Lilla Montmartre

Ett

Under mina Frankrikeresor har jag njutit av det speciella Montmartre, som sätter sin prägel på Paris.

Två

Ystad vill inte vara sämre. I lördags arrangerades för sjunde året Lilla Montmartre på Österportstorg.

Tre

Förra året kom ca 5000 besökare. Vädret denna gång var perfekt. Kanske blev det nytt rekord 2015 när ett 60-tal utställare ställde ut. Det var i alla fall en härlig blandning av olika saker. När det gällde tavlor blev vi mest förtjusta i Mary Taylor Hällqvists fina målningar av kända Ystadmiljöer. Tyvärr kan jag inte visa upp hennes tavlor eftersom det inte blev några fina bilder på grund av glaset som speglade sig. 😦

Fyra

Åtta

Smide och hantverk av riktigt pyssligt slag. Det gäller i båda fallen att vara säker på handen och ha rejält med tålamod. Yrkesskicklighet går att skriva på visitkortet.

Sex

Det var en stor bredd av teknik och motiv bland tavlorna. En kvinna hade ex. gjort broderier i miniatyr. Själv gillar jag som alltid att vara ute och cykla.

Sju

Visst är det smart med återbruk innanför ramen.

Fem

Gitarrunderhållning. Tryck tre gånger på gitarren och en gång på den röda kepsen så kan du höra vilken melodi han spelade. 😉

Nio

Hans Allbäck och Christer Nimbratt spelade franska melodier på sina dragspel. Detta var vårt första besök, men vi lär återkomma nästa sommar. Först måste jag putsa på min franska. Den har blivit ringrostig på de här, vad är det, fem-sex år sedan? som jag gick ut gymnasiet. 😉 Min första franskafröken var så himla söt. Så hade hon varit Halmstads Laxivaldrottning några år tidigare.

Första september idag. Jag vaknade mitt i natten och gick ut en sväng på altanen. Månen var stor och hälsade glatt på mig. Det var behagligt varmt i luften. Då är det inte svårt att älska hösten även om en och annan Långben smet in i sovrummet bakom min rygg. ❤

54 tankar på “Lilla Montmartre

 1. Härligt att man tar Montmartre och Paris till vår lilla stad, själv missade jag detta för jag var och roade mig tillsammans med f.d kollegor i ett företag på tre bokstäver 🙂 , det pratades mycket resor och ett och annat plåtrör var på tapeten. 🙂 Kram och fin 1 september till dig .

 2. Vad kul. Kan tänka mig att det är skoj att gå runt där och titta på alla fina konstverk och lyssna på musikerna som spelar typisk fransk musik . Låten mannen med den röda kepsen spelade var ju fin;) Franska melodier på dragspel är häftigt tycker jag, det låter så somrigt. Farbror Tor kom med sin hammare i går kväll och tog med sig värmen så nu är det höst i luften även om solen är lika vacker som månen var i natt. Ha nu en fin första September
  Kramelikram

  • Vi blev sugna på några tavlor. Tyvärr hade de haft kastvindar och några snygga tavlor hade blåst ner och fått sig sina smällar. Bra att du gillade låten. 🙂
   Här är riktigt varmt och kvavt. Kanske får vi besök av Tor i natt. Höstdagar med hög luft, sol och lagom med vind uppskattar jag mycket. Ni kan säkert ta fler trevlig turer med båt och husbil.
   Kram

 3. Fina bilder som berättade mycket! Jag förstår att det var en trevlig upplevelse. Ha en bra start på den första höstmånaden! Här är det sviter efter regn och tunga moln hänger över oss. Idag startar en av mina återkommande aktiviteter – symötet! Det är alltid trevligt!!

