Du och jag och Gotland

ett

Vi valde att göra fyra längre resor på ön och de andra fyra dagarna höll vi till i närheten av Visby. Varje långresa startade vi tidigt. Därför rubriken på detta inlägg. Vi myntade uttrycket när vi ensamma njöt av, framför allt, det första stoppet på etapperna. ”Du och jag och Gotland”.

två

Synd att vi inte fick strålande sol denna dag på naturreservatet Grogarnsberget. Då hade vi kanske fått se Sveriges största fjäril, apollofjärilen dansa fram i luften. Det ska också vara ett örntätt område med både havs- och kungsörn. Det hade varit mäktigt.

tre

Men det var njutbart ändå på den trettio meter höga bergsklinten.

fyra

Vi vågade inte köra den nya bilen nerför den smala, hoppiga grusvägen. Annars stod det i en bok om hur fint det skulle vara om man ”chansade”.

fem

Andra stoppet blev vid Herrvik. Regnet lekte kurragömma med oss under flera timmar. Det gjorde även solen som kämpade på.

sex

sju

Tredje stoppet Sysne fick inte plats i detta inlägget.

åtta

Det fjärde stoppet Grynge fiskeläge blev jag mycket förtjust i. ❤
nio

Härlig kontrast mellan nutid och dåtid. De gamla fiskebodarna är ombyggda till fritidshus.

tio

elva

Besöket vid Garda kyrka blev inte lika stillsamt. Här tjärade de taket.

tolv

tretton

Jag förstår att Josefin Nilsson älskade denna trakt. Närsholmen fick mig att må mycket bra.

fjorton

Jag vågade aldrig. I ett reportage i en tidskrift hade jag läst om att dialekten i Lau var den mest svårförstådda på ön. Inte ens de som är födda i Visby förstår den helt ut. 🙂 När jag såg en kvinna nära vägen tänkte jag först …

femton

sexton

Till Ljugarn återvänder vi varje gång. Denna gång fikade vi på ett ställe som drivs av ett par och deras sju döttrar.

sjutton

Vi gick en underbar promenad längs kusten.

arton

nitton

Ljugarns bastu – huset såg betydligt fräschare ut förra gången vi var här.

tjugoett

Bilden ljuger visst lite… Det växer inga mjölkörts-träd i Ljugarn. Bara vanliga mjölkört. 🙂

 

62 tankar på “Du och jag och Gotland

 1. Nämen sån mysig utflykt och förstår du är rädd om den nya bilen. Har den rätt skor på sig .för den smala vägen ?* blink blink*

  Tack för jättefina mysiga bilder. Där skulle jag trivas, och naturligtvis vill man ha vackert väder på utflykter.
  Ser mysigt ut där ni går.

  TantGladKram.

  • Den lille blå fick klara sig ensam på långtidsparkeringen på flygplatsen. Istället träffade jag en kompis med mer kraft fast med backen på annat ställe.
   Vädret var okej på dagarna, men det var en bastu på nätterna som vi försökte sova korta stunder i. Tur det inte var tropisk värme utomhus.
   Kram Bosse

 2. Jag har aldrig varit på Gotland. Jag måste verkligen åka dit nångång. Var på gång nu, men det blev Stavanger. Oh boy, vad kär jag blev i den staden 😉
  Ha en skön söndag.
  Kram Petra

 3. Ser att du varit på besök på ön. En härlig ö som man vill besöka om och om igen.
  Du skulle ha besökt mitt favorit fika ställe…. Har man varit där en gång så återkommer man varje gång man är över på ön.
  Ligger bland de gamla husen om man går förbi där den gamla inhemskas puben ligger och har den på sin vänstra sida så kommer du rakt på ett gult gammalt hus och där är cafét.
  Besök det och du blir inte besviken:).
  Suder sand är ett annat ställe man inte får missa vilka stränder.
  Såg du något från medeltidaveckan? Jag lyckas alltid missa den.
  Kram gun

  • Menar du i Ljugarn? Jag får leta efter det nästa gång. Jag lämnade kvar en bit av mitt hjärta som vanligt på min favoritö. ❤
   Ett år tillbringade vi hela veckan samtidigt som det var medeltidsvecka. Det var en trevlig slump. Denna gång flög vi hem två dagar innan den startade.
   Kram Bosse

 4. Idag har vi åkt precis i de trakter du beskriver. Vi skulle fika i Ljugarn, men det hade regnat så vi åkte förbi Espegards, för vi ville sitta ute.Vi har lite otur när vi åker österut. För två år sedan var jag där med min syster Kerstin o hennes man och då spöregnade det, men vi åt på Hamnkrogen i Herrvik och var inne i butiken och köpte med oss rökta flundror hem.
  Kram, Ingrid

  • Vi satt ute hos Espedgards och fikade. Trist att ni haft otur med vädret. Brukar det regna mer på den sidan eller var det bara tillfälligheter? Herrvik var en ny trevlig bekantskap. Jag älskar mixen av att återse favoritplatser och se nya ställen.
   Kram Bosse

