Sex mil hemifrån; etapp tolv

Klockan sju i lördags morse rullade vi iväg mot stationen med vår äldsta dotter och hennes höstpackning. Efter kramkalas på perrongen var det dags för en ny etapp i temat ”Sex mil hemifrån”.
Vårt eget tema för helgen var inre harmoni och ögongodis. ❤

På vägen mot Svarte på väg 9, njöt jag av mitt älskade hav. Med vetskapen om att vi inte skulle träffas på tjugosju timmar. 😉 För i Svarte vek jag av norrut och körde efter en stund om en modern cykelcampande man med dator framför styret.
Första stopp i blött gräs blev ödekyrkan, kyrkoruinen i Balkåkra.

Jag stod ensam och tog in historiens vindslag. Tänkte på att här stod självaste Carl von Linné på sin skånska resa i mitten av sjuttonhundratalet.

Just denna korta vägsträcka är ny i denna bloggkategori, men väldigt hemkär för oss efter flera avkopplande promenader runt Marsvinsholms slott.
Givetvis tog jag mig tid att gå in och titta till slottet och slottsparken. Ensam i parken stod mannen med den full-lastade campingcykeln och fotograferade. Vi hejade på varandra. Ett kort möte som gav energi.

På tal om underbar energi och harmoni. Här på bryggan i Snogeholmssjön intog vi förmiddagsfikat. Vilken rofylld balsamplats. ❤  Endast de gäckande regnmolnen och en morgonpigg geting störde tankarna.

Det är populärt att hyra båt och skaffa fiskekort. Även vintertid är den 8.5 meter djupa Snogeholmssjön en fin pimpelsjö. Vi noterade att flytväst inte var lika populärt att ha på sig. Ingen av de tiotalet män som vi såg, verkade inte ens när de sträckte på sig, vara nio meter långa. 😉

När regndropparna blev för många att räkna satte vi oss i bilen och for vidare.
Vi såg på håll Snogeholms slott (i fransk stil), som ligger vackert på udden.
Det var nu det hände som jag beskrev på Facebook i söndags. Det lokala regnmolnet hade tacksamt drivit vidare. Själv var jag som bilchaufför tankad av både kaffe, fika och tillfredsställelse, där jag sakta gled fram, på den smala slingrande asfalterade skogsvägen. Eftersom ingen bil syntes i backspegeln ville jag vara kvar i den behagliga bubblan. Den där bubblan som inte är gjord av hård metall. För livet kan ändra karaktär på en nanosekund.
Första dumma tanken som dök upp var att det stod en stor hund vid dungen. Hoppas den är kopplad. När jag insåg att det var ett stort vildsvin stannade jag bilen helt. Plötsligt hoppade det ut tre vildsvin framför vår bilruta. Jag frågade Solveig om hon hade systemkameran tillhands. Trots att hon hade den i knät hann hon aldrig få ordning på det tekniska och knäppa några kort. Det var första gången som vi sett levande vildsvin på så nära avstånd. Sedan vi flyttade till Ystad har jag hört och läst om flera otäcka olyckor och drabbningar med dessa beryktade djur. Det finns varningsskyltar på kända stråk. På långt håll har jag sett klungor på fält och någon gång ett överkört svin vid dikeskanten. Jag skulle inte vilja träffa på en större grupp under en skogspromenad.
Konstigt nog blev vi inte uppskakade av mötet. Men på kvällen när vi skulle sova kom tankarna tillbaka. Tänk om jag kört i vanlig laglig fart? Hur skulle det oönskade mötet slutat?

Grustaget som för exakt trettio år sedan blev en amfiteater har genom åren haft besök av många kända artister. Någon gång vill jag besöka en regnfri konsert, en varm sommarkväll, då stjärnorna lyser på himlavalvet. Givetvis ska det vara en av mina favoritartister/grupper som står för underhållningen.

