Ett par gånger om året …

… besöker vi Benestads backar. Naturreservatet som grundades 1961. Första gången brukar vara för att se blåsippor och få en första inblick i vad som är på gång i naturen.

Vid nästa besök är det betydligt grönare ner mot Fyledalen. Nere i dalen rinner Fyleån.

Vackra små aprilblommor. ❤

Det är värt att hoppa på tuvorna och riskera att bli blöt. Ibland fick vi fundera en stund vilken väg vi skulle ta i den kuperade miljön. Svårast var det att komma över rännilarna med den höga halten av kalk. Området är på grund av kalken mycket örtrikt och fjärilsfaunan ska vara artrik och innehålla flera utrotningshotade arter enligt Länsstyrelsens hemsida. Fjärilarna får vi studera vid nästa besök.

Skönt att ta siesta. Solen gjorde ett besök och det blev varmt och skönt på filten. Solveig slöt ögonen och njöt. Själv fick jag syn på två rovfåglar som jag tror är glador.

Jag fick lust att vara med i programmet ”Det stora fågeläventyret”. Tänk att få åka till Peru och se kondorer. För att få en bättre bild lämnade jag filten utan att säga något.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag blev inte klok på om fåglarna bråkade om pinnen eller var kära i varandra.

Naturen är fiffig och fantastisk. Synd att inte alla människor är mer rädda om den.

Tur att Grästrollet klarat av vintern.
Kul när jag hittat tillbaka till Solveig och filten. Hon berättade att hon legat där och blundat. Ibland sagt något till mig. Undrade till slut varför jag aldrig svarade. Trodde att jag somnat. Så visade det sig att hennes gubbe var puts väck. Inte första gången. 😉

Det tog minst en minut innan jag hittade knappen så rulltrappan gick igång. 😉
Vi träffade ett trevligt Stockholmspar som satt och fikade längre upp. De trodde att det inte var tillåtet att vistas längre in på området. Hoppas de inte råkade illa ut efter vi lockat dem med upplysningar om blåsipporna och en jägare kom på oväntat besök.
Glad Påsk önskar jag alla bloggbesökare.

 

 

45 tankar på “Ett par gånger om året …

 1. Vilket roligt troll och så fina de är, blåsipporna! Finns knappt här på Västkusten. Idag är det tyvärr lite kallt. Mycket skönare igår då vi tog en löpartur i solen. Ibland har man tur med vädret ;-).
  Glad Påsk! Kram från Ethel

  • Inte varje dag som jag träffar fru Grästroll. 🙂 Jag minns mest massor av vitsippor från Bästkusten.
   Vad kallt och regnigt här varit. Igår snöade det. Tur du fick en löpartur i sol. Kanske kan du få göra en repris idag.
   Tack.
   Kram Bosse

  • Det händer att det kretsar en glada utanför vår bostad. De ser verkligen stora ut jämfört med de andra arterna här. Tack. Jag önskar att jag hade två rejäla objektiv. Micro och Mackro. Micro har vi i köket. Men den går väl inte att koppla på? 😉
   Nästa gång du gör ett besök där ska du bara tänka med fantasin. Så hittar du knappen 🙂 Vår kondition behöver förbättras. I fredags var vi i Kåseberga. Då fick vi stanna och sätta oss på en bänk i backen för att samla ny kraft. Det har inte hänt på flera år. Tur det var varmt på bänken och utsikten klart njutbar som vanligt. Det var som att delta i ett lämmeltåg. Med folk där var. Konstrundan lockar.
   Tack.
   Påskkram Bosse

 2. GLAD PÅSK önskar vi dig och Solveig! Och det är klart att dom var kära fåglarna!!
  Och på tal om kära; Gubben och jag firar att det är 56 år sen vi träffades. Inte 17 trodde man då som 15-åring att vi
  skulle vara gifta och bo på Gotland. Tänk så kul livet kan utveckla sig…..
  KRAM
  Susie

  • Tack ska du ha. Klart de var. Det här härligt att vara kär. Grattis till 56 år. Det är en lång tid. Många dagar. Oftast vet vi inget om framtiden. Då i den åldern tyckte jag det som skulle hända om en månad var oändligt långt bort. Vilket häftigt steg ni tog. Jag undrar såklart om det växte fram sakta eller relativt snabbt. Om den ena tyckte det mer än den andra och var tvungen att lägga ner massor av charm. 🙂 Jag skulle vilja bo på Gotland under fem år av mitt liv. Bäst jag sticker på charmkurs. 😉
   Kram Bosse

 3. Härliga bilder på både blommor och vårystra fåglar! Lite kärleksgnabb bara 🙂
  Önskar dig och familjen en Glad Påsk!
  Kram

