Elfte boken i serien om Kurt Wallander; ”Handen”

Fast text:
Jag tänkte hedra Henning Mankell (1948-2015) och fira att det under 2016 är tjugofem år sedan första Wallanderboken kom ut.  ❤

sista-boken

Elfte boken i Wallandersviten:
Handen, 2004/2013, 122/312 sidor. Leopard förlag.

Tidsintervall:
Den relativt korta berättelsen startar lördagen den 26 oktober 2002 och slutar några dagar innan jul samma år.

Huvudperson:
Kurt Wallander: Har varit polis i över 30 år. Han är nu den som arbetat längst som kriminalpolis i Ystad. En gång hade han varit yngst.

polisen

Familj:
Linda: Bor hos sin far men är lovad ett hyreskontrakt på en lägenhet.
sidan-arton
maklare

Wallander gick in genom dörren. Han bläddrade i kataloger och såg på fotografier av olika hus. Oftast var priset för högt. En fattig polis kanske ska bo i lägenhet, tänkte han ironiskt.

Kollegor:
Linda Wallander: Har jobbat ett år på Ystadspolisen.
Martinson: Hans tjocka bruna hår var borta och han hade blivit flintskallig. Han kör bil ryckigt.
Sven Nyberg: Humörstark och duktig kriminaltekniker.
Lisa Holgersson: Polischef. Kanske den bästa chef Kurt haft.
Stefan Lindman: Kom till Ystadspolisen ungefär samtidigt som Linda. Han och Linda har något slags förhållande.
polishuset

Personer utanför polishuset:
Stina Hurlén: Ung rättsläkare från Lund.
Karl Eriksson: Kusin till Martinsons fru. Vill sälja sitt gamla tomma hus.
Hanna Trulsson: En gammal kvinna och granne till Karl.
Evert Trulsson: Ägare till en gård.
Kristina Fredberg: 65 år. Malmö. Sladdbarn till Ludvig och Alma Hansson.
Simon Larsson: Arbetade som polis i Ystad när Kurt kom dit. Numera bor han på ett äldreboende strax utanför Tomelilla.
Richard och Irina Pettersson: Han slipade saxar och knivar. Paret var vänliga och pålitliga. Då kallades de tattare. Idag kallas dom resande.
Katja Blomberg. 40-årsåldern: Malmö. Barnbarn till Richard och Irina. Två gånger dömd för misshandel. Har suttit på Hinseberg. Begått bankrån med sin dåvarande man. Ludvig Hansson: En gång i tiden ägare till ett hus i Löderuptrakten.
Kaarin, Elmo och Ivar Pihlak: Estnisk familj som kom till Sverige från Danmark i februari 1944. Begärde utflyttning till Danmark i november samma år.

Bokens dos av kärlek & erotik åt Kurt:
Wallander kunde inte undvika att kasta en blick på Kristina Fredbergs dotters ben. Sedan uppfattade han att Linda såg på honom med rynkande ögonbryn. Varför bad jag henne att följa med? tänkte han.

Kurts karaktärssvagheter/hemlighetsmakeri i denna roman:
Behåller som vanligt många tankar för sig själv. På gott och ont.

Kurts hälsa:
Han går omkring med en växande känsla av olust som han inte berättar för någon enda människa.

Det fanns ingen hiss. Wallander flåsade tungt när de kommit upp. Linda såg strängt på honom.
”Du kommer att få en hjärtattack om du inte börjar motionera.”
strandpromenad
Dagen efter var en klar decemberdag med gnistrande sol. Wallander steg upp tidigt och tog en lång promenad längs havet innan han vid åttatiden bestämde sig för att bli polis igen och återvände till polishuset.

Nyckelspår & Villospår:
En hand, en tandlagning, en häst & vagn, ett blindspår och en låda på vinden.
dagbockerna
I Lådan fanns fyra almanackor. 1941, 1942, 1943, 1944. Wallander satte på glasögonen och började bläddra i almanackorna.

