Den som ruvar på en hämnd kan vänta länge, länge

Visst är det ljuvligt när någon tror att man är yngre än man är? I alla fall när man passerat 30-strecket. 😉 Sådant kan man leva på länge …

Jag och Solveig hade tre trevliga år tillsammans i en skolklass. En fredag fyllde jag 34 år när barnen gick i första klass. Istället för att ha en livlig aktivitet just denna fredag bestämde jag mig för att fredagens Roliga timma skulle vara att gissa hur många år jag fyllde. Alla eleverna fick skriva var sin lapp. Namn och svar skrevs sedan på en ålderslinje på svarta tavlan.

85 år ung

Detta var en seriös tävling där de tre bästa fick poäng som de sedan samlade med sig under terminen. (alla fick priser) Därför kunde jag inte fuska och ge Rima segern bara för att hon trodde att Bosse fyllde 18 år. Istället fick Mackan som gissat på 32 år rättvist segern och tre poäng.

Lizette i ettan

Denna tjej skrev 85 år på sin lapp. Jag tror att hon hette Lizette. 🙂 Jag pratade aldrig med henne under resten av terminerna. Mina åldringsrynkor blev fler och djupare varje gång jag såg henne i klassrummet. Mitt självförtroende räckte inte ens upp till mattkanten. Jag låtsades aldrig höra om hon ville mig något.
”Jag har inte råd med batteri till hörapparaten” muttrade jag rakt ut i luften.

Lizette i trean

Så här såg den skyldiga ut i trean. Hela tiden tänkte jag att jag minsann ska ge igen och räknade ner dagarna med att dra av ett blad på en blomma från den prästkragesamling som jag odlade i trädgården. … 🙂

Igår kom chansen. På säkert håll fick jag reda på att det skulle ordnas en överraskningsfest åt denna Lizette. Dit skickade jag ett gratulationsbrev där jag matematiskt gratulerade på hennes 81-årsdag. Tyckte hon att jag såg ut som 85 år när jag var 34 år, tycker jag definitivt att hon är 81 år fast vissa andra kanske hävdar att hon fyller 30 år. 😉

Okej. Jag var snäll på slutet. Antagligen har jag mognat med åren. (Långsamt säger Solveig som brukar upplysa om att hon har tre barn att ta hand om.) Om sanningen ska fram finns det ett skäl till att vi har en dotter som heter det vackra och häftiga namnet Lizette. Förebilden var en väluppfostrad, charmig, underbar, konstnärlig personlighet utan dess like som ofta tänkte klurigt och smart. Det är ofattbart att dessa goa ungar fyller 30 år under 2015. Själv är jag 26 år plus och önskar dem alla lycka till i livet. Flera av dem är våra facebookvänner. Det är kul att fortfarande få följa dem. 😀
Kram Bosse Lekfarbror

68 tankar på “Den som ruvar på en hämnd kan vänta länge, länge

 1. Man ska inte vara hämndlysten. Ålder är bara siffror på ett papper Man är så gammal som man känner sig . Och det varierar dag för dag 🙂 ……..Ha en skön söndag! Kram!

   • Får jag åxo va med i kommentaren Bosse. Känner mig otroooligt busig och upprymd i dag.
    Man FÅR VISST vara hämndlysten på skoj. För skoj ska man ha i livet.

    Hejsvejs

   • Tant Glad. Du har tydligen tankat energi. Antagligen kommer den från kursen eller middagen du blev bjuden på. Hoppas du får utlopp för den idag. Gör något extra busigt. Livet är ofta mycket roligare och enklare om man lever det med glimten i busögat. 😉

 2. Håller med Solveig – jag säger oxå att jag har tre barn varav det äldsta är jämnårigt med mig (och jag syftar inte på mig själv utan på maken:))

 3. Ha hahaha vilken härlig berättelse ,-))))
  Din humor gillar jag!
  Tror Lizette skrattat gott och spar glatt ditt kort livet ut ,-)))
  Få förunnat med en sån härlig majje! ,-)
  Frågade mitt ena barnbarn för nåt år sen, då var han 7 år, han håller koll på hur gamla hans föräldrar är, jag frågade hur många år han trodde att jag var, han gissade 7 år yngre än sin pappa som är min son ,-)) gissa om jag retades med min son!
  Ha en härlig Söndag.
  KRAM Primrose ,-)

 4. Hämndlysten kan man vara ibland – och just i ditt fall var det välbefogat och dessutom var ju hämnden både ljuv och rolig! 🙂
  Inatt när jag inte kunde sova (vaknade fyra 👿 ) läste jag ut en väldans bra engelsk (naturligtvis) thriller av Mark Billingham som heter ”Vedergällningen” som handlade just om hämnd. En fruktansvärd, men välskriven historia. :schock:
  KRAM ❤
  Susie

