idag skulle Henning Mankell fyllt år

För exakt ett år sedan startade jag en bloggserie, med en hyllning till Henning Mankell och till Kurt Wallanders ära. Elva blogginlägg snickrades ihop om Wallandersviten. Godis framför allt till de stora entusiasterna. Det var ju för dem som jag skrev överkursen.
Henning Mankell skulle denna februarifredag fyllt 69 år. Han finns tyvärr inte här på jorden längre. Frågan är om Kurt Wallander har gått samma öde till mötes. I måndags var det hans sjuttionde födelsedag, om jag går efter min klocka. För i första boken ”Mördare utan ansikte” står det 30 januari 1947 som startdatum för denna fiktiva person. Då går jag på det skriftbeviset.  🙂

fridolfs
Foto: Fredrik Ekblad

Jag satt i måndags ett par timmar på Fridolfs och hoppades att Kurt skulle dyka upp. Om jag frågat Solveig skulle hon snabbt kunnat förklara orsaken till att han inte dök upp. Den varianten vill jag inte lyssna på. Påminner alltför mycket om en nål som kramas med en ballong. 🙂

Efter ett gästspel på Svt:s Öppet arkiv kunde jag inte låta bli. En idé föddes när jag nyfiket noterade de fyra delarna av första Wallanderfilmen. Nästan fyra timmars film blev det av de 308 boksidorna av ”Mördare utan ansikte”.

Vad kul jag hade under två januaridagar då jag växlade mellan att för åttonde gången läsa kriminalromanen och däremellan se filmavsnitt tills de hunnit ikapp bokhandlingen. Boken kom 1991. Filmen gjordes 1994.
Väldigt många dialoger från boken fick utrymme i filmen, ofta ordagrant. Jag uppskattade att flera av skådisarna pratade skånska. För Björn Kjellman, som dök upp som ny polis (Blomman) en tid innan finalen på Kiviks marknad, var det såklart inga problem. Han behövde inte ens leka imitatör. Född i Ö Grevie. Uppvuxen i Trelleborg och Vellinge, som han är. Hansson hade en go grov dialekt (Åke Jörnfalk).
Det var glest med scener från Ystad och Österlen. Något som du kan läsa i texten under nästa bild. Men jag njöt av de naturscener som dök upp. Log åt hamnparkeringen i Kåseberga hamn, som fått en stor ansiktslyftning sedan filmen spelades in. Skrattade åt när Kurt och åklagare Anette Brolin tog sig uppför trappan med sin fikakorg, för att i nästa sekvens dyka upp i en kraftig backe som ligger en bit därifrån. Jag tror knappast duon tog den vägen ner och upp för skojs skull, efter det nådde de Ale stenar.  😀

rolf-larsgard

En polis spelar ibland för dum för att vara trovärdig. Rolf är en aning för mjuk och full av glitter i ögonen i några lägen för att matcha bok-Kurt. Annars gör Lassgård det strålande. Trots feldialekten.
Festligt att tre sångare/artister är med på ett hörn. Östen Warnerbring dyker upp som flyktingföreståndare. Sonja Stjernqvist förhörs i Gladsax och receptionisten Ebba spelas av Gunnel Nilsson-Göransson.
Det är många duktiga skådisar inblandade. Sven Wolter, Ernst Gunther och Nina Gunke för att nämna några.
Nostalgiskt att se Carina Lidbom och Cecilia Frode i yngre upplagor.
Ibland tar filmen boksekvenserna i en annan ordning. Vissa saker har plockats bort. Andra gjorts mer tydliga.
Filmens Wallander får uppleva två istället för en romans.  ❤
I boken är mitt favoritvittne, bankkassörskan Britta-Lena Bodén, på Sandhammaren en semesterdag, precis som hon är i filmen.
Skillnaden är annars festlig.
I boken skämdes Wallander när han åkte till populära Sandhammaren och ropade på Britta-Lena. Orsaken var hennes minimala bikini. Kurt försökte hålla blicken i styr.
I filmen handlade det istället om en nakenstrand. Wallander stod kvar vid en tall och ropade in i hopen av snoppar och annat synligt.
I boken fick Britta-Lena skjuta på sin planerade Ölandsresa nästa dag.
I filmen handlade det istället om närliggande Bornholm.
Jag fastnade för en titel när rollistan rullade på. Slagsmålskoordinator Benny Hedlund. Bildkvaliteten tycker jag stundtals har åldrats rejält. Det gör inget. Jag hade riktigt trevligt. Jag såg att det även fanns möjlighet att se ”Hundarna i Riga” på Öppet arkiv. En film som spelades in samma år, 1994. Det finns en risk att jag kommer att göra samma sak. Eller vad tror du läsare? Kanske gör jag det bara i smyg. Mellan alla andra hemliga projekt. 😉

