Tre år som bloggare

rosknopp framför klostret0005

Så här skrev jag i mitt första blogginlägg den 22 juni 2012.

Alla dessa aldrig

Ibland sitter jag och ler åt alla mina ALDRIG. Jag ska aldrig sätta mig i en skolbänk en enda minut efter jag gått ut från gymnasiet, jag ska aldrig flytta ifrån min hemstad, jag ska aldrig gifta mig, jag kommer aldrig att bli pappa, jag ska aldrig köpa egen villa, jag ska aldrig skaffa mig en Volvo, jag ska aldrig bli egen företagare, jag ska aldrig gå med i något så töntigt som Facebook, jag ska aldrig ens läsa en löjlig blogg, jag ska aldrig…

Jag stod verkligen för vart enda ord. Då. Alltid. Det kändes så välgenomtänkt. Snusförnuftigt. Helt rätt i tiden. Min tid.

Men… Man har väl sin fulla rätt att ändra sig om något. Någon gång. Så här har ni mig. Med en nyfödd blogg. Jag ska bara nypa mig i armen. AJ!!! Det är alltså på riktigt.

På måndag firar jag tre år som bloggare. Det har hänt en hel del sedan jag la in 24 inlägg under juli 2012 och fick totalt 606 visningar. Det dröjde flera månader innan det blev något större intresse för vad jag skrev. Mitt första kåseri hade titeln ”Dambesök i sängen”. Det var just kåserier som jag var intresserad av att lägga in, tillsammans med färska bilder från Gotland, favoritön som vi då precis hade tagit flyget från.

Jag som både älskar ord och gillar siffror kan bjuda på en del färsk WordPress-statistik: 145 000 visningar, 783 inlägg och 25 625 kommentarer från 326 personer. Stort TACK till alla er som tagit er tid att skriva till en okänd Bosse Lidén i staden Ystad. <3.

Jag tycker om att leka med statistik när jag får göra det på mitt sätt. Finns det någon mer bloggare som har en privat färgglad tabell över sina kommentarlämnare? Som är glad för att 43 personer är med i hundraklubben och att fyra personer knackar på dörren med sina 97 kommentarer? Som vet att den som ligger på 100:e plats har lämnat 33 kommentarer? Som vet att bästa man ligger först på 37:e plats? Som vet att endast 5 personer har toppat listan under dessa 37 månader? Som var sjätte vecka gör en ny tjusig tabell. Är jag genial eller bara halvt galen? Tävlingsmänniska, svarar jag själv. Med distans till mig själv. Samtidigt är det spännande att analysera om man gör det med en nypa salt. Roligast har det varit med de okända personer som tyckt om mitt sätt att skriva och börjat sträckläsa bakåt genom hela bloggen. Då har jag varit som stoltast. Dessutom vet jag att det finns de som följer min blogg, men som aldrig lämnat en enda kommentar. De är välkomna de också. (Flera av dem har köpt båda våra böcker). Istället tackar de via vanliga mail, vykort, meddelande på Facebook, telefonsamtal och hederliga gamla brev. Ibland blir jag riktigt blyg och rörd. Helst när de analyserat ”Mina fotsteg i ditt hjärta” och förstått mina ambitioner med att ex. skapa ett ungdomsspråk som relaterar till 1970-talet. En stor fördel med läsupplevelsen, är att ha upplevt det decenniet.

Treårsdagen firar jag med att åka på spår. Vart vi ska åka beror på vädret. Under resten av sommaren följer jag de andra somrarnas upplägg och lägger mest in lättare inslag med mycket bilder. Varvat med kortare bloggpauser då jag bloggvandrar istället.

Jag har hela tiden varit ärlig och sagt att det är skriva böcker som är mitt stora intresse och mitt skäl till att det blev en blogg. Jag har i skrivande stund inte bestämt mig för om jag ska analysera mitt bloggande 31 december 2015 som jag tänkt från början eller göra det redan 30 september när den mörka delen av hösten knackar på dörren. (Vissa nätter funderar jag på ämnet. Nästan aldrig på dagen). Det beror på flera olika faktorer och hemligheter som ligger och gror. Jag kunde bjuda på ”lösa ord” som efterfrågan, glädje, intresse, ork & hälsa, kåseribokintresse, romansug, moln, solglimtar, research-iver, ”blåsningar” och många andra ting som jag tyvärr inte styr över.