  • Ha ha! Jag och Lizette har skojat om den episoden några gånger genom åren. 🙂
   Är det sådant spännande du sysslar med på nätterna. 🙂
   Tack för tipset. Jag skrev upp titel och författare i ett block jag har. Engelska böcker och filmer/TV-program håller jag som danska mycket högt.
   Kram

 5. Glömde! Igår råkade jag titta på ett program ifrån Parnevik i USA. Jag blev helt chockad när ungdomarna (alltså Parneviks barn) gissade på att en av gästerna nog var över 70 för det var deras farfar!? Det var Ohly som såg ut som 50-55 ungefär! Men å andra sidan visste inte den andra inbjudna gästen som är 25 inte vem han var…..snacka om dålig allmänbildning!
  Susie – som i 4 mån till är 60+ 🙂

 6. Något är fel men jag säger alltid att jag fyller 29 år, man kan ju inte säga 30 för då kommer ju folk med en massa presenter så 29 är bra. Problemet är dock nu att alla mina barn är äldre än mig 30-32 och 34. Hm jag får kanske öka på min ålder några år.

 7. En av mina kollegors elever kunde inte gissa hennes ålder men sa ”Du är i alla fall äldre än min gammelmormor!” Då var min kollega 42 år…

  Fortsatt trevlig söndag!

 8. Hahaha … vilken underbar historia … Jag förstår hämndbegäret … 😀

  När jag precis fyllt 17 år blev jag för första gången kallad för tant av ett vilt främmande barn. Högt och ljudligt hörde jag en liten röst säga ”Där inne stog en tant!”, och när jag slängde ögonen ditåt såg jag en unge peka på mig där jag stod inne under tak och titta i ett skyltfönster. Jag hade varit och klippt och permanentat mig, och stod och fördrev tiden medan jag väntade på min mamma som skulle hämta upp mig.
  Jag vågade knappt visa mig på stan efter det … hihi
  Idag när jag ser foton på mig från den friseringen så kan jag inte annat än säga att jag idag har en helt annan förståelse för barnet … 😉
  Jag fick också hämndbegär den gången, men det tillfredsställde jag genom att aldrig mer gå tillbaka till den damfriseringen … ^^

  • Tack Lollo! 🙂 Både för rosorden och din story. Hur gammal var ungen?
   Jag kommer också ihåg första gången det hände mig. Jag kom cyklande och ”störde” några grabbar som spelade landhockey på gatan.
   ”Akta dig din jä… gubbe.”
   I mina tankar hade jag varit tillbaks till när jag själv höll på med sporten. Plötsligt slungades jag rakt in i gubbträsket och hade ingen lust att fråga om jag fick vara med och lira. 🙂
   Det är inte alltid det blir lyckat vid besök på friseringar. Bra taktik av dig.

 9. Hahaha…sitter och skrattar åt ditt HÄRLIGA åldersinlägg. Du skriver ju så kul……så du får skylla dig själv Bosse . Jag LER stort. Ser du mig?? Känner du hur jag LER hihi.

  Men du…..Tycker lite synd om dig. Tro att du är 85. Hade du nån mask på dig med en massa breda rynkor kanske……..
  De kan väl int va du kan ja tro.
  Vet du….Jag vart väldigt glad då en liten flickafrågade hur gammal jag var för några veckor sedan. Vad tror du svarade jag. Njaaa…….svarade den lilla flickan som värkligen fick tänka till lite……..Kanske sådär 19 år. Gissa så GLAD jag vart. För igentligen kände jag mig som 89 år den dagen haha…..
  Tänk så härligt det måste va, att vara yngre än sina barn Bosse. Och eftersom du då är yngst i familjen så får du passa på att njuta av det. Det är härligt att vara yngst……man slipper det stora ansvaret liksom hihihi.

  Du…..nu måste jag kika uppåt i min kommentar för att se vad jag har skrivet. Minnet sviker mig. Dendär jäntan hade nog fel som trodde jag var 19år. Nu förstår jag bättre…….har nog fått nån slags åderförkalkning. Känner mig yr nu åxo.
  Vänta ni……måste leta upp rullatorn. *blink blink*
  Ha en skön och härlig söndag nu Bosse.
  Kram från TantBus

