Utskrattad på hemmaplan – del ett

DSC_2275

En miniserie i fyra delar: ”Mitt liv som mobilägare”

Har du också råkat ut för det? Att familjemedlemmar skrattar rått åt dig när du berättar något viktigt.
Det har gått flera månader, men jag har inte glömt den där söndagen då jag var extra spontan. Vi satt och njöt av en av Solveigs alla goda söndagsmiddagar som hon skämmer bort oss med. När vi kom till efterrätten slank repliken ur mig.
”Vet ni tjejer. Jag har bestämt mig. Under den sista tiden har jag märkt att det är så kul att ta kort och lägga upp dem på bloggen och Facebook. Nu ska jag ta det ett steg vidare. Jag ska skaffa Instagram.”
Detta var ingen spontan kommentar. Jag hade gått och grubblat på det under flera veckor.
”Pappa. Du är otrolig.”
Sedan kom inte min ena dotter längre förrän tjejerna började storskratta och uppföra sig som om de behövde haklapp. Solveig fick lust att snabbt dra ner persiennen för att inte någon granne skulle ha åsikter om bordsskicket.
”Vad är det som är så roligt? Så krångligt kan det väl inte vara att starta upp med Instagram? Det gör snart alla. Vänta ni bara. Jag ska googla hur man gör. Skratta på. Ni skrattade åt Facebook och bloggen också.”
”Stort lycka till pappa. Det kommer att gå kanon”, kläckte nummer två ur sig och det lät inte som hon menade det.
”Solveig. Tack för maten. Varför skrattar de? Är dina döttrar sjuka? Varför skaffade vi inte oss guldfiskar istället?”

82 tankar på “Utskrattad på hemmaplan – del ett

   • Det låter bra. Jag är övertygad om att du är saknad av många. 🙂 Vi var på väg till Norran i lördags efter lunch – fastnade istället på Mio. Där fanns varken modeller eller vårtecken, men vi beställde en sittvänlig kontorsstol. Usch vad vi frös igår. Inte fanns det några backsippor vid DH i Backåkra. Det återstår några veckor till de vilda slår ut. I trädgårdar blommar de redan fint.

  • När de skrattat färdigt tog de ner mig på jorden de små liven. Samma två liv som suttit i mitt knä, där jag pedagogiskt lärt dem massor av saker på datorn i tidig ålder. Den tiden har de antagligen glömt. Någonstans på vägen har de växt om mig och det tycker jag är bra. 🙂

 1. Jag går också i instagramtankar men vår yngsta dotter verkade vilja avråda mig. Varför förstår jag inte….

  …så jag får nog komma till skott 🙂

 2. Klart du ska visa dina fina bilder på Instagram. Amanda tryckte på några knappar och vips var jag där. Snabbt och lätt sätt att ladda upp bilder. Go for IT!!!! Ha en fin vecka. Vårkramar 🙂

 3. Jo, känner igen det där! Har bjudit mina döttrar på många glada skratt genom åren när det gäller data och telefoni………:)!
  Lycka till med instagram!

 4. Hmmm…. Jag har Instagram så att mina barnbarn som inte får ha FB kan dela sina bilder och även se mina. Nu är jag lite dålig på att lägga ut där men jag finns där. Så kom igen du med.
  Ha en fin kväll. Kramen.

 5. Hmmm……instagram. Jadu…..jag tror det räcker med uppdateringar nu. Tror jag måste ta ledigt från mitt jobb om jag ska hinna med allt. Bloggen å Fejan räcker för mig.
  Japp….så fåre bli för man måste inte göra som alla andra.
  Här Haru kärringa mot strömmen Bosse. Jag tror jag är lite omodern ett tag till jag.
  Pust såååå trött jag är. Det här ju varit en helg full av bus. Det tar på krafterna att bli 7år igen hehe.

  Kvällsbuskram från mig.

