Sista turen med Jojo sommarkort 2015

2

Jag behövde inte åka till Gärsnäs eller till Island när mina favoritlakritsbitar var slut. Istället blev det ett återbesök i Lakritsbutiken i Helsingborg. Lockelserna var många. En av påsarna som inköptes hade givetvis följande text: Lakkris Djöflar. Mjuk saltlakrits fylld med salmiakkräm, doppad i salmiakpulver. Mycket salt! Jag är rädd för att jag blivit missbrukare. Gillar du lakrits eller ogillar du det?

1

Detta var mitt trevliga resesällskap förra lördagen. Lizette hade åkt iväg till Bakken i Danmark. Vi andra tre hade också tänkt åka till Danmark. Men vår resa började lite dumt. Lokföraren hade blivit akut sjuk och tåget var inställt och skulle ersättas med buss. Den kringliga turen ville vi inte åka med när vi skulle utnyttja våra Jojo sommarkort för sista gången sommaren 2015. (De gäller 15 juni-15 augusti.) Istället vandrade vi tillbaka till bastubilen, (ska lämnas in på måndag) åkte hem och tog det lugnt en stund och tänkte om rutten.

3

Gissa var jag tog kortet? På toaletten på Olsons Skafferi.
”Pappa! Visste du att det gick att tända?”
”Jag är ingen pyroman. Skojar bara. Klart att jag visste. Men det var mycket mysigare så här. Vi borde ha det så här hemma också.”

4

Någon var helnöjd med sin lasagne. Någon annan var mer missnöjd med sitt matval. Vi har ätit godare mat på denna italienskinspirerade restaurang genom åren. Vi satt utomhus och det blåste rejält. När det kom en kastvind skramlade det till högt vid sidan om oss. Orsaken var ett stort tungt parasoll från en grannrestaurang som blåste iväg. Kastvindar är inte att leka med.

5

Ska jag raka mig eller köpa tjugo glassar för pengarna? Svårt beslut? Eftersom jag fastnat med skägget i brevlådan var valet enkelt. 🙂 Psst … titta noga. Visst ser det ut som om jag varit på kursen? Mitt vänstra ben måste ha kommit väldigt nära kniven. För det är otäckt smalt. Frågan är om det kommer att hålla ihop en enda meter till. Det ser läbbigt och främmande ut. Bäst jag tröstar mig med en glass.

6
Efter en god glass tog vi trapporna upp till Kärnan. Utsikten från Kärnan i rätt väder är alltid värt trappstegen. Men ingen av mina bilder kan jämföra sig med detta rörliga bildspel.

Titta in på denna länk och gå ner en bit och tryck igång ”filmen” och njut av utsikten mot Danmark under några minuter. Läckert. ❤ http://helsingborg.com/karnan-hjartat-i-helsingborg/ Visst är Helsingborg en mysig stad?

8

Men det är klart. Jag har en sötare ”förgrund”. Tillverkad för bara tjugo år sedan. ❤

7

Tänk om jag inte varit en sådan fegis. Då kunde jag klättrat på utsidan av det 35 m höga tornet och vinkat till danskarna. 🙂 Tornet är byggt på 1310-talet och är den sista resten av medeltida Helsingborgs slott. Dumma Karl X som skulle bestämma allt i vårt land. Kunde han inte ägnat sig åt någon lugnare aktivitet? Nu kom jag att tänka på att jag inte får glömma att skicka in ett bidrag till Mello nästa år. ”Lyckliga slottet finns inte mer. Salarna har försvunnit och balerna är slut. Borta är steken och champagnen har svalnat.” Jag vill inte bli rakad … förlåt diskad så bäst att sluta där. Ifall Christer Björkman tjuvläser här på bloggen. 😉

9

Varför ligger Anita Ekbergs badmössa och BH och guppar i gröna vattnet? 🙂

10

Varför ville ingen spela fotbollsspelet med mig? Jag växer aldrig ifrån sådana spontana begär. Nu när jag varit  snäll och varit inne i sjuttioelva klädes- och skoaffärer. Ärligt talat var det skönt att komma in i luftkonditionerade butiker.

12

Jag träffade nya kompisar. En var rätt stel och framför allt fåordig. Den andra berättade att de hette Stehlander i efternamn.