Eftersom SolBo Förlag vill fortsätta sälja böcker via bloggen kommer den inte att stängas av helt i framtiden. En trevlig bild och en länk till köp bok/böcker kommer ”alltid” vara synlig så länge vi har böcker att sälja. Men alla böcker ämnar jag inte sälja.

En bloggvariant skulle vara att lägga in 365 bilder under ett år. Skälet till att jag fortsatte med blogg 2013 efter romanen ”Mina fotsteg i ditt hjärta”, var att en kåseribok var möjlig att kombinera med blogglandia. Det var rätt tänk då, med den erfarenhet jag skaffat mig.

Eventuella kommentarer i detta inlägg besvaras med en ”gubbe” eller hjärta.

På tisdag avslutar jag juni med Månadens kåseri. I ett Worddokument har jag ett par hundra ”nya” och minst lika många tänkta kåserier i ”stolpform”, som jag inte bestämt vad jag ska göra av i framtiden. Så här ser kommentarmolnen ut i år efter fem inlagda. Den pinsamma upptäckten, 108
Skyddsänglarna jobbade övertid, 110 😀
Efter sjuttiofem meter visste alla vem han var, 72
Post till de döda, 78
Mitt liv som stalker, 74
Amatöranalys: Det mest seriösa och djupaste kåseriet verkar vara populärast. Bloggen har ofta varit som en ventil för mig där jag tillåtit mig att tramsa till det. Långt ifrån böckerna som SolBo Förlag gett ut (har säkert legat mig i fatet ibland). I böckerna bjuds det på skratt och leende, men allvaret finns med, om man läser mellan raderna.

Några nya kategorier kommer att dyka upp under de närmaste månaderna om inte WordPress nya sida kommer att sätta käppar i hjulet. När det gäller teknik tar jag inget för givet. Kan jag inte fortsätta att använda det gamla inläggnings sättet är det Morsning Goodbye. Solveig kläckte en rolig kategoriidé som jag nappade på direkt. Den skulle andra av mina bloggvänner kunnat låna. Det kunde blivit jättetrevligt.

Ha en bra avslutning på juni. Gör det bästa av varje dag. Blir det en ”skitdag” lovar jag en sak. Just den dagen kommer aldrig mer tillbaka. ❤

 

70 tankar på “Tre år som bloggare

 1. Grattis till dina tre år som bloggare. Det har varit himla trevligt att följa din blogg 🙂
  Ler åt din ”aldrig-text”…. visst händer det att man säger att man aldrig ska och sen rätt vad det är så kanske man ändrar sig….. – fast det har jag slutat med, ska aldrig mer göra så 😉 (skämt åsido)

  Ha nu en toppenfin fortsatt midsommarhelg!!!
  Kram Christina

 2. Grattis till dina tre år som bloggare! Lite skrämmande att det går att ha sån koll på oss som tittar in. 🙂 Men det är väl smällar man får ta, om/när man är nyfiken. 🙂 Man har ju förstått att det finns ”smygläsare” lite överallt på internets olika sidor.

  Du har alltid så fina bilder, så 365 sådana vore väl inte helt fel. Ha en fortsatt bra midsommarhelg!

 3. Jag säger stort TACK till dig och grattis till dina tre år och hoppas på många fler. Jag läser dina inlägg och böcker och det ger mig så mycket på flera plan.
  Din humor, känsla för detaljer, ”huvudet på spiken”, vackra bilder och din kunskap både till ”fest och vardags” berikar mig.
  Statistik är rolig, och man kan göra den till sin, visst.
  Och dina aldrig- tankar gillade jag. Tänk vad livet kan förändra en.
  Midsommarkramar från mig.

 4. Ja du, tiden flyger när man har roligt. Tre år, grattis till dig och till oss, dina läsare! Vi har fått oss många skratt och några tankeställare.

  Jag brukar också kolla statistiken. Men eftersom jag har bytt blogg några gånger har jag inget samlat grepp. Tyvärr.

  Hoppas vi ses här även framöver.

