Sex mil hemifrån; etapp tio

Det har sina fördelar att vakna tidigt. Redan klockan fem gick vi upp och packade bil och matväska. Härligt att komma iväg på vägarna när det är relativt tomt. Magiskt att nå platser där vi var helt ensamma. Ibland krävs det tur för det sistnämnda.

Vi hade under veckan sett tjusiga bilder på facebook från bokskogen utanför Fågeltofta mot Kronovalls slott. En liten sträcka var extra sagolik. Då var vi ensamma på vägen och bokarna bredde ut sig över oss, som ett lövtak. ❤

Första stopp var Sankt Olofs kyrka. Jag hade läst någonstans att den utsetts till Sveriges finaste kyrka.

Kyrkan låg riktigt fint på en höjd. Eftersom jag är höjdrädd klättrade jag aldrig upp till tornet. Undra om kyrkan var lika fin inuti.

Vi var tre bilar på parkeringen vid Stenshuvud. Personerna som suttit i de andra bilarna gick ner mot havet. Därmed var vi helt ensamma när vi började klättringen. Bara fågelkvitter överallt i skogen. Jag hade tagit med mig rejäla vandringsskor. Det hade inte Solveig som hade sandaler och bara ben. Hon hajade till tre gånger när det slingrade sig över stigen. Orsaken var kopparormar.

Vi vet inte vad blommorna  heter. Vet du?

Detta var första gången som vi var på alla tre utsiktsplatserna. (Norra huvudet heter den tredje) Utsikten skiljer sig åt. Min personliga favorit är Södra huvudet.

Aldrig tidigare har jag suttit där själv under den ”varma” tiden på året. Ibland har det varit rejält trångt när jag kommit dit. Kaffet och wienerbrödet smakade extra gott. Undra hur mycket positiv energi vi samlade på oss. Detta var på Mors dag. Vi tänkte på att det var första gången som Solveig inte fick träffa någon dotter fysiskt sedan 1995. Det året hade vi inga barn. 😉 När vi satt på höjden plingade den moderna tekniken till och S fick kärleksförklaringar från Uppsala och Mallorca. ❤

Blicken sökte sig både långt bort och nära inpå blommor. Men det gällde att se var fötterna placerades. På vissa ställen är det rejält stenigt och kuperat. Annars måste jag berömma för de nya skyltarna och markeringarna. På nervägen tog vi ett annat håll. Nu mötte vi flera personer. Det är mysigt att heja på främlingar och ibland byta några ord. Jag berömde en kvinna med en tjusig klänning. En dansk man hade gått vilse en bit.

Nästa stopp var planerat. Vi hade tagit reda på när de öppnade på Kiviks musteri. Där köpte vi vin och cider inför studentfesten som stundade. Lite annat som INTE klirrade i bagaget åkte också med bland inköpen. Där finns så mycket lockande att välja på. 🙂

Fjärde stoppet blev Viks hamn. Där gick vi en skön promenad längs havet. Första gången som vi gått där. Himlen var vacker med sina molnformationer.

Häftigt att vi kunde se till Södra och Östra huvudet. Platserna vi besökte för några timmar sedan. (Längst bort på vänster sida på fotot.)
Jag har svårt för att låta bli att ta ett sådant här kort. Det ligger så mycket historia och kultur innanför väggarna. Jag avslutar med en färgklick. ❤
Österlen är en magisk trakt av Skåne.

Fast text:
Solveig kom på en idé våren 2015 som jag snabbt nappade på. Vi bestämde oss för att nollställa trippmätaren och åka iväg sex mil hemifrån och sedan vända bilen. Några önskemål har vi förberett, andra får dyka upp spontant längs med de skånska vägarna. Om du vill läsa om resorna 2015-2017 är det bara att gå in på kategorin ”Sex mil hemifrån”.

34 tankar på “Sex mil hemifrån; etapp tio

 1. Alla era utflykter verkar såååå mysiga, och mysigt berättar du. Tycker om bilden där du sitter och blickar bort över….den ÄR jättefin.

  Ja tänk du om väggar kunde tala..älskar gamla hus. Så mycket som måtte hänt genom åren innanför väggarna. Ojoj..

