Världen & Vardagstankar: 3 av 30

 

Vardagstankar tre

 1. Vilka är dina tre favoriter bland huvudstäderna i världen?
  Om du vill får du gärna berätta anledningarna till dina val. Ex. Står överst på din Bucket List sedan länge. Du glömmer aldrig en date på ett utecafé. Du har växt upp där under dina tio första år. En vår i denna stad är sagolik. Storstadspulsen eggar din shoppingtarm. De historiska vingslagen. Arkitekturen. Nöjeslivet. Språket fascinerar dig. Du behöver alltså inte ha varit i staden/städerna. Själv har jag bara varit i huvudstäder som ligger i Europa. OBS! Det går lika bra att enbart skriva namnet på tre huvudstäder. 🙂

Fast text: Jag började med Månadens boktips 2013. Förra året blev det Femtio filmer på torsdagarna. Nu kommer min tredje variant som får stanna kvar på veckans fjärde dag: Världen & Vardagstankar, 30 frågor under 2015. Personer som kommenterat femton gånger i detta torsdagstema deltar i en trisstävling. (De ska ha svarat på min fråga) Jag kommer också att dela ut en lott till någon som skrivit något som jag blivit extra förtjust i. Tänkvärt, roligt eller gulligt. Jag kommenterar med en glad gubbe att jag läst din kommentar under resans gång och gör en kort sammanfattning i en kommentar, strax innan nästa fråga. Kanske redovisar jag svarsalternativet som fick flest ”röster”. ❤

Du kan när som helst gå tillbaka till en gammal fråga och fylla i en kommentar så länge som jag inte lagt ut alla trettio frågorna. Därför får detta bli en egen kategori som du hittar en bit ner i höger marginal: Världen & Vardagstankar.

Gå gärna in på https://bosseliden.wordpress.com/femtio-filmer-en-bloggtavling/ och rösta på tre filmer. Fyra dagar kvar att rösta. Tre trisslotter ska delas ut. Ta det försiktigt i halkan.

91 tankar på “Världen & Vardagstankar: 3 av 30

 1. Min favorithuvudstad är Köpenhamn, som jag besökt åtskilliga gånger. Naturligtvis för att det är så nära dit. Jag har ju även gått i skola där och åker varje år dit för att gå på musikal. Det är en mysig stad och jag kan prata obehindrat utan att behöva tänka på nån översättning. Luxemburg är en annan favoritstad. Givetvis för att Zoe’ bor där, men också för att det är en gammal mycket vacker stad. På tredje plats blir det trångt. Det är svårt att välja mellan London och Paris, så jag tränger ihop dem här.

 2. Jag har besökt några huvudstäder i Europa och kan konstatera att det finns väldigt många som är sevärda på olika vis. Vårt Stockholm räknas som en av världens vackraste huvudstäder och jag är böjd att hålla med.

  Min första favorit är Rom som jag besökt och som jag tycker är en underbar stad. Tänk alla gamla byggnadsverk som finns kvar mitt inne i stadskärnan. Helt fantastiskt! Min andra favorit blir en huvudstad som ligger nära oss nämligen Berlin. Det är en stad som bjuder på kultur och intressant historia och som har något för alla. Speciellt före detta Östberlin är mycket intressant att besöka.

  Mitt tredje val blir Brasilia i Brasilien eftersom det är ett land som intresserar mig. Dock säger något mig att staden inte skulle bli en favorit men en stad kan vara intressant ändå!

  Trevlig torsdag!

