Mannen med hål i plånboken

Jag tycker det är jättetrevligt att gå till tandläkaren. Ibland har jag svårt för att vänta på besöket. Den här gången fick jag en tid redan dagen efter mitt samtal. Samtidigt har jag även andra stora intressen. Kvinnan lätt paff när jag spontant utbrast.
”Skidstafett i Falun-VM. Har ni storbildsskärm i taket?”
Hon verkade ha vallat fel för det kom inga skånska mord, menar skånska ord från luren. Därför fick jag leda henne i konversationen till nästa lediga tid. Det blev idag, måndag. Jag kunde knappt sova i natt. Det kändes som kvällarna innan min födelsedag när jag var barn. Möjligtvis kan det ha berott på att jag hade näsan i taket. (Inte i vädret). Eftersom jag bestämt mig för att betala med kontanter tog jag ut pengar igår. Tänk att det fortfarande går att ta ut kontanter. Vilken lyx. Jag blev så glad att jag spontant kramade närmaste träd. En blyg lönn som inte kramade tillbaka.

För att inte glömma bort pengarna. Det gick ju inte att få plats med dem i plånboken, så jag la dem under kudden. Solveig hörde knappt därnere, att jag sa god natt till henne. Jag jämförde med förra årets summa när samma tand gick sönder. Då snackade tandläkaren om att det inte fanns något att bygga upp tanden på. Jag hade fullt med pinaler i munnen och kunde inte komma med goda råd. Sedan drog han information om bryggor & porslinskronor och där någonstans försvann jag bort i dagdrömmar till havet och Lidéns Samlingsmuseum med alla sina porslinsföremål. För att inte förstöra stämningen drog jag en förkortad version om att jag var en fattig författare som bara tog 150 kr minus moms för en fysisk bok och önskade honom lycka till med tandpusslandet. För att han inte skulle bli arg drog jag heller inte en pedagogisk saga om att vi skulle byta månadslön en gång för att han skulle få gå i mina mockasiner. Då hade han bara sagt att jag måste kunna äta och jag hade snabbt svarat att man måste ha pengar för att kunna äta. Då kunde han svarat att man inte kan äta pengar. Sedan hade jag överbevisat honom med att berätta att jag sett Charlie Chaplin äta upp sina skor i Guldfeber. Visst hade jag läst att skorna och snörena var gjorda av lakrits, men allt behöver man inte tala om för en tandläkare i ett ordkrig. 😉 Hål-ler du inte med om det? Nu tänkte jag till med alla mina tre hjärnceller. Tandläkaren såg gammal ut. Inte INNAN jag kom in i rummet, men EFTER vår fina stund tillsammans. Han måste ha åldrats raketsnabbt. När jag satte mig tillrätta i stolen var han svarthårig. När jag äntligen var klar, var han vithårig. Kan det gå så snabbt? Eller blev han utbytt till någon annan, när jag bet till en aning dumt i ett par fingrar? Han hade kommenderat mig att bita i ett papper flera gånger. Det är inte mitt fel att jag har snabba reflexer. Förresten hade jag tröttnat på bitleken. 😦
Den vithåriga mannen var snällare. Jag fick välja vilket bokmärke som helst från lådan. Nalle Puh blev mitt val. Okej! Jag tiggde till mig Fantomen också.
Vad kul det ska bli att sova på samma höjdnivå som Solveig i natt. Hoppas hon kan sy ihop det stora hålet i min plånbok för jag kommer att tröttna på att äta nudlar och koka soppa på en spik om några månader. Jag måste fråga Solveig när hon kommer hem sent från jobbet om hon tror att min analys stämmer. Vi hade ofta hål-timme i skolan. Det måste vara därför jag samlat på mig så många hål i tänderna. 🙂
Måndagskram från Bosse Tandtroll.

