Jag vill vara ett friskt barn

Sverige och Finland har länge toppat en trist statistik i världen när det gäller insjuknandet av diabetes 1. Diabetes 1 är den näst vanligaste kroniska sjukdomen hos barn och ungdomar efter astma. 😦

I denna korta film, (2 min 46 sek) med en fin låt till, skildras barn och deras tankar om hur det är att ha typ 1 diabetes.
”Kan man laga bukspottkörteln med tejp och lim?” 🙂
”Är det meningen att man ska göra sina barn illa?” ❤

30 tankar på “Jag vill vara ett friskt barn

 1. Jag såg ett reportage på TV häromdagen som handlade om en sommarträff för dessa barn. Det såg ut som dom uppskattade att vara med kompisar med samma sjukdom. Jag hoppas verkligen att forskningen går framåt när det gäller att hjälpa barnen till en bättre tillvaro. Kekki Veikkoilka kämpar dom är!

  • Dessa läger och träffar kan göra stor skillnad för barnen/ungdomarna. Plötsligt blir allt jobbigt naturligt och de får se att de inte är ensamma mot hela världen. Dessutom skaffar de kontakter som kan hålla i sig under resten av året via sociala medier. De kan komma med goda råd och stötta varandra. Föräldrarna (till de yngre barnen) blir avlastade och kan få sova ut och göra saker med ev. ”friska” syskon.

 2. En tänkvärd liten film!
  Vilka är egentligen bakgrunderna till att Sverige och Finland toppar statistiken? Det skulle vara intressant att veta, Bosse! Förr fick man ju inte skaffa barn om man hade diabetes1, jag vet inte när förbudet togs bort men kan det finnas kvar liknande lagstiftning i andra länder?

  • I Finland dricks det mest kaffe i hela världen. Vissa undersökningar har försökt se en koppling mellan rikligt kaffedrickande under graviditeten och diabetes 1. Vårt kyliga klimat kan vara en bidragande orsak. Under vintern får flest diagnosen. (jag i februari) Det som är intressant är att i Japan utvecklas inte fler diabetes ett än i våra länder trots den rika folkmängden. Där har du aspekten äta fisk väldigt ofta ”under veckan”. Om mamman har diabetes är chansen 1.5 % att ett barn kan utveckla sjukdomen. Om pappan har det ligger det på hela 6 %. Det sorgliga är att det lagts ner otroligt många miljarder på sjukdomen diabetes 2 som 90 % har i världen av diabetikerna. Min lilla variant är tyvärr inte lika intressant. 😦 Detta kan vara skälet till att de inte löst gåtan ännu. Den tekniska utvecklingen, hjälpmedel har förbättrats och ”försnabbats”. Jag tror personligen att sanningen består av olika komponenter som var och en tillsammans startat upp inbördeskriget.
   Informationen, råden, förmånerna, väntetiden m.m. är katastrofal i många länder. Även i I-länder är den ojämn. (det är den i Sverige också om jag ska vara ”elak”) Att man avrådde långt in i modern tid även i Sverige var inte så konstigt. Ligger man inte ”rätt” i blodsocker under graviditeten är risken stor för ganska många ”biverkningar” och följdsjukdomar. Det kan fortfarande vara svårt för gravida diabetiker att hålla sig inom gränserna, men möjligheterna och hjälpen är otroligt mycket större numera, med en kontinuerlig uppföljning genom hela graviditeten. I Skåne finns också ett mycket intressant forskningsprojekt som mina tjejer deltar/deltagit i. Alla barn till diabetiker följs upp varje år, om föräldrarna vill det, och får lämna blodprov varje år. Skulle barnen ha utvecklat antikroppar sätts åtgärder in snabbt. Vi är så tacksamma för varje gång som vi fått ett negativt besked. ❤

 3. Jag är väldigt tacksam att mina barn (12 och 20 år) inte har fått diabetes, inte ännu i alla fall. Själv var jag 14 när jag fick det. Som du skriver, de flesta diabetiker är av typ 2 och det är inte ens samma sjukdom! Jag måste erkänna att jag stör mig på benämningen ”barndiabetes” eftersom de flesta som har barndiabetes är vuxna människor, det är ju en kronisk sjukdom som aldrig försvinner. Men när det gäller att samla in medel för forskning är det kanske lättare att få in pengar om man använder sig av barnbegreppet!

