Det kunde blivit en restaurang

Det kan vara intressant att följa hur ett bygge utvecklas från månad till månad.
Under fyra månader åkte jag samma datum till platsen för att jämföra med hur det var förra gången.

ett

Det handlar om en ackumulatortank med en volym på¨6700 kubikmeter vatten, med en temperatur på upp till 95 grader, som ska hjälpa till främst på mornar och kvällar till oss i Ystad. Det är då behovet av varmvatten är som störst.

tva

Den största ackumulationstanken i Sverige finns i Borås. Den är 75 meter hög. Den häftigaste bör vara den i Åre. För på toppen finns en restaurang/café med utsikt över den vackra omgivningen.
Först var det meningen att det skulle bli en restaurang även i Ystad. Priset och läget på ett industriområde gjorde att planerna ändrades.

tre

Byggtekniken kallas för spiralmetoden och kom till redan på 50-talet. Tanken roteras upp successivt. Arbetet kan skötas från en liten yta från ett och samma ställe. Byggföretaget är ensamma i världen om tekniken. De behöver inga ställningar. Allt sköts från markplan. De bygger bit för bit som en spiral. Taket läggs på efter första varvet och trycks sedan upp med hydraulkraft. Varje byggdel är sju meter lång. Den svetsas och skjuts sedan på plats.
”Termosen” växte två till fem meter om dagen.

fyra
Så nu har vi fått ett nytt lutande torn … skojar bara. 🙂 Ystad har fått en ny skyline. Högsta byggnaden är numera 63 meter över marken. Skånes högsta är Turning Torso i Malmö, som är tre gånger så hög.
Till sommaren är det dags för premiären. Först återstår vattenpåfyllning som tar 2-3 veckor, isolering och mängder av tester.
Jag ser fram emot det lovade spektakulära ljuset från lamporna innanför hålen i olika storlekar. Det är bra att det finns en buffert om det skulle bli extra kallt en vinter. Eller om ”alla turister” vill åka till Wallanderstaden. 🙂
Men jag är inte det minsta sugen på att ta spiralstegen upp. Är du? Hade jag fått en miljon skulle jag funderat på saken. Då hade jag valt att göra det när det är mörkt ute.
Lika bra att droppa förslaget. Istället får jag ta trapporna till tandläkaren i eftermiddag. Därefter tänkte jag hålla tummarna för Stina Nilsson. 😀

 

58 tankar på “Det kunde blivit en restaurang

 1. Nja… Den utanpåliggande spiraltrappan hade jag vänligt men bestämt tackat nej till. Finns en gräns för min tapperhet. Fast trapporna till tandläkaren låter inte mycket roligare men jag hoppas att det går bra för dig!

  Kram och ha en trevlig torsdag!

  • Trapporna till tandläkaren gick riktigt bra. Jag slapp svindel. Åkte på lite annat istället. Gladast för att jag fick beröm för mitt ”arbete” sedan senast. Första gången i mitt liv som jag fått rosor hos en tandläkare.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 2. Lustigt. I Göteborg håller vi på med att montera ner gasklockan. Den ser ungefär likadan ut. Det har diskuterats i många år vad man skulle kunna använda den, till men till slut bestämdes det att den skulle rivas. Synd tycker jag.

  Nej, aldrig i livet att jag skulle klättra upp där! Med åldern har anlaget för svindel förstärkts betydligt. Eller om jag helt enkelt inte litar på mig själv. Min balans.

  Ska också kolla sprint i eftermiddag. Hoppas att det stämmer att Stina inte påverkas av allt förhandssnack. Northug irriterar som vanligt och ska ha sagt att svenska laget inte har en chans till medalj. Vet inte om han buntade ihop dam- och herrlaget när han sa det. Han gillar verkligen att provocera den mannen.