Kopplingar till tidigare böcker:
Många år hade gått sedan han och far gjort sin gemensamma resa till Rom.

Grodor i boken:
Martinson eller Martinsson? Här fick kollegan bara ett s.

Wallander har skjutit ihjäl mer än en person i tjänst. Bra för sömnen och psyket att minska ner det till en ”enda” gång.

Nyberg körde knappast sträckan från sin bostad till gården på nitton minuter, mitt i natten. Inte ens mitt på dagen.

Kuriosa:
Kurt och Linda har ett avtal på söndagarna så länge hon bor hemma hos sin far. Denna röda dag är en frizon då ingen har lov att kritisera den andra. Söndagarna är proklamerade som dagar reserverade för vänlighet.

Varje gång Wallander kom till en plats om natten där arbete pågick, fick han en känsla av att han klev in i en filminspelning.

Nybergs skitiga overaller var så välkända att de en gång varit ett ämne för ett inslag i den lokala nyårsrevyn.

Citat och stycken som jag uppskattar/minns i denna bok:
Det fanns en skönhet som bara ålderdomen kunde ge en människa. Hela livet låg inristat i ansiktets rynkor.

Oordningen bland buskarna bar på en berättelse.

Det förflutna hade slagit igen sina dörrar.

Han tänkte det var en människa han aldrig skulle möta igen i sitt liv. Men knappast en människa han helt och hållet skulle glömma.

Han önskade att huset inte varit ett troll som plötsligt spruckit i solen.

Han tänkte på ingenting och han ville ingenting. Det var mer än nog att fortfarande vara levande.

Speciell torr humor på gränsen till svart:
”Se mig som en fiende”, svarade Wallander muntert. ”Men gärna en fattig fiende.”

”Varför har handen börjat vandra upp ur jorden”, sa Wallander.
”Den kanske ville upp för att vinka till oss och tala om att det fanns något i jorden som inte borde vara där”, svarade Martinson.

Han borde egentligen anställa förhör med gravstenarna på kyrkogårdarna i trakten. Det var där alla tänkbara vittnen eller andra inblandade fans.
kyrka

Privat sorg:
Jag kommer aldrig att hitta ett hus, tänkte han. Inget hus, ingen hund, heller ingen ny kvinna. Allt blir vid det gamla.
huset

Ett kort ögonblick överfölls han av en impuls att bara ge sig iväg. Ta bilen och lämna Skåne för att aldrig komma tillbaka.
tolv

Antal mord/dödsfall:
4 st.

Bosse Lidéns betyg:
3/5

Sista tre meningarna:
Julen det året var kall.
Från Östersjön drog isande vindar in över Skåne.
Vintern hade kommit tidigt.

mojlig

Baksidestext:
En höstdag 2002 får Kurt Wallander plötsligt möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Mariagatan i Ystad till ett hus ute på landet. Men drömmen förvandlas till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nergrävt lik, sedan ytterligare ett.
Den kriminaltekniska undersökningen visar att de legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer det sig att ingen någonsin har anmält dem saknade?
Wallander och hans kolleger tvingas söka sig bakåt i det förflutna för att hitta svaret på gåtan. Spåren leder mot en tragedi, där det är svårt att veta vem som egentligen är offer och vem som är förövare.

Handen innehåller också ett extramaterial för alla Wallanderfans: ett uppslagsverk till Wallanders värld med kulturella referenser, personer och platser som förekommit i romanserien.
Sanningen är snarare att ”extramaterialet”(Guld värt för ”nördarna”) innehåller en berättelse som heter Handen.