  • Ta du tjänstledigt. När det drar ihop sig till sommar och semester kan du återkomma. 🙂 Mina tankar är där med. Bloggen kommer etta hos mig. Fejan tvåa. Eller egentligen kommer mitt skrivande i första rummet.
   Jag gillar att vara gubben mot strömmen ibland. 🙂 Jag ska in och se senare vad du hittade på för bus med henne.
   Kram

 6. Hahaha … himmel Bosse! Här sitter jag och skrattar åt hur du beskriver det hela … utan att ha en aning om varför dina döttrar skrattade. Kanske är det för att jag sitter här och skapar mina egna teorier kring ämnet … 😀
  Roligt inlägg var det i alla fall … hihi

   • Jag skulle tro att det passar dig bra. 🙂 Om jag börjar skriva på en tjock roman skulle Instagram kunna ersätta blogg och FB för mig. Ett komplement som kunde hinnas med. Jag har många tankar om bilder. 🙂

   • Jag har Instagram, men använder det inte så mycket faktiskt. Har inte riktigt fastnat för det där att dela bilder på det sättet. Vet inte riktigt vad jag ska lägga ut där heller? Är väldigt sparsam med personliga delningar på FB också. Men den kommunikationen med nära och kära är lättare tycker jag.
    Även på bloggen bär det emot en aning, med just personliga bilder, men jag gör det ändå, med försiktighet …
    Att jag gör det ändå handlar om att strida mot rädslor … 😉

  • Jag är nöjd om jag får dig att skratta. 🙂 Det hade blivit mycket mer roligt i texten om jag beskrivit mer vad som hände. Som när jag sökte mig till datorn för att bli medlem för att jag trodde att det var där ALLT hände. 😉
   Del två-fyra kommer snart. Jag hittade precis en bild på en telefonkiosk som ligger i Umeå. Den får vara med på inlägg nummer två.

 7. Har har du en till kärring mot strömmen. Men osvuret är så klart bäst.

  Blir också utskrattad och djupa suckar hörs från sonen, när jag beskriver vissa tekniska fel. Sist när något krånglade med mobilen, fick jag veta att om det verkligen hände, så var det något allvarligt fel och jag tror inte han åsyftade på mobilen 😉 😉

  • Här är gubben mot strömmen. Jag håller med dig. Osvuret är bäst. Jag har fått äta upp mycket gammal skåpmat genom åren. Det bjuder jag på. 🙂

   Undra vad han åsyftade på. 😉 Det kan knappast handla om dig. Teknik är bra men ska ”bara” funka.

   • Det är väl härligt, när man kan bjuda på skåpmat. 😉

    Nä du, jag fattade inte heller vad han åsyftade på. 😉 Kanske har jag för små händer.

 8. Tror nog att du ska klara av att öppna ett Instagramkonto! Ja, du Bosse…poängen i dina döttrars humor ligger kanske i att ”har du vaknat nu” eller vad det kan vara? Mobilen till vänster…den är ju min! Hur fick du tag på den? 🙂 Hursomhelst…Lycka till!
  Söndagskram, Gunilla

  • Vet du var på datorn man öppnar kontot och var man stoppar in dem? 🙂
   De där två skrattande damerna har jag haft i knät i timmar framför datorn där jag lärt dem massor av nyttigheter. Inte att döda människor utan pedagogiska aktiviteter där vi lekte in kunskaper inom olika områden. Det var en härlig tid och jag hade en roll som passade mig förträffligt. Ibland saknar jag den. Som nu när jag blivit en mossig Bosse Flinta. 🙂 Förlåt. Hoppas det inte gjorde något att jag lånade den.
   Tack. Lycka till behövs med tanke på alla mina tillkortakommande som jag redovisar på ett offentligt forum. Ni får ta mig som jag är. 🙂
   Här får du en blåsig måndagskram tillbaka.

   • Ännu så länge är jag novis beträffande Instagram! Men tror inte att det är krångligare än på Fb. Man laddar väl upp bilder som vanligt…? 🙂 Vi får väl se vem som hinner först! Du eller jag?
    Tjingeling!