  Lycka till hos tandläkaren! På måndag är det min tur! Kram från Ethel

  • Den kunde väl fått vara kvar.
   Jag skyller numera på balansen. Bristen på den perfekta. 🙂
   Han tycks ha fått efterträdare när det gäller att ta sig fram snabbt. Vilken dramatik det har varit i de flesta loppen – än så länge. Tänk om dessa två saker hänt idag. A. Colombia skulle fått vara kvar.
   B. Alla andra hade ramlat i en plockepinnhög. 😀
   C. Då hade Sydamerikalandet blivit världsmästare i lagsprint. 😀
   D. Jag tror att jag skulle åkt snabbare än killen på första sträckan. 😉

   Hoppas du kommer undan billigare imorgon än vad jag gjorde/gör.
   Kram

 3. Skulle aldrig ens fundera över att klättra i de trapporna. Höjder är inget för mig. Till min tandläkare får jag ta trapporna ner i källarplan och det är inte mycket bättre. Kan man säga att ”lågder” är inget för mig? Kram

  • Vilket braigt namn du kommit på. Borde komma med i nästa upplaga av Saol. 🙂
   Kram
   Ps. Hoppas du hade en trevlig tripp till Helsingör. Nu har jag läst. Fina tulpaner. Jag fattar heller inte vitsen med att köpa trasiga kläder. Usch! Tack för varningen. Där ska vi inte äta nästa gång.

 4. Nja … spiraltrappor i den höjden är nog inget för mig. Fast … om jag fick en miljon så. Kul att följa bygget via dina bilder. För övrigt håller jag tummarna både för att ditt tandläkarbesök går bra och att det går bra för Stina Nilsson idag.

  Kram Anita

 5. Hm … spiraltrappor är inte min grej – särskilt inte utanpåliggande! Om jag blir erbjuden en miljon eller två – ja då får jag kanske göra en omprövning 🙂
  Nu ska jag också hålla tummarna för Stina N. 🙂
  Kram

 6. Njae, som höjdrädd skulle jag inte kliva upp mer än max 2-3 trappsteg! Så att ta sig upp alla skulle jag aldrig greja – inte ens för en miljon!!
  Håller precis på att så lite tomatfrön, så jag ska återgå till det. Men jag behövde en liten vilopaus, för det är ju inte precis bara att så i färdiga sålådor. Nej man ska släpa fram både det ena och det andra…..
  KRAM
  Susie

 7. Vad roligt att du följt bygget och det har ju växt med bar hastighet. Vad gäller spriraltrapporna upp så kanske men då ska det var något mycket lockande som får mig att prova dem. H
  Hoppas tandisbesöket gick vägen, tänkte på dig-
  Här pågår också sprint i Lahti och Ingemarsdotter spurtade på bra.
  Trevlig kväll!
  kram!

  • Det var kul att ta en sväng dit i månaden och jämföra med förra besöket.
   Jag gillar dramatik och skidåkning. För mig är det inte hela världen om det inte är svenskar som får medalj. Jessica Diggins och Kickan Rendall är ex. mina favoriter sedan länge.
   Kram Bosse

 8. Den trappan hade jag gärna provat ,-)
  Varmt vatten behövs men synd att ni blev blåsta på restaurangen, det hade ju varit läckert ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 9. Jag får ont i magen bara av att titta på trappan. Inga pengar i världen skulle få mej att ta ett steg. Tandläkaren är inte roliga att besöka dessutom blir det dyrt ibland.
  Trevlig helg

   • Nej det är jag inte. Frisk och lycklig är bättre än en massa pengar som bara är till besvär. 🙂
    Idag skall jag umgås med min goa tandläkare och betala usch.
    Ha en skön vecka

   • Jag tar också miljoner gånger hellre hälsa än pengar.
    Synd det inte går för sig att umgås med dem på annat sätt. Billigare sätt. 🙂
    Det är dyrt att ”besöka” apoteket också. Bra sätt. Tjäna big Money på sjuka människor.
    Tack ska du ha. 🙂

 10. Tandläkarbesök är skönt att ha avklarat och spiraltrappor upp på hög höjd känns bäst att slippa. Fast ljussättningen verkar lite spännande. Förstår att du blir nyfiken på den.
  Önskar en härlig februarihelg. Kanske har ni också på nytt fått ett snöklätt landskap. Men nästa vecka är det mars! Vårmånad här i söder. Trappan är redo att intas. 🙂
  Kram!