Personligt:
Det känns vemodigt att ta farväl av både Kurt Wallander och Henning Mankell för att låta dem vila i frid.
Personligen anser jag att ”Den orolige mannen” är det perfekta slutet för den fantastiska sviten i serien om den fiktiva polisen, som fick sitt efternamn via ett bläddrande i telefonkatalogen. ”Handen” är mest en present till kalenderbitarna och en slant till ex. förlaget.
Om jag lever om några år kommer jag att börja om med ”Mördare utan ansikte” (åttonde gången) och fortsätta läsa kronologiskt, precis som jag gjort tidigare. Alltid lika nöjd med sällskapet. Fascinerande nog, ger det mig nya fräscha tankespår vid varje reprisläsning, som viker av från de nya böcker som jag läser varje år. Ett utmärkt och kärt komplement. Väldigt ofta slår Mankell sina adepter på fingrarna och det förvånar mig att flera svenska kriminalförfattare säljer miljontals böcker. De kan vara både direkt mediokra och ”skapligt bra”. Ändå nuddar de oftast bara vid Mankells anklar. En del utländska författare når ända upp till axelhöjd.

Kurt Wallander dras mer och mer in i dimman och hans återstående liv blir hans privata tid, skriver Mankell så briljant. Själv ska jag ta några steg bort från bloggvärlden på obestämd tid och istället leka med ord och kanske bilder på annat sätt. Jag hoppas slippa tät skrivdimma. Mycket troligt kommer jag att göra små återtåg, när jag har något att visa eller berätta, eller om längtan blir för stor. Bloggvandringar vid vissa tidpunkter är tänkt att bli trevliga andningshål. Fysiska promenader vid havet är som alltid batteriladdande. Där både hämtar och lämnar jag tankar av alla dess slag.
7

1 139 blogginlägg finns där gratis för alla som är nyfikna och ”Mina fotsteg i ditt hjärta” och ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått” finns givetvis att beställa för den som är lässugen på två fysiska böcker. Det är utan tvekan de två projekten som jag lagt ner mest arbete och tid på. Bloggen är bara en kul bilaga där mina texter långt ifrån alltid varit ”tvättade”.

solveigs-forslagfacebook
https://bosseliden.wordpress.com/kop-boken/

Under 2017 kommer de bloggbesökare som läser raderna här under detta blogginlägg, att kunna köpa böckerna för endast 101 kr/st (+ porto 49 kr). I en stor blå postpåse går det i två böcker till samma porto (om du köper två böcker får du dem till priset 250 kr så blir det jämnt och bra).  😀
Följ anvisningar på länken ”köp bok/köp böcker, men justera priset som du ska sätta in på kontot. Andra ”okända” människor som INTE läser detta blogginläggsslut betalar än så länge normalpris. För detta är min sista hyllning till Henning Mankell och en ”present” till dig som ännu inte köpt en bok eller som vill köpa fler och ge bort och ”orkat” ta dig ner ända hit ner i texten.

På återseende. Bosse Lidén  ❤

medelalders-par

Tidigare blogginlägg i denna hyllning: https://bosseliden.wordpress.com/2016/02/03/forsta-boken-i-serien-om-kurt-wallander-mordare-utan-ansikte/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/02/22/andra-boken-i-serien-om-kurt-wallander-hundarna-i-riga/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/03/28/tredje-boken-i-serien-om-kurt-wallander-den-vita-lejoninnan/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/04/25/fjarde-boken-i-serien-om-kurt-wallander-mannen-som-log/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/05/22/femte-boken-i-serien-om-kurt-wallander-villospar/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/06/26/sjatte-boken-i-serien-om-kurt-wallander-den-femte-kvinnan/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/07/25/sjunde-boken-i-serien-om-kurt-wallander-steget-efter/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/08/31/attonde-boken-i-serien-om-kurt-wallander-brandvagg/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/09/24/nionde-boken-i-serien-om-kurt-wallander-pyramiden/

https://bosseliden.wordpress.com/2016/10/08/tionde-boken-i-serien-om-kurt-wallander-den-orolige-mannen/

 

Fotnot:
I denna kategori har jag valt att svara på eventuella kommentarer med en symbol av något slag. Annars skulle jag kunnat prata om Kurt Wallander och eget skrivande i många timmar. En tid som jag inte har längre. Men jag läser gärna snälla och intressanta personliga reflektioner. Var rädd om dig kära läsare.

