Varför sticka när man kan scanna?

Ja

Många skaffar en eller hundra tatueringar. Bosse Lidén kör hellre med vita runda knappar på kroppen. Den på magen går genom en slang till romankändisen ”Melissa” (insulinpump). Denna nya på överarmen har ingen slang. Istället sitter det en sensor under huden och registrerar viktiga värden (glukos).

Vad är det med Husse? Här har han stuckit oss sex fingrar flera gånger om dygnet i tjugofem år. Nu har sadisten slutat plåga oss. Tänk vad mjuka och lena vi kommer att bli. Precis som tummarna och pekfingrarna som orättvist har sluppit stick genom åren.

Som vanligt ger jag mina leksaker flicknamn. Får jag presentera ”Libra”. 😀

Ja två

Genom att föra ”Libra” mot knappen på ungefär 4 cm avstånd (går utmärkt genom vinterjackan) scannar jag på en sekund, precis som på ICA när vi handlar. Det piper till och jag läser snabbt av glukosvärdet. Vad skönt det är att slippa alla procedurer med att mäta med en vanlig blodsockermätare. 🙂
Trendpilarna är mycket värdefulla för mig. På en vanlig blodsockermätare ser man bara ett siffervärde. Nu kan jag se vad som hänt och vad som håller på att hända i kroppen. Pilen kan vara snett uppåt, eller neråt, den kan vara vågrät och den kan vara rakt upp eller ner. Trevligast är det när den är vågrät och inom mitt önskade målområde (5.6-9.9). 😀

Okej

Endast två minuter senare. Bäst att röra på mig eller låta ”Melissa” pytsa in mer insulin i magen. 😦

Ja tre

 

Visst

Yes

Det finns flera spännande möjligheter och fullt av statistik som jag har stor nytta av för att planera min dag och framtid. Jag gillar viss statistik så detta är kanon för mig. Dessutom ser jag det som en tävling att försöka nå nya personliga rekord och mål.

Knappen med sensorn på överarmen ska sitta i fjorton dagar. Därefter sätter jag en ny på andra överarmen som ska fungera efter sextio minuter. Alltså bara två ”stick” i månaden om jag ska förenkla det. Har jag konstiga värden eller extremt låga måste jag kontrollera med min gamla mätare som mäter blod istället för ”kroppsvätska”. Värdena på Libra ligger nämligen tio-femton minuter tillbaks i tiden.

Allt nytt har barnsjukdomar. Jag fick den sista sensorn som fanns på sjukhuset 16 februari. Som jag njöt under 74 timmar. Ända tills jag hörde hur det dånade till på golvet när jag tog av mig en tröja. 😦 Annars ska ex. ”knappen” klara av 30 min i vatten och vara vattenresistent ner till 1 meters djup enligt leverantören.

Nu hoppas jag att mina söta medsystrar och medbröder i vårt avlånga land ska få samma gratischans som jag och andra fått i Västra Götaland och Skåne. Detta är en enorm besparing på framtidens sjukvård för diabetiker. Tänk långsiktigt kära makthavare. Varje kontroll man gör kostar inget extra. Varje sticka man annars använder kostar pengar. Motivationen och möjligheterna för användarna är flera med Freestyle Libre.

Jag återkommer säkert till mer äventyr och möjligheter med Libra. Jag är supernöjd efter mitt andra försök som suttit på i 124 timmar. Det skönaste är att jag varken känner något obehag eller tänker speciellt mycket på det mellan varven. Tyvärr har jag redan fått kvitto på det som inte är något nytt under solen. Min diabetes ett är inte lätt att analysera. Om man tittar på tre dygnskurvor efter varandra, skulle man kunna tro att det handlade om tre olika diabetiker. 😦

 

88 tankar på “Varför sticka när man kan scanna?

