En 63-årig tonåring

Månadens ålderstävling

63 år och utan rynkor. Ingen sol. Inga cigaretter. Ingen sprit. Och hennes mans mirakelpiller.

Jag tar texten direkt från mitt urklipp från 5 juli 1993: (en lite förkortad version)
Fyrbarnsmamman Joanne Pugliesi i Pennsylvania är en gammal skönhet. Peter Pugliesi är hudläkare och har specialiserat sig på hudens åldrande. Han anser att en 50-åring kan behålla sin 35-årshud och att den som redan fått rynkor kan få tillbaka slätheten, förutsatt att huden inte tagit för mycket skada av sol, rökning och alkohol.
– Det är varken normalt eller självklart med rynkor när man blir äldre, säger han till tidningen Må Bra.
Doktor Pugliesi har utvecklat ett proteinpiller, hälsokostpreparatet Imodéen, som hustrun äter sedan två år tillbaka.
Enligt hudläkaren får man lära sig leva med de så kallade karaktärsrynkorna, skrattveken runt munnen och rynkorna i ögonvrån.
– Men rynkor på tvären och nätverk beror på att huden inte mår bra. Det går naturligtvis inte att se ut som 25 hela livet. Men huden kan förbli slät och spänstig med fräsch färg och lyster långt upp i åldrarna, säger han.
Joanne följer doktorn/mannens råd. Hon promenerar flera kilometer om dagen, dricker ett par liter vatten varje dag och har aldrig rökt. Hon dricker dessutom högst ett par glas vin om året och tar det lugnt i solen. Mycket lugnt. Fru Pugliesi går aldrig ut utan solhatt och solglasögon och hon har inte solat de senaste 30 åren!

Personlig och halvtokig spretande Bosse Lidén-text: Mot hälsobutiken. Vem vill ha rynkor på tvären och nätverk, inte jag … grävde inte gubbarna ner fiber för några veckor sedan? Nu känns det som om de kastat det direkt i mitt ansikte. Imodéen trodde jag var något mot att stoppa diarréer. Hjälp! Nu fick jag en sådan där livsfarlig bekymmersrynka i pannan. Njet. De pillren heter visst Imodium. Idag slipper jag riskera att träffa solen och igår var den exotiskt gömd på himlen. Jag tror jag använder strykjärnet istället mot de värsta rynkorna. Får bara tänka på att inte sätta upp värmen för högt. Är det någon som vet om det är extra farligt att läsa en solskenstory eller fnysa på näsan åt någon dum kommentar? Allt går att goooogla. Jag läste att Christer Björkman har fått igenom att sända livesändningar på SVT alla lördagar fram till midsommar. ”Alla sista chansen” heter programmet. Man ska kunna rösta med näsan. Kan det vara möjligt? Hoppas att röstsystemet inte kollapsar. Jag tycker reservalternativet, att Filippa Bark ska räkna rösterna på sin kulram, låter rulligt osäkert. Däremot ser jag mycket fram emot att sidkicken ska bli bloggaren Tant Glad. Hon kommer att göra succé. 😀 Bäst att sluta detta inlägg. Vad läbbigt! Jag har fullt med rynkor på fingerlederna. Eller. Har jag alltid haft det? Ungefär som årsringar på ett träd. 26 får jag det till. Jag räknar illa som Peps Persson i klassikern ”Falsk matematik”.

 

 

32 tankar på “En 63-årig tonåring

 1. Visst katten är det normalt och självklart med rynkor när man blir äldre. Annars skulle alla människor vara onormala. Det finns säkert saker man kan göra för att hjälpa till innan man ser ut som ett russin, men jag tror att det beror mycket på vilka gener man har. Min mor började få rynkor när hon närmade sig 80 precis som min mormor. Ska jag följa i deras fotspår så har jag 10 rynkfria år till framför mig. Men ärligt talat….vem har tid att studera rynkor när det finns så mycket annat kul att studera? Trevlig helg från en oplisserad Pantertant

 2. Jag håller med dig, använd strykjärnet om du känner att du måste bli av med några rynkor! 🙂 För vem 17 vill leva ett sånt liv som Joannes och framförallt med en sån hemsk man som förmodligen kollade henne varje dag och retade sig på varje rynka hon fått. 👿 Nej, rynkor dom visar hur kul man har haft i livet, så dom ska man väl egentligen välkomna!?:-?

  Sen till något helt annat; Filippa Bark. 😦 Min gubbe som har humor – men han tittar aldrig på den ”hemska mellon” på grund av att han gillar musik – kan jag tyvärr inte fråga. Men…är det fler än jag som tyckte det var så fruktansvärt dåligt att varje gång hon pratade var jag tvungen att stänga av ljudet. 😡 OK, ett par minuter en enda gång hade kanske varit kul. Men att lyssna på tramset flera gånger under varje sändning, nej där gick gränsen! 👿 👿
  TREVLIG HELG<3
  Susie