Mest längtar jag efter att få ge en födelsekram till en tjej som vi ska hämta på stationen i kväll. Jennifer fyller 21 år idag. ❤
I morse var det första gången som hon vaknade på sin dag, utan sin sjungande gamla familjskara. Mysigt att hon är ledig i flera dagar och kunde komma ner till Ystad. Annars var det meningen att vi skulle upp till Uppsala. Istället fick det bli tvärtom. Eftersom hon i nästa vecka ska på anställningsintervju för sommarjobb och en annan dag senare under veckan, ska träffa personal på sin praktikplats, dit hon ska längre fram under terminen. Slå flera vårflugor i samma smäll. Jag önskar dig läsare en trevlig helg.

 

54 tankar på “idag skulle Henning Mankell fyllt år

 1. Ja så roligt att se alla de skådespelare som var vanliga i filmer då. Kan inte begripa att det är 23 år sen. Känns som igår … nästan ;-). Slagsmålskoordinator? Det var en ny titel.

  Som kuriosa kan jag meddela att jag har varit arbetskamrat med Östen Warnerbrings dotter. Att döma av vad dottern berättade har hon ”några” halvsyskon. Ett charmtroll, Östen, som turnerade en del. Min arbetskamrat är från Grebbestad.

 2. Nu har jag njutit av din Wallander kunskap en stund. Har läst om några böcker i vinter och tycker fortfarande dom är bra.
  Önskar en trevlig helg till alla
  Anki

 3. Grattis till din dotter på hennes födelsedag. Trevligt att hon kommer ner till er i Ystad, eller ni kanske hade velat åka upp till Uppsala i stället?
  ”Slå flera vårflugor”, jag som hörde att det skulle komma vinter ner till Skåne nästa vecka, snö vet jag inte, men vintertemperaturer.
  Tänk för ett år sedan då vi fick leta polisbilar och Wallander skådesplare. Tiden går fort.
  Rolf Lassgård är en favorit.
  Trevlig helg och kram till dig.

  • Tack ska du ha. Det var i din kommentar jag läste om vintern först. Du hade verkligen rätt. Jag har skottat snö flera gånger. Ibland två gånger samma dag.
   Jennifer som tyckte det skulle bli skönt att komma ner till ett grönt landskap.

   Du fick verkligen till det med den uppgiften. 🙂 Jag gillar också Lassgård.
   Kram Bosse

 4. Har sett ”Mördare utan ansikte” flera gånger även om Rolf Lassgård inte är min favorit Wallander. Tyckte han var lite för ung och jag hade lite svårt att förlika mig med att kommissarien skulle vara en så stor karl. Men annars var det en jättebra film. Lite synd att det filmades bara några få scener i Skåne. Första gången jag såg filmen hade jag ganska svårt att förstå skådespelarna som talade skånska men nu tycker jag det är bra.