 1. Det känns bra att man kommer framåt med nya tekniska prylar som ska underlätta för de som tyvärr har diabetes. Jag hör av min E att det är vissa som har en svårare variant att hålla jämn och få ”fina” kurvor. Såna som din Libra har … alltså förfinade resultat som är lite svårtolkade eller svåra att analysera som du säger. Önskar dig lycka till med dina nya tjejkompis och att du får må bra. Egentligen tycker jag att du redan har tre tjejer i huset … så … det kunde väl varit en kille som du fått till hjälpreda!! God natt – nu svamlar jag för mycket!!

  • Min personliga diabetes har alltid levt sitt eget liv. Ändå har vi försökt att vara kompisar.
   Tack för omtanken. När vi döpte min försa pump till Bianca döpte vi samtidigt tvättmaskinen till Bernhard. Han var så ettrig när han var klar. Jag trivs bäst med tjejer som bor så jättenära mig undre dygnets alla tjugofyra timmar. Solveig har blivit van att hon inte alltid kommer i första hand. 🙂

 2. Den är helt underbar! Jag har använt tekniken sedan i höstas. Jag hoppas innerligt att vi får behålla vår Libra. Själv hade jag ett bättre Hba1c vid senste kollen än på många år och min diabetessköterska sa att alla Libre-användare förbättrar sina värden, så med tanke på det hoppas jag att landstinget fortsätter betala för dem och att fler landsting följer efter!
  Livet har blivit mycket enklare!

  • Då har du blivit en veteran. Om jag har några frågor dyker jag kanske på dig. 🙂 Det ska bli spännande att se vad jag har i Hba1C nästa gång. Tänk om jag har högre. 😉 Redan nu kan jag konstatera att detta är en investering från sjukvårdens sida om de tänker långsiktigt på flera olika plan.
   Inte dumt alls när livet blir enklare. Denna speciella vardag som vi diabetiker har 24 timmar om dygnet.

   • Du får gärna dyka på mig med frågor! Jag såg den lilla uppfinngen första gången på en patientutbildning i september. Då lät det som att det skulle dröja innan den var ute på marknaden ”på riktigt”. Men sedan dröjde det bara ungefär en månad innan jag såg en fb-bekant som hade fått den och då hörde förstås genast av mig till min sköterska!
    Såg att du är med i facebook-gruppen. Det är jag också (fast då heter jag inte Hansson utan Severinsson) !

 3. Vilken förbättring med den metoden och hoppas att dina värden håller sig bra. Härlig och skön helg har det varit här, önskar lite mer värme bara. Vårkramar från mig till dig.

  • Mitt första stora mål är att sänka topparna. Försöka hitta ett mönster i dygnsrapporterna. Men det är många faktorer som är inblandade.
   Solen har fortsatt dessa tre dagar också, men vinden är kylig. Värmen kommer. Först ska det visst bli bakslag i helgen.
   Tack. Kram tillbaka.

 4. Helt suveränt. Jag blir så glad när forskningen tar steg framåt (även om det ibland är myrsteg) och hjälper människor i sin sjukdom. Tills gåtan är löst och att det finns bot för dem som drabbas förstås! Kramar

  • Det är så många processer som ska klaras innan det man läser om eventuellt hamnar hos patienterna. Fem år kan bli tio år. Denna härliga metod fick jag nys om först i höstas. Undra om jag kommer att få reda på att de löst gåtan. Jag är pessimist i detta fall och tror att svaret är nej. Sorgligast tycker jag det är när små barn drabbas. Vårkram

 5. Kanon för den som behöver! Vilka får den och vilka får inte? Jag pratar svensk sjukvård inte generellt globalt.
  Bosse fikar du inte lite mycket 😉 eller är jag felunderrättad vad man ska undvika som diabetiker?