46 tankar på “Mannen med hål i plånboken

 1. Ha hahaha härligt inlägg ,-))))
  Vist är det dyrt!
  Sonen redan utflyttad visserligen hade sönder en framtand idag,halva gick sönder i en olycka när han var 6 , så den halvan har hållit bra ändå ,-)
  Vi lovade att betala kalaset, dyrt så in i vassen, så nu har vi ”hål” vi också ,-)) fast i kassan!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 2. Haha, roligt skrivet Bosse Tandtroll 💥😩😅Stackars dig, buu för att behöva betala stora summor för att ”kitta” igen hål eller för att bli av med tänder t.ex. Tänder är ju lika mycket ”kropp” som det andra i kroppen.
  Nä, snart kommer man väl inte att kunna hämta ut sedlar i annat än sällsynta automater. Men jag struntar i det.. den utvecklingen kan man inte stoppa. Se på mig, jag fortsätter som om ingenting har hänt och skriver från min obefintliga blogg. Lol!
  Ha de’ å hälsa! 🙋

  • Tack Regnbågen. 🙂 Jag kan lätt räkna upp hundra andra ställen jag vill lägga ner pengar på. Jag köper inte argumentet att rånrisken minskar för köparen. Men i affärerna underlättar det mycket med ett betalkort.
   Vilken blogg? Du menar den som finns i slutet av regnbågen? 🙂
   Hälsa du till min namne.

 3. Jag är imponerad för jag tillhör dem som inte tycker det är speciellt trevligt att gå till tandläkaren, däremot tycker jag det är väldigt bra att de finns 🙂
  Kram
  Ingela

 4. I Bangladesh kostar en ny krona endast 700 kronor, behöver du dessutom två har du nästan sparat in flygbiljetten. Behandlingen är dessutom så intressant att du till och med glömmer bort att det gör ont. Fantomen eller Nalle Puh såg jag dock inte till……
  Ha det fint!

  • Det låter som ett bra pris, men ändå chansartat om man vill återkomma med något som blev fel. Det andra du skriver låter ännu mer intressant. Min fantasi tar mig med på resor som jag inte ens vågar skriva ner här. 🙂 Vad hände för spännande Cissi? Fick du delta? Aj! Jag visste att det lät för bra för att vara sant. Fick du inget bokmärke för att du var duktig? 😉
   Kram

 5. Man behöver ju bara öppna mun så kostar det flera hundra. Men jag känner faktiskt en tandläkare som gick i konkurs…..det kom inte en käft.
  Ha en fin vecka trots allt. Kramen.

 6. Jag är också en vän av tandläkare. Har nu haft samma tandläkare i över 20 år, och har ingen tanke på att byta. Men så är hon också mor till våra sessor. 😉

  • Så bra du löst det. Sa det klick i stolen för tjugo år sedan? 🙂 Förstår att det är dumt att byta. Jag skulle gärna vilja ha en kvinnlig tandläkare. Endast två stycken har jag träffat på genom åren och jag tror att jag rangordnar dem som etta och tvåa av alla ansikten jag träffat. Min åsikt är att kvinnorna varit mer lätta på handen och ödmjukare.

   • Nä, det var nog en annan historia. Här i nejden så är nog kvinnliga tandläkare i majoritet. Kollade snabbt med frun, och hon sade att här omkring, så är det ungefär 10-3 till damerna.

   • Vi flyttar ju ofta så kanske det nästa gång blir i dina hemtrakter. 🙂 Det låter för mig som skön musik. 10-3 till kvinnliga tandläkare. Ändå gissar jag på att du är extra snäll kvällen innan du ska undersökas. 😉

 7. Tack och lov så räcker det att jag gapar och tandläkaren gör en genomgång av gaddarna. Minns inte när jag senast hade något hål. Jag vet att jag är lyckligt lottad, men i gengäld så är Göran en flitig besökare där, så tandläkaren klarar sig nog ganska bra ekonomiskt ändå. Kram

 8. Hej Bosse !!
  Så härligt att läsa vad du skriver .. Jag menar inte att det är härligt att gå till tandläkaren .. Har väntat själv nu några veckor för att ringa tandläkaren för att få fixat en plomb .. Usch nä!!
  Varje kväll säger jag , imorgon skall jag ringa !!
  Jag läser med ett leende på läpparna när jag läser dina berättelser ..

  Ha det gott !! Kram 😀

  • Exakt så gjorde jag. Väntade och sköt upp samtalet. Först trodde jag bara att jag hade bitit mig i kinden och i tungan. Ibland hoppas jag att saker ska laga sig samtidigt som jag sover på natten. 🙂 Undra vilken dag det blir du ringer. Lycka till Ing-Britt.
   Tack för de snälla orden.
   Kram Bosse

 9. Nej, att gå till tandläkaren är ingen sådär jättekul upplevelse, men visst är det bra att de finns och att vi på något vis har tendens att göra det regelbundet – trots alldeles för höga priser och stora klumpar i magen.