  • Bara du får en tuff röd rullator kommer du säkert att bli nöjd och starta race på hemmet och eventuellt köra över några hälsenor.
   Sådana där flickor borde vi träffa på alla gråa dagar. De gör vår dag. 🙂 Bara du inte får finnar som många tonåringar får.
   Jag uppskattar att vara yngst i familjen. Nu ex. slipper jag laga söndagsmiddag. Istället ska jag se skidskytte på tio minuter. Jag får maten serverad framför TV:n. Det är service. Okej. Jag var uppe tidigt och fixade frukost och fika. Sedan ska vi ut och njuta i solen. Det måste bli havet idag. Jag gissar på att vi inte kommer att vara ensamma där. Tycker du att jag ska vara spontan och ställa till med tävling och fråga alla vi möter hur gammal de tror att jag är. Är nog dumt att utmana ödet. Säger någon något högt som ex. 37 blir jag kanske stött och stänker saltvatten på dem. Då blir de sura och Solveig vill kanske inte hålla mig i handen. Hon kanske låtsas att hon inte känner mig. Jag har också fått en slev av åderförkalkning. När jag gick förbi spegeln frågade jag spontant. ”Vem är du?” Han stirrade fånigt tillbaka och sa att det borde du veta själv. 😉
   Söndagskram på dig.

 10. Hämden är ljuv, eller?
  Hämnas på en stackars liten söt tjej, så där!!?? Gamla gubbar gör kanske det, men jag hade aldrig varit så långsint. Eller så är det minnet som sviker mig så jag inte kommer ihåg sådana händelser? Åldern? Jag är ju lite över 25 jag!
  /P

 11. Haha, jaaa, vad ska man säga……vissa dagar är inte bra och andra kan man tänka att det är ganska ok i alla fall. Nu tyckte jag den här tjejen hade väldigt mycket humor! Kul tjej!
  Agneta kram

 12. Ja du Bosse, barn är kanske inte så ”nogräknade”. Eller också var sagda Lizette bara väldigt ärlig… Det måste ha varit väldigt skönt att få ge igen.

  Själv fick jag höra idag, av en annan Bosse, att jag och Fästmön blivit så gråhåriga – och var det månne så att vi FÄRGADE håren grå?… Hmpff… Jag kontrade med att fråga varför han inte hade passat på att skaffa sig hårförlängning när han var hos frissan sist. Han har ju inte så mycket hår kvar på huvudet… (Men jag gillar min ”svärfar” ändå! Tonen mellan oss är rå och hjärtlig. 😛 Dessutom fyllde han 78 idag.)

  Kram och ha en fin vecka!

  • Det passade förträffligt att skoja till det lite. 🙂
   Där fick du till en passande replik. Jag har umgåtts mycket med kompisar där konversationen varit rå och hjärtlig. Då lirar jag på hemmaplan. Oftast tar det en tid att hitta läget. Ibland träffar man på tvillingsjälar och är där på en gång. Nu för tiden känner jag mig lika hemma med försiktighet/motpolen och uppskattar att vi alla har olika personligheter men kan mötas ändå någonstans.
   78 år ingen ålder med tanke på att jag var sju år äldre för många år sedan. 🙂 Nästa gång ni träffas kanske han överraskar med en hästsvans.
   Kram tillbaka.

 13. Man brukar ju säga att hämnden är ljuv, men i det här fallet var det ju bara roligt. Jag tror att det var roligt för henne, den lilla ljuvliga flickan.

  När det gäller åldern, så brukar folk inte tro, när vi berättar vår ålder, jag och sambon. Det kan man inte tro. Vi båda råkar nog ha väldigt goda gener. Jag nollar igen till hösten och det har jag gjort många gånger. Men man kan själv känna av åldern, att man inte är lika pigg som förr.

  Kram/Gilla

  • Det hoppas jag att det var. Framför allt hoppas jag att hon hade en underbar överraskningskväll igår och jag är nyfiken på vad som hände när de kidnappade/lurade iväg henne. Sådana grejer älskar jag. Det är så många moment som ska stämma. 🙂
   Ibland går det i vågor. Det gäller att ha tur på vägen och bidra med ett så sunt liv som möjligt utan att försaka det man älskar att göra. Mår man skapligt gäller det att vara tacksam för varje dag man får. Inget är givet. När man är ung är det lätt hänt att ta livet för givet. Det tycker jag också att man ska göra till största delen. Samtidigt finns det lägen då man har olika alternativ och vägar att välja. Då ska man lyssna efter sitt hjärta.
   Vad kul för er att ni ser yngre ut än sanningen. 🙂
   Kram

 14. Då ska jag berätta för dig att min bonusdotter och jag brukar skoja om min ålder ibland. När jag mötte min make för ca 10 år sedan så tyckte hans dotter att jag såg så väldigt ung ut. Maken frågade då henne hur gammal hon trodde att jag var… 36 blev hennes svar… (jag var 46!!) Nu för tiden när jag fyller år så får jag alltid ett kort med GRATTIS PÅ 36 ÅRS DAGEN!!! 😄😄😄

 15. Jag har gjort liknande med en klass en gång, men gjorde det bara en gång! Fick ung samma resultat som du samt många goda skratt på klasskvartarna med föräldrarna!

