Club Wiking – vårt 60-tal i Ystad; del två

Club Wiberg var en populär klubb i Ystad som var inhyst i en gammal mjölkaffär på Stora Västergatan. Vad hette din favoritklubb på 60-talet?

Bild två

När jag skrev om 70-talet i min debutroman ”Mina fotsteg i ditt hjärta” var det Fribergs konditori som fick mest uppmärksamhet. I Ystad ett decennium tidigare, var det detta fik som gällde. Vilket var det på din uppväxtplats?
Fik ett

Jag minns när vi hade Lidéns Samlingsmuseum att vi visade upp en hel del porslin med reklam för olika ställen.
Fik två
Det ser gott ut (syftade inte på giftpinnarna.) Vad hade du valt på den tiden?
Fick tre

Tre lokala band på 60-talet var The Bottnix, The Beez och The Revells. Jag har haft tur och fått höra många storys från 1960-talet i musikens Halmstad. Under några år kallades Halmstad med all rätt för Sveriges Liverpool.
Lokalt band två

Pojkband

Viktigt att ha rätt pose.

Rätt pose
Om jag varit i rätt ålder och bott i Ystad hade säkert detta band varit på min tapet. Vem i kvartetten tror ni mitt tonårshjärta tickat mest för? 🙂
Tjejband

Att fans kan vara i extas och nästan galna har jag flera bevis på. En av mina chefer var under 60-talet en stor frontfigur och sångare i två band i Halmstad. Sigge Lindqvist berättade underbara anekdoter från den tiden. Jag älskade att få höra dessa historier och önskade att jag varit tio-femton år äldre och fått vara med om allt spännande. 😉
Här har ni en tjej som håller känslorna inombords.
Fans ett

Fans två

I ”Mina fotsteg i ditt hjärta” skrev jag om en sekvens i en skivaffär där det blev tokigt för Sebastian Rosander.  Den lånade jag från mitt eget liv. Det var kult att lyssna på musik på detta sättet. På min tid hade man båda händerna fria.
Lyssan på musik

Jag säger bara mode. Jag minns väl min storasysters kläder och alla hårfärger och frisyrer.
Mode

Scenkläder

På 60-talet var det vanligt att man kombinerade mannekänger och popgalor.
Mode två

Jag har visat kort på många saker på F. Fika, favoritband, fans, frisyrer. Här var det kanske FF och fullt av möjligheter. 😉
FF-fest

I Ystad har de haft uppskattade återträffar där de gamla banden har lirat igen för sina nostalgiska fans. Här har ni The Beez i modern tid.
Veteranband

Själv är jag glad för att jag kom över en biljett till en konsert 1986 på Halmstad Teater. Jag tror det var ett tjugoårsjubileum. Flera band var inbjudna. Många av dem var riktigt bra och det blev en härlig konsert där jag fick smaka popackord från den gyllene tiden. Jag såg hur det lyste i ögonen på kvinnorna som var tio-tjugo år äldre än jag.

 

 

 

 

44 tankar på “Club Wiking – vårt 60-tal i Ystad; del två

 1. Oj vad många minnen dom här inläggen har triggat! :-9
  När det gäller klubbar så var det naturligtvis Kingside nära Fridhemsplan som jag gillar bäst; Där träffade jag min käre gubbe… Fast kanske är det nog Bobbadilla ändå, en jazzklubb i gamla stan, som jag – och min gubbe – tänker på när det gäller klubbar. I den lilla rökiga och stökiga lokalen var vi ofta och spisade, min gubbe var nämligen redan då ett ”musikfreak”. 🙂 🙂
  Ett fik vi var på mycket var det som låg vid Mariatorget på Söder, men vad det hette har jag inte en aning om!
  TREVLIG – även om den är blåsigockså hos er -SÖNDAG
  KRAM ❤
  Susie

 2. Verkligen intressant både del 1 och del 2. Jag var för ung för mitten av 60-talet, men började komma igång i slutet av 60-talet, så känner igen en del.
  Kom att tänka på sången, tror med Britta Borg?, ”du gamla härliga tid, ljuva 60-tal, så alla kände sin far, ljuva 60-tal, man gick kring i kortkort och farmor hon var vild, tänker hon som är så mild”.

 3. Häääääärligt inlägg av nostalgi Bosse.
  Nämen vilket fiiiint hus. Det gillade jag. Gamla hus har mer charm än nya. Mycket vackert hus. Så snyggt.

  Ha nu en jättehärlig söndag. Här har blåsman härjat hela natten, så att TantGlad har fått räknat en massa fårskallar hela natta tillsamans med gubben. Jo….bidde film åxo. Spännande var den.

  Trevlig söndag. Kram TantGlad.

  • Det finns en del sådana hus kvar i Sandskogen här i Ystad. Jag gillar också charmiga gamla hus.
   Hur många fårskallar fick du ihop? Söndagen var extrem blåsig på Österlen. Sol och klarblå himmel, men ack så kallt när vi var utomhus. Inte konstigt om ni inte sov om ni kollade på ”När lammen tystnar”. 😉 Eller var det ”Borta med vinden”, ”Blåst på konfekten”????? 🙂
   Kram

 4. Så roligt ni måste ha haft under den tiden. Då var jag redan 3barnsmamma och hade inte tid att lyssna på den musiken och begrep den inte heller.