 11. Det är intressant. Ta en bild av något som ska bli något och sedan se om det blev något. Och, det blev det verkligen i detta fall.
  Det blev ett lutande torn, inte dåligt, ett landmärke, för det måste ju synas lång väg,
  Håller med dig angående spiraltrappan upp. Fast å andra sidan. Tänk så mycket gott vi hade kunnat göra för 1 miljon. Då det är mörkt, en bra idé, då syns det inte så mycket att det blir högre och högre upp.
  Jag och min mysing gick uppför trapporna i Sthlms stadshus en gång. Det var inomhus så det gick an. Men, lite jobbigt var det, kommer jag ihåg, det är rätt så många år sedan nu.
  Tandläkaren, inte något att se framemot om du frågar mig.
  Hoppas att allt gick bra för dig, inga hål och billig nota.
  Trevlig helg och kram till dig.

 12. Jag ser att Ethel har skrivit om gasklockan i Göteborg och det var den jag också kom att tänka på när jag såg bilderna på tornet i din stad! Vårt torn är inget vackert torn precis, men det hade kanske kunnat räddas om det inte hade fått förfalla!
  Gå uppför en spiraltrappa… hade nog bara fått några hundralappar kanske! 🙂 men jag har blivit bättre på att utmana min höjdrädsla… kanske en ”tusing” då! 🙂
  Nu ska jag ut i solskenet!
  Kram, Gunilla

  • Extra viktigt att sköta om höga byggnader. Du går åt det rätta hållet. Jag blir mer och mer harig och håller mig mest på marknivå. 🙂
   Vi hade också sol mitt på dagen igår. Sedan ösregnade det i många timmar och all snö försvann. För denna gången. 🙂
   Kram Bosse

 13. Det byggsättet är samma som för våran ”Svamp” som vi kallar vattentornet för här i Örebro. Högst upp i hatten finns utsikt och en restaurang. Men alltså den spiraltrappan skulle jag inte ge mig upp i ens för en miljon. Hoppas det gick bra hos tandläkaren, det brukar ju bli ett stort hål i plånboken efter ett besök där….
  Kramar♥

  • Jag hade gärna fikat däruppe i din svamp.
   Nu hörde jag i min öronsnäcka att du har ett specialerbjudande som bara gäller för dig. Fyra komma två miljoner. Ställer du upp? 🙂
   Det blev stort hål i plånboken och ska bli två hål till under våren. Men jag är nöjd med att tandläkaren är mycket trevlig.
   Söndagskram från Ystad.

 14. Tror jag hoppar över den där spiraltrappan:).. inte min grej fast jag vet inte om den andra trappan är roligare… Hoppas tandläkaren var snäll mot dig.
  Kram gun

  • Ibland stämmer det. Fast jag har umgåtts med tjejer som varit av samma skrot och korn som jag. Jag förstår att han inte kunde låta bli. Lite nyfiken blev jag på hur det såg ut inne i stugan/huset. Jag är heller inte i första läget speciellt intresserad av svart fasadfärg. Men ibland passar det in förträffligt i miljön och byggnadsstilen.
   Kram

   • Nej, höjdrädd har jag aldrig varit 🙂 . I Västra Australien brukade man använda höga karriträd som brandtorn och i dag får turister klättra upp. Jag tror Gloucester Tree är en av världens högste förre detta brandtorn. Utsiktsplatformen är rund 60m över marken och man tar sig upp stegpinnar som går i en spiral runt trädstammen. Om du läser i Ystads Allehanda någon gång att en galen australisk turist har tagit sig upp ackumulationstanken är det kanske jag 😉

 15. I Helsingborg finns det ett gammalt vattentorn, som inte används längre. Byggnaden ser ut som ett ”slott”. När vi flyttade för många år sen var min man och tillade på lägenheten. Och hon som skulle flytta visade honom ”Vattentornet”, som inte var så högt och sa: Titta på slottet! Han var ju infödd helsingborgare hade väldigt roligt åt det, Hon var en känd skådespelersta, men visste ju inte det.

  Kram/Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s