En trilogi av mästerlig klass

Lewismannen

Lyckost ni som inte har läst ”Svarthuset”, som är första delen i Lewis-trilogin av Peter May. Tänk att först läsa den och sedan omedelbart fortsätta med denna nya pärla och se hur sammanhang hänger ihop. Böckerna är otroligt välskrivna och miljöskildringarna skapar en närvaro av rang. Oj, vad jag längtar till avslutande delen.
Betyg: 5 av 5.

Ovanstående text är ifrån blogginlägget den 8 april 2015, om den andra boken i Lewistrilogin. Två romaner som fått många fina priser och hyllats överallt. ”Svarthuset” (The Blackhouse) blev ex ”Årets bästa kriminalbok i USA”.
Peter May är född 1951. Han är en skotsk romanförfattare som bor i Frankrike sedan flera år.

Lewispjäserna

Detta är en mästerlig triologi med många bottnar och är så långt ifrån en renodlad kriminalroman man kan komma. Nästa år ska jag läsa om de tre böckerna direkt efter varandra. ❤ Hade jag haft de rätta förutsättningarna skulle jag omedelbart beställt en resa till platserna och utforskat denna miljö under några sommarveckor. Det känns sorgligt att skiljas från Fin Macleod och hans livsöden. Beviset för att författaren skapat en fiktiv miljö som känns ”mer” än äkta.  😀
Betyg: 5 av 5.

Här är ett Youtubeklipp från ”The Blackhouse” 2011. Tänk vilken makt havet har och alltid haft. Skrämmande och mäktigt.
Detta är Peter Mays Research video från ”Outer Hebrides of Scotland”.

22 tankar på “En trilogi av mästerlig klass

 1. Wow Bosse! Vilket spännande boktips som tilltalar mig på alla sätt. Jag läser inte så mycket deckare men har börjat snegla på Wallander böckerna efter dina häftiga inlägg. Nu har du fångat mitt intresse ordentligt och jag har redan bett Eva reservera ”svarthuset” på biblo 🙂

  Som den Englands- och Irlands-älskare jag är står Skottland högt på drömreselistan. Blev riktigt sugen efter you tube klippet både på boken och landet. Nu lockar naturen mer än böcker men detta blir helt klart min sommarbok.

  Önskar dig och familjen en skön helg med sol och värme. Kram 😘

  • Det ska bli jättespännande att se vad du tycker om Svarthuset. Jag hoppas såklart att du ska kontakta Eva för att hon ska beställa tvåan direkt efter. För det är det jag saknar. Den där känslan när man lär känna personerna som om de var riktiga. Då är det jobbigt att vänta i ett år tills nästa bok kommer ut. Jag ser själv fram emot att ex. nästa år läsa om böckerna direkt efter varandra.
   Jag tror det räcker med att du älskar miljön för att du ska ta till dig böckerna/handlingen. Tredje boken handlar mycket om irländsk musik och en grupp som bildades.
   Tack ska du ha. Vädret var toppen. Sedan finns det några andra moln som behöver skingras snart. Jag såg på FB att du varit ute och njutit.
   Kram Bosse

  • Visst håller de mycket hög klass rakt igenom. Vad jag önskar att det fanns en fyra, en femma och minst en sexa också. 🙂 Istället får jag hoppas nå nya favoriter bland min långa sommarbeställning som gick iväg igår. Flera var säkra kort/författare som knappast gör mig helt besviken.
   Kram

 2. Har efter ditt tips tidigare, läst dem alla tre. Skulle gärna följa med på resan om det vore möjligt. Minns att efter TV serien Bergerac så gjorde jag en resa till Jersey Island. Ha en bra weekend.

  • Visst blir man sugen. Synd att det inte blir en fyra också. Fast då hade jag garanterat gnällt om en femma. 🙂
   Jersey var vi mycket nöjda med och återvänder gärna till den charmiga lilla ön med många sevärdheter. Jag köpte två stycken t-shirt med Bergerac på. 🙂
   Hoppas du känner dig tjugo år yngre efter allt du upplevt sista dagarna.
   Tack ska du ha.

 3. Vilket härligt Youtubeklipp! Har bara varit i Inre Hibriderna, men känner igen miljön och musiken. Rekommenderar verkligen en Hibridtur! Efter en Walestur, förstås!!!
  Blir verkligen mer sugen på att läsa bäckerna nu.
  Ha en trevlig weekend!

  • Ha ha! Ditt samvete rättade till ordningen. 🙂 Om du får tid över för att läsa kan jag varmt rekommendera denna trilogi som jag är övertygad om skulle intressera dig på olika sätt.
   Tack ska du ha. Den var som sommarlovsdagar.

 4. Jag har läst trilogin. Mycket bra och spännande. Intressant att läsa om Yttre Hebriderna, om det tuffa livet och kargheten i både natur och människor. Jag som oftast inte orkar med klassiska deckare längre, tyckte att sättet att skriva passade mig.

  • Har din kraft tagit slut för klassiska deckare? De här böckerna är ju mycket mer än kriminalfallet så det var inte konstigt att handlingarna fångade dig.
   Igår skickade vi iväg sommarens boklista till bibblan. Jag hoppas bli överraskad av någon ny stjärna och att de ”gamla” håller måttet.

 5. Tack för videoklippet, Bosse. Det väckte minnena av resan till Yttre Hebriderna i somras och fick trilogin komma till liv. Jag håller med, de är väldigt fina böcker. Peter Mays senaste bok “Coffin Road” låter också spännande. Även den handlar om Yttre Hebriderna. Hoppas du får åka till öarna någon gång. 🙂

  Vi har haft 7 meter hög dyning under veckan. Havet såg ut som i videon. 🙂

  Kram Anne (från ett mycket blåsigt Australien)

  • Lyckost dig som varit där. Då får allt en annan dimension. 🙂 Hoppas hans senaste bok kommer ut på mitt modersmål snart. Men i sommar klarar jag mig. Listan var lååååång igår som vi skickade iväg till bibblan. Vi hade tänkt hinna med annat också. Själv har jag en osynlig gräns på ungefär femtio sidor. Har inte handlingen fångat mig droppar jag boken.
   Sju meter. Vad läckert. Så länge ”man” inte är fiskare eller måste vara ute på böljorna.
   Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s