  • Västra Götalands landsting var först och de var begeistrade. Skåne är nummer två. Jag ser med spänning fram emot vem som blir nummer tre. Just nu är åldersgränsen satt till 18 år, men det hoppas jag att de ändrar snart. Tänk alla föräldrar till småbarn som har diabetes som kan scanna i smyg när barnet sover utan att de vaknar av en smärta i ett finger.
   Jag och Solveig har länge väntat på en kommentar om detta. 🙂 Jag gissar på att det har tänkts en hel del på dessa snart tre år jag bloggat. Låt mig se. Vilken variant ska jag dra. Det står aldrig att det är jag som äter det som är på bilden. Kanske lånar jag grannbordets fika. Eller någon i sällskapet. Jag tycker inte att min lilla skorpa gör sig i bloggen med ett glas citronvatten. 😉 Ett annat seriösare förslag skulle jag behöva förklara i ett jättelångt blogginlägg. I korthet: Om jag sitter stilla på en stol och äter smaskiga feta och söta saker och är sällskaplig blir det inte bra även om jag höjer dosen. Däremot behöver jag kombinationen sött & fett om jag efter ex. 30-45 min ska göra en fysisk aktivitet. Alternativet är att jag annars blir dålig/låg och måste slänga i mig onyttig söt cola, druvsocker m.m och behöva vänta in när livet återvänder. Då hinner jag inte njuta av sötsakerna. Handlar mer om att ”undvika-dö-känslor” just då. Diabetes är en individuell sjukdom. En del blir arga när de blir låga. Det har jag aldrig blivit. Men matt, dödsångest, darrande m.m. känner jag alltför väl till efter att ha hamnat i detta tillstånd flera tusen gånger under 25 år. 😦 Det bästa att äta (absolut inte nyttigaste!) är wienerbröd och pizza. Wienerbröd innan en längre fysisk aktivitet. En halv pizza är för mig det bästa för att hålla ett jämnt och stabilt blodsocker under flera timmar. Kram från Bosse Föreläsare.

   • Ändå finns det diabetiker vars blodsocker går som ”klockor”. Andra förnekar eller smyger med att de har en sjukdom. Det är sorgligt när de som sköter sig exemplariskt ändå råkar ut för ex. de fruktade senkomplikationerna. Tyvärr läggs det ner mycket mer tid och pengar på diabetes två (åldersdiabetes) som 90 % har. Vi andra 10 % har alltid kommit mer i skymundan. Egentligen finns det numera fler varianter. Men det är överkurs. 🙂

 6. Men en sån bra kompis, hoppas att den blir kvar. Det blir ju många stick annars när det ska mätas både nu och då. Härligt med teknik. Här är det lite vårlikt men kallt än så länge, vi var ute på en lång cykeltur i går, och vad kallt det var. men snart så kommer nog våren. Kram.

  • Mitt liv och min vardag har tagit en ny vändning till det bättre. Alla gör olika med hur ofta de sticker sig. Min diabetes har alltid levt sitt eget liv och försökt härma en hederlig berg-och-dal-bana. 😉 Jag har under flera år stuckit mig 8-15 ggr om dygnet.
   Jag längtar till värmen kommer så cykelturen blir trevligare, men visst är det underbart att vi är på väg mot vår och de ljusa årstiderna med stora steg. Snart flyttar du/ni ut till er lilla ö. Kram

  • Det är skönt att det inte är någon slang inblandad och att det bara är var fjortonde dag (förhoppningsvis) som jag ska byta ställe. Målet är att Libra ska gilla att bada, resa, motionera och uppföra sig smidigt. Helst ska hon ha humor. 🙂
   Kram

 7. I fredags hade vi middagsgäster här och då brukar vår vän Uffe, som alltså har diabetes, sticka sig och testa (och sen får hans fru tala om exakt hur mycket han ska ha!?). Nu använde han en sån där Libra och hela sällskapet var mycket undrande tills han berättade allt om den! Och så skriver du om precis samma sak!! 🙂
  Fast han sa också att det var så stor efterfrågan att tillverkaren/ leverantören inte hann med och det är ju trist för dom som inte får några. 😯 Men du tillhör ju dom utvalda, mycket trevligt!
  KRAM ❤
  Susie