84 tankar på “Elfte boken i serien om Kurt Wallander; ”Handen”

 1. Ännu en fantastisk genomgång och analys av en bok. Var inte så länge sedan jag läste den och kom ihåg en del men ditt hästminne och din näsa för detaljer det har jag verkligen inte!

  Kram och dimmiga hälsningar från Lillhålan!

 2. Den boken kände jag inte till. Förstår nu av dina ord, varför. Tycker du har rätt i att de flesta deckarförfattare inte kommer upp i samma nivå. Några finns det dock.

  Jag hoppas att du kommer att synas på din blogg, då och då i alla fall, så att jag kan få läsa några inlägg av dig under 2017. Kramar från Ethel

 3. Jaha det blir väl detsamma för mig: att jag läser om alla böckerna om några år. Återkommer alltid till Wallander!
  En av mina döttrar har börjat läsa historierna nu och kommit till bok tre. Hon tycker Kurt var lite lortaktig med sina smutsiga kalsonger men hon gillar ändå böckerna och tycker att det är spännande historier.
  Tack för alla dina inlägg om Wallander, jag har tyckt mycket om att läsa dem.
  Önskar nu ett gott slut och ett Gott Nytt År!

 4. Jaha, nu måste man snart läsa om alla Wallander-böcker – och då naturligtvis i kronologisk ordning!
  Men…det där med att du nästan ska sluta blogga, det låter inte kul! Jag hoppas dock att du gör många täta inhopp både som bloggare och kommenterare!
  KRAM och GOTT NYTT ÅR
  Susie

 5. Även om jag bor i Wallander stad har jag inte läst många av hans böcker, men jag har gått i hans fotspår, nästan förstört en filminspelning när jag for fram med min kamera och blixen råkade gå av. Då var jag inte populär .
  Önskar dig ett gott slut och ett härligt 2017.
  Kram från en soligt Andalusien !

 6. Vilken fantastisk bokrecension. Deckare är inte riktigt min grej men jag kanske ändrar mig tack vare dig. Skönt att du kommer att skriva inlägg lite då och då för jag kommer att sakna dina roliga, berörande och tankeväckande inlägg så mycket. Din lek med ord och bild låter spännande och vandringar vid havet ger näring till kropp och själ.

  Jag önskar dig och din familj en fin nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År. Varm kram ❤️🍾🎊

 7. Recensionen är lysande som alla tidigare. Härlig läsning för mig som inte visste nåt om Wallander.

  Inte så roligt att du drar ner på bloggandet men jag förstår dig. Allt har sin tid men du kommer att vara saknad. Tack fina du för alla inlägg som glatt mig under 2016 🙂

  Önskar ett riktigt Gott Nytt År till dig och familjen❣🎉🥂🍾🎊 Kram ❤

 8. Hej Bosse

  Håller med, den här boken är inte så bra som de andra. Jag tror den förtjänar ändå 3 ½ stjärnor för att det var sista gången vi fick omgås med Kurt annars hade det varit 3.
  Det finns en groda till. Tror jag i alla fall. Det går väl inte att ta en morgonpromenad i gnistrande solsken innan kl 8 under decembermånaden? Solen har ju inte ens hunnit gå upp. 🙂

  Det finns många författare i Sverige som skriver kriminalromaner. En del är ganska bra men det råder ingen tvivel vem är bäst. I alla fall är det bara HMs böcker jag har läst om och om igen (och inte bara för att lära mig svenska :-).

  Jag är ledsen att du slutar blogga. Jag kommer att sakna dina inlägg.