   • Det regnar ofta mer på östra sidan än på den västra. Jag minns en sommar när vår kor inte hade någonting att beta, utan vi fick utfordra dem men höet som skulle vara till vintern egentligen.
    En dag körde vi ut till Ljugarn och när vi närmade oss Etelhem blev det allt grönare och grönare och där låg korna i gröngräset så man nästan bara såg hornen på dem.
    Så olika kan det vara bara på några mil!
    Kram

   • Vi noterade det flera gånger när vi jämförde vad vi såg längs med vägarna och dikeskanterna. Det var betydligt grönare i de trakterna och det fanns fler vilda blommor. Lite orättvist med tanke på att det är samma ö och inte så långt mellan ”kanterna”. Solveig är uppvuxen på en gård. En gård som hennes storebror tagit över.
    Kram

 5. Vilken fantastisk resa ni gjort. Gotland finns i mitt hjärta sedan jag cyklade en vecka på ön. Spännande platser att besöka och dina bilder är så vackra. Älskar de gamla stugorna. Tänk om väggarna kunde tala. Ha en fin vecka och hoppas att sommaren är tillbaka hos er med. Solkramar 🙂

  • En cykelsemester på Gotland låter som ett trevligt minne. Solveig och en kompis till henne cyklade tandemcykel där en sommarvecka. Det kunde väl du och Eva göra en gång. 🙂
   Tack ska du ha. Jag hade gärna lyssnat på väggarnas historier om tiden förr.
   Kram Bosse

 6. Härligt Bosse! Det går liksom inte att bli besviken på Gotland.
  Vi var ju där förra året, och vi vill hemskt gärna åka tillbaka. Gärna göra som vi gjorde då, att bo på Fårö, och ta färjan över sundet på dagarna. Tillbringa dagarna med att åka runt på ön och så tillbaka till Fårö på kvällen.
  Ser ut som att ni hade det lite solfattigt, men det kanske inte gjorde något … 😉
  Kramis

 7. En får tacke för rundturen, jag älskar Gotland fast jag inte varit där, men som lite kuriosa så står jag i bostadskö där också … i fall att om 🙂
  Kramen got land!

 8. Åh så härliga bilder från det vackra Gotland! Jag älskar de där gamla små fiskebodarna, de grå små husen. De passar så bra in i naturen tycker jag. Tar inte för mycket uppmärksamhet från den naturliga skönheten som finns där.

  Önskar dig en bra dag!

  Kram

 9. Jag är också förtjust i både Sysne och Grynge. Men mitt hjärta tillhör Hamra och Vändburg. Missat det? Holmhällar och ”Skvalpu”( två badvikar i anslutning. Här är sanden varmare, strandbodadarna ännu charmigare och raukarna vackrast.
  /P

 10. Så härlig semester på Gotland, varit där en gång ,-)
  Härliga bilder, själv så njöt gubben och jag av vackra Skåne, så glad att vi kunde åka dit ,-)
  Ha det fortsatt fint.
  KRAM Primrose ,-)

 11. Underbara Gotland. Dina fina bilder säger mer än tusen ord om denna ö och miljön där. Var där när barnen var små och sedan som tonåringar. Nu inser jag att nästa gång får det bli i vuxensällskap och jag ska vara reseledare. 🙂 Men bara på skoj och lite, lite allvar. Ha det gott! Kram Maria

  • Vi har också varit där när barnen var små och när de var tonåringar. Det var lika trevligt denna gång. Tjejerna hade vi kontakt med ändå, flera gånger om dagen. Bland annat fixade S igång en tävling mellan dem där de skulle med hjälp av foton gissa var vi varit under dagen.
   Undra vilka ställen på reseledare Marias lista som ligger på de tio första platserna.
   Kram Bosse

 12. Vilken fin resa ni gjort! Och jag gläds som vanligt åt att få del av både bilder och text.
  Gotland är väldigt vackert och dess natur och ljuset där är väldigt speciellt.
  Har varit mycket på Gotland förr, men nu är det länge sedan.
  Kanske kan det bli ett besök igen nästa år.
  Tills dess är jag glad över att följa er resa.
  Kram!

  • Mysigt att du uppskattar mina inlägg som jag just nu måste ta sats från tårna för att orka fixa dit på rätt plats.
   Jag håller med dig helt och hållet. Synd att de haft och har en sådan torka detta året. När du kommer nästa år är där förhoppningsvis grönare och finare.
   Kram Bosse

 13. På Gotland har jag bara varit en gån, och det var en svinkall midsommarvecka 1987 då det var ungefär samma temperatur som på det efterföljande nyåret, men jag är verkligen sugen på att åka tillbaka och se det ur ett ”annat perspektiv”…

  • Den kalla sommaren 1987 minns jag mycket väl. Jag kom från ett varmt Cypern och fick ta på mig rejält med kläder. Solbrännan försvann fort. Det regnade också mycket. När jag flyttade till Borås blev det riktigt fint väder ett tag på höstterminen. Mitt första intryck av Gotland var som ditt. Inget vidare. Det regnade varje dag och var dimma. Ingen sol alls. Ibland blir det bättre om man ger det en andra chans. 🙂 Hoppas du får komma dit någon gång och få andra ”förutsättningar”.