 3. Jag gillar Stockholm eftersom jag har väldigt fina minnen av min pappa därifrån. Och så är det ju en mysig stad! Och så kommer ju min man ursprungligen från Stockholm.
  Köpenhamn är en annan favorit. Nära och bra från mitt.
  Och så klart London. Jättefina minnen från tjejresan 2012 och nya tänker jag skapa med äldsta dottern till sommaren.
  KRAM

 4. Jättesvårt att ta ut och rangordna.
  Men nr 1 är ändå och för alltid Rom! Nu är det längesen, men dit åkte jag med de yngsta barnen, det blev en ”hälsoresa” för den yngsta 1994, som hade resestopp 1992.
  Nr 2 sätter jag Berlin, eftersom jag var där för så längesedan som att både Väst- och Östberlin fanns, det var rysande kultur i en vacker stad.
  Nr 3. Där står striden mellan Budapest tillsammans med min man och Bryssel själv. Äsch, de får dela.
  Sedan har jag London och Paris kvar som önskemål! Men drömmar måste finnas!
  Kram, Gerd

 5. 1. Hamburg. Första gången jag besökte staden var sommaren 1970. Tillsammans med min dåvarande kille åt jag min allra första pizza och såå gott det var. Nu äter jag aldrig pizza.
  2. Rom. För att det känns som om jag går omkring i en arkeologisk utgrävning hela tiden och för dess antika slitna charm.
  3. London. En stad jag aldrig tröttnar på. Längtar alltid tillbaka till pubarna, Kings Road och alla unika typer som fyller gatorna.

 6. Har rest en hel del men ofta utanför huvudstäderna… Mina favoriter blir då…

  Paris för maten, museerna och romantiken.
  Santo Domingo för människorna, musiken och maten.
  Manilla för kontrasterna, människorna och maten.

  Skrev jag att jag älskar god mat? 😉

 7. Först på min lista kommer Stockholm, en fantastiskt vacker stad!
  Konstigt nog kommer Dhaka, en skitig, fattig stad med 16 miljoner invånare på andra plats. Den hamnar där för sitt myllrande liv och alla fantastiska möten och upplevelser jag hade där.
  På tredje plats kommer Istanbul som jag lärde känna under mina två år där. Också en fantastisk stad med massor av historia.

 8. Det var inte lätt i och med att det skulle vara en huvudstad, men…..du har ju inte sagt att det skulle bli lätt heller! 😉

  Ettan på listan vållade dock inga problem, det är London.
  En fantastisk storstad som egentligen mer är som en massa ihopväxta små städer. Vilka underbara människor, härliga pubar där man lätt får kontakt med andra, vackra parker och trädgårdar, restauranger från världens alla hörn, spännande historia och ett myller av nöjen och kultur i alla former. Kan inte bli bättre….. 😀

  Tvåan måste jag rucka lite på reglerna för att få med, det är ju ingen huvudstad – men ack vilken fantastisk STOR stad; Los Angeles.
  Här finns precis allt; rikedom och slum, lyxbilar och cyklar, fantastiska marknader och nöjesfält, underbara beacher och ett nattliv som är helt otroligt. Bor man bara i rätt område och träffar rätt människor så kan staden ge en en upplevelse för livet….. 🙂

  Som trea är man ju tvungen att ta med en nordisk huvudstad. Tyvärr är jag som infödd Stockholmare vansinnigt trött på stan (har ju också flyttat därifrån) och tycker att den börjar se lite bedagad ut med alla dessa gator som är upprivna, med alla tiggare och med allt skräp som ligger överallt.
  Men…trots det så finns det naturligtvis en viss klockarkärlek till min uppväxtstad. Dessutom så finns det så mycket vackert där, allt vatten t.ex.. Sen är det fortfarande fint utanför innerstaden. Så det får bli Stockholm i alla fall, fast med Helsingfors nafsandes i hasorna….. 😉

  KRAM ❤
  Susie

 9. Jag är född i Stockholm och blir lika glad varenda gång jag kommer dit. Det finns ju en stor orsak till det. Alla mina tre barn har flyttat dit. De flesta av mina 7 barnbarn bor där och alla utom ett av mina barnbarns barn bor också där. Det är väl en orsak om någon att gilla Stockholm.