   • Gunilla! Du vet väl hur tävlingsinriktad jag kan vara? 🙂 Nu för tiden tävlar jag mest med/mot mig själv. Då blir jag både en förlorare och en vinnare. 🙂 Jag tror heller inte det är så svårt. När jag väl kommit på att det är telefonen som gäller och inte datorn och att det inte räcker med att JAG är smart då är jag på rätt väg. 😉 Men du vet väl att det är i uppförsbackar man får starka ben och när man går slingrande vägar som man upptäcker fler mirakel längs vägen. Jag tar inga genvägar längre. Kram

 9. Tänk så mobilerna har ändrats. Jag har haft samma som din vänstra och högra och har dem fortfarande kvar, men nu ligger de bara i en låda och skäms.
  Jag har faktiskt ett Instragramkonto, men använder det nästan inte alls och jag är inte mycket på facebook heller. Jag lägger krutet på bloggen i stället.
  Ha det gott!
  Kram, Ingrid

 10. Tekniken går framåt, sakta men säkert. Min första mobil var en Nokia 3310. Man kunde knappt ringa, än mindre SMSa. Men nu är jag lite tekniknörd; iPhone, iPad, blogg, insta och FB. 😉 😉

  Du kommer att få åtminstone EN följare; JAG! Dina bilder är så fina!
  För att vara ärlig fattade jag inte galoppen med insta först men nu är det fantastiskt kul!

  Söndagskram

 11. Även jag har funderat på att skaffa ett Instagramkonto, men så tänker jag att varför då egentligen? Man har ju fullt upp med blogg och FB, men,men, rätt som det är så sitter man nog där ändå..**..
  Kram o ha det gott**

  • Jag brukar få äta upp saker som jag sagt och sedan gjort en kovändning. Ibland både behöver jag och vill ha en längre startsträcka. Min strävan brukar även vara att undvika att bli ett flockdjur. 🙂 Antagligen ses vi där. I Instagramlandet.
   Kram

 12. Klart att du ska skaffa instagram om du vill 🙂
  Men du ska vara medveten om att det tar tid att vara med överallt, jag har ett instakonto… men gillar bloggformen bättre, så insta använder jag mig bara av lite då och då 🙂

  Ha nu en toppenfin vecka
  och glöm inte att berätta hur det går med instaplanerna.
  Kram Christina

 13. Men, varför skrattade dom så hejdlöst?
  Kanske tycker dom enbart att det är hur roligt som helst att du är ”modern”. Nej, jag vet inte jag har knappt en mobilltelefon, är inte på Facebook, har ej Instagram, mappar och tappar och allt vad det heter.
  Min mobil är gammal, den kan endast användas till att ta emot och ringa samtal plus SMS.
  Spännande att läsa fortsättningen här.
  Trevlig dag och kram till dig.

  • Det hade visst något att göra med att Instagram hörde enbart ihop med mobiler. Inte datorer. Och att det inte dög med vilka mobiler som helst. 😉
   När jag läser din mobilbeskrivning låter det som när jag predikar om vad en mobil är för mig. En telefon som man kan skicka meddelande på. 🙂 Du och jag ligger antagligen femton år tillbaka i tiden. Vi jobbar ikapp. 🙂
   Tack. Hoppas du inte har det lika blåsigt som jag har det idag. Det får bli en tur på motionscykeln. Jag längtar inte ut.

 14. Kom igen Bosse – klart du ska ha instagram! Jag kommer att följa dig!
  Insta passar mig bra. En dagsfärsk bild och lite text – så enkelt!
  Jag känner också igen det här med kommentarer från ungdomarna. De förklarar så snabbt, men när det gäller det tekniska, så behöver jag få saker och ting förklarade i lugn takt.
  Jag är med i FB, (ungdomarna ”tvingade” mig) men tyvärr är det en form som inte passar mig, så där är jag aldrig inne och kollar.
  Vi ses på insta eller … ?
  Kram Inga

 15. Jag trodde jag ville ha Instagram, så nu har jag det… men nu är jag inte så övertygad längre 🙂
  Nu har jag i alla fall en modern telefon så det borde funka, men intresset bara försvann. Kanske återkommer det om du går med… jag kommer att lägga mig som följare i alla fall!
  Kram

 16. Haha :-D, jo, har varit med om liknande. Är inte med på Instagram men däremot på Pinterest, som någon sa att man skulle gå med i för det var bra för marknadsföringen av sig själv som författare. Har inte fattat den kopplingen ännu. Men är med där och sitter ibland och stirrar på en massa konstiga, vackra, bisarra, gamla, nya och iofs fascinerande bilder. Men meningen? Vet ej :-).