13

Den här var mer glad av sig och klär i hatt.

Fast jag var mer road på loppisen som fanns på en mysig bakgård innanför promenadstråket. Tyvärr går det inte att släpa hem allt på ett tåg.
Några kvarter bort såg jag något gult spännande …

11

”Skäms du Jennifer om jag klättrar upp en bit? Det är fuskigt att det finns så många häftiga saker nu som inte fanns när jag var liten grabb.”

14

Man får inte vara dum. Min taktik lyckades. 😉 Äntligen fick jag gå in på Fahlmans Konditori och dricka Latte och äta … gissa vilken kaka som är min?
”Vill ni se en stjärna. Se på Bosse Lidén”. Blev det för lätt?
15

Detta var tredje gången i sommar som vi besökte det anrika fiket från 1914 som ägts av samma familj. Fantastiskt! Det utsågs 2011 till Årets konditori” av stiftelsen Sveriges Bästa Bord. Tänk om väggarna kunde tala. Hur många kändisar har inte suttit här genom åren? Vilka bankkupper har planerats? Sedan 1921 har det legat på samma plats, vid västra hörnet av Kullagatan och Stortorget. Numera kallas det mest för ”Fahlmans hörna” eller ”Fahlmanska huset”. Jag minns att ägarna köpte några kartonger kaffekoppar av Lidéns Samlingsmuseum när vi stängde vårt museum. Undra var de blev av?

Hemresan var i hetaste laget. Ändå hade vi tur som fick sitta på tåget. Många fick stå. Orsaken var Malmöfestivalen som lockar mängder av människor. Det var så varmt och jag blev så klibbig att ”knappen” som jag har på min överarm lossnade. 😦 Tur att vi var nästan hemma i Ystad. Jag har kommit ifrån det där med att titta på bloddroppar sista månaderna och det finns inga mer blodfläckar på kläder och överkast. Hallå bloggläsare! Du har väl inte somnat? Jag är klar nu. I nästa blogginlägg kommer ”Månadens kåseri”. Du är välkommen på återbesök.

62 tankar på “Sista turen med Jojo sommarkort 2015

 1. Självklart gillar jag lakrits! Ju saltare desto bättre 🙂 Dessutom gillar jag Helsingborg för där bor dels yngsta fröken, dels min kusin. Hade ni tittat in på turistbyrån hade Znogge jr kommit med bra tips 🙂

  Kram och god kväll!

 2. Så härligt att få följa med på färden och så många vackra bilder du bjuder på.. däremot blev jag oerhört sugen på lakrits just nu vilket jag inte kan gå och köpa eftersom jag barnvaktar den här kvällen. Men det är ju magiskt att få göra det och lakrits får jag köpa imorgon.
  Kramen Liv
  PS: Jag hade också valt glass alla dagar istället för rakning med kniv DS.

  • Sitta barnvakt låter mysigt. Om barnet inte får jätteont och längtar efter sin mamma. Du klarade säkert av att vara utan det svarta en dag. Tack för dina snälla rader. Tänk att det finns människor med så gott om Money att de betalar så mycket för att bli rakade. Tur mina händer fixar den sysslan. Länge leve glass.
   Kram

 3. Hm, lakriten hoppar jag allt över. Är inte glad i det.
  Härliga bilder du visar upp. Helsingborg där kände jag igen mig:).
  Söt dotter du har. Tror att du åt den till höger.
  Efter sådan här härlig tripp njuter du nog nu av att bara vara hemma.
  Kram gun

  • Jag förstår att personer kan vara riktigt för eller emot det helt. Jag älskar god kvalitetschoklad också. 🙂 Helsingborg är en trevlig kuststad där jag varit hundratals gånger genom åren. Jag tog den till vänster. Du chansade på Solveigs val. Mitt tips var divan Sarah Leanders klassiker. ”Vill du se en stjärna. Se på mig. Du får mycket gärna, se på mig …”.
   Det är alltid skönt när man kommit hem och haft det trevligt och allt gått väl. Borta bra, men hemma bäst. Jag har alltid tyckt det ligger mycket i det talesättet.
   Kram Bosse

 4. Lakrits är en stor favorit och salt sådan är extra välkommet. Här i denna lakritsbutik skylle jag botaniserat länge. Och handlat! Helsingborg har jag bara besökt ett par gånger och då väldigt kort tid så jag är tacksam för din rundtur. Fahlmans konditori skulle locka mig.
  Bilden på Jennifer och Solveig är så fin, ja de andra också och ger en god inblick i det du beskriver och besöker.
  Efter besöken i alla klädesbutiker kan jag tänka mig att åtminstone några kassar bars till tåget hem av dig.
  Tack för den fina ”njutflykten” och nästa sommar får jag nog ta mig en tur söderut mot Skåne.
  Kram!