  Kram/Gilla

 10. De resor jag gjort har aldrig gått till nån huvudstad så mina val av städer får bli sådans som jag skulle vilja åka till. Förutom Stockholm,som är en av favoriterna, för dit har jag varit och Stockholm är så vackert så det är en favorit. Paris är en annan – för vem vill inte uppleva våren i Paris nån gång i livet! Och slutligen Rom, står på önskelistan helt klart; vacker stad med påve och allt.
  Ha en trevlig helg, här snöar det och yr omkring så vore det inte för att jag måste på ett jobbmöte så skulle jag gå i ide.

 11. Stockholm kommer naturligtvis på första plats, vår huvudstad en mycket vacker sådan
  London har jag besökt o var fascinerad av deras uppdelning av finansgata, affärsgata osv
  Berlin är en stor favorit med delvis eftersom jag har bott där i mina unga år o tyvärr har de åren hemska tragiska minnen men jag gillar själva staden, pulsen och urvalet av ALLT

 12. Det finns vældigt många platser jag tycker ær vackra och som jag får en vældigt ”go” kænsla av att befinna mig i. Så det dær med tre vackraste vet jag inte…men tre av alla de stæder jag gillar mycket: Stockholm, Jønkøping och Hanoi.

  Stockholm – før att det ær en hærlig stad att vistas i, vandra runt i och upptæcka ”nya” platser.
  Jønkøping – en mycket vacker stad som många reser førbi. Jag bor dær och har utforskat den, trivs vældigt gott.
  Hanoi: En myllrande stad dær det finns mycket vænlighet och glædje. Så annorlunda våra væstlændska stæder.

 13. Belfast är den givna ettan. Där har jag bott och där mår jag bra. Andraplatsen tar London. Jag gillar överlag Storbritannien. Och så får Budapest bronsplatsen.

 14. Stockholm har man ju varit i många gånger men det finns alltid mer att se. Så dit återvänder jag gärna.
  Rom har stått överst på min lista i MÅNGA år men har hittills inte kommit dit. VILL!
  Helsingfors har jag på senare år blivit intresserad av och skulle vilja se.
  Alla tre huvudstäderna jag valt är för att jag är mer intresserad av arkitektur och historia än att känna storstadspuls eller gå på shoppingturer.

 15. Ettan är väldigt lätt: London Det är också den enda huvudstaden som jag besökt så många gånger att jag känner mig hemma i den. Gillar allt med staden… och t .o.m vädret brukar vara bra när vi är där. Pubarna, ölen och pubmaten, musikaler konserter, de olika stadsdelarnas olika puls och känsla, shoppingen, fotbollen, PARKERNA … I live London.

  Rom har jag/vi besökt ett par gånger. Det är en av Europas historsika huvudstäder, kanske den mesta. Man känner verkligen historiens vingslag då man vandrar mellan olika historiska platser. Och något som är riktigt bra, det är att det är gångavstånd mellan mycket av det sevärda. Rom få bli min andraplacerade stad.

  Köpenhamn har en tät citykärna. Shopping, wienerbröd med svindyrt kaffe, promenad kring Borgen och slottet … och en öl i Nyhavn. Tivoli om man orkar, innan man tar tåget hem till Sverige igen. Trea; Köpenhamn

 16. Eftersom jag har ett förflutet inom flyget har jag besökt de flesta av Europas huvudstäder, min absoluta favorit och som etta på min lista kommer så klart mitt älskade Palma, där känner jag mig som hemma, där finns allt jag vill ha, havet, staden, folket, maten och värmen. Nr 2 är New York staden som aldrig sover., som god trea kommer vår egen fantastiskt vackra huvudstad. Kram Åse

 17. London (kultur, shopping, historia, språket, miljön), Sydney (klimatet, vattnet, bron, konserthuset, atmosfären) och Stockholm (borta bra men hemma bäst + en av världens vackraste städer).

 18. London är min absoluta favorit! Första gången jag kom dit var det rena deja vu upplevelsen. Jag kände mig HEMMA. Alla platserna, gatorna, husen och miljöerna hade jag ju sett tidigare i filmer, på TV och läst om i böcker. Det var bara att checka av dem och allt såg ut precis som de skulle.