  Tack du för härligt berättande till fina bilder.

  Solkram från TantGlad

 2. Tycker kyrkan liknar Vitaby kyrka där jag och Kjell gifte oss. Ligger också på en höjd och från kullen ser man det blå havet lååångt bort.

  Gillade färgklicken speciellt. Gå upp klockan fem? Oj, fast jag förstår varför. Vilken fin dag ni hade!

  • ”Er” kyrka ligger fint också. 🙂
   Eftersom vi vaknade utvilade var det perfekt att stiga upp och komma iväg. Då blir det lugnt på vägarna ena hållet. När vi åkte hem från Kivik var det inte lugnt precis och värre är det säkert nu.
   Det har varit instabilt väder ett tag så vi har mest varit på hemmaplan och åkt till våra favoritplatser när solen kommit på besök. Hoppas du har det bra.

 3. Underbara bilder från Skånes östsida. Har ni aldrig var i Vik tidigare? Där är så vackert ja hela kust sträckan älskar jag.
  Satt på altanen när 2 små flickor gick förbi och tittade på mina blommor. Då sa den ena där inne bor en gammal tant som har en söt hund. 🙂
  Kram från tant Anki.

  • Tack! 🙂 Vi var förra året och irrade runt efter Farfars badkar och hittade det till slut. Finns med i en av ”Sex mil hemifrån”. Detta var första gången som vi åkte ner till hamnen och vidare till en liten p-plats nära havet. Riktigt fint tyckte vi det var där. Jag förstår att du älskar den sträckan.
   Av barnen får vi reda på sanningen. Jag minns när jag cyklade förbi några grabbar som spelade landhockey. ”Flytta på dig gubbe.” Då var jag ungefär 27 år. 😉
   Kram farbror Bosse

   • Liten rättelse det är prästens badkar som finns vid Vik.
    Ha en skön söndag.
    Kramar Minton och den gamla.

   • Bra du håller reda på mig. 🙂 Jag minns att det var svårt att hitta. Först såg jag farmors badkar. Därefter sotarens badkar. 🙂 Sant var i alla fall att min orangefärgade tröja var full av svarta djur och att jag gick med en okänd kvinna och letade runt bland klipporna. Vi hade var sin stor kamera med oss. Tur vi var envisa, till skillnad från våra reskompisar som gett upp projektet. 😀
    (Jag hade sett det på bild i olika böcker/broschyrer och tänkte att det måste gå att hitta.)

 4. Vilken härlig tur ni kom ut på! Det finns väldigt mycket att se i vårt landskap och just kuststräckorna är så fina. I Vik var jag mycket som barn och minns att det på den tiden var en idyllisk ort med många söta hus. Men allra tydligast minns jag att det brukade vara väldigt kallt i vattnet och så ”Prästens badkar” förstås.

  Kram

  • Vi jagade runt efter badkaret förra sommaren och hittade det till slut. 🙂 Detta var första gången som vi åkte ner till hamnen. Riktigt fint ställe med många söta hus som du skrev. Vattnet testade jag inte. Tror det är betydligt badvänligare i dina trakter.
   Sommarkram Bosse

 5. Åh så ljuvliga bilder! Tänk att det äntligen blir av att åka ner. Längtar efter att få se lite av det vackra du visar här.
  Ha en fin vecka!
  Kram / RosMarie

  • Tack! Hoppas det blir extra fint väder när du ska besöka vårt lilla fina landskap. Vädret har tyvärr väldigt stor betydelse. Ösregn är inte lika kul. Jag ser fram emot att få se bilder och se var det blev för ställen. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 6. Vackra vyer – särskilt fotot som blivit din header! Underbart vacker kyrka och tänk så viktiga de även är som kulturminnen. Kan blomman vara tjärblomster… likt i alla fall!
  Härliga turer… undrar hur många ni kommer att komma på!? 🙂
  Kram, Gunilla

