Har du också gjort det?

i-de-lugnaste-vatten

Solveig rekommenderade en spännande och välskriven roman som hon slukat under några kvällar. Hon berättade även om författarens tidigare bok ”Snöfalken” som lät bekant för mig.

Redan i den långa inledningen om späckhuggarna som gled in i bukten tändes en lampa svagt. Lampan slocknade när handlingen gick över till människor. Därefter dröjde det ett bra tag, nästan hundra sidor, innan min nyfikenhet blev för stor.
Jag klev upp från min varma sköna säng och gick till bokhyllan i sovrummet och plockade fram pärmen med ryggetiketten ”Boktips – utländska böcker”. Efter en stunds bläddrande bland papper i plastfickor fick jag napp. (Borde haft ett bokstavsregister)
”Den har vi läst förr”, sa jag tyst till min sovande fru.

Vad synd att jag slutade med denna syssla när jag blev med blogg. Tidigare satte jag alltid in scannade bilder på riktigt bra böcker i de tre pärmarna ”Svensk skönlitteratur”, ”Utländsk skönlitteratur” och ”Facklitteratur”. Detta har vi haft nytta av när vi velat läsa om böcker eller tipsa vänner och bekanta.

Mina tankar gick till min mamma och jag både skämdes och skrattade åt minnena. Hur hon läste om böcker som om det var första gången hon läst dem.
”En av fördelarna att jag glömmer bort saker. Oftast vet jag att jag läst boken, men inte hur den slutade och mycket annat naturligtvis av handlingen har jag glömt.”
”Men den boken hade jag med till dig för bara några månader sedan”, sa jag ironiskt.
”Vänta du bara. Så ska du se vad som händer.”
”Tack för de uppmuntrande orden.”

Nu är vi båda med i klubben. När det gäller böcker är det ingen nackdel. Att jag glömde hela nyckelknippan i dörren igår eftermiddag är lite väl inbjudande. Piken kom när yngsta dottern kom hem från skolan.
Samtidigt kan det vara ”farligt” att räkna ut mig helt. För jag blixtkontrade. Bästa möjliga taktiken.
”I morse när jag kom in från morgonpromenaden och tänkte gå och lägga mig och sova i det tysta huset, gick jag som tur var in en sväng i köket. Där lyste fyra värmeljus och JAG lämnade köket först av tre personer i morse!”

Fotnot: Nu ska jag börja med slutarbetet av ”Korsordstävlingen”. Det är mycket statistik, tabeller, namnskrivande, lottande, kontroll-läsande, klippande, adressletande, fotoletande och mycket annat på dagens agenda.
Jag tänkte göra lite som med mina dagliga tävlingsinlägg, som jag gjorde i två etapper. Först frågan som låg inne i en timme. Sedan tabellen och facit och vinnarnamn.
Jag skriver ibland direkt på WordPress. När jag ser att jag är på väg att ramla ur kommer jag att lägga in. Det betyder att blogginlägget kommer att snickras ihop i flera omgångar. Till slut kommer det förhoppningsvis att bli klart. När det gäller lottning är det Solveig som drar lappar precis som hon gjort förr. Idag kommer hon hem lite tidigare än vanligt.
De tre översta på tabellen har sitt på det torra, men kan vinna mer.
Jag börjar med en timme sömn. God natt.

 

 

 

 

 

24 tankar på “Har du också gjort det?

 1. Glömt saker? Massor! Fast konstigt nog glömde jag mycket mer när jag var yngre än jag gör nu på äldre dagar. I tonåren och upp till trettio/trettiofem var jag helt omöjlig. Efter egen djupanalys har jag kommit fram till att det berodde på dålig fokusering blandat med ett ointresse för tråkiga företeelser. Jag har funnit en egen strategi för att inte glömma, men det tog en massa år innan jag kom på den.

  Ser fram emot resultatet på din tävling, även om jag inte har chans att komma högt upp! Jag hoppas att du sov gott :-).

  • Jag vaknade plötsligt mitt i en dröm. Vår yngsta dotter höll på att måla med tjock vit färg i en springa mellan golvet och dörren. ”Varför gör du så?” frågade jag och vaknade tvärt.
   Intressant läsning från dig. Men jag hinner inte skriva långt svar.
   Jag känner igen mig själv i din text. Helst i meningen ”Ett ointresse för tråkiga företeelser.” Sådan var jag väldigt ofta förr. Mina största fel/tabbar hände för att jag kopplade bort hjärnan och tänkte på betydligt mer intressanta saker. Då kunde allt hända. 🙂
   Givetvis blev jag nyfiken på din egna strategi. Vad den innebär och hur du kom på den. Jag tror det är försent för mig. 🙂 Jag skyller på min utbrändhet.
   Nu dags att ”jobba”. Först ska jag välja smak till den roliga ”dryckleksaken” som S kom hem med förra veckan.