  Sen är det Rom förstås! Första gången jag var där var på en dagsutflykt från Terracina där jag bodde. Det var mitt i hetaste juli och vi blev avsläppta på Via del Corso bland alla andra shoppinggalna turister och jag sa: Aldrig mera Rom! Men några år senare var Åke och jag där en hel vecka i slutet av januari och jag fullkomligt förälskade mig i stan.Oc

  Och så är det ju Stockholm, världens vackraste huvudstad. Det finns inte mycket som slår den. Berlin, Wien, Budapest, Prag, Helsingfors – ingen av de städerna är som Stockholm.

  Kram, Ingrid

 19. Jerusalem för sin historia. (Fast inte godkänd av alla som Israels huvudstad) Bryssel med omnejd och sen kan jag inte bestämma mig, så Stockholm, London och Washington D C får dela på tredje plats.

 20. Jag har inte besökt så många huvudstäder…det har inte riktigt lockat mig. Men några har det blivit…Köpenhamn är en stad som jag trivs i…där finns puls, stillhet, vatten, arkitektur som lockar mig, butiker med atmosfär och gammeldansk! 🙂 Vi har varit där vid olika årstider och jag har alltid lämnat Köpenhamn mer berikad! Stockholm är också vackert och har det mesta av det som jag uppskattar…men som Orup sjunger…”Stockholm har blivit kallt.”
  London, Wien och Amsterdam…städer som jag besökt som ung och av dem vinner Wien!
  Tallin och Riga huvudstäder med speciell historia, arkitektur och atmosfär. Väl värda ett besök! Budapest – en underbar stad, vars vyer och upplevelser jag bär med mig med värme! Av de huvudstäder som jag har besökt vinner Krakow som var polens huvudstad från Medeltiden fram till 1596! Mitt besök var dock efter 1596, närmare bestämt 2013! 🙂 En stad med mycket historia och speciell atmosfär…måste upplevas. (Jag har skrivit om denna fantastiska resa på min gamla blogg.)
  Alla pratar om Rom, Paris och New York och jag tror inte att jag skulle bli besviken att besöka dessa städer. Prag lockar…vem vet!? Har jag besvarat frågan?
  Önskar dig en trevlig helg! 🙂
  Kram, Gunilla

 21. Jag har ju inte varit överallt, och saker och ting förändras hela tiden. London är dock svårslagen. Prag gillar jag skarpt. Och Stockholm är fantastisk.

 22. Har väl inte varit i så himla många huvudstäder. Men för mig är Paris svårslaget. Rom och London har inget av Paris charm. I Rom ser man knappt en gata kantad av träd, och London finner jag oerhört märklig. Oxford street, nej det var inte mycket, och Picadilly Cirkus inte ens det. Gnäll gnäll. Men Paris…
  Trevlig helg på dig!

 23. Hmmmm. Du gör det besvärligt du……Jag tänker och tänker och önskar jag hade varit i en massa. Men det är klart att jag måste säga Stockholm, man är ju svensk. Staden är vacker och speciellt när man ser flygfoton. Men den ligger bara så fel, hade den varit i väster, då….Det var väl nån som tyckte att vi skulle byta huvudstad eller hur var det?
  Nån mer, London, den som är trött på London är trött på livet, sa dr Samuel Johnson om jag inte har fel, och det stämmer nog.
  Och förra (nej förrförra, vad tiden går….) var jag i Prag ffg i mitt liv och jag varit så himla positivt överraskad, en så söt och lättillgänglig stad, så den får komma med också!
  Nu satte du igång nåt, nu hade det varit kul om man haft resurser att ”göra” dom flesta huvudstäderna på vår jord, liksom jetta emellan och pricka av!
  Kramar