  • Vilket sammanträffande. Fruar är alltid bra att ha. 🙂 Antagligen blev de ansvariga tagna på sängen. Tänk om jag kommit på idén själv. 🙂 Då hade jag varit rik som ett troll. Mest trist är det just nu för alla diabetiker som tvingas betala själva eller vara utan. Jag hoppas att alla landsting inser vilken investering för framtiden detta är.
   Kram

 8. Vilken bra mojäng! Hoppas verkligen, som du skriver, att alla diabetiker får till gång till en sådan. Allt som hjälper till att underlätta i vardagen tycker jag ska prioriteras…..och det måste få kosta pengar. Omprioritering av pengar är på sin plats. Kram

 9. All lycka till med Libra…för övrigt ett livsbejakanade namn! Det låter som du ändå är vän med Libra och läser av henne bra. Ge henne mycket kärlek Bosse, så ska
  du se att hon ger dig dubbelt upp i form av de bästa möjliga värdena! ❤
  Måndagskram, Gunilla

 10. Men oj! Vilken fiffig manick! Jag hoppas att hon tillfrisknar från sona barnsjukdomar snart. Jag kommer tillbaka och terroriserar dig lite senare, jag tänkte ta en snabb löparrunda hos mina bloggvänner och berätta att min blogg har släppt in mig igen!
  Varma vårkramar!

 11. Men kära nån så du har det. Även om du har det roligare nu med den nya tekniken. Själv har jag influensa, men den kommer att gå över. Jag är lyckligt lottad som är frisk i vanliga fall. (Än så länge sade den skeptiske) Om du skulle bli utan knappar så har jag lådorna fulla. Kram!

  • Influensa har den fördelen att det är tufft, men det går över för nästan alla efter en vecka. Njut du av att du sluppit undan. Själv kan jag ångra eller småle åt att jag kunde gnälla över småsaker förr.
   Vad omtänksam du är. Det är KNAPPt jag tror det. Tänk att det finns så generösa bloggare. Jag lovar att höra av mig. 😉 Kram Ps. Det går inte att komma in på din blogg när jag trycker på det blå. (Baronessan)

 12. Alla vänner har ju namn, …… ,-)
  Vilken förenkling i tillvaron för dig!
  Blir så glad, önskar att alla ska få samma chans, dom är dåliga med det där att inte alla får prova något som verkligen är bra,-) Det gäller lite av varje.
  Beror på var man bor.
  Hoppas nu Libra blir en kanonvän du kan lita på i vått och torrt ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 13. Teknik som kan lösa och förenkla tillvaron är ju fantastisk! Bara fler människor kan få njuta av den – tekniken alltså! Bra för dig Bosse! Men, men en liten fråga FIKAR inte väldigt ofta och smarrigt? 😉
  Jag tänker på bilder och text so : Dagens fika intogs på…
  Vad säger din kropp om det? Jag missunnar verkligen inte någon att fika men det ringer lite varning i mitt huvud…
  Ta hand om dig!
  Agneta

 14. Så bra med innovationer som gör det bättre och lättare att leva för en diabetiker! Min förre man hade diabetes, fast nummer två. Förstår att det är skillnad.
  Kram från Ethel

  • Det är en riktigt positiv nyhet. Nu hoppas jag att knappen sitter till måndag och det blir lika bra nästa gång.
   Det finns både likheter och olikheter. Det som är gemensamt med alla människor är att man ska äta varierat, bra saker, motionera och vara rädd om den enda kropp man har fått. Att äta konstant fel mat, aldrig motionera kan ge diabetes två och många andra välfärdssjukdomar i I-länderna.
   Kram

 15. Vilken supersmart mätare!!! Det är vid sådana här tillfällen jag hyllar tekniken, ibland tar de fram saker som man bara skakar på huvudet åt, men denna är ju kanon.Ska skicka denna sida till Simon och kolla med honom om han har hört talas om det.
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kramar