  Jag skulle gärna läsa om dina funderingar kring filmen ”Hundarna i Riga”. Finns även ”Mannen som log” och ”Villospår” med på Öppet arkiv 🙂

  Kram Anne

  • Jag förstår fortfarande inte grov skånska. 🙂 Synd att de inte valde längre inspelningsscener i bygden.
   De har plockat bort ”Hundarna i Riga”. Hoppas den återkommer snart igen. Just nu har de bara två stycken av de gamla Wallanderfilmerna.
   Kram Bosse

   • Jo, ibland hade ju Kurt det också svårt med obegripligt skånska 😉
    Vad synd att filmen har tagits bort.

    Kram från ett mycket regnigt Västra Australien (halva delstaten står under vatten)

   • Grattis på födelsedagen! Trevligt att höra att solen jag skickade norrut har anlänt 🙂
    Jo, man ska akta sig vad man ber om. Trädgården verkar vara glad av det tropiska lågtrycket men tyvärr har minst 2 personer dött och flera vägar är bortspolade.

   • Tack! 🙂 Sverige och svenskarna är lite okända för att vara lagom. När det gäller vädret skulle det vara att föredra. Bäst hade det varit om det funnits en på och av knapp. Eller inte. Alla hade varit och pillat på knappen .:)
    Sorgligt att de dött av den orsaken. 😦
    Igår berättade jag i blogginlägget om att jag frös om hakan under solpromenaden vid havet. Idag valde vi stan i samband med att vi firade min dag. När vi körde bil dit hade jag som chaufför åsikter om att personer gick mitt i gatan. När vi gick hade jag åsikter om att dumma bilar kom och störde oss under promenaderna mitt i gatan. 🙂 Orsaken var istappar och snöras från taken. Lite läbbigt när vi hörde ljudet. Lite skillnad på gatuhusen och lägenhetshusen på 5-6 våningar. Solen var stark och smälte rejält på snön. Om två veckor är det vårmånad. Längtar. Men just nu längtar jag till skidskytte-VM om en kvart. En riktigt spännande sport.

  • Den som har otur och får en isbit i huvudet från de högsta husen lever farligt.
   Skidskytte är en sport som har allt och allt kan hända sekundsnabbt. Den som leder kan skjuta fem bom på nästa tavla och då är dagen förstörd. Tävlingen lever ända in på mållinjen. Med åren har jag fått flera favoriter och jag har blivit osvensk. Samtidigt finns det namn jag inte vill ska vinna. Det gör allt mer spännande. Dessutom är det en skön blandning av grenar. Lika roligt med kvinnor som män. Extra roligt när de kör mixedstafett. Men nu har de paus i två dagar. Det passar mig bra eftersom solen är på besök. Dags att lägga in en paus i allt skrivande.

 5. Härligt att få hem Jennifer några dagar 🙂 Grattis på födelsedagen till henne och grattis till resten av familjen som får njuta av varandras sällskap under några dagar.
  Håller tummarna för att allt går Jennifers väg när det gäller sommarjobb och praktikplats!
  Ha det gott!
  Kram

 6. Bosse, jag uppskattar verkligen ditt engagemang och ditt sätt att skriva om Henning Mankell och jag dras med. Jag har innan du började skriva om honom och Wallander varit ”måttligt intresserad” men du har ändrat det till att jag blivit betydligt mer intresserad och särskilt av dessa detaljer du belyser. Filmen ”Mördare utan ansikte” har jag sett för länge sedan, men nu ska jag helt klart se om den och med Wallanderögonen på.
  Vad roligt att Jennifer kommer hem och hoppas ni får fina dagar tillsammans.
  Stor kram! Och stort tack för dina Wallanderinlägg-

  • Jag har nästan dränkt bloggen med Wallander sista året. 🙂
   Det har varit mysiga dagar/stunder. <3. Imorgon bär det uppåt mot Uppsala igen. Det är bara att gilla läget. Nästa gång hon dyker upp är det vårmånad.
   Vem vet. Våra barn har kanske träffats där någonstans. 🙂
   Tack själv.
   Fredagskram.

