Jakten på Carl von Linnés fotspår

DSC_42060010

Jag vet att den kände Carl von Linné gjorde en skånsk resa i mitten av 1700-talet. Hans fotspår lär knappast finnas kvar i sanden på stranden. Trots att vi inte har ebb och flod.

DSC_42190026

Men undra om han besökte Marsvinsholms slott. Eller fanns det då?

DSC_42240021

Jag gillar att vandra mellan historia och modern verklighet. Vad törstig jag blev. Tur att det finns kvar trädkiosker. ”Har ni Light cola?” ”Nähä. Då tar jag en sockerdricka. Det lär vara nyttigt för diabetiker.”   🙂

DSC_42250020

Samtidigt måste jag erkänna att jag saknar den gamla tiden. Då jag alltid ville klättra i träd. Nu fick jag istället nöja mig med den moderna trädhissen som tog mig upp till toppen. Vilken härlig utsikt. Jag såg ända till Wales. 🙂

DSC_42270019

Detta var första gången som jag fick gå över bron. Innan har det stått en skylt med privat. Istället stod det att man inte fick mata smågrisarna. Vilka grisar? Nog fanns de någonstans i skogen. Innanför staketet var det väl uppgrävt.

DSC_42350017

Bilen påminde mig om min barndom. Nostalgi genom hela plåten. ❤

DSC_42310018

Vilken skillnad det är på vakthundar och vakthundar.

DSC_42400015

Den här ville följa med mig hem. Fast den var inte till salu på loppisen som jag besökte, berättade kvinnan bestämt.

DSC_42450014

Jag har sett många fina rapsbilder på Facebook, men i mina trakter har det precis kommit igång. Till helgen hoppas jag vi kan åka på Rapsturné.

DSC_42470013

Äntligen stannade jag bilen i Balkåkra. Jag har varit nyfiken på denna gamla kyrka varje gång som jag åkt till Marsvinsholm via kustvägen.

DSC_42530009

Jag läste intresserat historien om kyrkan som byggdes på 1100-talet och som numera är en Ödekyrka. ”Liten och täck”, sa Carl von Linné när han på sin skånska resa 1749 besökte kyrkan. Vad betyder ordet täck? Knappast käck.

DSC_42550007

Jag tycker det är dumt att de stängt igen allt. Här skulle man kunna ha sommar-bröllop för ett mindre sällskap. (om det inte ösregnar) Eller trubadurkvällar i avskalat format. Jag såg många möjligheter under min ensamstund. En tom Absolut Vodka flaska som stod ensam på en avsats tillhörde inte mina romantiska drömmar.  😦

DSC_42600003

Världen är liten. Här gick den kända Carl von Linné 1749. Ofattbart att hans fotspår fanns kvar i gruset. 267 år senare noterade Bosse Lidén att han hade större fötter än Calle. Eller handlar det om större skor?  😉

 

60 tankar på “Jakten på Carl von Linnés fotspår

  1. En kul idé att följa i Linnés fotspår. Han har ju varit inte långt från där jag bor också …på Wrams Gunnarstorps slott. Kram

  2. En slottsresa genom Skåne har jag sagt länge att jag ska göra …Borde ju bli av nångång ,och varför inte när rapsen blommar .Det är ju så vackert.
    Täck tror jag betyder vacker eller möjligen nätt …Borde ju veta då Linne föddes i mina trakter …Råshult utanför Älmhult http://www.linnesrashult.se/ Värt ett besök. Förresten ska jag vara släkt med Linne på något vis långt långt tillbaka Hur kommer jag inte ihåg just nu 🙂 Han far föddes i Jonsboda ..en liten by utanför Vittaryd där jag bor Läs gärna här http://www.odla.nu/inspiration/linden-i-jonsboda.