 16. Men vilken grej! Sitter den fast med lite ”tejp” runt om och är det en nål eller två som går in i armen? Det här verkar ju vara revolutionerande och så bra att man kan följa sin dag och slippa vara orolig och att andra är oroliga också. Jag har ett kusinbarn som fick diabetes 1 med full styrka ungefär när han fyllde 40, ska tipsa honom om han inte redan vet. Han får sticka sig i ett kör hela dagarna nu. Hoppas nu att den fortsätter fungera på dig och sen kommer det naturligtvis nya generationer av Libror, så då får du säkert en ny Libra med tiden. Bra att byta Libra och inte fru!!! Kramar

  • Jag borde tagit ett kort på baksidan av knappen som ramlade av efter tre dygn. Det är en tunn liten sensor som ska befinna sig inne i överarmen. Man skjuter in den med hjälp av en annan grunka som innehåller en nål som tas bort direkt. Det känns knappt något. Betydligt mindre än det kan göra i magen ibland när jag byter efter 3.5 dygn. Jag skulle gissa på att de byter ut ”klistret” mot något bättre, att knappen blir mindre nästa gång. Hela tiden händer nya saker. Stamceller kommer att bli det mest revolutionerande på många år tror jag. Då syftar jag på att man ”botar sig själv”. Billigast, lättast att få tag på, ej främmande för kroppen osv. Det är inte säkert att jag finns med då. Kloka råd på slutet. Jag är så nöjd med fru så hon får stå ut med mig ett tag till. 😉 Kram på dig Aggie.

  • Hej Agneta! Min fikakompis. 😉 Här finns en till förvirrad bloggare. Samtidigt är det tur för mina blogg och kåseribokläsare. Jag behöver inte gå långt när det gäller att skriva om ”knasiga” saker. Det går utmärkt att utgå från mig själv. Ibland skrattar jag åt mig själv när jag för fel saker. Fast ibland skulle det kunna sluta illa. Kram

 17. En sån tur du har som har fått din Libra.

  Min Sambo har nyligen fått diabetes, men vilken sort det är vet jag inte, mer än att det är åldersrelaterat. Han är 79 fyller 80 om ett år. Men hans diabetes är inte så allvarlig, så han behöver inte mer än tänka på vad han ska äta. Han får ingen medicin heller. Inga sprutor heller. Så det är nog rätt lindrigt.

  Håll dig god vän med Libra. Hon verkar ju vara bra.

  Kram/Gilla

  • Jag har haft tur med det och otur med annat innan. Så det jämnar kanske ut sig. 🙂

   Då är din sambo en tvåa. Diabetes två. Det som hette åldersdiabetes förr. Oftast går den varianten i olika steg. En del har tur och kan hålla värdena i schack med enbart kost och motion under en lång tid. Denna typ av diabetes kan vara ärftligt. Den kan även vara en biverkning av medicin som man tar. Överviktiga kan få det. De som äter osund mat under en längre tid riskerar att åka dit (se på ex, många amerikanska ungdomar som är överviktiga). Dagens ungdomar rör sig mindre generellt är jag rädd för. En del kvinnor kan få diabetes under graviteten som sedan kan gå tillbaka igen. Tidigare var det ytterst ovanligt att en person som hade diabetes två tog sprutor. Sedan kom de på att det blev lindrigare och bättre värden om de tog en liten dos som komplement till tabletterna. Utåt sett är det en lindrigare variant att ha och få diabetes två och många får sin diagnos först vid en vanlig ögonundersökning. Samtidigt är det en nackdel om man bär sjukdomen under en lång tid utan att veta om det. Det sliter på kärl och hjärtat. Diabetes ett handlar om ett inbördeskrig i kroppen där betacellerna dör snabbt. Men det som är häftigt är att vi bara behöver ca 15 % kapacitet av de viktiga organen. Är vi inte elitidrottspersoner märker vi inte att det gått snabbt utför förrän vi når gränsen. Man kan ha skov som stannar upp. Det är jag säker på att jag haft vid minst två tillfällen i livet. Sedan kan man få smekmånad efter diagnosen också. Där satte jag ett tjusigt ”rekord”.