 4. Vilken härlig tillställning och underbar upplevelse, och många fina bilder 😀 Jag gillar cykelbilderna och bokramen bäst. Hoppas på en underbar höst med mycket sol och många härliga färger. Tack för ett trevligt inlägg och ha en bra första septemberdag 😀

  • Jag har alltid varit förtjust i franska saker. Både filmer, musik och språket. Synd nog har jag inte varit runt i hela landet. Där finns många spännande vita fläckar kvar för mig.
   Hösten när den är som bäst kan vara oslagbar. Det är när det blir för många gråa, dimmiga novemberdagar jag kan misströsta. Men jag har blivit bättre på att lura mig själv sista åren.
   Tack ska du. Kram

 5. Vilken trevlig marknad! Haha! Tyvärr fungerade inte ljudet på min dator nu på morgonen, men det var säkert en fin melodi. Så dum man var som inte höll igång skolfranskan, men det är betydligt mer än 5 år sen jag pluggade. Kram

 6. Vilken härlig marknad ni haft i Ystad. Idag är det första dagen på hösten. Men det är så skönt ute med värme och ingen vind. Nattens åskväder är borta endast vattenpölar kvar.
  Kram Anki

  • Den var trevlig. Vi fick aldrig något regn eller åska. Ibland under dagen har jag trott att det skulle slå till. Vi hade 23 grader ett tag i eftermiddags. Då har du haft en skön dag hos dig. September brukar bjuda på många fina dagar och vackra färger i naturen.
   Kram Bosse

 7. Vädrets makter ska man inte underskatta, vid sådana här tillställningar. Vilken trevlig lördag du haft.

  Så du kunde titta på Tjale-Kalle i natt. Han var väl tyst och fin,kan jag tänka. Själv tittade jag på Dåren, när han lyste upp himmelen. Inte nog med det, han lät väldigt irriterad också. 🙂

  • Jag var nöjd med hela augusti. Söndagen var ännu bättre. Då följde tjejerna med ut på Österlen.
   Jag har noterat att han varit på besök sedan i fredags kväll. Han är så välkommen. Helst när nätterna är riktigt varma. Fast sömnen verkar ha farit på semester. Bäst att akta sig när Tor slår med sin hammare. Jag gissar på att det är vår tur i natt.

 8. Vilken härlig grej! Där skulle man ju gärna varit med och gått runt och titta – ja, kanske t.o.m. kommit hem med något spännande!!
  Här har vi ÄNTLIGEN fått 8 mm i natt och nyss både åskade det och vrålregnade, så jag hoppas vi har fått minst lika mycket till. Det är så otroligt torrt här…..fast inte hos oss. Rolle har vattnat och vattnat och vattnat med vatten från vår brunn OCH kommunalt innan det blev bevattningsförbud. Och igår klippte han gräset som tur var. Eller det kanske var skicklighet, det varnades ju för regn idag! *fniss*
  KRAM
  Susie

  • Du hade säkert kommit hem med några minnen. Är det hos dig Tor var och hamrade i förmiddags. Här var det 23 grader. Ibland såg det ut som det skulle hända något. Då blev det sol och fint igen. Så är det att bo vid kusten. Vädret slår om ”blixtsnabbt”.
   Rolle skulle haft en medalj i sommar. Det tycker jag du är värd också.
   Har ni bevattningsförbud. Klart det var skicklighet. 🙂
   Kram

 9. Du visade verkligen fina bilder igen. Men du är nog en Lurifax, för hur mycket jag än följde dina instruktioner, så fick jag inte höra nåt. Jag provade på mer än ett sätt också. Men det var tji!

  Jag har en enkel kamera och när jag ska ta bilder genom ett fönster till exempel, sätter jag linsen mot fönstret. Då kommer det inga spegelbilder med.

