Världen & Vardagstankar: 30 av 30

The Holiday

Jag tjuvstartar denna vecka med att avsluta mitt tema 2015. (sista ”kommentarräknartid” är 23.59) Bilden har inget med mat att göra, men är en mysig film som vi alltid ser vid jultiden. Tack till alla ni över hundra personer som deltagit med trevliga kommentarer under året. <3. Nu ska jag åter igen läsa igenom alla era ord.

30. Vilka tre saker får inte fattas på julbordet i matväg?

 

Fast text: Personer som kommenterat femton gånger i detta torsdagstema deltar i en trisstävling. (De ska ha svarat på min fråga) Jag kommer också att dela ut en lott till någon som skrivit något som jag blivit extra förtjust i. Tänkvärt, roligt eller gulligt. Jag kommenterar med en glad gubbe att jag läst din kommentar under resans gång och gör en sammanfattning i en fristående kommentar etfteråt.

 

57 tankar på “Världen & Vardagstankar: 30 av 30

  1. Egen inlagd sill och senapssill och gräddkokt grönkål, klarar jag mig långt på.

    Betr. grönkål. Halländsk grönkål heter det tror jag. Det vet säkert du :-).

  2. Efter min smak 👍 ska det finnas på julbordet: 1) lutfisk 2) julskinka + brunkål eller hemlagad senap 3) rishrynsgröt med saftsås.
    Efter ”någon” (i familjen 🕵) annans smak, som alltid är öppen för ”det nya”: 1) inlagd sill, 2) julskinka + julöl och 3) revbensspjäll.
    Plus nya, oprövade recept som t.ex. rotfruktsgratäng..

    Parentes som blir jobbig att läsa, som du inte frågat efter, men ändå… 😄
    (Jag älskar lutfisk med senap och vit sås. Min morfar malde själv senapen… han satt med en skål i knäet med senapskorn, lite vatten och en stor järnkula i och vickade på skålen så att kornen maldes. Gröten ska lagas i massor, för att räcka till supergod efterrätt ”Ris a’ la Malta” med vispgrädde och clementinklyftor i.
    Så vill jag ha det för att vi fick det när jag växte upp. Jag gillar det jag blivit van vid, det gäller nästan allt. Traditionsbunden och inte förändringsbenägen, tråkLaila 😦 det är jag det.
    Jag har alltid gillat julen, granen med hemgjort småpynt, ljusen, stämningen och presentprasslet.
    Husmanskost är annars min stora förtjusning under resten av året, men vi har det inte särskilt ofta … ärtsoppa, bruna bönor etc, – och och marängswiss, som också blir alldeles för sällan. Numera är det mest äppelkaka eller rabarberpaj, ja gott det också, men det går slentrian i det.)

    Kaffebordet till julen är också viktigt.
    På kaffebordet, kakor som jag brukar baka: lussekatter, mandelmusslor (fyllda med vispgrädde och hjortronsylt), pepparkakor och klenäter.
    Önskar er en lugnare dag med sol, efter den gräsliga stormen! 😊

  3. Jag vill inte missa julskinkan, även om vi numera har kalkonskinka. Brunkål får jag laga varje år, för det förutsätter mina barn med respektive att jag ska göra. De gillar inte färdigköpt. Janssons frestelse ska finnas på både julbord och påskbord och midsommarbord och alla andra bord. Du sa tre, men det är svårt och hålla sig till det. Jag är jätteförtjust i risgrynsgröt med saftsås kokt av fläderbärssaft. Tack för en supertrevlig tävling i november. Jag är imponerad av allt jobb du lagt ner på att ordna den. Kram

  4. Skojar du med oss. Tre saker går inte att välja ut. Vanligt hederligt traditionellt julbord ska det vara så klart. Sen gäller det att äta måttligt, så mår man jättebra. 🙂 men kan lätt räkna upp tre saker som jag inte vill ha på julbordet. Lutfisk, grisfötter och revbensspjäll.

  5. Underbar film som jag ser varje jul ☺️ När det gäller julbordet vill jag inte missa Jansons, lutfisken och Kalix löjrom. Ha en fin fortsättning på veckan. Kram

  6. Så roligt min julfavorit film. Tradition att se den☺️ Hade faktiskt tänkt tipsa om den på bloggen.

    Mina måsten på julbordet; gravad lax, ägghalvor toppade med Kalix löjrom och Janssons frestelse.

    Trevlig tisdag och varma kramar❣

  7. Janssons frestelse
    Min egen inlagda Sill
    Skinka med rödkål
    Sköljes ned med Julmust
    Åh va gott det ska bli! Och efterrätten Ris a la Malta – mums…
    På julen har man både kylskåpet o munnen öppet ideligen ☺

  8. För mig som inte är så förtjust i julmat blir det här en knepig fråga. Faktum är att jag skulle kunna avstå julmaten helt men familjen envisas. Något som hör till är i alla fall Ris à La Malta som serveras med mixade jordgubbar. Julen 2014 drunknade två möss i grötskålen så jag är inte odelat förtjust längre. Om inte annat så blir det en ny skål i år. Apropå skål så blir mitt tredje val snapsen. Fast den hör väl till dryckerna så jag säger vårt hembakade slagna bröd. Så gott 😀

    Kram

  9. Julskinka, köttbullar och prinskorv. Är som barna.
    Sen så vill jag känna doften av granbarr och mandariner.
    Godis (choklad) äter jag ungiofär en gång på året. Det brukar bli till jul. Äter ”är att ta i” jag fullkomligt vräker i mig chokladen. En ask i ett ryck liksom. Sen mår jag …..som jag förtjänar. Men efter det går man och lägger sig i soffan…..vilar på maten så att säga. Det ska ju fyllas på med lite mer .
    Åsso hålller man på sådär.
    Äter, vilar och fyller på. Äter vilar och fyller på. Sen vill man varken se , eller höra talas om julmat på ett bra tag.
    Men till påsk Äre glömt.

    Ha en bra dag Bosse.

    GladKram från TantGlad

      • Haha…..jo….jag äter julmat till påsk. Fisk , sill å sånt kräks jag åt. Gillart inte.
        Men lite köttbullar, påskskinka å så…..slinker ner son bommul kring magen hihi.

        Buskram.

      • Jag gillar också hemmalagade köttbullar. Sedan går det alltid att göra så de passar in till högtiden. Lite fjädrar till påsk. En stång till midsommar. Först tar jag en tandpetare med bedövningsmedel på så den stackars köttbullen inte blir rädd innan jag … jag kanske inte ska gå in på alla detaljer. 🙂

Lämna ett svar till https://bosseliden.wordpress.com Avbryt svar