   Jag och Libra är bästisar. De bråkar man bara ibland med. 😉
   Kram

 18. Häftig grunka! Ska tipsa min insulinberoende fästmö om detta! Hon har stuckit sig i så många år att fingertopparna är väldigt känsliga för t ex varma koppar etc. Pump har hon sen tidigare och den är hon helnöjd med.
  Tack!

  • Jag har haft pump sedan 2007 och skulle inte vilja gå tillbaka till gamla systemet. Däremot tar jag penna ibland av ekonomiska, praktiska och medicinska orsaker.
   Det ska du definitivt göra. Jag är säker på att både hon och hennes stackars fingertoppar kommer att älska grunkan. 🙂 Problemet är att det i inledningen är orättvist i vårt land. Diabetiker med mycket pengar bryr sig inte. De betalar själva och ha ingen lust att vänta. Jag hoppas det är löst inom de närmaste månaderna. Det ska vara rättvis vård i samma land och inte handla om var man bor och hur mycket pengar man har. Samtidigt inser jag att det hela tiden dyker upp nya produkter. Förra året var det några andra saker som jag var intresserad av. Men Freestyle libre är för bra för att bli årets fluga. 🙂
   Kram Bosse Ps. Hälsa min ”söta syster”.

   • Fästmön har haft pump längre än du, tror jag. Men för att kolla BS är det fortfarande olika ”stickmaskiner” som gäller. Personligen hatar jag ljudet av sticket – jag VET att det ska framkalla blod och jag är så klen att jag svimmar av blod. 😮

    Det är skit med vissa orättvisor! 😦

    Har tipsat den söta (som är mindre söt sen hon började köra LCHF… Själv kör jag HCHF) 😉

    Kram igen!

   • Oj med många stickmaskiner jag haft genom åren. Den första var både dyrast, klumpigast och tog längst tid. Inget man hade i fickan precis. 😉 Den första tiden var jag som du. 😉
    Där hängde gubben inte med på förkortningarna. Jag gissar på att det handlar om föda.
    Torsdagskram. Torsdag. Jag får inte glömma att jag ska se andra avsnittet av danska Badhotellet. 🙂

 19. Oj då, detta var något helt nytt för mig. Tänk vad vetenskapen går framåt , eller som i detta fall, tekniken närmare bestämt.
  Måste kännas så mycket bättre och även intressantare detta. Min förra man hade typ 2 diabetes i många år och tog ”vanliga” sprutor och kollade värdena med sticka. Förstår att detta är toppen.
  Fint namn på din nya tjejkompis.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  • Detta kom snabbare än kvickt för mig och för många andra. De hade inte själva förberett sig på efterfrågan och därför hinner de inte riktigt med. Personligen hoppas jag slippa långa pauser i leveransen, nu när jag fått smak på det. 🙂

   Det är inte alltid så lätt att hitta en plats och privat stund för att sticka sig. Jag har varit med om många pinsamma/hemska tillfällen då jag hoppats på att ”besvären” ska gå över av sig självt. Ex. det är inte så lätt när man pratar inför femtio förväntansfulla personer. När det blåser storm utomhus och ösregnar. Man inte kan stanna mitt på en motorväg osv. Nu tar det en sekund. Funkar igenom en vinterjacka. Jag behöver inte ens göra det själv, som när jag kör bil om jag har en vän med mig. 🙂
   Melissa och Libra trivs bra ihop. Det gäller för mig att hålla isär dem. 😉 Igår kväll när jag var trött förde jag Libra mot min knapp på magen. Då lät det inget. Möjligtvis kurrade magen till. 😉
   Kram

 20. Tänk vad man kan göra med tekniken. Rätt otroligt, om man tänker närmare på det.

  Är det inte lite typiskt dig att flyta en bit ovanpå 😉 Nej, ner med dig! Du måste försöka blir lite mer vanlig, mera mainstream typ. Svårt va? 🙂

  Hoppas att flera får ta del av Libre. Jag tänker till exempel på barn i skolan som måste sticka sig hela tiden.