  • Tack. Det är berikande att gnabbas ibland. )
   Jag önskar dig detsamma. Undra om du fått snö. I natt när S var chaufför snöade det hos oss. Usch vad kallt och blåsigt det varit dessa sista dagar. Nu är här dock sol, blå himmel och två plusgrader. Aprilväder.
   Kram Bosse

   • Vi fick snö under natten till långfredagen och större delen av nämnda dag – uppemot 10 cm! Kalla nätter … -6 igår på morgonen, -5 idag.
    Bara att se framåt – snart är våren tillbaka 🙂
    Ha en fin forsättning på helgen!
    Kram

   • Oj! Så mycket snö och den kylan igen. Jag är inte avundsjuk. Vetskapen att det inte kommer att vara sådär speciellt länge får du ta med dig. Med tanke på att det var en relativt sen påsk i år fanns förhoppningar om varmare och förhoppningsvis stabilare väder.
    Vi fick faktiskt en skön promenad med fikakorg för en stund sedan. Jennifer däremot sitter kvar på flygplatsen sedan några timmar. En fågel är orsaken till problem med planet. Undra om det var en svan eller en kondor. 😉 Jag undrar också om det är inne i planet eller … 😉

  • Det där var förra söndagen. Här är faktiskt sol idag med. Blå himmel men bara två grader. Undra tro om du varit i Kivik och frusit. Vilket trist väder vi haft mestadels sista dagarna. Fast vi slapp regn när vi gick i lämmeltåget i Kåseberga i fredags. Dock frös jag om händer och öron. Vad mycket folk det blir på Österlen när konstrundan drar igång och det är påsklov. Vilken kontrast mot när vi åkte där för bara två veckor sedan. Då mötte vi knappt några bilar. Nu stod det vakter i gatan och viftade.

 4. Grästrollet har jag aldrig hört talas om 😉
  Jo, det är en glada. Hanen kanske gör det för att uppvakta honan.
  Jag såg ett avsnitt av ”Det stora fågelaventyret”. Det var ganska intressant.
  Kram, Anne

  • Oftast är de snälla, men inte alla. Det gäller att vara på sin vakt. 🙂
   Vi gissade också på att det handlade om kärleksuppvaktning. Riktigt kul att skåda. Borde spelat in film istället.
   Vi följde med stort intresse alla avsnitten. Peruresan var pricken över i:et. Vilken upplevelse det måste varit. Jag hade gärna varit en av de tre som tog sig vidare till den fasen/belöningen.
   Kram Bosse

   • Vi ska vara försigtiga när vi anländer i Sverige 😉
    Har aldrig varit i Peru men jag tror det är ett smultronställe för fågelskådning. Det är jättekul att titta på fåglar man har aldrig sett förut. Vi hoppas vi får se en hel del av era flyttfåglar i September vid Falsterbo.
    Kram, Anne

   • Innan kände jag i stort sätt bara till att huvudstaden heter Lima. Vanligt förekommande i korsord. Jag hade också en period där jag pluggade in ”alla” huvudstäder. De flesta har ramlat ur huvudet vid det här laget. Dessutom är det inte kul när det tillkommer nya länder och de byter namn på befintliga länder.
    Aha! Det blev september denna gång. En mycket vacker månad i Sverige på många sätt. Fina färger. Färre antal bilar på vägarna. Förra året var vi aldrig i Skanör och Falsterbo. Denna sommar ska vi dit. Hästtävlingen fick oss att vända i en rondell. Dessutom ösregnade det den lördagen. Men ibland finns smultronställena på närmare håll. För en stund sedan hittade jag ett nytt. Dit ska vi återkomma till sommaren.
    Kram Bosse
    Ps. Nu ska jag höra efter om vår äldsta dotter kommer iväg med flygplanet någon gång idag. Hon har suttit i flera timmar och väntat på påstigning. En fågel är orsaken till problemen. Kan det vara en kondor tro? 😉

   • Hoppas dottern har kommit i väg. Nää, en kondor var det säkert inte. Förresten i Australien är det mest kängurun som orsaker förseningar när man flyger 😉

   • Jennifer hann i tid till tentan.
    Jag ser framför mig hur de hoppar upp minst tusen meter i luften och skrämmer passagerarna. 🙂 Kanske inget att skämta om. Det handlar om betydligt större djur än fåglar. Undra vad som skulle vara bästa knepet att komma tillrätta med problemet/problemen.

 5. Det var många många år sedan jag var där men jag ser att ett återbesök inte vore fel. Vilka härliga bilder från er dag och gott för Solveig att få smygpaus en stund i solen.