 16. Du har alltså varit Bosse Tävlingsdoktorn så länge? Alltså inte i 85+ år….jag menar länge ändå. 😉
  Hur startade det hela? Redan när du föddes? Du måste göra ett blogginlägg och berätta!

  • Jag är avslöjad. Antagligen handlar det om någon antik barnsjukdom som kan drabba brunögda pojkar. Fast jag föddes med blå ögon. Istället för att födas upp med välling och gröt är jag uppfostrad med att leka och tävla. Jag gick den hårda skolan och fick träna på att få däng av en äldre bror. Jag grät bara om han inte ställde upp på matcher och hatade om han inte gjorde sitt bästa. 🙂 Jag tror att det startade innan jag föddes. Jag låg i det ljumma vattnet i mammas mage och planerade blogg och facebooktävlingar som i en SF film. (syftar inte på Svensk Film utan framtidsgenren)
   Vad såg du på Dramaten?

   • Haha!
    Vi såg Götgatan. Handlade om kravallerna där 1948. Ojämn pjäs. Vi skulle ha sett Född ond (som presentgivarna med glimten i ögat tyckte passade mig), men den blev inställd så vi fick hastigt försöka hitta något annat.
    Nästa helg åker jag upp igen. Då ska jag se Slutspel av Beckett-min favoritdramatiker.

   • Var det Johannes eller Ewa som var sjuk?
    Slutspel kommer du säkert att gilla. Den har sats upp några gånger. Wolter, Meta och Ingvar Kjellson. Stora namn som gjorde den för 8-10 år sedan. Du får ha det så trevligt. Är det inte lika bra att du flyttar upp snart till stora STADEN. 😉 Du har redan pendelkort dit. 🙂

 17. Det är när de elever man har haft plötsligt har egna barn, som dessutom börjar närma sig skolåldern i sin tur, man inser att man kanske inte är 27 längre utan att man kanske till och med passerat 30…;)

 18. Hahaha 🙂 Vilket härligt inlägg! Du är för tokig du! Är det många som kallar dig Tok-Bo? 🙂 Iland är det jobbigt när folk tycker att man se yngre ut, som när man inte får köpa trisslotter på Ica, det hände mig förra veckan när jag glömt mitt körkort hemma, fick lomma hem igen med hängande öron och miljonvinsten låg kvar där i kassan….

  • Egentligen borde jag söka för min tokighet men jag vågar inte. 😉 Tänk om doktorn hittar en gen som är normal. Det vill jag inte. Damerna på hemmaplan är relativt vana vid det här laget. Därför gäller det att överträffa sig själv ibland. Så jag håller ställningarna. 😉
   Du får ta det som en komplimang. Nästa gång håvar du in miljonvinsten.

 19. Vi är åldersfixerade i vårt land sägs det .. kanske det. Av barn och onyktra får man veta sanningen har jag hört nån gång. Men 85 år tycker jag var att ta i. Idag känner jag mig som 100 år i söndagar … för jag är totalt utan röst och kroppen är väldigt trött och gammal.

  Det är kul att minnas gamla händelser och dessutom som du ”ge igen” med ett stort leende på läpparna. ”Den som sig i leken ger den får leken tåla!”

 20. Jag skrattade högt! Mycket roligt och skrivet med en hel del självdistans.

  Ja, för min egen del skulle jag aldrig, ALDRIG, låta någon gissa min ålder nu för tiden. Risken att någon tror ”fel” åt ”fel” håll vågar jag inte ta :-).

 21. Hahahahaha!!! Så klart man får vara snarstucken när någon kommer med en sådan anklagelse, om att du ser ca 50 år äldre än du var!! Hahahahaha!!!
  Men ibland är det väldigt underligt. Mina barn har blivit så gamla nu så att de är jämngamla med mig!

  • Vilken charmig busunge. Tur att hon är äldre än mig nu. 🙂
   Matematiken är minsann inte stel och tråkig. Det jag tycker är extra trevligt och samtidigt svårt att förstå är att jag numera kan prata som med en kompis i samma ålder, när jag pratar med min äldsta dotter. Allt har gått så fort. Tiden har rusat iväg. Skrämmande på ett vis.

 22. Det finns inget som är så svårt som att gissa någons ålder, men att närma sig 80+ är att ta i. Barn kan gissa vad som helst, det är charmen med dom! 🙂 Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s