  3. Vilket vackert slott 🙂 Är det någon som bor där? Och en fin kyrka. Kul att du delar med dig av dina små utflykter och funderingar 🙂 Jag vet att det ska finnas en trädgård i Uppsala som heter Linnéträdgården. Där gjorde Carl von Linné vetenskapliga iakttagelser och undervisade studenter. Varje del av trädgården fyllde ett syfte, varje växt var noga utvald och allt tjänade ett pedagogiskt ändamål. Ha det gott! Kram Katarina 🙂

    • Ja. Det är privatägt. Så det erbjuds inga visningar för allmänheten. Det görs det inte hemma hos oss heller. 🙂
      Om min ena dotter börjar plugga i Uppsala ska jag besöka den trädgården. Det skulle vara intressant. 🙂 Han var noga och duktig med allt.
      Kram Bosse

  4. Härliga bilder 🙂 Du har missat Kristianstad, där gick Linné och kommunen har till och med uppkallat en runda efter honom, Linnérundan, vilket fick mig att bli arg och ringa kommunen o fråga vad detta var för bedrägeri, fanns ju inget att titta på. Förklaringen var att jag cyklade och missade allt smått… 😀

    • Tack John och välkommen till min blogg. 🙂 Vilken härlig fotoblogg ni har. Där kan vi få många tips när vi besöker K-stad nästa gång.
      Cykeln kan vara ett för snabbt fortskaffningsmedel i vissa lägen, när man letar efter de små detaljerna. 🙂

      • Tack 🙂 Du har också en härlig blogg med underbara bilder, mycket rogivande att se på 🙂 Ja, jag har lärt mig att gå längs en del sträckor nu 😀 Här finns mycket djur och natur, har 4 favoritställen, om man räknar Hercules och Håslövs ängar som en, ligger nära varandra.

  5. Vilken trevlig promenad och tack för att du delade med dig av dina vackra bilder! Häftigt med portarna som man ser så genom och man vill liksom veta vad som finns på andra sidan… Täck betyder behaglig, nätt, söt, näpen och så vidare men det visste du säkert! ”Det täcka könet” påminner tydligen om denna kyrka!

    Kram

    • Tack för att du läser och kommenterar. 🙂
      Vi har åkt förbi där många gånger och jag har varit sugen på att stanna där någon gång. Nu blev det äntligen av.
      Jag förstod att det var något ”ditåt”. Jag är förtjust i gamla svenska ord och läser ibland igenom texter från förr. ibland är det svårt att förstå.
      Kram Bosse Skabagge 🙂

  6. Att följa Linnés fotspår var nog spännande… 🍀
    Otroligt vackra bilder och ett par är nästan identiska med de jag tog igår. Kommer på bloggen framöver. 🙂
    Men först kommer uppdraget om någon timme…

    Kram ❤

    • Ibland är världen liten. Jag har också råkat ut för det efter jag varit ute och plåtat. Sedan när jag bloggvandrat har jag sett liknande bilder och även vid ett tillfälle från samma plats.
      Ska bli spännande att se vad det var.
      Kram Bosse

  7. Bara älskar detta inlägg!
    Du har lyckats få med mycket av det jag tycker så mycket om, topp 10 alltså.
    1. havet 2. slott 3. träd 4. urläcker gammal vill-ha-bil 5. blommande rapsfält 6. historia
    7. gamla kyrkor 8. valv och gamla murar 9. intima konserter / idéer 10. humor
    Tummen upp!
    Kram / RosMarie

  8. Det var en underbar utflykt du visade.
    Det Linné menade var att kyrkan var liten och söt. Men det visste du säkert utan min beskrivning. Du är ju mera inne på skrift än vad jag är.
    Så täck bilen var! Liten och söt.
    Du har nog tänkt lite på mig, när du visade gamla saker, som kyrkor och loppisfynd. Jag gillar kyrkor i gammal stil, men handlar nästan aldrig på nån loppis.
    Tack för trevlig läsning. Jag blev så glad, att se dina fina bilder med bra beskrivningar till.

    Kram/Gilla

    • Tack Gilla! 🙂 Jag förstod att synonymerna lutade ditåt. Det är spännande både med historia och ”gammalsvenska”. Vårt språk förändras hela tiden. Kontinuerligt.
      Loppisar har jag besökt många gånger och även från andra hållet. Bokat bord och sålt.
      Kram Bosse

  9. Vad trevligt att följa med på en Linnévandring i dina trakter. Jätteefina bilder och jag är säker på att Linné skulle tyckt om dem.
    För egen del har jag följt i hans spår i Uppsala och det har varit trevligt. menvariation är berikande och du har sinne för att berika oss läsare. Stort tack!
    Och i sommar ska jag ”skånevandra”.
    Kram från den spanska terrassen.