 17. Ha ha, ja så är det nog ibland att dom tycker att man är lite konstig…eller vad dom tycker vet jag inte, jag har inte Instagram, bloggen och fb räcker för mig. Ja visst känns det som barnen växer om en på nåt sätt, och vänta du tills du får barnbarn. Dom behöver inte va gamla förrän dom sitter där och vet precis vart dom ska trycka med sina små fingrar. Ha en skön måndag och en bra början på veckan, Kram min fina bloggvän.

  • Skräm mig inte Gittan. Eller det kan vara en bra väg tillbaka till teknikens högsäte. Barnbarnen lär mig i smyg och mina barn har fullt upp med alla sysslor som småbarnsföräldrar. Aha! Det ska bli kul att sätta dem på plats. 😉
   Tack ska du ha. Kram

 18. Härligt inlägg. Ibland får man trösta sig med att alltid gläder man någon. Själv har jag försökt gå in på Instagram men av någon anledning inte lyckats och borde nog ta mig tid fixa till alla de där grejerna som inte vill funka. Grrr… Jämför ibland den här maskinen, menar datorn med en envis och underbar tvååring. Önskar dig en riktigt bra vecka!

  • Tack. Vi verkar sitta i samma båt. Man hinner inte lära sig något nytt förrän de ändrar eller det kommer något helt nytt. Ibland ändrar de bara för ändrandets skull. Det är inte alltid som det pedagogiska och praktiska följer hand i hand.
   Tack. Hoppas du tillfrisknar snabbt.

 19. Visserligen älskar jag det mesta som har med datorer att göra, men…..när 17 ska man hinna med allt!? 😦 Jag har ett Facebook-konto men jag hinner nästan aldrig gå in där och kolla runt. Dessutom ska man ju vara kortfattad – vilket jag absolut inte kan vara (som synes). *fniss* Så jag tycker det är tillräckligt med bloggen! 🙂
  Ovanpå det så har jag en urgammal telefon, visserligen med kamera men det är allt, som jag dessutom nästan aldrig har på. Jo, när gubben och jag åker till Visby och ska göra olika saker, då kan det vara vettigt. 🙂 🙂 Annars tycker jag att det pratas alldeles för mycket i telefon rent generellt….. 😈 Herregud, jag känner mig som en gammal surkärring nu, men det är så jobbigt när folk står bredvid en i matvarukön och berättar sin livs historia högt och tydligt!! 🙄
  KRAM ❤
  Susie

  • Jag kämpar också med att vara kortfattad. Inte hjälper det att jag är kortväxt. 🙂 Bloggen har varit nummer ett länge för mig också. Fast först var det skrivforumet 1av3.se, sommaren 2012.
   Här har du en surgubbe. 🙂 Allt behöver jag inte höra om andras privatliv i alla sammanhang. Eller så får jag nytta av det och skriver en roman om ämnet. Då får de gärna bjuda på alla snuskiga och farliga detaljer. 😉
   Kram Ps. Hoppas du inte blåser bort i trädgården idag. Här låter det rejält.

 20. Jag har inte heller Instagram för det känns som man blir uppbokad hela dagarna men jag funderar ändå att skaffa. Det var så roligt skrivet så jag satt med ett leénde på läpparna hela tiden 😉 Du är suverän på att uttrycka dig, inte undra på att du kan skriva böcker

  Ha nu en fin dag
  kram
  Malin

 21. Bosse! Tack för ett helt underbart inlägg! Klart du skall skaffa Instagram om du vill. Man kan det man vill! (Har för egen del inte ”fejsboken” och inget instagram, men vill heller inte ha det. Räcker bra med bloggen.)
  Jag undrar varför dina döttrar skrattade. Kan det möjligen bero på att du inte har en telefon där man kan ta bilder?
  Jag läser gärna andra delen av detta……
  Stor kram!

