En fin dag med min pusselbit

reserv

Då var du där igen. På Fårö. Förra gången på en tandemcykel med bästisen Lena. Nu med din gamla klasskamrat från Bibliotekshögskolan.

ett

Lugnet vid vattnet. Inte en människa i sikte.
En dammig slingrande smal grusväg tog oss till dagens första oas – Naturreservatet Ryssnäs. En tidig småkylig augustimorgon.

två

Engelska Kolerakyrkogården. Dystra människoöden. Här vilar ett 20-tal engelska örlogsmän som avled i kolera år 1854 under Krimkriget.
Fårösund var under Krimkriget en örlogsbas för en engelsk-fransk flottenhet. Nordväst om kyrkogården låg då ett för tillfället upprättat sjukhus.
tre

En ny mysig hand i hand promenad längs en slingrande grusväg mot okända mål.

fyra

Vi åkte vidare till Fårö kyrka. På informationstavlan fanns en färgad linje för de nyfikna. Allt för att undvika människor (en ”full” turistbuss) med ett enda mål, virrande omkring bland alla andra gravar. Smart tänkt. Nödvändigt tänkt, gissar jag.

fem

Bergmans Fårö. Tänk som det kan bli. Inte kunde Ingmar ana vad som skulle hända i hans privata liv när han en kall stormig aprildag 1960 för första gången satte sin fot på Fårö. Att han skulle drabbas av denna djupa kärlek till en fysisk plats. Egentligen hade han tänkt sig Orkneyöarna norr om Skottland som inspelningsplats för filmen ”Såsom i en spegel”. Det var brist på stora pengar som fick produktionsledningen att be honom tänka på billigare alternativ och besöka Fårö. Sedan är allt numera historia. 🙂

Ingmar Bergman såg ut sin gravplats vid Fårö kyrka långt innan sin död. Den enkla granitstenen som han valt till sin fru Ingrids begravning 1995 flyttade tillsammans med hennes kvarlevor till Fårö från Roslags-Bros kyrka.

sex

Begravningen sägs vara Bergmans sista föreställning. Han hade visst tänkt igenom allt till minsta detalj. Sedan var det bara att följa manus, regi och hans sista vilja. Jag tror ingen vågade säga emot eller göra en kupp av det minsta slag.

Jag satt en stund och tänkte på vilka kändisar som måste ha varit här under den korta begravningen. Liv Ullman givetvis. Säkert Max von Sydow och många fler. Givetvis min favorit Henning Mankell som var svärson.

sju

Vi skaffade oss två uttryck under dessa åtta dagar. ”Du och jag och Gotland” var det ena. Det andra var ”Vi väljer en ny stig.” 🙂
Eftersom det kyliga vädret fått oss att inse att en stund på stranden i Sudersand inte lockade och den dåliga hyrbilsförsäkringen som vi tagit med tiotusen i självrisk, gjorde att vi fegade för att skumpa fram på de vassa ”stenarna” till Digerhuvud och de andra platserna vid Stenkusten. Dessutom frös vi under stunden då vi väntade på att klockan äntligen skulle bli tio och Bergmancenter öppnade. Istället fick det bli en suverän plan som visade sig vara bingo.
”Vi väljer en ny stig.”

Fåröfärjan tillbaks de 7-8 minuterna till Gotland. Vilken underbar syn. Vår smutsiga hyrbil, två minicyklar och tre bilar till. När vi rullade uppför backen såg vi den långa kön och alla bilar som ovetande rullade mot den och vi var mycket tacksamma för att slippa sitta i timmar på eftermiddagen och köa för att nå Gotland igen. För det var just det som stod på vägskyltarna med jämna mellanrum. 30 minuter, 60 minuter osv. Nästa resa hit får bli i maj eller september något år. Då ska Fårö granskas under lupp. Helst ska blåelden blomma.

åtta

Kanske var naturreservatet Lergrav med raukfältet det finaste stället som vi besökte. Vad läckert med alla raukformationer.