  • Tack Nilla! 🙂 Det blev lite väl mycket ljus i den bilden till vänster. Jag brukar inte ”hjälpa till” med att förbättra mina bilder. Mest ställa in skärpan och ”klippa bort” onödigt.
   Tjärblomster heter kanske den fina blomman. Läcker färg.
   Vi har så det räcker minst till denna sommar och nästa. 🙂 Redan nu är vi sugna på att återse några av de vi besökt. Bosjökloster förra året var riktigt fint. Alunbruket som vi tack vare ”Sex mil hemifrån 2015” återvände till förra sommaren lär bli en årlig tradition. Då passar vi säkert på att åka till vattenfallet en bit ifrån. Därför blir det inte tid till så många nya turer. Dessutom fick vi våra Jojo Sommarkort i torsdags och en semesterresa är inbokad.
   Kram Bosse

 7. Tack Bosse för denna verkligt vackra och fina ”njutdlykt!. Ditt berättande och alla ”talande” bilder gör att det känns som om jag var med. Detta är en del av Sverige där jag är tämligen obevandrad och du har flera gånger genom era ”sex mil” och även andra turer fått mig att vilja ta mig till Skåne och Österlen.
  Kram från mig.

 8. En underbar utflykt till Stenshuvud där jag tyvärr aldrig varit. Tack för att du delar med dig!
  Så vackra bilder! Den vita kyrkan med alla trappstegsgavlarna, alla miljöbilderna och blommorna – och så din nya header, där du sitter ensam i egna tankar … fantastisk bild!
  Blomman kan vara tjärblomster, men det är svårt så här – den enda jag kan komma på i alla fall 🙂
  Ha det gott!
  Kram

 9. Vilken härlig bilresa! Och mycket gående också, Santos hade varit lycklig!! 🙂
  Själva tog åkte vi ut på lördagen och då åkte vi hela 14 mil – jodå det går att åka långt här med. 8 mil uppåt på mitten av ön, 6 mil hem igen på västra sidan. På söndagen var vi hemma och glodde på bilrace. 🙂 🙂
  KRAM
  Susie

  • Jag tror att både Santos och hans matte hade trivts där. 🙂
   Det lät som en trevlig resa på min favoritö. 🙂 Jag ska kolla på din blogg om du visar upp bilder från den resan.
   Kram Bosse
   Ps. Nä. Där var som vanligt väldigt fina blombilder men inget från den långa bilturen. 🙂

 10. Vilken fin bilresa ni gjort. Det finns mycket att se inom närområdet. Man behöver inte ge sig så långt iväg. Det har jag själv upptäckt här på ön. Det finns många smultronställen på nära håll.
  Och så har vi varit i samma butik ser jag!!
  Kram, Ingrid

  • Bilresan var trevlig. Nä. Man behöver inte åka ända till Bornholm. 🙂 Samtidigt är det nyttigt att komma hemifrån då och då. Sedan uppskattas hemmamiljön på ett nytt sätt. Det finns för och nackdelar med det mesta.
   Där har vi. Vi gör turer dit då och då. Men du är den enda av oss två som ätit där. Synd om de av dina ”busskompisar” som tänkt vänta med maten.
   Kram Bosse

  • Här finns många fina smultronställen att upptäcka och återse. ❤
   Jag har också några sådana böcker i bokhyllan.
   Mina kråkfötter är svåra att tyda.
   Nästa gång vi återvänder dit får jag träna min handstil. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

  • Det är både mäktigt och rofyllt att vandra i den skogen. Helst när vi hade hela skogen ”för oss själva” första timmen. Det har aldrig hänt där förr. Bofinken är härlig. Vi kan höra den från sovrummet tidigt på morgonen trots att fönstret är stängt.
   Kram Bosse

 11. Stenshuvud är vår favoritplats i Skåne. Hann med en tripp dit på Kristi himmelsfärd även om det bara blev ett toppbesök, inte promenaden runt hela (inkl fyren och Jättens port) pga tidsbrist. Däremot var vi i Vik och hälsade på kompisar och blev guidade till just Prästens badkar. Mycket vackert.

  • Jag skulle gärna bott i närheten av Stenshuvud. Det är också en av våra favoritplatser. Oj, vad jag letade efter Prästens badkar förra året. Till slut hittade jag det. Då var min orangefärgade tröja mer svart än orange. 🙂 Orsaken var de där små jobbiga svarta insekterna. 😦
   Vik är också en fin sommaroas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s