  • Vilken tur att jag hann dit före dig så du inte köpt upp allt. 🙂 Jag såg en gång ett blogginlägg om en annan lakritsbutik som är mycket större. Den ligger i Ramlösa en liten bit från Helsingborg. Nästa gång vi tar bilen dit ska vi besöka det stället. Går bra att kombinera med ex. Sofiero slott.
   De köpte lite kläder men brukar annars köpa ute i det stora köpcentret Väla. Jag var mest glad över fynd i den välsorterade bokhandeln. Där kan jag gå och botanisera länge.
   Skåne går snabbare att ta sig igenom jämfört med Norrland. Vilket som är finast är svårt att säga. Jag har ju Umeå som nummer ett av städer. Men kylan och mörkret lockar mindre och mindre ju äldre jag blivit. Jag tycker du/ni har det suveränt som kan anpassa er efter förutsättningar.
   Kram

 5. Trots att lakritsfabriken ligger alldeles i närheten av där vi bor, så har vi inte varit där. JAG gillar inte lakrits alls.

  Trots att jag har bott i Hbg sen 1953, så har jag bara varit på Bakken en enda gång och det var evigheter sen.

  När jag fortfaraande jobbade, brukade jag gå på Ohlssons skafferi och äta lunchen där. Jag gick i samma franskkurs som ägarinnan Gunnel gjorde.

  Kärnan och Terasstrapporna känner jag ju till förstås. Men vi är lite ”lata” och tar hissen. Vi har lite svårt för att gå nerför trapporna. Det finns ju inga ledstänger. Och ska vi hem från stan, så tar vi bussen med våra busskort. Är man 75+, så har man gratis bussresor inom vissa tider på dygnet.

  I går var jag nere på Kullagatan i en butik. Den ligger precis bakom den butiken med den gröna markisen. Det är en väninna, som har en damklädesbutik. Men den ska läggas ner snart efter över 50 år. Förresten, så bjöd hon på kaffe och budapestbakelser från Fahlmans konditori.

  Häromdan, så satt vi vid lekplatsen och åt bakade potatisar med stekt lax till. Det är hos Petters, som har en servering utanför bilden.

  Ja, det blev många kommentarer från en helsingborgare.

  Kram/Gilla

  • Gillar du inte det svarta är det dumt att gå dit.
   Då leder du med 1-0. Däremot har det blivit flera besök på Tivoli i Köpenhamn.
   Bra att det finns hiss och gratis buss för de äldre. De kunde sänkt gränsen till 65 år och att det gällt 24 timmar, tycker jag.
   Femtio år är en lång epok. Det måste kännas konstigt. Den affären var vi säkert inne i någon av de tre gångerna vi besökte din stad i sommar. Vi var i många andra affärer också men allt kan inte ”redovisas” här. Jag måste få ha lite privatliv också. 🙂
   Budapestbakelse är min favorit. Synd att den är för söt för mig.
   Det är en mycket fin stad du bor i. Kram Bosse

 6. 495 kr för en rakning! Jag tjänade 450 kr/mån., när jag började jobba som s.k.
  utrikeskorrespondent i Stockholm (1947). Satte alltid in 50 kr på banken varje månad.

  Lakrits och salmiak är nåt jag aldrig tyckt om. Ama fr Torre hade med sej flera askar
  Läkerol, när hon kom hit; ett par var salmiak. Bjöd några av mina voluntärkompisar;
  utan tvekan spottades Läkerolen ut.

  Var det en kokosboll jag såg där på brickan? En favorit i barndomen.

  Vilka snygga kvinns du hade med dej!