 7. Det är riktigt sorgligt att Mankell gick bort så tidigt.
  Gillar Wallanderfilmerna och de är också populära i UK och det är stort att ta in filmer från icke engelskspråkiga länder hit.
  Ha en skön helg!

 8. Jag samlar min kommentar kring detta: ”Öppet arkiv” är en fenomenal guldgruva …
  Jag har fastnat där många gånger 😀 … Kanske inte just i ämnet Kurt Wallander, men i mycket annat …

  Härligt att få hem tösen :). Mycket på gång där ser jag …
  Trevlig helg, min vän ❤
  Kram

  • Där finns många guldägg.
   Vi har haft en mysig frukosttradition de sista helgerna. Vi har återsett åtta avsnitt av ”Vi på Saltkråkan”. Imorgon bitti ska vi se nionde avsnittet. Den håller än. Otroligt bra foto. 1964. Jag tror inte vi hade TV då. Antagligen gick serien i repris ett par år efteråt. Men den gången var det inte i Malin som jag blev kär. Utan i en av systrarna med träningsoverall. 🙂 Fast Pelle och Farbror Melker var mina favoriter.
   Du vet hur det känns. Men du har det mycket tuffare. Längre avstånd. Dessutom smått. Imorgon klipper vi navelsträngen för andra gången i år. Synd att tiden går mycket fortare, en sådan här mysig vecka. Jag upplever det så. Det gäller att njuta.
   Tack ska du ha. ❤
   Kram Bosse

 9. Förstår att du längtar efter att få krama om dottern din. Hoppas att ni får ett fint firande när hon kommer hem, men Uppsala det har jag missat. Har hon börjat studera i Uppsala?

  När det gäller Wallander känns det nästan pinsamt att erkänna att jag inte läst… inte riktigt min grej. Men du skriver så engagerat att jag kanske ska ge honom ett nytt försök. Filmerna har jag ju sett och dem gillar jag och har tom sett om några avsnitt.

  Ler när jag läser att du satt på caféet och hoppades att han skulle dyka upp. Fint sätt att hylla böckerna på, tänker jag.

  Ha det fint kramar!
  Christina

  • Vi har haft en fin och mysig vecka. Egentligen var det meningen att hon skulle plugga i Lund. När jag och S var i Visby fick vi ett mobilsamtal där J berättade att hon fått en reservplats i Uppsala. Efter några timmars funderande tog hennes liv en ny vändning. Hon tackade ja och det blev stressigt några veckor med att hitta bostad.
   Nästa gång hon kommer till Skåne ska hon praktisera på Veterinärkliniken i en stad nära dig.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 10. Jag gillar också Henning och har läst många av hans böcker. Synd att han gick bort så tidigt bara 68 år gammal. Hans produktion var ju enorm och jag har läst de festa av hans böcker. Strax innan jag blev pensionär, så jobbade jag i en bokhandel och skötte kontoret. Som anställd hade vi personalrabatt. Så eftersom jag läser mycket passade jag på att handla. jag går däremot inte så mycket på bio, så hans filmer har jag mest sett på TV.

  Kram/Gilla

 11. Sorgligt när författare och artister man gillar slutar sina liv alldeles för tidigt. Man slutar inte fundera över vad de skulle ha skrivit i den tid som är just nu.
  Så roligt att få krama om sina barn när man inte träffats på länge. Ska krama äldste sonen på fredag då vi åker upp till honom i Stockholm. Har inte setts sedan helgen innan jul. Och yngsta sonen är i USA men kommer hem nästa vecka så då blir det kramkalas igen.
  Ha en fin start på veckan!
  Kram RosMarie