  Kram/Gilla

  • Tack! Jag erkänner. Min familj och mina vänner är vana. Mina trogna bloggvänner är inte lika lätta att lura längre. De som kommer på besök för första gången kanske undrar vad jag är för en ”tok”. Bra att du inte gav upp med en gång. 🙂

   Den taktiken brukar fungera ganska bra, men jag vågade inte gå så nära deras tavlor. Jag är rätt blyg i vissa lägen. En trevlig konstnär berättade att det kommit en stark kastvind precis efter de öppnade på förmiddagen. Då blåste hennes fina tavlor ner. En del ramar och glas fick sina smällar. Synd om henne för hon hade flera fina tavlor.
   Kram Bosse

 10. Montmartre, där är det verkligen liv och rörelse. Jag har varit där två gånger och den andra gången var det så mycket folk, så det var, ja för mycket.
  Jag tryckte och tryckte på röda mössan men det hände ingenting.
  Fina bilder. Om du trycker på röda halsduken på mannen till vänster med dragspelet så kan du höra något tjusigt. Sällan man hör den låten.
  Tjusig båt och roliga cyklar. Men den där tavlan med böckerna. för det är väl en tavla?
  Vi har köpt, nästan som ett draperi, men med en mängd trådar och hängt upp framför balkongdörren. Efter det kommer det inga flygfän, fåglar, getingar och liknande in där.
  Kram och trevlig dag önskar jag dig.

  • Lagom är bäst. Det tyckte jag när jag var yngre, men ännu mer nu. Det finns många fina platser i Paris. Oj vad jag har traskat i den staden.
   Tur det inte hände något när du tryckte. För då hade jag blivit överraskad. 🙂
   Tack för tipset. Paus. Ljuvliga franska toner som följdes av en norrländsk jojk. 🙂
   Personen hade återanvänt gamla saker. Tavlan med böcker var bara ett av uppslaget. Bra när gamla saker blir som nya istället för att de slängs.
   Undra vad de där trådarna består av? En doft de inte uppskattar? En slags vibration? Vårt problem är att det finns så många fönster och dörrar. Sista kvällarna har jag ropat på Jennifer (som vill bli veterinär) att hon ska fånga och släppa ut alla Långben som verkar älska just ”mitt” sovrum och mitt ansikte/hår. Getingarna brukar komma och störa när vi äter ute på balkongen eller altanen. Jag gillar inte det djuret och förstår inte hur skaparen tänkte där. Tur det finns flera djur jag uppskattar. Fjärilar, humlor kan jag njuta av länge.
   Kram Bosse

 11. Hej Bosse och tack för titten! Ystad håller färgen och lever upp som turiststad. Kanske som mest lockande under sommaren… Tänk vad allting ändras med åren. Roligt att se vad som bjuds ute på torg och gator nuförtiden. Fanns det inga akvareller? Tyckte som flera andra att den där inramade boktavlan var mest intressant. Gick det att plocka ut en bok, skulle jag valt De sju underverken. Smidet hade jag nog också stannat till vid. Det är en slitsam och svettig konst, kräver lite armstyrka utöver estetiken.
  Gillar däremot inte att det redan är september. Hade velat ha mera av sommaren, den försvann i ett slukhål, känns det som. Under värmeböljan i början av juli hann jag ingenting. Var ju flyttning på gång och sen kom regnet. Nä, jag hoppas att september behåller värmen ett tag till… 😏

  • De jobbar på hårt med att förlänga säsongen, men tyvärr slår flera ställen igen när skolan börjar. Anställda skolungdomar är ett av skälen. Sådana här marknader uppskattar jag. Trevliga inslag. Där fanns många fina akvareller, men jag ville inte skrämma iväg för många bloggtittare. De tavlor som hade glas vågade jag inte krypa för nära och ta kort på. Pinsamt.
   Återbruk är intressant på många sätt. Jag uppskattar personer som kan komma på roliga och smarta sätt. Nödvändigt i framtiden tror jag.
   Jag hade gärna sett att S hade längre sommarlov. Jag sakar min pusselbit. Tur jag har J hemma under vardagar. Sommaren 2015 var speciell. Då håller vi tummarna för september. De brukar innehålla några vackra dagar med hög luft och framför allt vackra färger i naturen. Det är det grå och dimmiga som kommer senare jag inte längtar ihjäl mig efter. Fast det har gått riktigt bra de sista åren. Beror mycket på att jag själv kan styra över dagarna.