  • Tack för att få lite information om dig. 🙂 Jag har träffat på ditt namn på Blogglandia flera gånger. Jag hajade till för det höga priset för något som jag personligen klarar av själv helt gratis.
   Jag tror det är så att antingen är man väldigt mycket för eller emot lakrits. Sedan finns det såklart både sött och saltvarianter.
   Det stämmer. Jag själv tog Sarah Bernhard som jag är mycket svag för.
   Tack för dina snälla avslutningsord. 🙂

 7. Jag gillar lakrits så där Det höjer blodtrycket!.. Vilken trevlig läsning Bosse!! Fantastiskt snyggt resesällskap du hade! ……………………………………..SV.. Du man kan slå nätt kärleksfullt. Kram!

  • Först grisen nu skräms du igen. 🙂 När jag var yngre gick ett rykte om att det fanns hästblod i lakrits. Jag minns att jag läste en artikel om ämnet. Däremot kände jag inte till att det höjer blodtrycket vilket inte är bra. Tur att jag bara äter en bit då och då till festliga tillfällen. Eller ofestliga tillfällen, när jag har riktigt lågt blodsocker.
   Tack skåningen. 🙂
   Då är jag med på den raden. Annars är jag bra på att kittlas. Kram

 8. Lakrits (då i den salta varianten) är väl en av väldigt få saker som jag kan sakna ibland då jag befinner mig ”på andra sidan”. När det gäller det där med att önska att väggar kunde tala så är det något som skulle vara väldigt intressant på många ställen!!

 9. Jag ÄLSKAR lakrits! När jag fyllde år fick jag ett presentkort till en lakritsprovning på just Lakritsfabriken. Jag ska berätta hur gott det smakade senare. Visst är Helsingborg en härlig stad. Jag har varit högst upp i Kärnantornet en gång för många år sedan och tittat på utsikten. Den var verkligen värd allt pust och stön när man stegade upp där. Kram

 10. Älskar allt med lakrits ,-)
  Härliga bilder, ser hur ni njuter på ,-)
  Helsingborg gillar jag också, mina föräldrar o jag åt mat uppe vid Kärnan innan vi kom till släkten i Malmö rödspätta kommer ihåg den ännu för den var SÅ god ,-)
  Så jättefin familj du har!
  Visst är det vackert med stearinljus i toaletten, det har jag tagit efter, det har vi alltid nu
  Njut på KRAM Primrose ,-)

  • Är du också ett laktritstroll? 🙂 Då har du också positiva vibbar av Öresunds pärla som Helsingborg kallas.
   Tack för de snälla orden. 🙂
   Jag som är romantiker och gillar att ha det mysigt borde tänka mer på det. Vid stunder i badkaret har jag/vi ofta levande ljus. Smart av dig.
   Kram

 11. Tack för alla fina bilder och underhållande texter. Somnar gör jag verkligen inte :-)!

  Jag tycker mycket om lakrits. Alla sorter, fast inte för söt helst. Fast nu har jag och Kjell kommit överens om att sluta äta smågodis. Vi köper för närvarande enbart mörk choklad och äter någon rad per kväll till kaffet.

  • Snällt att du inte somnar. Beror också på att du är en van läsare.
   Smart taktik av er. Bra att göra det gemensamt. Mörk choklad är nyttigt för ex. hjärtat. Det äter jag också i små doser. Nu gick jag och hämtade den jag har just nu. 74 %. Det finns ganska många olika smaker och de flesta är helt okej. Extra gott till kaffe. Snart kan ni ha levande ljus till. Mörkret kommer mer och mer … Det är bara att gilla läget och göra det så mysigt och bra som möjligt. Du och Kjell kan ju sitta och planera flytten till Skåneland på höstkvällarna. 🙂

 12. Finaste staden! Salt lakrits är gott 🙂
  Doftljus på toa, det har vi (Jag jobbar ju med tillverkningen). Jag tänder aldrig lampan om ljuset är tänt.

  • Vem vet. Du och jag har kanske träffats i den staden på något nöjesställe. Eller när vi turat. Undra hur många hundra gånger jag varit i Helsingborg och Helsingör. Antingen blev det Helsingborg eller Göteborg när vi skulle ut och roa oss.
   Vad mysigt det låter. Bra kombination när det doftar gott också.