  Gott nytt år! Hoppas allt går bra för dig i 2017. Kram Anne

 9. Intressant läsning om Wallander. Informativ recension av boken.
  Tråkigt att du ska sluta blogga, eller dra in på bloggandet. Det är så trevligt att komma in här och läsa dina finurliga och många gånger humoristiska inlägg. Är glad att jag har hittat dig här och nu har du annat att jobba med. Känns si så där. Jag kommer att sakna dig mycket.
  Vill passa på att önska dig och din familj ett Gott Nytt År 2017.
  Hoppas att allt går ”din väg” och att du får må bra och kan ägna dig åt det du vill.
  Kram!

 10. Vilken härlig beskrivning av Wallander vilket får mig att vilja läsa böckerna…jag har tyvärr inte läst en enda 😕…kanske dags nu 😊
  Kram Åsa

 11. oj! vad det snöar hos dig. hos mig är det grått och lite rått men snö har det inte kommit någon. hi hi! God fortsättning på det nya året Bobo! ❤

 12. Hej och tusen tack för den rara jul och nyårshälsningen på min blogg. Jag var inne på min blogg ffg på flera månader och fick se din hälsning! Jag önskar självklart dig och din familj en god fortsättning på det här året! Och hoppas att ni alla mår bra!
  Just nu snöar det här hos oss och det tycker ju jag om! Så nu mår jag!
  Kramar
  Agneta

 13. Tittar in för att kolla och se hur långt du har hunnit med planerandet av ditt skrivande av, kanske en ny bok.
  Men nej, du tar det lugnt i helgerna här och det gör du rätt i. Familjen behöver sin tid och att få umgås är värt mycket.
  Passar på att önska dig och de dina en trevlig helg och god fortsättning på år 2017.
  Varm kram till dig.

 14. Jag tackar och bockar från mig. Bloggen är stängd pga olika skäl. Kommer aldrig att använda mig av detta namn igen, så du vet/Ezter

 15. Hallå Bosse!
  Jag tittade inom ”trappan” och såg att du hade varit på besök. Tack för hälsning. Blir alltid lika glad när du tittar in och jag önskar att jag hade varit på plats tidigare. Men över alla helger har här varit dagar långt ifrån de flesta digitala kanaler. Ibland tycker jag det är skönt att ha det så.
  Nu när jag på nytt börjar uppdatera mig om ”omvärlden” ser jag att det inte bara är efter julen och barn (som åter gett sig av till studieorter) som det blir tomt en stund framöver.

  Promenader längs med havet är helande och välgörande. Där finner man ro, energi och kreativt skapande. Allt det önskar jag dig och de dina under det år vi nyligen landat i.
  Jag sätter stort värde på att jag har bekantat mig med dig genom bloggen och de möten vi har haft där igenom. Jag hoppas innerligt att jag snart råkar på dig och ditt skrivande igen. Texter att förundras och glädjas över, texter som leder till eftertanke, texter att må bra av. Och så dina besök på min ”trappa” som gör mig glad, ger mig energi och skrivarlust. Tack för det.

  Wallanderböckerna! Jag har de alla ännu olästa, men du får mig att känna att jag har kvar något bra.
  Förresten kikar jag inom emellanåt och uppdaterar mig. 🙂
  Allt gott och all lycka till!
  Kram Mia

 16. Problemet är bara att det ligger en hel hög med böcker vid min säng som borde läsas men tids nog så blir det kanske av. Du vet väl hur många Wallanderböcker det finns? Nu önskar dig en god fortsättning på 2017! Kram Maria

 17. Pingback: I denna ljuva sommartid | gotlanduppochner

 18. Pingback: Den mörka ängeln | gotlanduppochner

 19. Pingback: Den dubbla tystnaden | gotlanduppochner

 20. Pingback: Den farliga leken | gotlanduppochner

 21. Pingback: Det fjärde offret | gotlanduppochner

 22. Pingback: Den sista akten | gotlanduppochner

 23. Pingback: Du går inte ensam | gotlanduppochner

 24. Pingback: Den man älskar | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s