Femte stoppet, Övedskloster vid Vombsjön, var planerat på hemmaplan. Jag hade läst på nätet att borggården och trädgården är öppen för allmänheten, alla dagar 9-16. Där finns möjlighet att fika på borggården lite längre fram på dagen, under sommartid. Annars är det inte tillåtet att ta med egen fika och hundar ska vara kopplade. Eftersom jag saknade hund tog jag istället Solveigs mjuka hand i min. Så hon hade stenkoll på mig. 😉

Huvudbyggnaden är i fransk rokokostil. Slottet är uppfört 1765-1776 av Hans Ramel. Undra om det är en förfader till Povel.

Eftersom vi hade tid kvar innan vi skulle äta på restaurang i Höör blev det ett stopp vid Östraby kyrka från 1100-talet.

Här hade vi otur med regnskuren. När Solveig skulle visa allt fint runt Fulltofta naturcentrum öppnade sig himlen. Då hade vi kommit femtio meter från bilen och hade bestämt oss för att chansa, trots den mörka synen ovanför våra huvuden. Det blev att kuta tillbaka till bilen. 😦

När vi parkerade utanför restaurangen lyste solen och det var behagligt varmt i luften. Därför lämnade vi jackorna kvar. Under slickandet av den rejäla efterrätten mörknade det till utanför vårt fönster och ett ösregn som hette duga höll på en kvart. Lika fort som det blöta kom uppifrån, upphörde ovädret.
Mätta och belåtna passade vi på att utnyttja solen och värmen som hastigt kom på återbesök. Det blev en timmes promenad i Höör centrum där jag tittade på detaljer och Solveig tittade på kläder och annat i butiker. Jag blev sugen på att köpa ett tusenbitspussel i bokhandeln. Sedan kom jag på att jag har en hel del annat att göra i höst. Just nu förbereder jag ex. den femte korsordstävlingen, som kommer på bloggen i november, som den gjort de senaste två åren. Undra vem som ska vinna titeln i år? 😀

För många år sedan hade Solveig en elev som hade en hörselskada. Därför fick hon och två kolleger åka på en tvådagarskurs för att lära sig hantera skolgången på rätt sätt. Denna kurs hölls på Stiftsgården Åkersberg i Höör. Kursen var säkert lärorik, men det jag fått höra många gånger var hur fint allt var runt omkring. Frukosten och maten var suverän. Naturen likaså. Solveig sa att hon ville ta med mig dit någon helg. Vissa saker blir aldrig av. Eller tar väldigt lång tid. 🙂  Nu var det jag som kom med idén och temat harmoni i denna Sex mil hemifrån tripp, som skulle kunna avslutas med en ljuvlig natt på Åkersberg. Jag har mina ljusa stunder. 😉 Det får bli ett eget blogginlägg senare.
Imorgon ska vi åka och lyssna på en föreläsning som jag sett fram emot länge. 😀

Fast text:
Solveig kom på en idé våren 2015 som jag snabbt nappade på. Vi bestämde oss för att nollställa trippmätaren och åka iväg sex mil hemifrån och sedan vända bilen. Några önskemål har vi förberett, andra får dyka upp spontant längs med de skånska vägarna. Om du vill läsa om resorna 2015-2017 är det bara att gå in på kategorin ”Sex mil hemifrån”.

 

50 tankar på “Sex mil hemifrån; etapp tolv

 1. Så roligt följa med er på spännande utflykter genom bloggen. Som alltid med mycket intressant info och fina bilder. Blir så sugen på en Skåne resa.

  I sommar har jag och syrran inspirerats av ”6 mil hemifrån” och även om vi inte nollställt trippmätaren har vi gjort små utflykter ca 5-6 mil hemifrån. Har hittat några nya smultronställen och även gjort favoriter i repris. Det finns så mycket intressant i närområdet. Så tack för inspirationen 🙂

  Ha en fin vecka och jag ser fram emot nya spännande inlägg från vackra Skåne. Kram 💖

  • Det är bra att det funkar ibland. Du vet att jag gör allt för att mina besökare ska bli frestade att besöka Skåne. 🙂 Allvarligt talat finns det mängder av fina platser i hela vårt land.