  • Jag var 31 år och trodde att det var ”åldersdiabetes” som man sa då. Min dröm är att det inte ska räknas som en kronisk sjukdom i framtiden. Men det lär jag aldrig få uppleva under min tid. Hoppas dina barn och mina barn fortsätter att klara sig från det.

 4. Oerhört berörande, och så förfärligt sorgligt … trots de rara och glada barnbilderna … eller kanske just därför förstås.
  Det hugger tag i en! Man blir ARG på sjukdomen. Den är naturligtvis jobbig för alla som drabbas, men det blir väldigt speciellt när man kopplar barn till den.
  Fin film är det i alla fall …
  Kramis

  • Det var ett välgjort inlägg 🙂 som jag inte kunde låta bli att dela. ibland måste jag försöka vara en ambassadör för den trista kroniska sjukdomen. Svensk sjukvård är mestadels mycket duktiga på att snabbt ta hand om små barn och deras familjer. Det är en sjukdom som berör alla familjemedlemmar. Min ”Libra” hoppas jag snart blir godkänd även för ungdomar/barn under 18 år. Vad det kommer att underlätta för föräldrar, när barnen sover på natten och givetvis annars också. Vardagen kommer att bli mindre tuff.
   Kram

 5. De verkligt stora hjältarna. ♥ Jag minns när jag och mina lärarkollegor hade en utbildningskväll tillsammans med läkare och diabetessjuksköterska (detta för att vi alla skulle kunna hjälpa de elever som hade diabetes) och läkaren berättade kring diabetes typ 1. Även då låg Skandinavien i topp följt av USA och England och läkaren sa att ett av de områden forskarna tittade mycket kring var sambandet diabetes typ 1 och konsumtion av välling och mjölk. Något som utmärker just länderna i Skandinaven är vår höga konsumtion av välling och mjölk. Jag hoppas att de lyckas knäcka gåtan diabetes inom en snar framtid.

  Tack snälla Bosse för dina fina ord hos mig. All värme och omtanke betyder så oerhört mycket ska du veta. När hela ens liv rämnar är man inte stor och bara ordet cancer i sig är så skrämmande. Livet är så skört och mitt i allt kaos är jag också tacksam över att ha blivit påmind om det. Att ta vara på de dagar som är mina.

  Tack snälla du och ta hand om dig och familjen och njut av sköna sommardagar.♥

  Kram Lotta

  • Jag hoppas också att de knäcker den där gåtan snart. De nya tekniska hjälpmedlen i all ära, men det är något annat som ligger överst på min önskelista.

   Min lista på favoritbloggar är mycket lång. Varje gång jag sett ditt namn har jag hoppats på att det fanns ett nytt livstecken, nytt inlägg från dig. Under en lång tid fanns det aldrig något nytt blogginlägg. Men jag tänkte mycket på dig och hoppades att det skulle ordna upp sig. Du har så kloka tankar som vanligt. Vi människor är inte så stora när det blåser upp till storm. Nu hoppas jag att du fått din ranson av motgångar och att det under den närmaste tiden handlar om att du ska få tillbaka krafter. Blev så glad när du varit i mina krokar på en roadtrip.
   Var rädd om dig. ❤
   Kram Bosse

 6. Sådan behöver upprepas många, många gånger. Jag blir så rörd, när jag hör om ”barndiabetes”, för jag har haft en lekkamrat, som fick det när vi var ungefär 6 år gamla. Det hördes från lägenhet till lägenhet, när hon skulle få sin spruta. Visserligen är sprutorna tunnare och finare idag. Och så finns det väl andra metoder också?