 13. Aha, du var i mitt Helsingborg!
  Jag är pinsamt sällan i stan, det blir lätt så när man har ett köpcentra med ”allt” precis i närheten. Men en fin sommardag är det mysigt att strosa i stan.

  • Vaddå ditt: 🙂 Du får allt dela med dig. 🙂 Det var samma sak när vi bodde strax intill E6:an i Skummeslövsstrand. Det gick snabbt att ta sig ner till Väla. Då blev det inte ofta att vi var i centrum. För egentligen trivs jag bäst med att gå utomhus (okej, vädret spelar rock & roll)

 14. Salt lakrits går alltid ner, jag bara älskar det svarta guldet. 😀 Vi brukar ha mysbelysning på toaletten i form av brinnande ljus… då tänder man inte lampan 🙂 Jag hade också valt Sarah bakelsen.

 15. Haha…..nej nej min bloggvän. Inte somnar man till dina härliga inlägg inte.
  Varför gör du inte ett dubbelinlägg Bosse.
  Du kan ju retas lite på slutet med t.ex………TRODDE NI MITT INLÄGG VAR SLUT …mooohaaaa……
  Nu kör vi ett dubbelinlägg kära vänner.

  Bra va?😁
  Å du……sjuttioelva affärer? Så duktig du är. Fick du nåt pris?? Tycker du är värd det.
  Tillverkningen för tjugo år sedan var fin. Tänk så lyckat det vart.
  Fin bild på söta frun och söta dottern.
  Men nu ska jag va rättvis. Så….jag säger söta Bosse åxo.
  Mysigt inlägg och fina bilder.

  Söndagskram……….

  Justja…..din fråga om lakrits. Nä Fyy Bosse. Gillart inte. Men så gillar ju jag varken godis eller sötsaker. Va konstig jag är ”blink”

  Nu kör vi en söndagskram från mig.

  • Vilken pangidé du kom med. 🙂
   Jag borde fått ett pris. Fast sanningen var att vi var i många andra typer av affärer också. För en gångs skull längtade jag in i varje liten kvinnoaffär för att få svalka mig. Luften stod helt stilla på gågatan. Synd att ingen ville spela fotbollsspelet med mig.
   Vad bra att du inte gillar sötsaker av olika slag. Du har väl inte sökt läkare för att bli botad? För det är dumt. Nu kommer du att leva smal och slank i hundra år minst. Om någon kidnappar TantGlad skulle de kunna pina henne med att låta henne få slicka på en storstrut eller en seg råtta. 🙂 För mig skulle det vara värst om de började kittla mig.
   Här får du tillbaks en måndagskram.

 16. Jag är en måttlig lakritsätare men har levande ljus på toaletten och ganska ofta även en bukett blommor.
  Jag gillar Hbg väldigt mycket och har varit där många gånger och även fikat på Fahlmans. Senast idag var jag nästan där för vi körde till Ängelholm…Jag är jättetrött och måste sova nu men det beror INTE på dig!/A

 17. Det var en intressant resa du bjöd på och somnade gjorde åtminstone inte jag. Alldeles för finurligt och bra skrivet för det. Tänk om vi skulle börja tänka på att spara på elen när vi besöker toan hädanefter vilka mysiga små stunder det skulle kunna bli där bakom låsta dörrar. 😉 Klar vinstlott. Tror nog du tog kakan med Sarah lappen på. åtminstone hade det blivit mitt val men smaken är ju som baken delad. Vilken tur! Kram o Go´natt!

 18. Vilka härliga turer vi får följa med dej på. Tack för det. Dina kompisar är lite stela, det har du rätt i. De har inte så mycket att säga heller, va?
  Laktitzbåtar och Läkerol-Salvia är gott. Salt lakritz hopar jag över men jag ogillar det inte. Finns inte många onyttigheter som sviker min gom.
  /P

  • Jag försökte få deras stelhet att mjukas upp men det uppskattades varken av de anställda eller min närmaste omgivning. 🙂 Först trodde jag det berodde på att de var dövstumma. Därför började jag med teckenspråk. Nej. Det var ingen bra dag på jobbet. 🙂
   Du låter som rena rama hälsoprofeten. 🙂