  • Jag vet inte vad jag vill. När jag äntligen blir vuxen hoppas jag att svaren finns där på alla mina frågor. Det konstiga är att när jag var 16-23 visste jag ”allt”. 🙂
   Bloggen kommer säkert att behålla tronen när det gäller sociala medier.
   Kanske dyker det upp något svar i del två. Jag kan i alla fall lova att jag bjuder på mina tillkortakommanden.
   Tack Ditte.

 22. Instagram skaffade jag mig förra våren. Några bilder finns att beskåda. Men mitt konto självdog mer eller mindre. Jo, helt död. Förstod liksom inte vitsen riktigt. Inte intresserad alls. Men skaffa dig instagram, Bosse. Är man intresserad är det säkert jättekul. För övrig förstår jag inte varför döttrarna skrattade åt dig. Om du inte är en av dem som aldrig lär sig den nya tekniken, hur de än försöker. Men din blogg skvallrar om motsatsen.

  • Jag har heller inte knäckt koden. Det verkar finnas många nya sociala medier som jag inte har koll på. Ett tycks vara något där inläggen ligger inne bara en kort tid och sedan försvinner. Short någonting. Jag hade inte alla mackorna med i fikakorgen där. 🙂 Det insåg jag relativt snart. Nästan ingen av mina gamla grabbkompisar läser bloggar, är med i Facebook osv. Därför är det inget vi diskuterar speciellt ofta. När jag väl lärt mig brukar det sitta där. Dessutom är jag envis, på gott och ont. 🙂 Prioritering av var man ska lägga ner dygnets tjugofyra timmar är största orsaken till att jag ibland bromsar innan jag startat något nytt. Jag brinner mest för att skriva långa seriösa texter. Bloggen är en ventil där jag kan ta ut svängarna åt olika håll. 🙂

 23. I den här familjen är det också pappan som det brukar skrattas åt. Men nu har han lärt sig skillnaden mellan mejl och sms 😉

  Kör på med Insta! Jag heter lotta_modin, öppet konto, vem som helst kan följa. Säg till när du är igång så ska jag följa dig.

  Svar: Nä, jag är tjej vet du. Vi mognade innan moppe 😉 Du har inte fått någon hissnoja då?

  Kram

  • Det finns hopp för oss pappor. 🙂
   Jag ska säga till. 🙂
   Jag minns allt för väl att ni tjejer mognade före oss killar. En del av oss grabbar mognar aldrig. 😉
   Nej. Men ibland väljer jag trapporna ändå. Helst om det finns fönster och en härlig utsikt som jag skulle missat annars.
   Kram

  • Det handlar alltså om att ”ragga” tittare. Då får du börja med att ange din adress på din blogg och på FB. Fast det har du säkert redan gjort. Jag tänkte bara högt. 🙂 Jag har ingen aning om hur man hittar och har glädje av det men experthjälp finns på hemmaplan att hämta. 🙂 Deras första råd skulle vara: ”Pappa. Köp fån. En smart en. Sedan är du välkommen så ska vi hjälpa dig.”

 24. Nä inget Instagram här inte. Jag vill inte. Då slipper man. Utskrattad blev jag av en tonårig tjej i närheten, som skrattade sig blå över hur jag ”drog och pekade” på min nya telefon. Ingen annan än hon tyckte det var kul … det hör väl till att skratta åt korkade pensionärer, som tror dom kan nåt! Vi anses ju så mossiga! Så jag förstår dina tjejer även om du inte är pensionär! 🙂

  • Tänk vad vi roar dagens ungdom. Sedan tror jag att vi gamlingar kan väldigt mycket där ungdomarna har både små och stora brister. Vi ska lära av varandra. Bry oss om våra medmänniskor. Om man har blicken ovanför en pekskärm ser man verkligheten bättre. Det är det som mitt privata ”årsexperiment” så påtagligt avslöjat. Under alla de timmarna har jag sysslat med andra ting. Samtidigt erkänner jag det jag visste innan, den nya tekniken har många goda sidor och möjligheter som jag skulle ha stor nytta av. Det var fällorna och min egen karaktär som jag ville undvika och testa. 🙂 Detta hade varit omöjligt om jag levt ett aktivt yrkesliv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s