Världen & Vardagstankar: 19 av 30

Grattistre

19. Vilken sorts svamp tycker du är godast att äta?

Fast text: Jag började med Månadens boktips 2013. Förra året blev det Femtio filmer på torsdagarna. Nu kommer min tredje variant som får stanna kvar på veckans fjärde dag: Världen & Vardagstankar, 30 frågor under 2015.

Personer som kommenterat femton gånger i detta torsdagstema deltar i en trisstävling. (De ska ha svarat på min fråga) Jag kommer också att dela ut en lott till någon som skrivit något som jag blivit extra förtjust i. Tänkvärt, roligt eller gulligt. Jag kommenterar med en glad gubbe att jag läst din kommentar under resans gång och gör en sammanfattning i en fristående kommentar, strax innan nästa fråga.

Du kan när som helst gå tillbaka till en gammal fråga och fylla i en kommentar så länge som jag inte lagt ut alla trettio frågorna. Därför får detta bli en egen kategori som du hittar en bit ner i höger marginal: Världen & Vardagstankar.

41 tankar på “Världen & Vardagstankar: 19 av 30

 1. Nu kom du med en svår fråga Bosse! Hur ska man kunna välja bara en?!
  Måste jag välja så får det bli sillkremla… eller karljohan… eller scharlakansvaxing… eller…
  OK bara en… då får det bli sillkremla! Dillstuvad sillkremla… smakar som den ljuvligaste skaldjursstuvning. Smaskens på en varm macka eller i en krustad 🙂
  Tack för att du finns med dina roliga frågor!
  Kram

 2. Godissvampen så klart och den får gärna vara chokladdoppad 😉

  Svamp plockar jag aldrig för Husse arbetar på njurmedicin och där hamnar alla svampförgiftningar… Men champinjoner från ICA finns alltid i kylen.

  Ha en bra dag!

 3. Välja, nej det kan jag inte. Jag är som Gösta Ekman om du kommer ihåg den sketchen?
  Jag är helt inne på måntemat. Månen som jag visade som hade ett litet skaft på sig, för några dagar sedan, Comsi Comas hjärtmåne och så dina nu här. En hel saga blev det av alla originella bilder. Vackert. Du är duktig med kameran.
  Jaså, haha, svamp. Min man älskar svamp och han säger kantareller, smörstekta.
  Men, jag som är uppvuxen i ett hem där det inte plockades svamp och åts, utom murklor, säger då naturligtvis MURKLOR.
  Varm kram till dig och tack för dina uppmuntrande ord.

 4. Jag gillar svamp jättemycket! Alla ätliga som man kan hitta, kvittar faktiskt vilka, har ingen favorit.
  Här har vi mest plockat kantareller, trattkantareller… men också trumpetsvamp, fingersvamp, blodriska och murklor. Vi gick en kurs för många år sedan men jag har glömt det mesta. Minns att vi hittade fårticka, den var god. Murklor är vi numera väldigt observanta på, plockar och lufttorkar men kokar länge. Nya rön säger ju att de trots kokning inte ska ätas ofta. Vi köper champinjoner. En gång plockade jag fjällig bläcksvamp här hemma i gräsmattan. Den ändrade färg när jag stekte den, lite läbbigt men gick ändå an.
  Vi träffade några samer en gång när vi tältade, de sa att de inte betraktade svamp som mat, åt ingen svamp överhuvudtaget. Trist för dem…
  Jag undrar förstås vad du själv tycker om svamp. 😳 Har du någon favorit?

 5. Svamp är inte min favorit alls … men kantarellsås brukar gå ner i alla fall. Den svamp jag älskar är min badsvamp med en härligt doftande duschcreme på. Men det kanske inte räknas!
  Svamp är bäst där den står. Den luktar inte alls gott …

 6. Äter helt färsk svamp. 🙂 Men om du tvunget vill ha en specifik sort,så väljer jag mest champinjoner, på torget eller i grönsaksdisken. Aldrig i skogen, då jag har för dålig kunskap om svampar. Vågar inte ens plocka gula kantareller…

 7. Vilken söt flugis men sådana äter jag så klart inte.
  Törs inte ge mig på att plocka själv men champinjoner och kantareller är mina favoriter.
  Passar på att säga tack för titten hos mig också 🙂
  Ha en fin torsdag

 8. Kantarell såklart, sådär smarrigt stekt med lite salt och peppar med västerbotenost på en stekt macka….oh´I am in heaven….eller kantarellsoppa, ja denna lilla goda svamp fungerar och levererar så mycket

  kram Kajsa

 9. Utan tvekan kantarell även om jag gillar all möjlig svamp.
  Hmmmm…. Viss annan svamp hatar jag och har haft tur att slippa ifrån… som den under naglarna t.ex…. den är ju iför sig inte ätlig. hi hi 😀

 10. Min högsta önskan är att få träffa Anki och följa med henne på svampjakt. Då kanske jag hade vågat prova på lite annorlunda sorter. Som det är nu så vågar jag mig bara på kantarell, eftersom Göran alltid plockat kantareller och är tvärsäker på att det är rätt svamp, så det får bli mitt svar om den godaste svampen. Kram

 11. Herr, fru eller barnen kantarell som är plockade av mig bort i enebacken är så gott. Tänk nystekta i smör på en smörgås med lite lök. Eller en läcker kantarellsås där grädde ingår till en bit gott kött.
  Svampkramar!

 12. Murklor!! Jag envisas med att äta murklor trots att jag vet att de är giftiga. Men förväller man dem går det mesta av giftet bort men inte allt sägs det. Eftersom det inte serveras så ofta så räknar jag kallt med att när jag dör blir det inte av murkelförgiftning. En fördel med att andra inte vågar äta dem är att det blir många fler kvar i skogen till mig :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s