Var vi ensamma? En familj gick nerför slänten när vi kom. Ett annat par kom när vi gick mot bilen en halvtimme senare.

nio

Inte visste jag att Hoburgsgubben hade en hård bror här 🙂

tio

elva

Lergravsporten gillade jag skarpt. 😀

Efter en rejäl och god lunch på en krog i Lärbro var vi redo för nästa naturoas. Även denna gång var vi helt allena.

tolv

När vi öppnade grinden tänkte vi ödmjukt på, att någonstans här diktades en av Sveriges mest berömda psalmer: ”Den blomstertid nu kommer.”

tretton

I slutet av 1600-talet gick Israel Kolmodin på sin favoritplats ”Hångers källa” och kom på denna klassiker som kom med i 1695 års psalmbok. Källan klassas sedan 1968 som naturminne.

Sedan var vi tankade med energi för att bege oss till flera andra ställen med betydligt fler människor. För dagen var fortfarande ung. Många hundratals bilder (ca tusen tryck med höger pekfinger) får tyvärr inte plats på bloggen. Istället avrundar jag med denna tisdagskvälls avslutning som inte gick av för hackor. ❤

fjorton

femton

 

sexton

sjutton

arton

”Är det FF hemma hos dig? Förresten. Jag ser inget.”
”Du tittade för länge mot solen. Ska jag köra?”
”Nä. Berätta bara snabbt om det är en bil, en människa eller en rosa elefant med en glass i snabeln, som kommer emot oss.”
”Släpp av mig.” 🙂

 

 

56 tankar på “En fin dag med min pusselbit

 1. Denna underbara ö! Nu tog du mig tillbaka dit och jag njöt av varje bild och ord! Det är länge sen vi var där och det var troligen den enda gången. Tack för lite nostalgi för min del fast det var mycket jag inte såg, men som du såg och upplevde! Kram och trevlig helg! ❤

  • Vi vet inget om morgondagen och tur är väl det. Kanske kommer du att återse denna härliga ö någon gång i framtiden. En ö med flera ansikten.
   Jag var inne på din blogg senast i morse och såg att den har sommarlov.
   Tack för ditt besök och dina snälla ord.
   Kram Bosse

 2. Tack för att jag också fick föja med hit igen . Fantastiskt ifna bilder och lysande beskrivningar.
  Gotland och Fårö hör för mig itll en svunnen tid, men kanske är det tid att jag ger den ett nytt uppsving.
  Har saknat Gotland/Fårö under många år.
  Stor kram!

  • Solnedgångar är svårt att tröttna på. 🙂 Oj vad många bilder jag tog. Inte konstigt att synen påverkades. Vilken kontrast händelsen i havet var mot allt liv bakom ryggen. Det var en konsert en bit bort. Massor av människor rörde sig på vägen och cykel/gångbanan. Jag körde en annan klättrande serpentinväg tillbaka förbi platser som vi bott på tidigare.
   Kram

 3. Fina foton av en ljuvlig ö som jag aldrig besökt. Några öar på Västkusten/Bohuslän har jag besökt och fascinerats av vyerna. Tyvärr får Gotland nog inget besök av mig men öarna på andra sidan Östersjön vid Estlands kust finns inplanerade till nästa vår/sommar.
  Ni verkar ha haft en härlig semesterresa på tumanhand.
  Kramar från mig.

  • Jag är ofta svag för öar. Gotland är min favorit i Sverige. Jersey och Cypern är två andra. Då har du något spännande att se fram emot. Det var första gången som vi var iväg åtta dagar i sträck utan barn sedan 1995. Ovanligt. Vi har lätt för att acklimatisera oss till nya situationer och trivs mycket bra ihop. Nu blev det som förr. Om vi inte tittade oss i spegeln. 🙂
   Kram

 4. Måste nog snart åka dit! Tack för alla fina bilder! Imorgon blir det en biltur till Stockholm. Vi ska på släktträff. Inte så dumt det heller :-).