  Kram/Gilla

  • Det ligger mig också varmt om hjärtat. Barnen önskade man slapp kroniska sjukdomar. Då kan du förstå hur hon upplevde sticken. Dessutom är det så mycket mer som kan ”förmörka” vardagen. Saker kan hända snabbt. Det gäller att personal i närheten vet hur de ska agera, förbereda utflykter, gymnastiklektioner m.m. Diabetes ett tar aldrig semester eller sommarlov. 😉 Men det stämmer också att barn kan leva ungefär som friska barn när det fungerar som bäst. Diabetes ett är en ytterst individuell sjukdom som är olika från människa till människa. En jobbig fas är under uppväxten när man växer och hormonerna är extra starka. Insatserna behövs skräddarsys.
   Kram Bosse

 7. Det är en jobbig sjukdom speciellt för barnen. Det skrivs mycket om diabetes 2 och 1 men det finns fler varianter som har kommit fram på senare år. Fick diabetes vid 60 och diagnosen diabetes 2. Efter några månader fick jag skyhögt värde hamnade på sjukhuset. Jag har något som heter Lada eller 11/2. Det blev insulin direkt och det fungerar hyfsat men det åker upp o ner lite för ofta. Hoppas det kommer någon lösning på detta.
  Kram och tack för dina fina inlägg
  Anki

  • Ett tag nämndes diabetes 3 med ett blandat allvar och skoj. Man syftade på anhöriga till de med diabetes. Åldern är intressant. När jag fick diabetes ett 1990 stod det att man fick varianten upp till 25 år i läkarboken. Det var därför jag trodde jag klarat mig. De senaste tjugo åren har man sett att debutåldern kan variera och att det ibland handlar om en kombination av sjukdomarna 1 och 2. Hoppas du når en stabilitet. Pump är klart bättre än injektioner. Fördelarna väger över nackdelarna om man inte tänker på det estetiska.
   Kram Bosse

   • Skall fråga min diabetessköterska. Det estetiska är totalt ointressant för mej. Tack för ditt svar
    Kram Anki

   • Eftersom du tar insulin borde du vara berättigad till det. Har du mycket hoppande värden är det värt att pröva. Den största fördelen är att det inte ”skvalpar” omkring en större dos insulin i kroppen. Har du lågt kan du sänka eller till och med ta av pumpen. Jag kan välja tre varianter när jag tillför insulin till maten. (eller när som helst). 1. Hela dosen direkt (Normal bolus). 2. Förlängd bolus. Du kan ställa dosen på ex. en halvtimme om du är bortbjuden/äter ute och det dröjer med efterrätten. 3. Dubbel bolus. Perfekt till halv pizza. Jag tar halva dosen direkt och hala dosen ställer jag in på 90 minuter. Då kommer det lite då och då.
    Kram från Doktor Bosse 🙂

 8. Tack för en mycket tänkvärd film och jag undrar så varför diabetes är tämligen vanlig bland våra svenska/västerländska barn men nästan inte alls finns i Asien eller Afrika. Detta precis som en hel del andra sjukdomar…Jag funderar. Men det är så viktigt att få mer info om denna viktiga fråga och barn drabbas så hårt.
  Kram!

  • Fisk, sol, den höga kaffekonsumtionen och klimat är ämne som kan vara inblandade på något vis till att inbördeskriget i kroppen uppstår. Sorgligt att de inte löst gåtan på alla dessa år. Resurserna och intresset är tyvärr inte så högt jämfört med ex. forskning om diabetes två som 90 av diabetikerna har. Ibland har jag trott att de varit riktigt nära att lyckas hitta orsaken. Personligen tror jag det handlar om flera olika kombinationer. Om jag hade haft rätt utbildning skulle jag gärna ägnat mig åt forskning.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s