   • Hej Bosse! Det är tur att det finns jobb även för ungdomar. En tillvänjning är inte dumt, innan det oundvikliga kneget börjar.
    Återbruk är bättre än påfyllning av sopberget, som är så släpphänt stort idag. Miljön är värd bättre än så.
    Så roligt för Solveig att vara efterlängtad, säkert ömsesidigt. Det här året med Jennifer får du ta tillvara på bästa sätt. En sällsynt möjlighet till omväxling och för bådas bästa. Du slipper vara pappaledig och får säkert din del av omsorg från henne istället. Ombytta roller. Livet kan vara överraskande givmilt ibland.

    Här är det grått med regn och kyla nu. Jag saknar min förlorade sommar. Har aldrig tänkt så förut, vädret brukar inte spela nån större roll för mig, men nu längtar jag faktiskt efter värme, är inte beredd på en ny vinter än. Men vad kan man göra åt det… ingenting! Det blir som vanligt att ”gilla läget”. 😆
    Jag såg nånstans bland kommentarerna att du har svårt för skånskan. Det blir till att träna hårdare på den då. För du måste väl hålla med om att den klingar mjukt och melodiskt i örat?
    I Ystad behöver du ju varken prata franska eller tyska. Du kommer långt med ett bestämt ”ja min liv och kniv” eller det användbara ”rullebör” – det är ju så skåningar samtalar (enl. norrlänningarna) och borde passa in i de flesta samtal. Blir du less får du bara mumla nåt mångtydigt som Mr. Chans då.. eller har du inlett övningar på rullande ”r”, som vårt lilla barnbarn, 5 år. Han har avancerat till räkneordet tre men säger fortfarande fyla. Charmigt med småbarn som har lust att lära, omvänt verkar det vara för vissa vuxna som lägger av med det efter skolan och bara hakar på det bekvämaste. Kanske inte konstigt heller med tanke på ny teknik och samhällsutvecklingen, som har gjort livet mera komplicerat, främst för de äldre.
    Hur går det med skriverierna? Tänker du ta sabbatsår för närmare månstudier nu med sömn på dagarna eller ska du gå omkring som en vandrande zombie i lägenheten… 😱
    Visserligen tror jag inte att Jennifer är lättskrämd, van som hon blivit vid olika djur, har ju t.o.m. blivit biten, minns jag – men tänk på studieron i huset och ta gärna små tupplurar mellan mötena vid matbordet.. så att du inte blir alldeles hålögd. 👀
    Kanske dags för ett litet husdjur nu? Afrikansk dansmusik är väl uteslutet men en vandrande pinne, ödla som går i ”ide” på vintern, en långsam och tystlåten sköldpadda, en kelsjuk liten hamster eller nåt annat lättskött? 🙊🙉🙈🐣
    Hur ska Jennifer annars stå ut utan att få gosa med lemurerna och de andra djuren?
    Här var det + 7 i morse, inte särskilt upplyftande, men har stigit till 9,3. Hurra! Stannar nog där för det duggar nu. Jag tar tillfället i akt och betar av lånebokshögen. Det går rätt så bra nu när teven krånglar som vanligt. ViaSat är inte optimalt, krångel och felsökning är vardagsmat nu. Kanske därför jag är extra kreativ för tillfället 😊 med långt inlägg här t.ex. Hoppas du har det fint där nere och att september håller sig i skinnet och levererar det som önskas. ☀️☀️☀️☀️☀️
    Detta blev långt men är väl inte till men för din blogg, hoppas jag. Den mår väl bara bra av besökare och kommentarer? Hälsa nu till övriga familjen och ha en bra dag!

 12. Det är något speciellt med marknader av olika slag. Så roligt att man bara vill dit. Många fina tavlor och ramen med böcker tycker jag är bra häftig. Allting kan komma till användning även det folk ibland vill slänga. Så är det. Nu luras du allt lite men några toner hörde jag. Typ från Skåne hållet. 😉 Ha det så gott nu när hösten knackar på dörren! Kram!