  10. Linné, rapsfält, sankt bernardshund och så mycket mer! Trevligt Bosse! Vi delar intresset av historiens vingslag på olika sätt och naturen så klart! Linné…när jag släktforskade för ett antal år sedan fick jag genom GP, reda på att Linné och jag har båda ätit middag i morfars hus! Ja, inte samtidigt förstås! 🙂 Men morfars hus var gammalt och när Linné var på sin genomresa i Västergötland, lär han har varit där på middag.
    Sankt bernhardshunden…den skulle jag också vilja ha! Du kanske minns…jag har haft en sådan hund! 🙂 har skrivit om det på min blogg! Så var det rapsfälten och det är så vackert…jag såg att fälten är på väg att blomma. Vår resa gick till Lund…kika in så får du se! 🙂
    Kram, Gunilla

    • Det måste ha varit riktigt kul att få reda på att han ätit middag i din morfars hus. 😀
      Nej. Det minns jag inte just nu. Wow! Har du varit matte till en ”Båtsman”. Vad hette din hund? Jag var riktigt förtjust i rasen under de åren jag älskade ”Barnen på Saltkråkan”. 😀
      Jag hoppas det inte ösregnar på söndag. Då vill jag åka på Rapsturné.
      Lund! Det är en trevlig historisk stad. Full av sevärdheter. Kanske kommer vi redan till hösten att ha skäl att besöka den. 😉 Annars är staden given i sommar när vi köpt våra JoJo sommarkort. Givetvis ska jag se på ditt blogginlägg. Tack för vinken. 🙂
      Kram Bosse

  11. Fotspårsjakter är trevliga och den här var synnerligen trevlig med vackra bilder och dina (som alltid) underhållande ord. Nu ska jag leta upp mina egna fotspår och gå ut och hämta morgontidningen.

    Ha en bra dag!
    Kram Anita

  12. Tack för en trevlig promenad. Hela södra Sverige verkar ju vara fullt av slott och herresäten som man kan göra en dagsutflykt till.
    Jättefina träd du fotat och slottet går ju inte av för hackor heller. Linné har jag hatkärlek till för när jag gick i Nykarleby privata samskola skulle vi under sommarmånaderna mellan åk 3-4-5 (motsvarar åk 7-9 idag) samla och pressa växter till ett herbarium samt skriva etiketter med svenskt och latinskt namn samt beskriva växtmiljön där vi hittat den. Minst 80 växter skulle vi samla och under åk 5 skulle vi kunna rabbla upp alla växter vi samlat både på svenska och latin. Tack och lov behöver ungar av idag inte utsättas för sånt. Kommer ihåg att jag tyckte om själva växtsamlandet men får ännu rysningar när jag tänker på förhören.
    Kram Lena

    • Det stämmer att de ligger tätt och de flesta är privatägda.
      Jag förstår att du har en hatkärlek till både Linné och den maffiga skoluppgiften. Det var hårda pix på den tiden. Ofta anser jag att det skulle behövas en mix av den gamla skolan och den nya för att hitta en balans som passar nutiden.
      Stor skillnad på att samla in och att kunna namnen på latin. Hur många barn har som vuxna någon som helst nytta av den kunskapen? Visst är det väl så att den finska skolan överglänser den svenska på ”världsrankingen”?
      Kram Bosse

  13. Åh vilket härligt inlägg Bosse. Jag njöt av din tur, och bilen är ju för söt. Vilken nostalgi…vilket ögongodis. Hade den något att berätta ?..menar bilen hihi.

    Ha en fin torsdag för det ska jag ha.

    Kramelikram.

    • Både bilen och ”Båtsman” var söta. Var och en på sitt sätt. 🙂 Bilen började prata om alla ägare och ungar som suttit och kladdat ner i baksätet och nypet i klädseln. En gång hade det varit en kvinnlig biltjuv som hade långt skägg som fastnade i ratten som stulet bilen. Skäggtjuven rånade både en bank och en korvkiosk. Det slutade med att bilen fick hicka och tappade farten. När polisen kom var bilen i jättedåligt skick och oljetrycket var farligt nära bristgränsen. Fem veckor och tre sekunder, fick bilen tillbringa på ett bilvilohem. Där blev den kär i en röd Saab 96 från Sundsvall. De fick en Morris tillsammans. 🙂

      Torsdagskvällkram från BilBosse

  14. Tack för dina fina bilder Bosse. De har väckt reselusten på riktigt. Tack och lov är vi nästan packade och klara 🙂
    Vi ska följa lite grann i Linnés fotspår och Rune Pär Olofssons Blomsterkungen blir en av mina sommarläsningar 🙂

    Kram Anne

  15. Härliga bilder och underhållande bildtexter därtill! Betr. täck; det täcka könet känner du väl till ;-)? Jaså, finns Linnés fotspår kvar? På vad sätt har han lämnat dem, undrar Ethel?