 14. Tack för dina fina Gotlandbilder, Bosse. Håller med att Närsholmen är en sådan plats där man mår bra. Jag tyckte mycket om halvön med den vackra fyren, de färgglada blommorna och många fågelarter. Skulle gärna vilja åka dit igen. 🙂 Vad synd att Gotland ligger på andra sidan världen.

   • Vi besökte Gotland under försommaren. Blåelden blommade överallt 🙂

    Har aldrig varit i Afrika men Närsholmen med alla sina blommor påminde lite om Västra Australien under våren.

   • Du var där under en vackrare naturtid på året. Vi har också varit där på försommaren. I broschyrer och i en bok såg jag att de jämförde just den platsen med Savannen i Afrika, fast utan de vilda djuren.
    När man stiger upp tidigt och åker till de här platserna känns allt så orört och extra vackert. Sedan kan det vara en skön motsats att känna av pulsen i Visby. En trivsam kombination. Ju äldre jag blivit ju mer uppskattar jag det förstnämnda mer och mer.

 15. Underbara bilder … tack för att du delar med dig! Det ser helt fantastiskt ut! Många sköna miljöer och platser att stanna och njuta av … måste nog försöka övertala Lasse till ett återbesök till denna vackra ö 🙂
  Kram

 16. Vilken toppen trevlig utflykt ni har haft till vackra Gotland. Har bara varit där en gång för många år sedan, men fick nu se många nya bilder därifrån här hos dig som jag inte sett tidigare. Nu ska jag ta och läsa ikapp allt jag missat hos alla fina bloggvänner i sommar. Har inte blivit så mycket bloggande, men nu är jag tillbaks i vardagen igen. Ha det allra bäst.
  Kramen på dig.

 17. Så glad jag blev att du berättade om Gotland. Min släkt kommer därifrån och jag har varit där fyra gånger, för att kolla var familjen Lindström bodde.
  Första gången ensam, andra gången med min syster och tredje och fjärde gången med min ”Gubbe” Alla gångerna var det under Medeltidsveckan. Om du vill se det som var mest intressant för mig så kan du gå in HÄR: http://gilla-gilla.blogspot.se/2016/07/mitt-forsta-besok-i-visby1996.html#links
  Min Farfar var född i Visby. Han blev arkitekt och man kan läsa om honom i min blogg HÄR http://carlsilvius.blogspot.se/ Följ ,med till Wikipedia,, där han är omnämnd.

  Jag har några gamla dagböcker som påbörjades av min Farfars farbror Carl Silvius Lindström. Jag har renskrivit dem, men har inte hunnit använda dem i mina bloggar än.

  Ja jag har massor att berätta om Gotland, Visby och Fardhem, dit familjen Lindström flyttade så småningom. Läs vad min Farfar berättar om sin barndom.

  Kram/Gilla

 18. ”Du och jag och Gotland”, så fint sagt, den meningen säger så mycket om er två tillsammans.
  Tack för alla bilder och det du har skrivit och berättat här. Så intressant och lärorikt. Hoppas att vi också kan resa till Gotland en dag. Mysingen har varit där, men inte jag.
  Kram till dig och hoppas att du får må bra.

 19. Visst är det härligt på Gotland, vi var där för ett tag sedan. Vi har ju inte så långt nu när vi kan åka från Västervik. Vi tar nog en tur snart igen, kul att följa med dig också. Kram.

 20. Tack för helt underbara foton från er Gotlandsresa! Jag har läst och scrollat flera gånger för att njuta av fotona igen. Eftersom vi bodde i Nynäshamn under flera år, kändes Gotland lite för nära för semesterbesök. När vi väl flyttat därifrån blev Gotland plötsligt intressant och vi har varit där några gånger. Alltid lika trevligt.
  Varm kram,
  Gigi 🙂

 21. Vilken trevlig semestertripp 🙂 Det finns många ställen jag skulle vilja besöka och där i bland Gotland. Kul att du delar med dig och ger tips och inspiration. Trevlig helg. Kram Katarina 🙂

  • Tänk att få bo där året om. Jag tror att jag hade uppskattat tiden efter ”turisthavet” avtagit och njutit av tiden innan de kom dit. Sedan beror det på vilken ”verksamhet” som bedrivs. Om man behöver leva på intäkter från turister så … Jag minns lugnet som vidtog på Bjärehalvön efter en intensiv sommarperiod. Som jag/vi njöt av tystnaden. Trafiken som blev glesare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s