Det händer inte ofta

jag-ar-har

Vanligtvis njuter jag av en tilltalande bok i ungefär en vecka. Oftast rör det sig om tegelstenar, som allt fler romaner tenderar att vara.
”Har du någon oläst bok nu? Den här boken kanske du vill läsa.”
Solveig hade läst femtio sidor i boken när hon frågade mig.

Nästa dag vid mitt ensamfika kom jag att tänka på hennes ord och knallade ner en våning och hämtade ”Jag är här”.
Därefter var dagen sig inte lik.
Jag förflyttades till en fictionplats och under några underbara timmar var jag fast i de 184 sidorna. Denna debutroman av fransyskan Clélie Avit vann det franska priset Prix Nouveau Talent 2015 (Nya talanger).
Romanen ”Je suis là” innehåller 26 kapitel och är skriven i jag-form. Växelvis låter författaren Elsa och Thibault vara jaget i kapitlen.

Briljant. Fängslande. Omöjlig att lägga ifrån sig en längre tid. Måste, måste få veta. Jag fylldes av frågor de stunder som jag gick och tänkte på berättelsen och gjorde kopplingar till verkliga livet. Hur skulle det gå för Elsa som låg i koma sedan tjugo veckor och där ingen visste att hon efter ca fjorton veckor kunde höra igen? Läkarna hade börjat bearbeta föräldrarna att skriva på papper så de kunde stänga av alla maskiner.
Thibault brottas med helt andra problem. Han vägrar gå och hälsa på sin skadade bror fler gånger i rum 55. Efter han skjutsat sin mamma och sin kusin till sjukhuset flyr han in i trapphuset. Eller han tror det är trapphuset när han lutar sig mot väggen och glider långsamt ner på golvet. Hans ilskna tankar är riktade mot sin bror. Plötsligt inser han att han inte andas in sjukhusdoften. Mysko tänker han. Från sin plats på golvet kan han se ett par ben. Han blundar för att koncentrera sig. Så kommer han på vad det doftar. Jasmin. Precis som teet hans mamma brukar dricka på morgonen.

Underrubriken stämmer till hundra procent. ”En kärlekshistoria på liv och död”. ❤

Rekommendation från bloggaren. Låna, köp, läs, njut, gråt och mycket mer. En förträfflig höstbok. Den här romanen kommer definitivt att filmas inom det närmaste året. Gärna i fransk regi, franskt tal och med den franska filmtiteln. ”Je suis là”. Fler krav har jag inte för närvarande.  😉

stracklasare

26 tankar på “Det händer inte ofta

 1. Den boken har jag funderat på flera gånger nu skall jag läsa den. Har 16 olästa böcker men det har jag nästan alltid. Får läsnoja ibland och då konsumerar jag flera per vecka. Just nu är det handarbete som är roligt + en bok av Emelie Schepp .
  Skickar lite sn och sol till dej
  Kramar

   • Bra att det räknas. Då är sjutton och nitton med i samma läsklubb. 🙂
    Den försvann. Först skickade du hit solen som fick mig att dra ner persiennerna för att kunna se på TV-skärmen. Sedan skulle jag ut och promenera efter maten och då var det svinkallt och sollöst. Sådant glömmer jag inte. Du kommer att få en minuspoäng nästa gång. 😀

 2. Tack för tipset! Just nu läser jag Anne Holt – Presidentens val – och den var lite svår att komma in i, men den artar sig.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

 3. Låter mycket lockande! Tack för tipset.

  Läser just nu Små svarta lögner av Sharon Bolton. Mycket bra om man tycker om intelligent skriven spänningsroman. Annorlunda. Utspelar sig på Falklandsöarna. Du kanske har läst den redan?

 4. Baksidestexten fångar mig … men jag måste hejda mig för jag har köpstopp på böcker nu … alldeles för många som ligger i ”att-läsa-högen”. Men som sagt, helt min stil. Tack för tipset! Det ska jag spara!

 5. Tack för tipset, nej just nu har jag ingen bok att läsa, skulle precis kolla i bokhyllan om jag hittade någon gammal favorit, men nu ska jag gå upp till bibblan efter vi varit ute med hundarna och hoppas dom har den här boken, den låter som en bok jag kommer att gilla ,-))
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 6. Tack för tipset … verkar helt klart vara en bok för mig 🙂
  Har precis avslutat ”När livet börjar om” av Lucy Dillon och ska kasta mig över nästa bok i högen – Kate Mortons ”Huset vid sjön”.
  Bokläsarkram till dig

 7. Läser ingen bok för tillfället har ca 10 böcker som står på tur. Men tack för tipset, denna verkar bra och lagom tjock också, då jag tröttnat på tegelstenar.

  Ha en fortsatt bra dag!

 8. Det finns så många bra böcker om kärlek, och kärlek vill vi alla ha på ett eller annat vis.
  Det gäller att författaren kan fånga läsaren i första meningen och ‘ande taget’, det är en stor konst. Jag vet inte om jag ska läsa den, eller om jag vågar ! ?
  För år 2004 låg min syster i koma, eller rättare hennes hjärna var död men resten av kroppen levde. Flera läkares utlåtande var att hon kommer bli liggande så i evigt, vem vill det och absolut inte hon. En frisk person i övrigt med glädjen i att löpa i skog och mark . . . . tragedi.
  Hon hade för länge sedan velat lämna organ till behövande (när man dör)
  Respirator stängdes av och nu har någon annan hennes hjärta, så för mig lever hon fortfarande.
  Inte bara i mitt minne utan även på något vis i verkligheten, en märklig känsla.
  Du förstår min tanke om boken, fast givetvis är historien inte densamma . … ..

  Nu är det valvaka hos oss, må väl/ Eva

 9. Tack för boktipset, Bosse. Tror inte att mina kunskaper i det franska spåket räcker till att läsa boken.

  Jag läser precis (eller snarare lyssna på) en svensk kärlekshistoria – Den allvarsamma leken. Också en fin bok även om den har skrivits för länge sedan.

  Kram Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s