 19. Vilken härlig resa 🙂 Mysigt med ljus på toaletten, jag tänder ofta på min, har flertalet ljusstakar där. Tornet var läckert och så gammalt 🙂 Lassnge kan jag stå över… jag får dålig vibb av allt som innehåller pasta av något slag… Bara rent med korv o mackaroner eller köttbullar till går ned, då vet jag vad rätten innehåller typ 🙂 Kul med konditoriet, tänk om väggarna kunde tala 🙂

  • Det är det verkligen. Vad bra att du anammar det. Jag har mest haft det vid mysstunder i badkaret genom åren. Får tänka om för jag blev inspirerad och gillar att ha det mysigt omkring mig.
   Härligt att en del konditorier överlever trender. Själv är jag en lyssnande person på sådana ställen. Ständigt får jag inspiration till texter. Gratis underhållning. Nja. Vissa saker kunde jag mer än gärna sluppit att höra. 🙂

 20. Lägger märke till en detalj till: Det står från 490:- Du får nog några glassar tikl 😉 Över 500 spänn låter snudd på ett rån…

  • Jag tänkte hälsa dig välkommen till min blogg. Men sedan såg jag bland mailen och kände igen din adress. Det är ju så att jag måste godkänna varje ny besökare eller de som inte varit inne och kommenterat på länge. Precis som jag kände inte WordPress igen någon ”blommannacka” och släppte inte igenom dina kommentarer. Det händer även ibland att jag hittar ”kända” personer i skräpkorgen som jag får fiska upp. Som tur är händer det inte så ofta. Du får ha en bra vecka. Idag är det bara fyra månader till julafton. 🙂

 21. Haha Bosse, kul inlägg. Visst är Helsingborg en fin stad! Vi blev hungriga och uppsökte en restaurang, personalen där var inte speciellt hjälpsamma så vi hamnade på China town istället. Man kan ju undra med personal som rent ut sagt är snorkiga mot sina kunder, vill de inte ha gäster vid sina bord? Kinamaten smakade underbart och vi avslutade det hela med tådopp, kaffe och en underbar utsikt…
  Men det såg du ju 🙂
  Härligt inlägg från en stad som har mer att bjuda på än man tror. Lakrits, javisst, men den butiken missade vi… Jag som älskar lakrits, speciellt de med fyllning i. Nästa helg drar vi till Kullen med EDA… Kram från mig!

  • Tack! Fast du var på några roligare ställen som jag gärna besökt. Jag får hälsa på Henke nästa gång. Han finns även som träfigur på idrottsmuseet i samma stad, såg jag idag på en annan blogg.
   Det lät inte kul. 😦 Man kan undra sa flundra om gädda är fisk. Eller så var det meningen. Ni fick det bättre på China Town. Avslutningen var magnifik.
   Kullen. Underbar halvö. Ha det gött. Hoppas det blir skapligt väder. Vi har blivit bortskämda i augusti. Lite plåster på såren tycker säkert några.
   Kram.

   • Ja, vi har visst blivit bortskämda i denna månaden. Detta säger jag nu, kikar ut genom fönstret, ser bara grå moln 😯 men jag har SEMESTER bilderna på näthinnan 👍 😆 Ha det fint!

 22. Vilken härlig utflykt som ni har haft, mycket i min smak.
  Nu fick jag ju följa med på ett hörn i alla fall genom din berättarkonst och de åtföljande vackra bilderna.
  Tack!
  Kram!

 23. Nä du jag somnar aldrig aldrig när jag läser din blogg, snarare rycker mungiporna och jag får något ömt i blicken…:-))
  Jag gillar oxå lakrits i alla former, mums!

  • Ibland när jag är extra trött blir jag extra tramsig. Här var jag kanske stundtals på fel sida gränsen. Nya läsare undrar säkert vad det är för galning som har denna blogg. Det finns en risk att de aldrig återvänder. Men den chansen tar jag. 😉 Glad att du inte somnade och uppskattar inlägget. Lakritskram

 24. Härligt att läsa om mysig utflykt och visst är Helsingborg jätte mysig stad. Dock delar inte din förtjusning i lakrits, själv gillar den inte alls 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s