  • Utbudet har breddats de sista åren, tycker jag. Sedan finns det de som står sig år efter år, ex. Kiviks marknad. Lite lurades jag. Jag erkänner.
   Höstens första dag var härlig. 23 grader i eftermiddags. Jag har ätit ute alla måltider utan frukosten. Fler sådana dagar tack. Helst en sådan den 30 november på min namnsdag. Kram

 13. Jisses detta hade jag inte heller någon aning om, varför kan de inte annonsera i ‘Smålandsbladet’, *fniss*
  Så himla trevligt, lilla Montmartre vilket kul jippo med både det ena och det andra.
  En verklig festlig marknad, något för mig. Nu måste jag lägga detta datumet på minnet.

  Denna veckan började ett höstligt väder, dystert med duggregn, men så är det.
  Kram/ Eva

 14. Vilken kul grej. Jag tycker lite synd om dem som målar och säljer tavlor. Det ligger så mycket jobb bakom och hur mycket säljer de? Det är jättefina grejer, oftast, men det är ofta ganska dyrt också. Antar att det är svårt att få lönsamhet och jag tycker de borde få ha det.
  /P

  • Det är få på toppen som tjänar pengar på konsten. Det är samma sak med litteratur. Om jag skulle ta ”rätt” pris för ”Mina fotsteg i ditt hjärta” skulle … På bankerna kan de ta 50 kr betalt för varje faktura som tar kanske 10-20 sekunder att fixa till. Fast inte nu längre. Snart kan man inte göra något på bankerna. Kontanter vet de inte vad det är. Ändå ska det komma flera nya sedlar som lär kosta skjortan att trycka upp. Jag får inte ihop ekvationen och varför hamnade jag från mysiga Lilla Montmartre till trista bankskojare? 🙂

 15. Tänk vad mycket trevligt det händer i Ystad bara man vänder ryggen till några dagar! Tack vare dig så fick jag ändå vara med på något sätt. En sån där liten inramad bokåtervinningstavla har vi i vår ägo! Jag känner mannen som gör dem och har sett många roliga återvinningsprylar han har gjort!

 16. Paris, liksom Montmartre är en klar favorit hos mig och har så varit sedan jag var i 10 års åldern. Vad fint att få uppleva lite känsla och stämning från Paris hemma i Ystad. Härliga bilder!
  Kanske fanns även lite fransk mat att tllgå?
  Septemberhälsningar, mulna sådana skickas från huvudstaden.
  Kram!

  • Riktiga Montmartre vinner allt. 🙂 Nej. Jag tror det var de vanliga matvagnarna som passade på att göra sig en extra hacka. En flagga från Thailand med rätt färger, men fler fält passade ändå in. 🙂
   Då har du inte varit ute och kört bil idag. Kram

 17. Det är härligt med tavlor och målningar… Jag vill gärna att målningar ska tala till mig.. sända mig ett budskap, en kraft , en kärlek, en tro…. något som kan ge mig något när jag läser in den i min betraktelse.
  När jag blev sjuk för tio år sedan rehabiliterade jag mig själv genom att måla… Inspirationsmålning… där själen själv fick föra penseldragen som de ville… ibland blev det inte mer än kludd på en duk…. men i några fall växte det fram tavlor med riktigt underbara kärleksbudskap utan att jag själv kunde förstår det. Det var som om jag bara var ett redskap där mina händer levde ett eget liv. Det var som om livet självt ville förmedla något. ❤

  • Jag tror att jag förstår dina tankar om tavlor och målningar. Själv gick jag vägen via ord som känns mer som hemmaplan för mig. Ofta har jag önskat att jag hade talang för att måla. Inombords finns visionerna och jag ser ständigt bilder. Hoppas du har kvar dina alster och hoppas även att du någon gång då och då återvänder till sysslan. Jag gillar skarpt dina sista meningar. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s