   Kul att ni har inspirerats av Solveigs idé. Visst är det så att det behövs inte köras eller resas hundratals mil för att få uppleva smultronställen. De finns där runt hörnet och väntar på att bli ”upp-plockade”. Repriser är aldrig att förakta. För det är platser som står sig och som går bra att längta till under resten av året. När det är busväder och grått både ute och inombords.

   Tack ska du ha. Jag önskar dig detsamma.
   Kram Bosse ❤

 2. Härlig trip runt i Skåne, där vi var på vår semestervecka! Känns som en månad sen, men är faktiskt bara två veckor sen. Mellanlandade först i Markaryd hos goda vänner, sen rätt ner till Tomelilla. 🙂 Därefter åkte vi runt till olika ställen på österlen och såg inte havet en enda gång (!). Anledningen var att vi med flit valde innervägar hela tiden. Kul och lite annorlunda…..sen har vi ju tillgång till havet här hemma hela tiden! 🙂 🙂
  KRAM
  Susie

  • Tidperspektiv är spännande och förvirrande. Jag blir också överraskad när jag tänker tillbaka på resor vi gjort i sommar. Vad det förra veckan som vi var där? Till och med kan vi säga.”Vad det verkligen igår som vi satt i frukostsalen …”
   Då var du på ett stopp i Småland också. Markaryd ligger även nära Halland. Det finns många trevliga och krokiga vägar som inte följer havet. Vi brukar också ta dem för att slippa den värsta semestertrafiken på de väl inrullade vägarna längs kusten. I alla fall när vi har ett mål och en tid att passa.
   Givetvis är det inte lika imponerande för er att se havet med tanke på hemmaplansmöjligheterna.
   Kram Bosse

 3. Trevligt att läsa om er resa! Jag gillar ju, som jag säkert nämnt flera gånger: Skåne!
  Det verkar som om vildsvinen förökar sig lite varstans i landet nu. Problem för många villaägare när det bökar och förstör deras tomter. Och dessutom kan vara aggressiva.

  • Det kommer fler och fler nya djurraser som förändrar ”allt”. Det sista du nämnde är läbbigt. Tänker framför allt på barn som leker i skogen själva. Vildsvinens viktklass är inte att leka med. Jag hoppas de skjuter av stammen rejält de närmsta åren.
   Varg i Skåne var inte vanligt för tio år sedan. Nu ställer de till mycket elände för ex. fårägare varje år.

 4. Vilken härlig tripp. Skåne är ett landskap som jag har besökt dåligt, men jag ser att det finns mycket fint att se och upptäcka.
  Kram gun

   • Inte alls. 🙂 Nu minns jag när jag skojade om när vi åkte till Bornholm 2014. Då skrev jag något om att jag nollställde mätaren hemma och tre kilometer senare var jag utomlands. Vilket stämde väl. Tror inte ens det var så långt som tre kilometer till katamaranen från vår bostad. Så där gav du mig en idé. Jag kan hemifrån åka nästan hela Bornholm runt och ända blir det bara sex mil hemifrån. Fast jag vågar inte visa mer bilder från den ön i år. Men nästa år. 😉
    Trevlig helg på dig.
    Ps. Dessutom gör du precis som du vill. Du kan döpa din kategori till sju mil hemifrån. 🙂 Solveig kom på fem mil hemifrån, som jag tyckte vi skulle utöka med en mil.

 5. Vilken fantastisk tur ni kom ut på och så mycket ni fick se. Bilderna är verkligen njutbara och visar hur mycket vackert det finns i vårt landskap och på nära håll. Synd bara att S inte var snabbare med kameran 😉

  Kram

  • Den var trevlig och omväxlande när det gällde vädret. Jättevarmt och sol. Ösregn och mörkt. Vi hade mer tur än otur. Fast vi ”plockade bort cyklarna” som vi fick låna.
   Kändes som en repris när vi såg sju älgar på vägen för något år sedan. Sandhammarstammen kallas de för. Då kom ingen av oss på att ta upp mobilen och filma/ta kort. Jag skulle aldrig kunna få jobb som nyhetsfotograf.
   Kram