  Kram

 5. Lova oss Bosse , att du ALLDRIG kommer att sluta blogga och att skriva.
  Det här med att tänka ”ALLDRIG” har man nog tänkt på många gånger. Alldrig…Alldrig…ska jag göra si eller så. Joårå…..det har jag allt tänkt men gjort tvärsom haha.
  Så himla glad jag är över att ha hittat sååå många fina bloggvänner här i blogglandia. Du är en av dem. Din härliga blogg är sååå levande på nåt vis. Din blogg har ju allt man kan tänka sig att vilja läsa.

  Fortsätt att underhålla oss Bosse, och sluta ALLDRIG att skriva. Lova det!
  Jag kollar statistik lite åxo. Man kan se vilka som kikar in.
  Man kan se vart man ligger i topplistan bl.a
  Lite kul är det . Annars bråkar nog jag mest med siffror. Matte inte min grej haha

  Varm MIDSOMMARKRAM från mig.😁

 6. Stort GRATTIS, Bosse … till dina år som bloggare! Må dina ord aldrig sina … 😉
  Hoppas att du har en härlig midsommarhelg, även om inte vädret verkar vara på topp …
  Njuta av livet kan man ju göra på många olika sätt … 😀
  Kram

 7. Trevligt att du överhuvudtaget började blogga. Jag skulle inte vilja vara utan att kika vad du skriver om. Man ska aldrig säga aldrig. Och aldrig stavas med två l. Men alltid stavas alltid med två. Det är kunskaper jag fortfarande har i skallen efter en evighet sen jag slutade skolan.

  Jag blev nyfiken på, när jag själv började blogga. Mitt första försök var i Metrobloggen den 24/11
  2009. Men så lades Metrobloggen ner och jag flyttade dit jag håller hus nu.

  Där började jag blogga den 5/6 2010 och har fortsatt sen dess. Men ibland blir det ju bloggtorka och då gitter jag inte skriva nåt. Men det beror ju mest på, att ingenting spännande har hänt.

  Jag har till och med en mätare på hur många som har gått in hos mig och kikat. Där står det summa 189750 sidvisningar.

  Sluta inte att skriva, för det är så trevligt att läsa dina inlägg.

  Kram/Gilla

 8. Galenskap och geni är ibland svårt att se skillnad på. Man behöver nog lite av båda!
  Vi är nog alla nördiga på ett eller annat sätt! Fortsätt som du har börjat! ❤ 🙂

 9. Vet inte hur jag ska tolka detta.. Låter lite oroväckande, nästan som om du tänker trappa ner på bloggandet. Det var så många tankar om statistik. Det bästa är väl ändå att du har haft glädje av bloggen, fått kontakt med många du aldrig skulle ha bytt ett ord med annars och att du har fått uppmuntran att fortsätta. Det kanske kommer att gå i vågor, så att du inte lägger in så mycket som du har gjort hittills?!…..?!
  Undrar vem man skriver för i en blogg? Det verkar tudelat – dels för att få kontakt med andra därute i periferin.. samtidigt som man ju får kontakt med sig själv på ett annat plan. Och det är värdefullt! Så var det för mig i 1av3. Men antagligen har var sak sin tid, som det brukar heta.Det ska inte vara ett tvång, så det är väl en balansgång antar jag. Själv har jag inget sug efter en egen blogg.

  Du har en 😏😀😅😕😱😨😭😔😠😯😴😳😲😇😂😃 7-särdeles blogg, det ska gudarna veta! Den har betytt mycket för många, mig inräknad – så stabil som du har varit hela tiden! Både med att göra nya varierade inlägg, hitta på kul tävlingar och besvara kommentarer. Det tror jag är en del av hemligheten. En man att lita på, alltid med ett vänligt ord och en retsam vinkling. Hurra för dig Bosse Liden!
  Det är klart att du blir kvar på nåt jäkla sätt och vis! Om lusten sinar så varför inte – precis som du säger – en bild om dagen? Det låter inte så dumt, om du skulle få behov av att pausa…
  Tänk att du började blogga på midsommardagen, det var inte vilken dag som helst att göra avstampet från! Tre år är länge om man skriver ett inlägg varje dag. Det tror jag nästan du har gjort. Antar att du har statistik på det också…

  Denna midsommar har varit bra för mig också, kom loss och fick igång endorfinerna.
  Bakade kakor och njöt av värmen som kom, tvättade mattor och såpade golv. Också en nyttig sak. Statistiken vågar jag inte tänka på, det var megalänge sen sist. Värmen gjorde sitt till: ”solen torkar verkligen bort allt regn och Imse Vimse spindel klättrar upp igen”. Ekorren hoppar i träden och skatungarna leker med varandra och själv fick jag en sån lust att städa, nästan skrattretande, det trodde jag inte igår. På en midsommardagen 😅
  Man mår bäst när man anstränger sig, då känner man att man lever. Denna dagen – ett liv. Ja gärna för mig! Morsning och ha de’!