  Kram/Gilla

 5. Tack för nostalgin! Roligt att minnas och tänka tillbaka, även om mina ”tonårstid” började i mitten på sextiotalet…har därmed lika många minnen ifrån sjuttiotalet! Då hände ju det mesta, träffade blivande maken, blev gift och mamma!
  Minns några klubbar…discomusik..”Hvita Dufvan”, som låg nära Liseberg och ”Cue club”, centrum, där var jag också en hel del. Generalen, Krokodilen var även de populära ställen.
  Önskar dig en fortsatt trevlig söndag!
  Kram, Gunilla

  • Varsågod. Min ungdomstid var sjuttio och åttiotalet. Jag förstår att du minns extra mycket sjuttiotalet när det hände stora saker i ditt privata liv. Jag känner igen Generalen och Krokodilen.
   Det var trevligt att åka bil på Österlen igår, men inte lika trevligt att gå ur bilen. Vi var inte klädda för det.
   Hoppas dina skador blivit bättre.
   Kram Bosse

 6. Så många roliga foton från 1960-talet! Jättekul. Blir förstås nostalgisk.

  Min favoritklubb under slutet av 60-talet var faktiskt Jugoslaviska klubben, som enbart spelade skivor med Creedence Clearwater Revival. Alla var där och vi shejkade loss så det gungade i golvet. Konditoriet vi gick till hette Bivurs konditori. Finns kvar än. Jag tror att du gillade tjejen längst till höger. Vilka vackra kaffekoppar. Vad hade jag valt? Tror att det blivit bullen, rökte inte på den tiden.

   • Bivurs ligger i Köping. Jag bodde i Köping (trist stad egentligen) och Kolsva (ett typiskt brukssamhälle t.ex. vad gällde hårt segregerade bostadsområden), från 9-årsåldern upp till 18 år), men jag har inte varit där på många år, alltså konditoriet. Måste åka, känner jag. Skriver på ett manus som utspelar sig i trakterna. Har tänkt åka och reka.

    Hur jag visste att det var tjejen längst till höger? Vet inte, bara kände det på mig :-).

 7. Det var en notalgitripp hos dig idag. Jag är lite för ung för att minnas 60 talet, minns knappt ej sjuttiontalet, men, jag var nog en sk åttiotalsikon istället, burrigt stort permanentat hår, och pasteller 🙂

 8. 60 talet var härligt! Och dina bilder tar mig dit direkt.
  Mina klubbar i Stockholm var då Bobadilla, en källarklubb i Gamla Stan och några till. Man svepte runt i mocksskor av märket Mantovani, rosa tjocka sockor, ärmlös rosa polotröja i flätstickning, svarta manchesterjeans, och till detta en stor, grön militärparkas köpt på IMPO (militärbutik på Gamla Brogatan i Stockholm) och vintertid helst en sorts täckjacka, svindyr, av märket Bogner.
  På lördagseftermiddagar mellan 13 och 17 var det Nalen och ungdomsklubb som gällde.
  Ja, denna tid. Men roligt hade vi.
  Kram!

 9. Härligt. Även om jag var ung då så kommer jag så väl ihåg hur min mamna suckade över de långhåriga grabbarna i Beatles. En jul i slutet av 60 talet så fick vi syskon en skivspelare tillsammans. Då hade hon köpt två LP skivor till…..en med Tom Jones och en med Elvis. Inge fel på dem men det fanns ju häftigare musik. Det tyckte i allafall mina systrar som var lite äldre än jag. Vi har alla gamla LP skivor kvar som vi köpt under åren. Jätte roligt med en nostalgikväll då vi bara lyssnar på dem.
  Kramen

 10. Vi flyttade till Åstorp när jag var 16 år och då åkte alla ungdomar till blå Vinkeln i Bjuv för att dansa. Där träffade jag Göran. I Åstorp hade vi ett stamfik som vi alltid gick till på middagsrasten. Det hette Luffis och var så inpyrt med rök, så jag fattar inte hur vi kunde stå ut där. Kram

 11. Här i ditt nostalgiinlägg känner jag mig plötsligt väldigt ung. 😉 🙂 Annat kände jag mig nyss när jag rengjorde i skåpet under diskbänken med min stela rygg. 😉

  På 60-talet var jag ett barn och gick knappast på klubb. Jag hade i alla fall 60-talsmode; en kortkort randig kjol i starka färger, grönt, rosa och gult. Med brett äppelgrönt skärp i midjan. Och vita stövlar där man kunde ta av skaften så att det blev skor av stövlarna i stället. Praktiskt! 🙂

  Kram/Anna-Karin

 12. Vilken nostalgitripp! Ja, det var det ljuva 60-talet, många minnen poppade upp nu men i vår lilla by fanns det inget café eller klubb att besöka, så vi samlades på en bensinmack där det fanns en jukebox. Dessvärre kommer jag inte ihåg att det spelades nån annan låt än ”Rosen” med Arne Qvick! Det måste ha varit traumatiskt…. Ha en fin kväll, kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s