 24. Hmmm, inte lätt..
  Men jag gillar Stockholm på sommaren. Bodde där i några år & jag bara älskar deras skärgård.
  London är jag förälskad i, med denna puls som råder.
  Hmmm, sedan blev jag även kär i Bankock.. Ganska skitigt men så otroligt häftigt…
  Jag önskar en toppen fredag..
  (jag har svårt för att skicka kommentaren, men jag hoppas den kommer fram)

  http://snejky.webdon.nu/

 25. Lantlolla och skogsmulle som jag är. Så har jag nästan inte varit i några större städer. Söker mig alltid till lugna fina byar vart jag mig i världen vänder….Men ok jag säger NewYork . Bara för att den är stooor…..Sedan säger jag Stockholm. Som jag faktiskt har lärt mig att älska med åren……På tredje plats….Rom…..Älskar man Italien., så gör man:)
  Kram

 26. London är en fantastisk stad vad jag kan minnas. Au-pair tjej som jag var ett år under mitten av 80-talet.
  Drömmen just nu är att i april få strosa runt i…. Ja, just det Bobo vi ska möta våren i Italien och Rom då vi firar 5 år tillsammans, jag och Göran. ❤
  Tredje staden måste bli Barcelona för att min stora idol Freddie Mercury i Queen sjöng så fantastisk att jag bara längtar dit…

 27. Warszawa, det verkar som om ingen varit där, många tror nog fortfarande att den är grå och trist som på 50-60 talet. Men dagens Warszawa är annorlunda, man blir förvånad hur mycket det finns att se av gamla stan, kultur, parker m.m.
  Jag har varit där både 50 – 60 – 70 – 80 – 90-talet, 2000-talet har ändrat sig mycket.
  Min mor kom från Polen och bodde i Warszawa jobbade på post och bank, var ute i ‘svängen’
  innan andra världskriget började. Folket hade det bra då, levde lyckliga hade det gott ställt,
  det fanns givetvis fattiga oxå, men ALDRIG så fattiga som dagens tiggare i Rumänien.
  Jag känner mig tillsfreds med den staden, den är vänlig och folket är välutbildade
  och kluriga, min mor älskade Warszawa, jag gör det oxå.
  Se Warszawa, billigt att resa,bo och äta, landet är inte kommunistiskt nu längre.

  Jag borde se Stockholm har bara varit där två ggr, men det är egentligen ingen gång.

  Jag gillar Köpenhamn oxå, det är något speciellt med den staden.
  Eller så är det människorna, danskarna själva som gör den speciell.
  Något specifikt kan jag inte ‘peka på’.

  Frankrike utan PARIS vore inget Frankrike, den har ALLT.
  Sätt dig på en uteservering, beskåda folket, du kan direkt urskilja vem som är ‘Parisare’.
  Se Paris sedan dö, säger jag.

  Må så gott, kram/ Eva

 28. Vill gärna tillbaka till Santiago, Chile! En skön stad i Andernas skugga med breda
  trädkantade gator och mysiga utomhuscaféer, där lokalarna satt och njöt av en lång,
  lat lunch. (De flesta människorna såg väldigt bra ut – blandras?)

  Singapore – Har mycket att bjuda på. Otroligt rent och fint. Fantastisk tunnelbana,
  för att inte tala om flygplats!!!

  Stockholm och Prag på tredje plats.

 29. Bland städer har jag många favoriter, men när det kommer till huvudstäder så blir det ett klart val: Stockholm; en stad som har allt; kultur, historia, skärgård, mysiga restauranger, parker och det är en ren stad (jämförelsevis) där du kan bada mitt inne i stan. Lätt att röra sig och gångavstånd till det mesta. Nummer två för mig blir Peking. En gigantisk stad med idag 21 miljoner invånare, en vänlig stad som erbjuder allt och lite till. Och att ha kinesiska muren på drygt en timmes avstånd är fantastiskt. Här finns allt historiskt, kontraster möts, en trygg stad och en stad fylld av parker. Att vara här när de japanska körsbärsträden blommar och ha picknick i en av parkerna då det är lycka.
  Mitt tredje val blir Lhasa, Tibets huvudstad. Vackert, historiskt, unikt och väldigt udda. Mitt livs bästa geografiska resa gick från Peking till Lhasa med tåg, 48 h. En fantastisk upplevelse.