    • Tack Ethel! 🙂 Det första fotot satte jag in för att jag gillar det. Samtidigt gick tankarna till den spännande psykologiska thrillern som jag just nu läser. Då satte min fantasi igång som vanligt och idén till fotspår i sanden, ebb & flod och annat dök upp. Det är symboliska fotspår. För att slutklämmen skulle smälta in. 😀 Inget var planerat. Jag valde ut vilka bilder som dög och la in dem direkt. Kopplade ihop med fakta och trams. Jag ger mig själv betyg 2 av 5. 😀
      Just nu är jag inne i ett riktigt intressant flöde när jag läser böcker. Jag gör det på olika sätt. Både för att bli road privat. Lika mycket för att lära mig olika tekniker i romanbyggandet. Tillvägagångssätten kan variera rejält. Samtidigt ser jag färdiga stereotypa mallar som går i repris mellan romanförfattarna. Frågan är vad allmänheten går mest igång på. I takt med att jag blivit äldre kan jag uppskatta mer och mer avancerade metoder och fler trådar. Ändå vill jag ha en logisk slutkläm och är oftast allergisk mot SF böcker. Stegrade tempo på slutet ger säkert mest poäng bland köparna, men det får inte gå till överdrift. Då hamnar det otäckt nära kioskdeckarnas bord. Boken blir inte bättre för att det händer ruskighet på ruskighet de sista kapitlen. Trovärdigheten måste gå hand i hand med min läsupplevelse.
      Kram Bosse

      • Jag håller verkligen med dig om olika skrivtekniker och sådana som används ibland t.ex. i deckare. Ofta känns det för mig som om författaren har en lista på sådant som SKA vara med i en deckare och sen bockar av efter hand. Ocharmigt. Har också svårt för SF-böcker.

        Trovärdighet är otroligt viktigt. Brister det har jag svårt att fortsätta läsa. Just nu testläser jag ett manus och har en del invändningar just vad gäller trovärdighet, men känner att jag får vara ytterligt försiktig i mina kommentarer för att inte såra i onödan. Samtidigt vill säkert författaren att jag ska vara ärlig. Varför annars anlita testläsare tänker jag?

        Kram från Ethel

      • Många har säkert en sådan lista.

        Testläsning måste vara tufft. Det skulle jag inte vilja göra trots att jag fått förfrågan ”flera” gånger.
        Grundtanken måste vara att vara ärlig. Sedan kan man lägga fram det på flera sätt. Förutsättningen är att man är intresserad av genren och mycket annat. Den som säger att den ständigt är neutral inbillar jag mig tror sig själv på vaga grunder. Recenserar man skönlitteratur är det en mycket bred kategori. Vissa saker är naturligtvis alltid gemensamma. Där går det att gallra rejält. Väldigt många drömmer om att bli författare och ge ut böcker. Det sistnämna kan de flesta göra nu för tiden – vilket är rättvist. Sedan slutar rättvisan väldigt snabbt. 😉
        Söndagskram Bosse

  16. Vackra bilder och trevlig berättelse om mina hemtrakter. Har åkt runt och tittat på Skånes många slott när jag bodde i Svedala.
    Kram Anki

  17. Jisses, vad kommentarer du fått … haha
    Det tog en kvart att komma ner hit så att jag också kunde få skriva några rader … 😉

    Som vanligt en fin bildresa i ditt inlägg. Du bjuder på en bra blandning. Älskar ödekyrkor, så där fastnade jag lite extra … 😉

    Önskar dig en fin helg 😀

    • Det blev en speciell kvart på bloggen. 🙂
      Tack Lollo! 🙂 Det är något både vackert och sorgligt med ödekyrkor.
      Idag ska vi hänga på låset och köpa blommor/växter till vår lilla täppa. Det ska bli kul.
      Hoppas det inte är en regndag imorgon. För jag vill ut på Rapsturné. Om bilskrället uppför sig ordentligt förstås. Annars blir vi kanske stående med en ljuvlig gul utsikt. 😉
      Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s