  • Det finns många små slingrande vägar en bit från de väl trafikerade stråken. Finns tiden där är det mer spännande att söka sig nya vägar. Så brukar jag alltid göra där vi bott. Inte alltid till belåtenhet från passagerare när jag haft ratten och inte kör direkt hem. 😉 Tjejerna har haft åsikter i baksätet. Jag har skylt på den busiga ratten och hävdat att jag är oskyldig. 🙂

 6. Stort tack för denna jättefina resa i Skåne och med härliga bilder och lika fin text därtill- Det är så roligt att resa med er och tänk så mycket kunskap jag kan insupa här hemma i Stockholm. Jag tycker ni är jätteduktiga på att hitta spännande och intressanta platser och många visst jag inte tidigare att de fanns.
  Blogglandia är verkligen fantastiskt!
  Kram!

  • Visst är Blogglandia fantastiskt. Den sista tiden har jag fastnat för en del otroligt duktiga fotografer. 🙂 Sedan finns det de som är proffs på att förena snygga foton med intressant text. Där ligger du helt klart i fronten. 😀 Jag är impad av att du kan levererar något spännande nästan varje dag. Detta året har jag inte hunnit med i tempot. Orsaken är mitt manus som tagit mesta datortiden.
   Kram Bosse

 7. Hej! Tack för snälla kommentarer på min blogg ang header och foton. Nu har jag bara litet snabbt kikat runt här och tänker återkomma när jag har mera tid på mig. Gillar, precis som flera här ser jag, idén med ” 6 mil hemmifrån. Fast helst skulle jag åka mot Skåneland igen…besöktes i sommras, väldigt mycket vackert. Skulle behövt mycket mera tid 🙂 Allt gott!

  • Hej och välkommen till min lilla blogg. 🙂 Du får gärna återkomma hit när du har mera tid. 🙂 Kul att du gillar Skåne trots att du besökte landskapet denna ostadiga och alltför ofta regniga sommar. Vi flyttade till Ystad 2011 och detta har varit den ”sämsta” sommaren. Men september brukar vara pålitlig och jag älskar när värmen finns kvar. Den klara luften är ljuvlig. Hösten brukar komma sent på de här breddgraderna. En sak som jag uppskattat mycket efter vår senaste flytt.
   Vem vet? Du återkommer kanske till Skåne redan 2018. 🙂 Fast det är ett relativt litet landskap är det fyllt av skiftande smultronställen och en närhet till ex. dejliga Danmark. ❤

 8. Vilka vackra byggnader ni besökte! Marsvinsholms slott var det jag fastnade för mest, men det är namnet som väcker min fantasi! Vart kommer det namnet ifrån, hade de marsvinsuppfödning där?
  Och jag är mycket glad över att vi inte har vildsvin i mina trakter!

  • Jag tog inte med något foto från det slottet denna gång eftersom det finns i ett annat sex mil hemifrån inlägg och jag haft med det i andra inlägg också genom åren.
   Bra med fantasi. Jag hänger på. 😉 Inte bara uppfödning. Jag tror att det ägs av två stormrika marsvin. 🙂 Hm. Bäst jag forskar om det ligger någon sanning bakom de orden. 🙂
   Det ska du vara tacksam för. Men ni har andra stora djur att ha respekt för.

 9. Vilken härlig utflykt. Tänk så mycke vackert det finns bara i detta land och dessutom intressant. Vildsvin vill jag inte möta. Har nog mer respekt för dom än en älg. Det var ju synd på vädret även om det är en bisak jämfört med svinen. 🙄 Den dagen avlöste skurarna varandra i tät följd även här. Ha det gott! Kram Maria

  • Det gäller att vara fortsatt nyfiken och tacksam för det vi har runt omkring oss. Både till det yttre och till det inre. Jag är av samma åsikt. Hellre möter jag en älg än ett vildsvin i skogen. Helst ingen på vägen. Chansen att vi skulle stöta ihop på ett fik är minimal. Än så länge. Om tjugo år kan livet vara på ett nytt sätt. 🙂
   Det gäller att ha alternativ och inte hänga läpp om det inte blir som det är tänkt eller planerat. Den svenska sommaren 2017 har varit speciell i våra trakter. I ex Örebro och på Gotland längtar det efter regn efter att ha haft en besvärlig torr sommar. Själv längtar jag efter att få lyssna på Thomas Sjödin i kväll. 🙂
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 10. Tack för ännu en nostalgi tripp i Skåne. Har besökt alla utom ödekyrkan som är en ny bekantskap. Det är så spännande att följa era utflykter och läsa dina kåserier. Vi har haft en underbar sommar dag så det har varit frukost lunch och snart kvällsmat på altanen.
  På lördag är det inspelning av Antikrundan på Huseby och jag skall åka dit och titta. Det skall bli spännande.
  Kramar från Minton o Anki