 5. Förstår att du och din pusselbit hade det härligt på Gotland och på Fårö.
  Ni verkar vara som vi, tar till er nya användbara uttryck, det ger en extra samhörighetskänsla.
  Fina och talande bilder. Jag har suttit här och tittat flera gånger och njutit av det vackra och stämningsfulla som kommer fram i dina fotografier.
  Intressant och lärorikt. Tack!
  Hoppas att du känner dig lite starkare.
  Kram!

 6. Vilka alldeles fantastiska bilder från Gotland! De tre sista är magiskt vackra 😀 Jag bara måste åka dit. Min pusselbit har redan varit där men det var i forntiden så det räknas väl inte 😉

  Kram och trevlig kväll!

 7. Nu behöver jag inte åka dit igen ,-))
  Skojar bara.
  Vackert ,-)
  Men när man tittar på naturbilder är det som om man rest själv.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  • Bra att jag fixade det till dig. Du behöver bara sätta in 8 000 kr på följande konto … 🙂
   Jag gillar att se fina foton när jag vandrar på Blogglandia. Ibland går jag tillbaks i smyg en annan gång och njuter igen. Både från platser som jag aldrig kommer att nå och till orter som jag varit på eller längtar efter att åka till. Det går utmärkt att resa på många olika sätt. Inre resor och yttre.
   Helgkram tillbaka

  • Det är nyttigt att bryta mönstret och röra om i hjärnan. Först känns det konstigt och märkligt. Sedan kan det med lite tur blir ännu bättre.
   Kul du att du gillade bilderna. Vem vet. Du kommer kanske att ge Gotland en ny chans någon gång. 🙂 Det trodde jag aldrig efter vårt första besök. Det regnade, var grått och dimmigt alla dagarna. Inte ens öppet i Visby (innanför murarna) under söndagen. Vattnet på VH var gult. ”Ön är helt klart överreklamerad”, sa jag spydigt. 🙂 Sedan gick det rätt många år till andra besöket. Då med flyg. Betydligt smidigare och roligare. Snabbt fick jag en kärlek för ön. Nu skulle jag kunna tänka mig att bo där några år. Är sugen på att skriva ett par romaner med handlingen förlagd dit.

 8. Oh,vilket underbart inlägg om Gotland,vi har faktiskt aldrig varit där.Möjligtvis om vi skulle ta oss i kragen och bese denna vackra Ö.
  Tack.för din kommentar.
  Mvh:Ingrid

 9. Dina vackra bilder väckte fina minnen. Och vilken solnedgång det var! Tack och lov Ingmar Bergman valde Fårö som inspelningsplats. Orkneyöarna är också mycket vackra men de är så typiskt skotskt. Om du älskar öar rekommenderas Orkney varmt. 🙂

  Vägen till Digerhuvud var faktiskt inte så farlig men Australier är kanske vana vid dåliga grusväger 🙂

  Kram Anne

  • Jag älskar öar men har inte riktigt energin för att åka långt för att besöka dem. Men om tio år så. 🙂
   De hade lagt ut mjukare underlag på flera ställen inför turistsäsongen. När vi inte flyger tar vi ofta med våra egna cyklar. För och nackdelar med det mesta. 🙂
   Lördagskram Bosse

 10. Åh, tack för att jag fick följa med er till denna sagolika ö! Gotland med Fårö står på ”min lista” att återbesöka. Det har gått alldeles för lång tid sedan vi sist var där! Så många vackra bilder du bjuder på…särskilt de med solnedgången! Ja, Bergman visste vad han gjorde…med det mesta!
  Må så gott!
  Kram, Gunilla

 11. Ännu fler fantastiska bilder och en lika fantastisk berättelse från dagarna på Gotland! Wow … vilka otroligt vackra solnedgångar du visar oss här – sådana kan man aldrig få för många av!
  Hoppas du är på bättringsvägen … tänker på dig då och då… 🙂
  Kram