  Kram

  • När jag just nu tittar på den lilla tunna sensorn på baksidan av knappen som ramlade av min överarm i februari, inser jag det lilla i det stora. 🙂

   Menade du att mitt BS är/var lite för högt på bilderna? Det är trist att vara vanlig och grå. Jag gillar att vara regnbågsfärgad och svårläst. 🙂 Ibland händer det att jag överraskar mig själv och gör saker som jag inte förväntade mig. Svar på din fråga: Alldeles för svårt och trist. 🙂
   De kommer garanterat snart att sänka gränsen från 18 år. Vilken lättnad det kommer att bli för oroliga föräldrar till småbarn med diagnosen. De kan smidigt scanna av BS när barnet sover. Gnyendet hade inget med blodsocker att göra. På förskolor och i skolan finns det också möjligheter. Begränsningen är att det går bara att ha en ”Libra” som går till knappen på armen. Man kodar och laddar först i en timme och gör om denna process var fjortonde dag efter att ha tryckt dit en ny knapp på andra överarmen. Jag kan med andra ord inte gå omkring och scanna andra diabetiker. 😉
   Kram

  • Ett härligt lyft och förenkling av vardagen. Dessutom sparar det pengar och lidande på sikt. Här finns plötsligt en möjlighet att analysera på ett helt annat sätt än med vanliga mätare.
   Tack. Melissa och Libra kommer riktigt bra överens. Än så länge. 😉
   Kram

 21. Jag ælskar all ny teknik som kommer inom det medicinska. Tyværr ræcker inte tiden till før mig att læsa in mig på allt. Men jag førsøker sågott det går.
  Kram

  • Jag älskar din grönländska. 🙂 Jag följer också med på olika sajter om vad som händer inom diabetesforskningen. Jag förstår att din tid inte räcker till att följa med i allt. Hoppas du har det bra på din andra tur till stora landet.
   Kram

 22. Jag förstår att du välkomnar Libra och den nya tekniken! Hom måste ju underlätta för dig på många olika sätt och att det nu kanske blir lite enklare att leva med diabetes och att du också hela tiden har koll på vad som händer md dina värden. Att sticken blir mindre och kontrollerna hos läkarna mindre är ju också fördelar.
  Hoppas nu att många fler landsting nappar på Libra.
  Stor vårkram från mig.

  • Vilken ny trygghet det ger i många situationer. Dessutom möjlighet att analysera värden i tjusiga diagram både under dagen, de sju senaste dygnen och de sista fjorton dagarna. Mitt första mål är att sänka mitt HBa1C rejält. Tyvärr har jag en mycket svårinställd variant som skiftar karaktär. Om jag fortsätter och är min egen doktor varje dag, kommer jag ändå att förbättra mina förutsättningar. Samtidigt måste man leva också. Alla mina andra krämpor vill också ha uppmärksamhet. 🙂
   Tack. Här får du många vårkramar tillbaka. Himlen var så vacker när jag tog en tidig och kylig morgonpromenad.

 23. Det är verkligen en bonus. Vårt landsting skulle ALDRIG (ska man aldrig säga) att satsa på något så påkostat. Men drömma går ovh vem vet, en dag kanske….
  Dottern hon sticker inte i fingrarna men sticker i ställer sönder armen. Vänster arm är ständigt blå strax ovan handleden av alla stick.
  Njut av Melissa och håll tummen för Gotlands sjukvård.
  /P

  • Är det så illa på min favoritö. 😦
   Jag har läst och hört talas om det någon gång. Aldrig skulle jag vilja/våga sticka där. På ovansidan av fingrarna skriver en del. Där har jag provat. Gjorde ont och kom inte tillräckligt med rött. Jag hoppas att Gotland och andra landsting inser fördelarna och låter diabetikerna få detta gratis. En stor investering på framtiden. Din dotter skulle bli stormförtjust i en ”Libra”. Jag ska hälsa till min insulinpump ”Melissa”. Kram