 2. Glömmer inte så mycket ,-)) min gubbe glömmer mer ,-))) Glömma nycklar i dörren är inte så kul, det har min gubbe gjort, tack och lov för snälla grannar ,-)
  Bokstavsregister borde man haft har bara satt in böckerna på måfå ,-)
  Jag väntar fortfarande på boken du tipsade om ”Jag är här” Clèlie Avit eller nåt sånt .
  Har beställt den från bibblan.
  Tur att det inte var på bloggen du skulle ha en vit vecka.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  • Vi gubbar är oss lika. 🙂
   Hoppas du får tag på boken snart. Klart läsvärd. Omöjlig att lägga ifrån sig. Går fort att läsa ut.
   Här är jättemycket vit vecka. Det snöar på mig blogg. 🙂 Jag la in 78 inlägg i november. 🙂 Det blev en sport att tävla med mig själv. Försöka slå nytt visningsrekord var ett av mina egna mål.
   Jag är bra på att anpassa mig. Idag körde jag igång med annat. 🙂
   Kram Bosse

 3. Gomorron!
  Känner tyvärr igen mej själv. Börjar läsa en bok och tycker att jag känner igen vissa delar, men kommer inte ihåg slutet och läser om den.
  Likadant är det med filmer, men så har det alltid varit för mej, så det är inget nytt.
  Ha en skön dag önskar Lena från ett frostigt Wales

  • Är det en bra bok gör det inte så mycket.
   Med andra ord kommer du aldrig att märka skillnaden mellan ung och gammal. 🙂
   Tack. Här är det typiskt novemberväder. Regnar och är grått. Men på min blogg snöar det tjusigt i december som det brukar göra på WordPress.

 4. Det är faktiskt så att det ibland kan vara befriande att glömma saker och ting – för det gör man i min ålder. Och det mesta man ska komma ihåg är ju tråkiga eller obehagliga saker! 🙂
  Men för det mesta är det väldigt irriterande, som t.ex. det här med namn. Fast jag har aldrig kommit ihåg namn, varken som ung eller medelålders, vilket tidigare kunde vara otroligt pinsamt. 😦
  Jag var redaktör för en klubbtidning (bonsaisällskapets) och träffade då naturligtvis en massa människor på träffarna. Dom kom jag ALDRIG ihåg namnet på! 😦 😦
  Till slut var det så pinsamt att jag var tvungen att skriva om det, alltså be om offentlig ursäkt, eftersom jag märkte att medlemmar jag kanske träffat över 20/30 gånger blev sura och ledsna. Just nu är det grannarnas vuxna barn (vi har bott här i 14 år) som jag oftast får använda omskrivningen ”din son” eller ”din svärdotter” för. 🙂 🙂 🙂
  Och det där med böcker…..det är tur att man gillar att läsa om sina favoritförfattare! *fniss*
  KRAM – Susie

  • Håller med om att vissa saker är bra att glömma eller förtränga.
   Förr var jag bra på namn. Nu blir jag sämre och sämre. Telefonnummer och koder ramlar också ur huvudet.
   Ursäkta. Jag kan inte låta bli att bli road. Jag skulle velat se deras miner. 🙂
   Bra åtgärd av dig att gardera dig med det neutrala. 🙂
   Jag läser om Mankell efter några år och upptäcker nya saker. Roligast sedan vi flyttade hit.
   Kram Bosse

 5. Ooohhh, ja – många gånger 🙂 Det gäller även filmer och det är ju lite konstigt för jag ser inte mycket film, men om jag ser någon i tv-tablån som verkar spännande och börjar titta … ja, då kommer jag på att jag sett den förut! Nu brukar inte det göra så mycket för jag kommer ändå inte ihåg slutet 🙂
  Kram

 6. Läser aldrig om en bok. Varför vet jag inte, det bara är så.

  Men jag hjälpte en bokälskande vän en gång, när hon skulle flytta. Hon som jag, skriver en ”liten recension” i början på boken, när den är utläst. Hittade en som verkade vara intressant och vi pratade om den. Sen fortsatte vi att packa och jag stötte på en annan intressant bok. Men var det inte samma bok som vi diskuterade för en halvtimme sedan?

  Vi var tvungna och packa upp den andra igen för att se. Jodå, hon hade läst dem med ett par års mellanrum och gett dem ungefär samma ”betyg”. 🙂

  Ha en bra dag!

   • Men det har hänt att jag ändrat helt uppfattning. Tänkte just nu på den aktuella decemberfilmen som alla i familjen vill se inför julen. ”The Holiday”. Jag var inte alls lika förtjust i filmen som övriga som satte en tia i betyg när vi såg den på Fredagsmys med familjen, i Skummeslövstrand. Nu skulle jag viftat med en tia varje gång om vi skulle rösta. Den filmen har många av de komponenter som jag vill ha ut av en story på ”duken”. Extra mysig att se i december. ❤ Den ingår i de tio filmer som är planerade inför jullovet. Några repriser och resten som vi köpt på oss de senaste veckorna. Givetvis har vi köpt guldkornen som vi sett på bio och som jag lovhyllat här på bloggen i år. "En man som heter Ove" och "Me Before you". Våra döttrar har inte sett filmerna. Ska bli kul att se vad de tycker. Jennifer har gråtit till den sistnämna titeln i bokform. Hon och jag har gråtit väldigt mycket ihop till några av våra favoritfilmer som vi ser om någon gång om året. Jag älskar att bli berörd och på hemmaplan vågar jag visa mina inre känslor. Aldrig i en biosalong. 🙂 Som det snyftades i biosalongen till ex. de två filmerna.

 7. Tror jag och din mamma har ett gemensamt drag. Att glömma detaljer eller rent av slutet på en bok är minsann inget ovanligt. När det gäller film är det likadant men ibland kan det ju vara lite ekonomiskt. Brukar försvara mig med det och en bra bok tål ju läsas några gånger. 🙂
  Ha det så gott!

 8. Alla är vi glömska ser jag. Kan läsa en bok flera gånger och kommer inte ihåg slutet.
  Förr hade jag en anteckningsbok med mina favorit författare och vilka böcker jag hade.
  Enkelt om jag hittade något på loppis eller rea. Numera får det gå utan anteckningsboken för
  Den försvann vid senaste flytten.
  Ha en skön kväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s