 10. Det är härligt att ha dig i bloggvärlden så jag hoppas verkligen du stannar kvar. Grattis på årsdagen!!! Det där med statistiken lät riktigt roligt. Där har du verkligen koll!
  Glad fortsättning på midsommarhelgen!

 11. Åh, grattis Bosse! Så roligt…och jag vet att du har många ”följare” på din blogg och jag är en av dem! 🙂 Vi är många som gillar dig Bosse!
  Tre år…jag vill minnas att du ”hittade” till mig först…och det är jag glad för! Plötsligt inser jag att jag också har bloggat i tre år…och det har jag glömt! Hm…nu fick jag något att tänka på!
  Grattis Bosse…gillar verkligen dig och din blogg!
  Kram, Gunilla

 12. Jag blev förvirrad av din text och begriper inte riktigt om du tänker lägga av bloggandet eller ej!
  Jag har nu blivit van att gå in och läsa, titta och tycka! Tycker det vore tråkigt om det tog tvärt slut!
  Du gör ju ändå som du vill – men tar säkert emot ett grattis till de tre åren :)!

 13. Grattis till 3-åringen. Varit en trevlig tid att följa med din uppväxt från bäbisåldern till denna spralliga 3-åring. Ha det gott och sätt inte tårtan i hela fejset. 😉

 14. Grattis till de tre bloggåren! Du är otroligt ambitiös och flitig! Det är en fin blogg och du har variation och något som lockar till återbesök. Önskar att jag hade samma gnista .. Det är inte många som besöker min blogg men det beror nog blott och bart på mig själv. Hoppas att du håller på i många år och att din redan stora läsarkrets blir ännu större! Varm kram 🙂

 15. Ja man ska ju aldrig säga aldrig som bekant… Härligt att vi kan ändra oss, hur skulle annars livet bli för oss? Har själv bloggat drygt ett år och gläds över att ha gjort små upptäckter under resans gång,tex din blogg. Intresset för ord, bild och andra människors tankar och liv är nog drivkraften. Trådarna leder vidare till de bloggar som ger något som passar mig, resten klickas bort. Kommer följa dina ord och tankar även nästkommande år. Sen orkar jag inte med dina tävlingar för jag har ingen tro på att vinna något, men man skulle visst aldrig säga aldrig…

 16. Grattis på treårsdagen! Hoppas verkligen du börjar tänka på ett annat vis…som att du ska ALLTID fortsätta blogga. Alltid låter mycket positivare än aldrig och jag föredrar allt som är positivt. Kram

 17. Stort GRATTIS till dig, du är en jäkel på att skriva Bosse, sluta inte med din blogg.
  Jag är inte med i FB och ska ALDRIG gå med i den, hi hi hi . . . . nä jag hinner inte.
  Du som älskar orden, som många av oss gör, bör ju då förmedla dina roliga, trevliga, ‘galna’, finurliga, kärleksfulla och eftertänksamma ord och meningar, tusen tack för dem Bosse.

  Jag skulle aldrig har börjat med min blogg om inte yngsta dottern Martina flyttat till NZ (2 år)
  och även gjort en lång Asien resa. Hon ville se vad som hände här hos oss i byn m.m.
  Sen hjälpte äldsta dottern Maria mig med att ‘göra’ en blogg, jag läste även Martinas ‘reseblogg’
  som var så intressant för oss. Hon bor nu på Irland, lagom långt för oss att hälsa på.
  Jag gillar oxå att skriva och ‘fota’, jag hade tänkt sluta men får inte för barn och barnbarn,
  de vill se vad mormor – farmor hittar på i byn. Det är ju en bra kontakt tycker jag, givetvis är Fb, tvitter, instagram, skyp m.m. toppen, men jag har valt enbart bloggen även om jag har en den nyaste mobilen. Men man ska aldrig säga aldrig, eller ? ! *fniss*

  Må väl, kram/ Eva

 18. Grattis till tre år! Djupa och innehållsrika inlägg gillar jag, och de ska vara genomtänkta, inte bara producerade för att fylla ut bloggen. Kvalitet heter det. Du har en fin blogg. Är du också en aldrig-människa? Jag brukar också göra just det som jag sagt att jag aldrig kommer att göra.