 24. Så härligt att du också har fått prova en sådan! Förstår att det har varit brist på dessa knappar, men 3 sjuksköterskor på mitt jobb hade fått sina knappar ändå, pga deras jobb. De var som du helnöjda. Tekniken går framåt, det här är bara början. Ja, det är som du säger, många diabetes har tyvärr ingen logik alls, då måste vi utveckla tekniken för att kunna tackla det ändå.
  Jag ligger hemma med ett öga som skaver, med facit i handen skulle jag gjort den här andra ögonoperationen för länge sedan.

  • De hade inte räknat med att det skulle bli ett sådant tryck och var inte ”klädda” för det. Det ska bli intressant att följa hur de kommer att förbättra och förfina denna mätmetod. Andra företag kommer naturligtvis att komma med motprodukter. Jag har sedan i höstas och starten följt en växande grupp som jag är själv är medlem i, på Facebook. De personer som var först har snart levt med möjligheten i ett halvår.
   Med facit i handen är det lättare att fatta beslut. Ändå finns det individer som skulle göra om samma ”misstag” om de fick en andra chans.
   Det som är så tufft, när det skaver obehagligt i ögat. 😦 Hoppas det känns bättre när du blundar och inte sömnen blir påverkad. Jag gissar att du ska ta det försiktigt med skärmtittande/läsande första veckan. Ha solglasögon utomhus. Förhoppningsvis märker du en förbättring varje dag. Då är det lättare att stå ut. Jag läste med stort intresse just det inlägget. Ögonen är verkligen viktiga ”arbetsverktyg” för dig. Kram Bosse

 25. Nog är det fantstisk vad tekniken går framåt och i det här fallet måste jag säga att jag tycker det ärpositivt. Underlättar livet för många! Hoppas alla får denna möjlighet inom en inte alltför lång framtid.Vårkramar o Lycka till med Melissa. Gulligt namn.

  • Det känns i vissa stunder nästan för bra för att vara sant. Jag är otroligt tacksam för att jag fått denna möjlighet. 🙂 Förhoppningsvis (jag tror det) kommer de andra att följa på. De positiva signalerna har redan blivit så pass starka att de inte kommer att tveka.
   Tack. Melissa kom till för att jag just då lyssnade ofta på vissångerskan Melissa Horn.
   Hoppas du har härligt vårväder idag.
   Kram

  • Att slippa sticka sig i fingrarna flera gånger om dagen är guld värt. Nu kan jag istället diskret leka med Libra när jag är ute någonstans. Mitt i natten behöver jag inte tända en lampa. Tiden med sprutor och penna saknar jag heller inte. Melissa är smidigare. Ändå är inte livet problemfritt. 🙂
   Kram

 26. Väldigt intressant läsning. Har en diabetes som heter lada eller 1,5. En som är typ 1 men kommer sent i livet. Har haft den i 4 år och får ingen ordning på sockret.Skall kolla med min diabetes sköterska om man kan få en pump. Det lät väldig positivt. 🙂

 27. Det är tufft i vardagen när man inte får ordning på värdena.
  A: En pump skapar mer frihet än sprutor, även om man har en slang ständigt med sig och behöver byta ställe efter 3.5 dagar.
  B: Freestyle Libra är suveränt. Vilken lyx att slippa sticka sig i fingret. Bara diskret se efter hur man ligger och ageraa efter informatione. Jag är inne på min 11:e knapp. Tre av dem har ramlat av i förtid. Inte lika kul. Det gäller att ha med sig reservsaker om man åkt iväg ”långt”. jag ser med spänning fram emot hur mitt HbA1C är nästa gång. Jag hade gått ner rejält bara på några veckor. Jag hoppas du har en bra diabetessköterska och läkare. Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s