  Kram och Glad Påsk!

 6. Vilka fina bilder på blåsippor, troll och glador! 🙂 Vet inte om jag sett någon glada förut och definitivt inte någon kondor! Vyerna från Peru i det programmet var otroligt mäktigt! Det är något med de där mäktiga bergen – Anderna som är magiskt! Tänk att få vandra där och uppleva allt det mäktiga!
  Men även de här utflykterna i vår närmiljö som både du och jag är roade av, är också underbara upplevelser på sitt sätt!
  Glad Påsk till dig och din familj!
  Kram, Gunilla

  • Det kretsar glador ibland över vårt bostadsområde på sommaren. Det ser mäktigt ut när de sträcker ut sina vingar.
   Visst var det underbara vyer vi tittare fick se. Jag hade gärna varit med i Peru och fått uppleva fåglarna och den utsikten. Synd att det ligger så långt bort.
   Tur som du skriver att det finns många fina platser på ”hemmaplan”. Vädret har varit opålitligt i Påsk. Idag lyser dock solen. Jag har börjat på en fikakorg. Efter lunch bär det iväg. Tyvärr är det trångt på vägarna. Konstrundorna lockar många tusental.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 7. Visst är det härligt att återkomma till ställen där man mött våren år efter år. Jag har också sådana platser som betyder väldigt mycket.
  Det var fina bilder på gladorna!
  Ha en Glad Påsk!
  Kram, Ingrid

 8. Jag tror fåglarna var kära i varandra jag. Dom ville flyga tätt tätt så dom inte kom ifrån varandra.

  Å så solveig myser på filten. Men inga svar från gubben……där hann hon fundera ett tag . En gubbe som är puts veck är nog inte ovanligt i er familj hihi….du är ju en nyfiken figur bosse .

  Vackra blå blommor . Fina bilder. Kul vi fick hänga med på bilder och mysigt kul skriv.

  Ha en fortsatt Glad Påsk från glader GLAD

  • Det klart de var störtkära. Eller är det farligt att vara störtkär för fåglar och flygplan? 🙂
   Tänk om jag missade något viktigt. Tur jag hittade tillbaks till samma ställe. Annars hade hon kanske legat där och snackat i evigheter. Stämmer. Inte alls ovanligt. Det går många storys om det. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse Bus

 9. Så härligt, Bosse. Det är väl underbart att vara ute i naturen och se vad som händer. Jag är lika förundrad varje vår 😉
  Glad Påsk
  Kram Petra

 10. Vilken trevlig utflykt 😀
  Du gör visst som jag brukar göra … smiter iväg på egna äventyr och lämnar den äkta hälften med sitt … 😀 … och precis som jag verkar du springa runt med en kamera … 😉
  Önskar dig en fortsatt fin påskhelg ❤
  Kram

  • Det är svårt att låta bli. Både att ge sig iväg på egna äventyr och samtidigt ha med kompisen, kameran. 🙂 Fast idag fick den stanna hemma. Vi skulle till en plats som jag tagit flera kort på tidigare. Skönt att slippa släpa på tyngre packning. Ändå lyckades vi se nya saker och jag hann sakna kameran. Fast S hade såklart med sin fån och slängde iväg ett foto till FB. Jag gillade att vi gick längre och upptäckte en plats jag skulle vilja återvända till i sommar. Skulle kunna bli en favoritplats i framtiden.
   Tack ska du ha Lollo 🙂
   Kram Bosse

 11. Här kommer en sen kommentar (ibland är man lite trög i starten 🙂 ) Njutit har jag av dina bilder. Blåsippor älskar jag ju och dom är extra fina när dom skiftar i olika färger som jag ser att dom gör på en av dina bilder. Och du är definitivt kvalificerad till att vara med i ”Det stora fågeläventyret”. Fina bilder som hade dragit in vinnarpoäng. Och nog var jag avundsjuk på dom som fick åka och skåda kondorer. Måste varit mäktigt. Men jag hade blivit glad över glador också 🙂

  Ha en bra avslutning på veckan!

  Kram Anita

  • Jag tycker också det är häftigt att det finns olika nyanser på blåsippor. En vacker blomma och rätt exotisk för mig som är uppväxt på västkusten.
   Samma här. Vilken reda de fick göra till Peru. Jag hade gärna hängt med. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 12. Otroligt härliga bilder som vanligt! Du är duktig med kameran…
  Göran ville också varit med i programmet du nämner och missade inte ett avsnitt. Jag tyckte dock inte om programmet, men att njuta av fåglar i naturen, absolut!
  kram Ingela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s