  • Författare är ett yrke som går att ägna sig åt långt upp i åren. Många blir bättre och bättre. HM kunde skrivit många böcker till. Sorgligt.
   Hoppas ni får det extra trevligt i Stockholm. Har ni tur har ni samma vintersol som vi har här just nu.
   USA är en liten längre bit bort. Hoppas han inte bosatt där och ska tillbaka igen.
   Tack ska du ha. Det blev mycket skottande och trevligheter. I eftermiddag ska vi klippa navelsträngen igen.
   Kram Bosse

 12. Jag har läst alla Wallander böckerna och jag gillade dem alla, gillade även Henning själv.
  Han var en speciell person enligt mig. Några böcker var mer och någon mindre bättre,
  men ändå alla var speciella. Både jag och Henning har samma födelse år 1948.
  Våra barn födda år 1967 – 68 – 71 – 85, ja och tiden går, den yngsta Tina är nu fyllda 32 år.
  Vad kan man säga mer än att: usch vad snabbt åren flyger . . .
  I år blir det 50 år sen högertrafiken började. Den 2 sep föddes Maria Terese och den 3 sep körde vi höger. Robban Broberg gjorde låten Maria Terese 1967 och vår dotter fick det namnet.
  Men inte på grund av Robbans låt utan det är ett släktnamn som har gått rund i släktled.

  Må väl/ Eva

  • Jag var också väldigt förtjust i honom som person. Fast han var dålig på att bry sig om småbarn. Något som gick i repris. Syftar på hans mamma. Annars gillade jag hans värderingar och generositet.
   Tiden går fortare och fortare. Jag minns den där söndagen väl. Det blev inte den dramatiken på vägarna som vi befarat. Fast jag var rädd i baksätet när vi mötte en bil på fel sida. Det var på Nissastigen. Räcken vid sidan. Precis i en kurva där vägen följer älven. Min pappa tutade och valde att ligga kvar på höger sida. Som tur var, var det rätt beslut. Den andre vänstersidsföraren rattade över sin bil i rätt tid.
   Kram Bosse

  • Vi har haft åtta mysiga dagar som vi försökt ta tillvara på. Samtidigt har hon haft många andra saker att göra. En stor tenta på onsdag att läsa på till. Anställningsintervju. Praktikplatsbesök. Kompisar.
   Hoppas du också har samma sol som jag har nu. Riktigt vackert.
   Kram Bosse

 13. Nu är jag här igen. Har haft alldeles för mycket om mig för att hinna med det som jag vill bla hälsa på alla fina bloggar.
  Jag har sett en del av filmerna men inte läst någon av böckerna. En stor brist i min utbildning inser jag. Nu blev jag väldigt sugen på att både läsa böckerna och se filmerna. det är aldrig försent eller hur.
  Kram och ha en trevlig vecka.

 14. Det är sorgligt när en författare går bort tidigt för man blir liksom medveten om alla dessa böcker som inte kommer att skrivas. Desto mysigare att dottern kom hem så att ni kunde fira henne även om det inte blev skönsång på morgonkvisten. Sonen fick vi fira ett bar dagar innan med bättre det än inte alls. Hoppas intervjun kommer att gå bra.

  Kram och ha en fin start på veckan!

  • Jag har också funderat på det tankespåret. Det har framkommit i intervjuer med hans vänner att han hade ett par Wallanderböcker på G. Antagligen var en till tjugofemårsfirandet förra året.
   Du har rätt. Bättre lite fel än inte alls. 🙂
   Hon blev väl mottagen både på den kommande praktikplatsen och på intervjun. Samtidigt kan det bli en ”falsk säkerhet” när det gäller det sistnämnda. Om några veckor vet hon svaret. Annars får hon se sig om. Vända hamburgare kan hon ju rätt bra. 😉
   Vad mycket skottande det blivit denna vecka. Undra om det landade mycket hos dig med. Just nu skiner solen och det ser vackert och lockande ut. Efter lunch hoppas jag att det är samma läge. Senare i eftermiddag klipper vi navelsträngen på nytt.
   Kram Bosse

