligen komma ner till vår säng och visa alla farliga djur som vi hade i vår dubbelsäng.
”Det går inte. Jag har över 80 st kåserier som ligger i vår säng.”
Jag skonade honom från att upplysa om att han inget visste om tävlingar. 😦
Till slut blev det matt-tvätt. Solveig fick till och med äran att en stund dela ut priset till sig själv. Under tiden planerade säkert mannen sitt nästa trumfkort – sänka priset några tusenlappar.

två

Vi var som sagt riktigt duktiga på att vara trevliga och skojiga under ”samvaron” och han var trevlig tillbaka. Han berättade en rolig anekdot om enda gången han blivit utslängd, men hoppade snabbt tillbaka till försäljningsrösten och tendensen att driva om vårt sätt att städa.
Han stal faktiskt min arbetstid. Ändå såg jag detta som en sport. När kommer han att ge upp? Kommer han att klara av ett nederlag? Det lyste ibland igenom att han var självgod och säker på att varje gång lyckas ”lura” på kunderna sin ”billiga” leksak. Som ni ser blev Solveig allt tröttare. 🙂

fyra

Sedan insåg han att det fanns en tid att passa på ett annat ställe. Vi hjälpte honom med att få ned i sakerna i väskorna. Ha sa inte adjö till mig utan avslutade med repliken: ”Jag var helt säker på att ni skulle nappa på detta kanonerbjudande. Jag vet inte vad som gick fel. Vi får fundera över detta på ett säljarmöte.” Rösten var djupt besviken.

Frågan är vem som vann och vem som förlorade? Solveig fick sin vinst till slut. Jag förlorade arbetstid. Watermannen hade mycket svårt för att ta denna motgång. Helst med tanke på att vi inte gick med på det som enligt honom alltid ingick; lämna namn och telefonnummer till minst 10 av våra vänner som han sedan kunde kontakta. Vi är allergiska mot kedjebrev och liknande, både jag och Solveig, och ville inte utsätta någon i vår bekantskapskrets för att förlora drygt två timmar av sin tid till ett Waterprojekt.
Vad tufft det känns att veta att vi låter våra döttrar växa upp i en så ostädad lägenhet. 😉

Water var säkert en bra produkt. Det handlade inte om det. Den kostade en bra bit över 30 000 kr, men vi skulle få en riktig rabatt och endast behöva betala 26 000 kr om vi lämnade in vår gamla (dåliga) dammsugare. Fast med vårt sätt att bedöma dammsugare så är den riktigt bra och den duger för oss ett bra tag till… Så lätt är det att spara 30 000 kr på bara en kväll. 😀

 

50 tankar på “Vinnare eller förlorare?

 1. Ja du Bosse, jag har fått detta berättat för mig ett par gånger av vänner som ”råkat ut för” dessa desperata försäljare. Även vi skulle få äran men på nåt märkligt sätt så lyckades vi sluta till våra lås så effektivt så ingen skulle ha en chans att dyka upp. Det var en tid då denna apparat var populär och den gjorde säkert nytta. Men priset passar inte en vanlig Svensson. Dessutom så tror jag på hederlig gammaldags städning med dammsugning och våttorkning även om det tillhör det smärtsammaste jag gör nu för tiden. Men vi hjälps åt och förhoppningsvis så blir vi inte sjuka av damm och kvalster. Vi vädrar och har ute sängkläderna och mattorna regelbundet vilket somliga har slutat med har vi fått höra. Man gör som man vill och det gjorde ni som kunde finta denna försäljare, som nog fick slicka sina sår ett tag. Är det nåt vi kan så är det STÄDA! Eller hur?!

 2. Jag blir helt matt när det gäller den sortens försäljare! Det låter så bra till en början men så visar det sig att det finns en hake. Så numera säger jag nej direkt utan att lyssna. På gott och på ont 😉

  • Matt passar nästan ihop med matta. 😉 Det var en intressant kväll på ett vis. Jag var också övertygad om att det fanns en hake, men kunde för Solveigs skull vara snäll och offra tio minuter av mitt liv. 🙂 Jag är som du och anser att det bara är på gott. 😉 Jag blir bara så trött på att de inte respekterar Nixtjänst. Jag gissar på att de anser att SolBo Förlag inte är samma sak som familjen Lidén.