 12. Var på Gotland 1948 och 1949. -48 med handbollskompisar fr IFK Norrköping, då
  vi bodde i ett gammalt hus innanför murarna (ägdes av vår tränares familj). Höll oss
  bara i Visby.
  1949 – Var nyförlovad! Jag och min fästman beslöt oss för att semestra på Gotland.
  Det gick bara en färja per dygn fr Nynäshamn, avgång vid midnatt. Vi tog våra cyklar
  och gick ner i lastrummet, där vi tillbringade natten. Vi stannade inte i Visby utan gav
  oss av på en rundtur av ön. Började med vä(n)stra sidan. Det fanns nästan inga bilar
  på vägarna – bara 4 år efter krigets slut – Vi såg några få turister, men för det mesta var
  vi ensamma vid stränderna. Tänka sej att bada näck på Gotland!
  Vi bodde på vandrarhem; i Fårösund och Katthammarsvik bl.a.
  När vi kom till Burgsvik var vi utcyklade och tog bussen tillbaka.
  En underbar, romantisk semester med sol varje dag.

  Dina bilder är så vackra, och jag läser mellan raderna, att din Gotlandsupplevelse
  också är en aning romantisk. 🙂

   • Inte synd alls, Bosse! Kom ju eventuellt till San Francisco, där jag träffade min ”kärlek vid första ögonkastet”
    i januari, förlovning i april och giftermål i juni. Varade i
    nästan 50 år, då cancern tog honom.
    Vad betr. den förste, han gick på Handelshögskolan
    och bosatte sej i Varberg (man kan hitta folk på datorn) 🙂

   • Kärlek vid första ögonkastet gillar jag som start. Det var till och med snabbare marscherat än oss. Den där cancern ger mig många trista och dystra tankar.
    Varberg är en trevlig sommarstad. I den halländska kuststaden har jag varit hundratals gånger, i olika sammanhang.
    Datorn har sina fördelar. Ändå är vi inte alltid bästa vänner. 🙂

 13. Glömde att säja, att förlovnining tog slut, och jag ”tog gud i hågen och
  gav mej ut på Atlanten” precis som Petter Jönsson.

 14. Så fantastiskt vackra bilder, Bosse och helt magisk solnedgång! Så vackert att det gör ont i ögonen. Tack för att jag fick följa med 🙂
  Varm kram,
  Gigi 🙂

 15. Vilka härliga bilder som du har tagit. Det är nästan så man vill åka över dit nu….
  Äta saffranspannkaka med salmbärssylt det är gott de och vandra på kullerstensgatorna.
  Kram gun

 16. Åh, vad härligt Bosse. Sköna Fårö, där vi bodde under vår vecka förra året. Känner så väl igen platserna. Engelska koleragravarna mm …
  För att inte tala om färjorna, Kajsa-Stina och Bodilla, med namn efter starka och historiska kvinnor från Fårö. Läste du om dem på färjornas plaketter 😀

  Om du vill jämföra våra berättelser så hittar du min resa i flera inlägg. I det här har du kommenterat jättefint: https://imitttankerum.wordpress.com/2015/07/12/gotlandsresan/

  Och här är inlägget om färjorna, som jag tror att du kanske missade 😉
  https://imitttankerum.wordpress.com/2015/07/20/kajsa-stina-och-bodilla/

  Tack för den fina flashbacken jag fick här till förra sommaren 😀
  Kram

  • Jag plockade upp din kommentar i skräpposten. Namnen hade jag ingen aning om. Det blåste enormt under överfarterna så vi satt kvar i bilen. Intressant och lite sorgligt att läsa om cykel krocken.
   Kul att se dina inlägg. Blir så sugen och längtar redan till nästa gång. Varför inte bo där i 1-2 år och få uppleva alla månader och årstider.

  • Tack. 🙂 Du som verkar vara riktigt intresserad av politik skulle säkert uppskatta den veckan. Torkan har varit ett stort problem på ön. I synnerhet 2016. Det syntes alltför väl denna gång.
   Det är mysigt att planera och fundera runt omkring resor. Jag är just nu sugen på Skagen.

 17. Vilka fantastiska bilder och vilken resa ni haft på denna vackra ö.. och i livet också tänker jag. Hoppas Augusti visar sig från sin vackraste sida och du njuter härliga dagar! Kramar från Liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s