 10. Tyckte jag läste ”Bosse charmtroll” på slutet, men det var….Bosse Tandtroll.
  Nåväl…..du har VÄRKLIGEN underhållet mig med rolig läsning. Behöver det i dag. TantGlad är krasslig.
  Hål-er med om pengar. Vilken lyx du, att få ta ut pengar fortfarande. Jag vill ändå ha lite prassel (sedlar) i börsen. Tycker om det gammeldagsa lite.
  Jag hade både många Håltimmar och hål i munnen trots jag alldrig åt/äter godis.
  Så jag är ett Tandtroll åxo Bosse.
  Vet du…..Det med att krama träd….undra om jag ska bara sådär spontant gå ut och krama vår Björk här ute. Han ser så naken ut. Han behöver en kram. Jag behöver åxo det. Är lite sjuk.
  Hua hua…..en till dag i sängen. Tyar inte snart. Men GLAD gjorde du mig Bosse över ditt HÄRLIGA inlägg.
  Tisdagskram från Busan som åxo är ett…chaaaa…Tandtroll menar jag😉

  • Tack TantGlad. Trist att läsa att du är krasslig. 😦
   Jag tycker också om prasslig gammeldagsa. Vad duktig du var som inte badade i godis.
   Gör det TantGlad. Ge Herr Björk en spontan kram. Alla behöver kärlek och ömhet. Annars börjar det växa mossa och ledsna trådar på oss.
   Här får du en cyberkram för de smittas inte. 😉 Men de kan vara fulla av vitaminer och kärlek ändå.
   Hoppas du och sängen kan leka var och en för sig imorgon.
   Tisdagskram oss Tandtroll emellan.

 11. Verkligen roligt skrivet 😉 Jag har själv inga problem att gå till tandläkaren värre är det med magnetröntgen 😉

  Ha en skön tisdag
  kram

 12. Haha… ännu ett härligt underhållande inlägg 🙂 Gillar inte min nya tandläkare som jag fick ”på köpet”… hm… kan man säga så? I alla fall ingick hon liksom när min snälla gamla tandläkare gick i pension. Hon är yngre, har kanske modernare utrustning, men… hon är både dyrare och dessutom hårdhänt. Måste nog försöka hitta någon annan…
  Ha det gott Bosse!
  Kram

 13. Tack Bossetandtroll för ett roligt inlägg. Bra början på dagen 🙂 Jag tog en semestervecka i Tallin och passade på att fixa tänderna samtidigt. Billigt och bra. Hade en fantastisk vecka i den vackra staden så det blev en riktig win-win resa. Jag fick dock inget bokmärke 😦 Låter inte gott med spiksoppa, hoppas hålet i plånboken går att laga 😉 Ha en fin dag och kramen

 14. Haha, roligt berättat! Fin lässtund.

  Synd eller hur att VM i Falun är över. Känns tomt. Kan berätta att i samma sekund som herrarna skulle dra iväg på stafetten ringde telefonen. Tanken flög genom skallen: Hur kan man ringa just nu, inte klokt! Dessutom var det en telefonförsäljare. Det var nära att jag svor åt honom.

  • Tack Ethel. 🙂 Det blev snabbt tomt i måndags. Nu ser jag fram emot skidskytte-VM. Vilken en. Ringa och störa mitt i stafetten. 🙂 Jag svarar numera aldrig på okända nummer. Du borde ha läxat upp honom rejält. Han hade definitivt vallat fel. 🙂

 15. Tack Bosse för underhållande läsning så här en helt vanlig tisdag. Nja, helt vanlig är den inte för det är första tisdagen i vårmånaden.
  Jag blev stärktoch styrkt av din beskrivning. Tandläkarna och jag har oftast inte varit kombatibla. TRor detta började redan när jag var barn och rymde från en lagning i tandläkarstolen. Jag före och tandläkaren efter….Men med en förstående mamma löste sig det hela. Det blev ingen lagning den gången. Sedan nu 10 år tillbaka har jag en helt underbar tandläkarkvinna som årligen kallar mig och det är trevligt att gå dit. Så tänk var den person kan göra eller inte göra…
  TRist att du blev av med pengarna men de gick ju till ett välgörande ändamål. Och att stoppa pengar i en tand är också en invesreting.
  Stor kram till Bosse tand och charmtroll.