 30. Inte en lätt uppgift eftersom jag är en naturmänniska och storstäder känns inte så lockande. Som självklar etta kommer Stockholm vår vackra huvudstad som jag besökt ofta och gärna. Sen kommer Dublin som jag nog skulle ha på Bucket List om jag hade en sån. Irland är ett underbart land som jag kommer att resa till igen och igen….. Som trea väljer jag Prag bara för alla fascinerande berättelser jag läst om staden. Kram 😊

 31. 1. London – var där som au-pair i min ungdom. Har varit tillbaka några gånger och hoppas på många fler resor dit.
  2. Stockholm – så fort jag kom hem från London flyttade jag till Stockholm där jag blev kvar i 7 år. En vacker stad, alltid i mitt hjärta.

  Sedan lite svårare, New York står på min to-do-list, (men det är ju ingen huvudstad) Rom likaså. Köpenhamn och Amsterdam är trevliga städer som liknar varandra en del.
  Men jag bestämde mig för:
  3. Edinburgh – när jag tågluffade ensam (i min ungdom förstås!) träffade på en skotte där som jag fick bo hos. Sen kom han till Stockholm och fick bo hos mig. Några år senare när jag tågluffade med en kamrat ”våldgästade” vi honom på vår väg hemåt från Irland, via Skottland/England.

 32. Prag – bl a för sina vackra, välbevarade byggnader
  Lissabon – charmig och intressant att ströva runt i
  Delhi – kaotiskt, men intressant (i lagom portioner)

 33. Jag är en skogsmulle i själen men ser också stadens charm. Etta för mig är Stockholm vår vackra huvudstad som jag förälskat mig i under de åren jag bodde där. Lika självklar två är London. Var där på en oförglömlig semester med en väninna för ett antal år sedan. På vägen hem kom vi på att vi hade lite för mycket starka varor så vi frågade en lite luggsliten kille om han hade möjlighet att hjälpa oss. Han gjorde det och döm om vår förvåning när vi såg honom på alla tv nyheter. Det var rikspolischefen som utredde en konstkupp 😮 Vi kom undan med blotta förskräckelsen och med en lustig historia att berätta 🙂 Jag har en resedröm att åka till Skottland och då vill jag se Edinburgh så det blir min trea. Varm kram

 34. Först och främst. Tusen tack för alla härliga kommentarer. Det är kul att läsa alla personliga minnen ni bjuder på. 🙂 Jag kan utläsa att ni är förtjusta i vår egen huvudstad Stockholm som fick 23 % av era röster. London fick 15 %. Rom 9 %. Paris och Prag 6 %. Dejliga Köpenhamn 5 %. Jag tycker ni var taskiga mot en av mina favorithuvudstäder, Wien. 🙂 Endast en person hade med den fina renliga staden.

 35. Stockholm för att jag såg dagens ljus där och att min son bor där sen många år, Köpenhamn för alla glada stunder på Tivolit, och god mat. Och så Stockholm igen för alla vackra parker, för skansen, och för att jag alltid känner mig hemma där. Det är som en stor famn som öppnar sig när jag kommer dit.
  Kramis.

 36. Först väljer jag Härnösand som även kallas Norrlands Aten. Lika vacker på vintern som på sommaren.Där man är född trivs man mer än bra. På andra plats är Barcelona som är en stor stad och men har ändå stranden alldeles inpå. Där finns allt från kultur till shopping. Har besökt denna stad två gånger. Första gången var på vår första utlandsresa och därför lite speciell. Sist får det bli Lissabon. Centrum ligger på sju kullar med en makalös vy ut mot atlanten. Har aldrig varit där men det verkar så häftigt då gatorna är så branta så det går inte att köra bil där. Utan man har tre bergbanor och en hiss som tar en fram.
  Kramelikram

 37. Oj,oj….ser nu att det var huvudstäder man skulle välja. Men då Härnösand kallas för Norrlands ATEN så är det ju nästan en huvudstad;) Barcelona är en av västvärldens mest tätbefolkade storstäder såååå……Får jag hehålla mina val nu?
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s