 19. Hoppas du får en riktigt fin sommar och jag är glad att jag hittade dej, med sååå vackra foton och mysiga kåserier eller vad man ska kalla det, mysig är den i alla fall din blogg :-).
  Jag är i Olofsbo o tränar på att vara krycklös och skönt sysslolös…

  Kram

 20. Visst är det här med bloggandet både roligt och intressant, men framför allt har det blivit mer och mer viktigt som säkerhetsventil. (Speciellt som läget är just nu för mig! 😦 )
  Jag tillhör ju dom som berättar om mycket personliga saker eftersom jag mer eller mindre behandlar bloggen som min dagbok. Finns det sen besökare som tar illa upp, så är det bara att sluta läsa – men det verkar faktiskt tvärtom. Så många kommentarer, mail, vykort, telefonsamtal, blomkvastar samt personliga besök jag fått trodde jag väl aldrig – och det genomgående är att alla har uppskattat att jag berättat. Dessutom har dom själva berättat om sina egna erfarenheter. 🙂 Jag tror ju också att ju mer öppenhjärtlig man är desto lättare kan man se det positiva. Även i sånt här skit…..fast det är ju så olika hur man är!
  TACK för dina trevliga och tankeväckande inlägg under dom här tre åren!! 🙂 🙂
  Susie

 21. Grattis till tre år som bloggare. Jag känner att det är skrivandet som driver mig. Jag älskar att få ner ord på ”papper” få till meningar som skapar tankar och reflektioner. Statistiken, nej inget för mig. Jag är dålig på att kommentera och kan då inte heller vänta mig kommentarer tillbaka. Jag är glad att du hittade mig så att jag kan läsa dina rader. Rader som talar till mig, berör och skapar nya funderingar.
  Stort tack och fortsätt i samma anda.
  Kram Kristina
  😉

 22. Fb skaffade jag precis i början….100 år sen, men raderade det världelösa skräpet. En flopp, fluga som ingen föll för. Haha, 5 år senare skaffade jag konto igen. Så fel man kan ha. Men det slog inte riktigt , där i början. Blogga har jag gjort sen 2007 men i en tidigare blogg än nu. Där skrev jag av mig min utbrändhet och om allt som jag och min dåvarande hund gick igenom på dagarna. Men viset är det ett trevligt sätt att umgås, så här i bloggvärlden?
  /P

 23. Det har varit kul att följa dig, Bosse! Jag hoppas att du fortsätter. Jag har ju också en blogg men använder den inte som du. Jag började lägga in kortare skönlitterära texter där för att ha någonstans att göra av mina dagliga skrivövningar. Alltid kul när jag ser att du har läst.

  Nu blir det fyra veckors semester på lantstället. I juli och augusti har jag köpt skrivcoaching av Johanna Wistrand. Jag kände att jag stod och stampade med mitt manus. Behövde en spark i baken för att komma vidare. Får vara värt det.

  Det som jag och Kjell gjort tillsammans verkar vara svårt att nå ut med. Inget positivt där. Funderar som en sista möjlighet att göra en e-bok av det och göra det själva.

  Önskar dig och din familj en fin sommar. Vi höres över bloggarna :-).

 24. Grattis till dina tre år. Fantastiskt vilken koll du har på din statistik :). Själv insåg jag just att jag måste ha passerat 7 år som bloggare och helt glömt bort att uppmärksamma det, vad mycket vatten som runnit under broarna sen dess… jag har varit väldigt sporadisk i mitt bloggande senaste året och kanske lite mer men jag har alltid haft bloggen att återvända till när jag önskar.

  Varmaste kramen och hoppas du njöt dagen på bästa vis
  Liv

 25. Grattis till dina tre år i bloggvärlden Bosse, det är alltid lika roligt att titta in här och läsa dina inlägg ibland väldigt seriösa och i bland roligt tokiga. Det gillar jag. Själv firar jag i augusti 10 år i blogglandia, jisses var tog de åren vägen. Bamse kram till dig från mig som bor lite mer sönder över. Åse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s