 3. Pew…ja du Bosse, jag blev helt matt av att bara läsa, inte för att det inte var intressant utan bara för att den där snubben faktiskt hade ork till att försöka sälja denna produkt till er under så lång tid. Förstod ju ganska snart att det var smarta drag av er att låta honom ”köra” på så länge han orkade. 🙂 Kul att läsa att han faktiskt gav upp till slut, om än lite uppgiven. Ja, dessa (o)smarta försäljare! Jag drar mig till minnes att maken och jag fick ett sådant samtal för en del år sedan men att vi tackade nej ett antal ggr innan samtalet var avslutat. Stackars dessa försäljare med sin charmkurs i bagaget! Telefonförsäljare har jag och maken också fått nog av och vi vägrar att svara på vissa nummer bara för att få dom att inse att det inte är någon idé att fortsätta att ringa oss. För några dagar sedan ringde en snubbe och talade om att han hade en fantastisk gåva att ge mig om jag ville svara på ett par frågor. Jag gav med mig och svarade snällt på ett par, men när han undrade vad jag hade för strlk i underkläder så gick han över gränsen och det talade jag om för honom vänligt men besämt, sa nej tack och lade på. Har inte hört något sen dess från det nr, men några återstår att trötta ut genom att inte svara. 😉 Pew igen Bosse och jag ser ju hur trött Solvig blev till slut 😦 Ha en fortsatt trevlig helg, snart ska maken och jag se Sverige mot Montenegro! Heja Sverige 🙂

  • Jag skulle heller inte kunna tänka mig att ha ett ”papegoj-jobb”. Det finns betydligt trevligare sysslor om man vill tävla med sig själv. Det fanns aldrig på vår karta att vi skulle köpa leksaken. Själv väljer jag att inte svara eller lyfta på luren och säga ”Nixtjänst. God morgon” och sedan lägga på luren i syfte med att de ska stryka vårt telefonnummer och inte terra nästa dag igen. Vissa ger sig inte. Det har hänt att de ringt sent på helgkvällar. 😦
   Det gick inte så bra i fotbollen. Jag hade räknat med tre poäng.
   Hoppas du får en fin tisdag.

 4. Emellanåt kan det vara riktigt trevligt att få argumentera med liknande försäljare, och lite driva med dem. Men en gång hade jag två försäljare som försökte påtvinga mig någonslags rengöringsmedel. De gav sig inte förrän jag kände mig tvungen att skrika till och be dem försvinna per omgående. Vissa tror bara att de har den bästa produkten och är de bästa försäljarna.

  • I det här fallet som jag inte valde själv fanns det två vägar att gå. Jag valde din väg. Försökte se det som en hemlig lek. Eftersom han hade en självsäkerhet som hette duga blev det mer intressant. Om det är något som jag både ogillar och gillar så är det att uppblåsta ”försäljareballongpersoner”. Jag tycker det är mest sorgligt när de lyckas lura ”svaga”, sjuka och äldre människor som blir rädda eller övertalade. Bra att du visade var skåpet står när smärtgränsen var nådd.

 5. Hujedamej! Försäljare är anledningen till att jag ibland låter bli att svara i telefon när någon ringer från skyddat nr…. drygt är det. Trots att jag själv arbetat som telefonförsäljare under någon månad, en gång i ungdomen när jag var tvungen att ta det arbete som fanns tillgängligt, till saken hörde att jag hade nästan sämst resultat vid varje säljmöte pga att jag inte ville övertala någon. Därför känns det svårt att säga nej till försäljare… Kan se situationen framför mig 😉
  Tror säkert att din och Solveigs städning duger utmärkt som den är!
  Kram Christina

  • Jag svarar ALDRIG på skyddade nummer eller okända nummer. En snabb koll på Eniro eller Hitta och jag svarar ”Nixtjänst” och lägger på luren innan de fått sagt en enda bokstav. Kul! Jag har också ett roligt minne från när jag var telefonförsäljare. Det måste jag skriva om på bloggen någon gång. 😀
   Kram Bosse

  • Precis. Jag bestämde mig för att se det som en sport istället för att tänka på allt jobb jag egentligen hade med vårt manus.
   Jag ställde bara upp för min fru. Själv hade jag sagt nej redan första gången.
   Tack! Hoppas du står ut i novembermörkret.