  • När jag läser artikeln går tankarna till att vara inspärrad på en öppen anstalt. Jag tror också att han kollade utsidan hela tiden istället för den vackra insidan som är viktigast.
   Jag tillhör också gruppen som har humor men min har inte så mycket gemensamt med det vi bjöds från vissa mellanakter. Jag tyckte att Sanna och Robin mestadels skötte sina uppgifter utmärkt och bjöd på sig själva och visade upp nya talanger även om Robin ”sjöng” bedrövligt i finalen. FB får detta betyg. 😦 Jag tycker att hon ska umgås med sin publik i egna program. Här kom hon definitivt inte till sin rätt. Malplacerad. Men det var mina åsikter. 🙂 Antagligen är det fel på min smak. Detta var inte första gången, men det var det sämsta på länge. Jag trodde det skulle handla om musik, låtar/artister som skulle tävla. Det syntes på en del av de äldre deltagarna på deras miner och kroppsspråk att de var på min och er sida. De yngre smälte bättre in i ”utfrågningen”/ envägskommunikationen.
   Kram

 3. Sol som är så härligt, och rödvin som är så gott! Då har jag nog hellre lite rynkor än tråkigt hela livet…….;).
  Var rätt nära när jag gissade på åldern förresten!
  Ha en god fortsättning på helgen!

 4. Visste att jag sett henne nånstans? Fick grubbla en hel del, var det en Hollywood stjärna månne??? Men jag brukar kunna mina moviestars 😉

  Så klart skulle Tant Glad göra dundersuccé 😘

  Önskar dig och familjen en skön helg. Vårkramar

  • Eftersom en av mina bloggtävlande skrev hennes smeknamn ”Jon” har hon tydligen varit en kändis och skönhetsdrottning.
   Tant Glad skulle gått hem i stugorna. Helt klart. 😀
   Tack. Det var en kylig lördag. Hoppas det är mildare idag.
   Kram

 5. Hahahahaha……..Jag skrattar på mig nu hihi………haha vad roligt du skriver Bosse.
  Sitter och vräker i mig en massa godheter på max….kunde inte sjå mig tills jag kommer hem. Får kommentera bättre senare.
  Du är för rolig Bosse.

  TantGlad skrattar så hon kiknar nu.
  Buskram från TantGlad

 6. Vilken trams! Jag känner inte igen fotomodellen men hon ser väldigt skönhetsopererad ut, bilder kan man också retuschera nuförtiden… Vi har just ents med Camilla Thulin om att rynkor är fint!

 7. Inte behöver man ha rynkor för att man är äldre, ,-))
  Min mamma har alltid haft ungdomlig hud likaså min pappa!
  Dom har alltid sett minst 15 år yngre ut, ,-)
  Min hud är otroligt bra.
  Tror många gånger det handlar om vilka gener man har haft turen att få.
  KRAM och ha det fint, Primrose ,-)

 8. Ok, inga rynkor men vilka oerhört tråkiga 63 år det fanns där! Fast om jag ska vara riktigt ärlig så tycker jag nog att leendet ser lite stelt ut och det har jag väldigt svårt att tro beror på att damen ifråga knaprat piller…;)

  • Mina tankar går till ett fängelse eller en öppen anstalt där hennes vakt/man/doktor granskar henne vid varje tillfälle. Det var inget liv att vara avundsjuk på. Ändå är jag nyfiken på hur det gick för henne sedan. Lever hon nu som 85-åring? En sak som intresserar mig är min egen utveckling från han som klippte ut artikeln 1993 till dagens datum. Jag har både lika och olika tankar om ämnet. 🙂 Jag tror också att det fuskats på andra sätt också.

 9. Rynka rynka där
  säg mig vem jag är
  levde jag för soligt, för rökigt och blev för full
  – för ofta
  eller fanns det i mina gener … i mitt liv ..
  som en naturlig del
  ”Ljuvliga ungdom dig har jag kvar
  som minne på äldre dar” sjunger Arja Saijonmaa.
  Och inuti finns ju alla åldrarna …
  Så ung som nu har jag aldrig varit
  den kom med ålderns rynkor och nedfallenhet
  Det är som att vinna en lott
  när en gissar på rätt ålder ..

  • Precis. Inuti finns alla våra åldrar bevarade. Vi bär alla våra liv. Varje människa är unik. Den frasen är häftig, sann och tänkvärd. ”Så ung som nu har jag aldrig varit”.
   Se nu till och vinn pengar också när du ändå håller på och skrapar. Klem

 10. Jag har haft roligt och det syns! Jag är nog märkt, tyvörr också av solen, men jag är jag ändå. Ett gott skratt fick jag när jag läste ditt inlägg och det gör en pigg, men oj…dessa skrattrynkor. Vad gör man åt dem?
  Instämmer glatt i Toves hyllning….
  Rynkiga kramar fyllda av skratt.

  • Motsatsen är värre och mer sorglig. Att det syns att personen levt ett ”hårt” liv. Du har älskat solen. Förr visste man inte om vissa faror. Det var som med rökningen. Tänk med passiv rökt människor fått i sig. Stackars småbarn där lungkapaciteten inte varit fullt utvecklad, som fått andas in föräldrars rök i bilar och i hemmet.
   Jag tycker man ska vara stolt över sina naturliga rynkor.
   Tove verkar vara en underbar personlighet och en frisk fläkt på Blogglandia och Facebook.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s