  • Varsågod Ditte. 🙂 Det är härligt att det är vårmånad. Du och jag har liknande barndomserfarenhet som gärna sitter kvar genom livet. Jag blir glad av att läsa att du under så många år haft det bra. 🙂 Dessutom tror jag mer på att kvinnor passar för yrket. Jag har bara träffat på två kvinnliga tandläkare, men håller dem som bäst av hela skaran jag mött genom alla år. Hoppas att din tandläkare inte går i pension eller flyttar iväg till Spanien. 😉
   Ha ha. 🙂 Sanningen är snarare tvärtom. Jag leker struts en gång till. Borde satsat på en ny tand. Senaste lagningen höll i nästan exakt ett år. Med rätt pedagogik & metodik, bättre svenska, vänligare bemötande, mindre rygg och mer ögonkontakt skulle jag haft en ny ”krona” där för ett bra tag sedan. Nu har jag förhoppningsvis ett tag på mig att ta tag i det själv. Men det är så lätt att glömma bort det om några dagar och köra på som vanligt. Livet rullar på. Vårsolen kallar på uppmärksamhet.
   Tack för kramen. ❤

 16. Det är DUMT att det är dyrare att gå till tandläkaren än till husläkaren – tänder är ju också en del av kroppen. 😦 Och fast jag inte hade några hål i höstas när jag var kostade det mig en skön tusing med undersökning, röntgen och lite pust.

  Du får starta en insamling, Bosse! Jag kan skänka dig några tomburkar ur min samling.

  Kram, göbbe lille! 😛

  • Det är just den frågan som retar mig. Ett högkostnadsskydd borde finnas även här. Det är för sent att ångra gamla ovanor. 🙂
   Firade du ”inga hål” (kommer du ihåg bioreklamen?) på något speciellt sätt? Jag brukade köpa en stor daim de få gånger det hände när jag gick på mellan & högstadiet.
   Vad snäll du är Tofflan. 🙂
   Bossekram till dig.

   • Du Bosse… Jag firade med en räkmacka hos min vän Greken (han äger ett kafé och jag fick 50% rabatt på mackan! 😃

   • Det var ett bra sätt att fira på. Inte dumt att ha en vän som har ett eget kafé. 🙂
    Vi har ibland drömt om att äga ett kafé. Det skulle vara i kombination med möjlighet att bokprata och bedriva musikaftnar. Gärna udda möbler och små mysiga vrån. Man måste få drömma ibland.

  • Inom ditt gebit är det mer rättvist när det gäller flera saker. Jag har för många negativa upplevelser från tandläkarbesök när jag var liten. När det gällde pedagogik saknades mycket kompetens hos dem jag träffade på. Framför allt hur man möter barn och ungdomar. Sådant sitter kvar i hela livet. Numera förstår jag att det givetvis finns pärlor och goda föredömen inom denna yrkeskår. Jag skulle behöva träffa på en snart …

 17. Håller absolut med. Min erfarenhet är att tandläkare oftast är totalt humorbefriade. Absolut, håller med, du borde kunna stämma din hemkommun som med alla håltimmarna i ungdomsåret skapade tandhålen. Sen är det ju väldigt fräckt att tankläkaren som grädde på moset skapar nya hål. I plånboken
  Helt underbart inlägg!
  Kramis

  • Där fick du till det bra. 🙂 Jag ska omedelbart stämma både min hemkommun, skolan och alla kiosker som inte satte för skylten STÄNGT när jag kom susande på min cykel och med min godistarm längtande. 🙂
   Tack för att du läser och kommenterar. Kram

 18. Visst är de lite snarstuckna de där tandläkarna? Några små bett ska de väl stå ut med kan jag tycka. Du skulle ha bett (;)) honom laga hålet i plånboken – de är ju bra på att laga hål.

  Kram

 19. haha vilket fantastiskt inlägg…jag är tacksam över att jag inte har så många hål som gräver hål i plånboken…jag har lite svårt just för tandläkare..hmm vill inte riktigt ha någon som gräver i munnen på mig 😛
  kram Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s