 15. Hoppas och tror att ni haft en trevlig helg och har firat födelsedagsbarnet ordentlig! Ja, då menar jag ju Jennifer förstås!
  Vet du Bosse – för din skull har jag bytt bloggplats och finns numer här på wp jag också 🙂 Vill ju inte missa dina kommentarer!
  Kram

  • Vi har njutit av den tid som vi fått tillsammans. Åtta dagar går fort. I eftermiddag klipper vi navelsträngen för andra gången detta året. Härligt att veta att hon fick en praktikplats i Skåne och kan pendla härifrån.
   Här på wordpress? Har du två bloggar? Du är inte blå så jag kan trycka på din adress. Så jag kommer ingenstans.
   När jag är på bloggpromenad besöker jag nästan alltid din blogg. Då vandrar jag tillbaka i din blogg till stället jag var på förra gången. Så gör jag hos många bloggare. Extra mysigt att se vackra bilder och vila mina ögon ett tag. Som ex. ditt inlägg om längtan.
   Jag trodde jag var smart en dag och tänkte. Aha. Jag går inte via mina favoriter till din blogg. Jag googlar istället ditt bloggnamn. Då kanske det fungerar. Jag hade fel som vanligt. Samma trista vita ruta. Kan det ha att göra med att jag inte har Explorer 10?
   Kram Bosse

   • Men Bosse då … jag är visst blå! Jag klickade på mig själv och hamnade på min nya blogg här på wp!
    Kram

   • Inte här i din ANDRA kommentar på inlägget. Här är du numera dubbelsvart. 🙂 Men nu scrollade jag upp till ditt första inlägg på detta blogginlägg. Där hade jag kunnat hittat rätt färg och dörr. Men då hade jag ingen susning om ditt kloka beslut att bli en WordPressare. 🙂 Hoppas du är nöjd med bytet. Dina underbara bilder gör sig på alla ställen. Men jag tycker givetvis att du bytt upp dig.
    Mellokram

 16. Grattis till Jennifer!
  Hoppas det går bra med sommarjobb kul att hon kommer ner till er.
  Hoppas också att hon trivs jättefint i Uppsala ,-)
  Mankell själv skulle gillat dina blogginlägg om honom o hans böcker,-)!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  • Hon tyckte det kändes bra under intervjun. Kvinnan var mycket trevlig. I slutet på månaden får hon svaret. Annars blir det till att söka annat. Eller vända hamburgare som syrran. 🙂
   Hon trivs jättebra med utbildningen. Uppsala har hon inte riktigt lära känna ännu. Blir säkert mer till våren. Hon bor lite utanför. Nära skolan. Där är så mycket aktiviteter att hon sällan är i city.
   Tack för din tanke. Då hade jag blivit riktigt megastolt. 🙂 Jag tjatar Wallander. Men jag har läst många andra böcker av Mankell. Alla riktigt bra. En fantastisk författare och berättare.
   Lördagskram Bosse.
   Ps. Hoppas du har sol hos dig.

 17. Åh som jag kan längta ibland efter att krama om mina döttrar som nu bägge två bor i Stockholmstrakten. Ibland känns det som att alla unga drar till Stockholm. 😉 🙂

  Önskar dig en skön vecka, Bosse!

  Kram

  • Jag förstår din känsla. Fast det är bra att du har de samlade. Hoppas de bor relativt nära varandra. 🙂
   Den staden har alltid varit full av möjligheter och drömmar. Men det finns en baksida också.
   Det har blivit mycket skottande under veckan. Just nu lyser solen och det ser riktigt vackert ut. Hoppas läget är lika bra när vi ätit lunch. För då blir det mysigt att komma ut en sväng. Senare i eftermiddag ska vi klippa navelsträngen vid perrongen. Då blir det först Pågatåg till Malmö och sedan SJ tåg till Stockholm. Nästa gång tar J flyget.
   Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s