 6. Hm… alltså – ni måste vara änglar, som stod ut med denne försäljare! Jag hade inte varit lika tillmötesgående och hade nog inte släppt in honom över tröskeln. Ryser vid blotta tanken! Mitt hem är min borg, du vet…
  Ha en fin söndag!
  Kram

  • Det är bara Solveig som är en ängel. 🙂 Jag hade stängt igen dörren efter ett nej tack redan i somras. Inte svarat i telefonen. Nu ställde jag bara upp för Solveigs skull så ”hon” skulle få sin gratis matt-tvätt. De där ”tio” minuterna innehöll en hel del. Bra träning av tålamodet. 😉
   Kram

 7. Jag har tyvärr inte det tålamodet som ni hade med försäljaren. Ingen kommer innanför min dörr och de som ringer tackar jag bara för att de har ringt míg och lägger på luren. Det kan inte vara lätt att var försäljare. Inget jobb som tilltalar mig alls. Kram

  • Jag försökte se det som humor och som en sport där han var motståndaren och förloraren. Han var en dålig förlorare men borde varit tacksam för att jag ställde upp så han fick sin grundlön. Han såg inte ut som han var tacksam för det när han vände rumpan/ryggen mot mig. Försäljare är det sämsta jobb jag passar som.
   Kram

 8. Läste med spänning!! Skulle han lyckas?? Om han hade kommit hit hade han fått dammsuga hela huset innan han hade fått gått utan att få sälja något!………..Svar: Livet rusar på så att ibland glömmer man de braiga orden och citaten.. Kram på dej!

 9. Jag blir helt matt av alla försäljare överallt. Både per telefon, trots att vi har Nixat den och på varuhus och liknande. Jag avskyr att överhuvudtaget tala med dem, men ”Guben” älskar att snacka goja med dem. Ingen har hittills lyckats sälja något. Värst är nog Com Hems försäljare på Väla. De ger sej inte.

  Jag hade inte släppt in er försäljare över huvud taget Inte heller hade jag köpt något. Jag beundrar din/er uthållighet, att låta honom mala på. Så fick ni ju lite renare också. 😉

  Kram/Gilla

 10. Fy 17 för dörrförsäljare och telefonförsäljare, för att inte tala om alla dessa”tävlingar” man vunnit på nätet. 😦 Numera tar jag bort mailen direkt, men i början blev man glad. Men otroligt besviken när man upptäckte att man antingen inte vunnit – bara var med på en senare utlottning – eller att man måste betala för det man ”vunnit”! 😦 😦
  Däremot gillar jag alla småtävlingar på bloggen, det är kul tycker jag och under åren vunnit en massa roliga saker! 🙂 🙂 🙂
  KRAM ❤
  Susie

  • Tacka vet jag Bosses novembertävlingar på Facebook. De är ärliga. En del vinner. Ingen förlorar något. Det är gratis att vara med. Det enda jag kräver är gott humör och trevliga kommentarer.
   Jag har sedan länge klart med olika sorters bloggtävlingar som jag kommer att lägga in i framtiden när det passar. Allt för att glädja lite. Kram på dig.

 11. Okända nummer gör sig inget besvär…vi svarar inte!! Ibland är det försäljare vid dörren som vill sälja brandlarm eller inbrottslarm och det är svårt att argumentera emot dem. Så när jag ser försäljare närma sig dörren, då är vi inte hemma!!
  Tack i alla fall för lite rolig söndagsläsning!
  Kram, Gunilla

  • Samma här. Tröttsamt bara att bli väckt av dem. 😦
   Jag är glad för att vi redan har larm. Minns hur det var på förra stället. Så fort det stått i tidningen om inbrott i trakten dök de upp på vår gatan. Larmförsäljarna. Eller om det var tjuvarna som dubbelarbetade. 😉
   Tack för att du läste. Kram Bosse

 12. Tänk vad mycket skoj ni kan ha för de pengarna. Om jag ska betala 30.000:- så ska jag nog ha ett hembiträde med på köpet. Bättre lite skit i hörnen i stället för ett rent helvete.
  Ha nu en riktigt fin kväll.
  En ren och fin kram.

 13. Jag blev alldeles trött när jag läste om the Watermanmannen och sen blev jag lte nedstämd, stackarn, vilket arbete han hade. Usch och fy, tänk så tröstlöst att försöka spontankränga en pryl för så mycket pengar. Och så är det nog så sant att det är bättre med lite skit i hörnen än ett rent helvete.
  Jag kan ju säga, att in här hade han aldrig kommit. Allergisk. Mot sådana försäljningsmetoder.
  Kramar

  • Som man städar får man leva. Ett nytt ordspråk a´ la Bosse. 🙂
   I mitt ungkarlsliv hade han heller inte kommit innanför dörren. Jag är superallergisk mot alla försäljare. Samtidigt fick jag några timmars träning i tålamod och idéer som jag kan ha nytta av i framtida skrifter. 😉
   Kram

 14. Sv: Nu har jag verkligen något trevligt att se fram emot. Tyvärr kunde min bror och hans fru vara med på lunchen som min lilla svärdotter ville ordna. De var redan upptagna för länge sen. Men jag pratade med honom idag och vi bestämde att vi ska träffas på måndagen i stället och gå ut på en krog och ha trevligt tillsammans. Min lycka är alltså fullständig, eftersom jag kommer att få träffa alla jag ville.

  Kram/Gilla

 15. Ha ha det där har jag också råkat ut för, men här kom försäljaren inte ens in i hallen, två skäggiga på fyra ben backade upp sin matte. Ha en fin kväll. Kram

 16. Vi har en skylt på grinden där det står varning för hunden och helt klart har den gjort sin nytta för inte en enda försäljare har knackat på vår dörr! Tack och lov säger jag bara när jag den läst din historia! Hade aldrig orkat så länge som ni gjorde! Bra kämpat av Er!
  Kram M.E

 17. Bra jobbat! Och vilket tålamod ni båda hade. Fantastiskt! Kanske kunde du och Solweig skriva en faktura till företaget och debitera för er tid ni avsatt. Kanske mot att dra bort 30 minuter för själv tvätten av mattan. Jag har erfarenhet av ett liknande försök att sälja på mig en vattendammsugare någon gång på 90 talet, men den försäljaren kom inte över tröskeln. Inte under heller….
  Min tid var för dyrbar då som heltidsarbetande lärare med två små barn.
  Säkert kommer försäljarne att ha ångest och få gå igenom sina sälgstrategier många ånger om. TYcker detta kan liknas vid ”jehova vittnen” som vill sälja en plats i homlen till mig. Men när jag talar om att jag tillhör/tillhörde en officersfamilj och dessutom behövde blodtransfursioner (inte sant..) så upphörde försöken. Tror dessutom det spred sig.
  Och du, så skönt att ni har en fungerande dammsugare. Utan vatten!
  Kramar och tack för ett gott skratt på kvällen.

  • Tack! Med tanke på hur jag brukar reagerar när jag umgås med försäljare var jag nästan impad av mig själv. Solveig är en mästare på att tackla alla sorters människor.
   Vilken bra idé du föreslog. Jag ska genast sätta mig och fakturera. 😉
   Jag sviker inte gamla kompisar. Den senaste dammsugaren är inte ens gammal. Den suger bra. Jag våt torkar varje vecka. Med tanke på försäljarens sneda flin och ”påhoppsrepliker” kom han undan billigt.
   Kram till officersdottern.

 18. Jaså, de gör så nuförtiden. Och bytt namn har de också. Komma där och komma och smutskasta er. Usch. Vi har också haft en sån där hemma, för ganska många år sen. Jobbiga är de, tur att du kan göra något roligt av det.
  Kram

 19. Nu på hösten och vintern är det verkligen behövligt med gula västar eller andra reflexer. Det är bara synd att inte alla cyklister har anammat det eller använder sej av ljuset på cykeln..

  Vicke har haft bloggat tidigare, där han visade hur man ska göra rörliga bilder. Men han fick byta adresser för det var dom som kopierade hans lärdomar och visade som sina.

  Sen blev han tydligen sjuk och har varit osynlig rätt länge nu. Men jag har hunnit bli FB-vän med honom också. Han skriver inget där heller.

  Vi har nog samma åsikter angående rangordningen att förflytta sej från hemmet till Stockholm. Bara dom inte lägger ner Bromma!!!!

  Kram/Gilla

 20. Vi hade en sån ”kompis” hemma hos oss för en massa år sedan. Då kostade det bara 25000 att nappa på det flotta erbjudandet! Det som stör mig allra mest är om en ”svag” eller gammal person går på det och inte vågar att säga nej av någon anledning! Det är obehagligt att bli utsatt för en proffsförsäljare som dessutom inte tar ett nej för ett nej! Det gäller att komma undan med blotta förskräckelsen! Jag förstår mycket väl att ni blev lite utmattade!

  • Det var ju riktigt billigt. Var det inte svårt att låta bli att slå till? 😉
   Samma tanke hos oss. Man blir så ledsen när man tänker eller hör talas om sådant. 🙂 Förekommer nog oftast i telefonkontakter. Bara de hör ordet ja kryssar de i och skickar iväg försändelse och inbetalningskort. Det skulle finnas en lag och ett straff. Svårt att komma åt. Ord står mot ord och ord är oftast den yrkesgruppen väldigt duktiga på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s