  • Tack för att du hänger på. 🙂 :Ödekyrkan får du stanna till vid nästa gång du är i krokarna.
   Det gäller att njuta extra så länge det singlar ner sådana dagar. Allt smakar godare utomhus, tycker jag.
   Vad spännande med finbesök. Vem vet. Du hamnar kanske i TV. Hoppas Minton får hänga på. Eller ska han besöka brossan?
   Kram Bosse

 11. Så många intressanta utflyktsmål ni hittar inom radien! Usch för vildsvin och annat vilt på vägarna! Vi var nära att köra på rådjur härom kvällen… maken reagerade snabbt
  på mitt varnande utrop!!
  Tack för att jag fick följa med ännu en gång genom trevlig och intressant text och dito foton!
  Kram Nilla

  • Tack! Usch vad otäckt. 😦 Tur ni var två i bilen och kunde hjälpa varandra. Passageraren har en viktig uppgift i många lägen.
   Hoppas du får en trevlig helg. Jag ska fredagsstäda efter lunch och ser sedan fram emot belöningen, en date på Olov Viktors. >3 Förhoppningsvis mindre turister nu.
   Kram Bosse

 12. Hej Bosse 😀 Tusen Tack för att vi får följa med er på era 6 mil hemifrån tripper. Eftersom jag bor så långt i från och har svårt att ta mig dit där du bor så är det extra uppskattat. Däremot så skulle det vara roligt att på uppleva det själv någon gång. Jag/vi får sikta på det. Och hoppas att möjligheten dyker upp i framtiden. Det ser verkligen trevligt ut, och du beskriver det så bra.
  Tack för fina kommentarer på min blogg. Önskar dig och frugan en riktigt trevlig helg. Kram Katarina 😀

 13. Tur att du hann stanna när vildsvinen sprang ut framför bilen. Jag var med om något liknande en morgon när jag skulle köra till jobbet för några år sedan. då jobbade jag i Genarp och passerade en skog på väg till jobb. En morgon sprang det ut en stor tjock gris tvärs över vägen, den såg riktigt cool ut och det tog ett tag innan jag förstod att det var ett vildsvin….Jag hann inte ihäller ta fram någon kamera – de är snabbare än vad man tror de där vilda svinen 🙂
  Men en kul upplevelse var det.

  Ha det så toppenfint!
  Kram Christina

 14. Vilken fin bildsvit och den andades verkligen harmoni. Där skulle jag vilja åka och gå omkring själv och njuta av historiens vindslag. Vilken dramatik med vildsvinen.

  Tack för underbara bilder och bra skrivet

  Ha en härlig lördag
  Hälsning
  Malin

 15. Jag är så ledsen över att jag inte var hemma när ni kom på besök.Hade så gärna velat visa er Berggrenska gården som är museum och café.
  …..Ska bli kul att få lära sig grunden i bugg.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  • Det är nästan komiskt hur vi lyckats snurra omkring på den orten. Både 2015 när vi hade en blomma som vi tänkte ge till dig när vi passerade H efter besök i Halmstad. Denna gång hade vi en stund ”ledighet” efter vi ätit lunch tills vi skulle få nycklarna till vårt rum klockan 14. Tänkte ge dig en kram. S satt och dirigerade mig med hjälp av kartan på google. Plötsligt dog den. Hon fick min telefon. Samma där. Det fanns ingen täckning. Eftersom jag är envis tittade jag efter på rummet på kvällen och ritade en karta på en papper och lärde in vägen i huvudet.
   Då ville vi inte störa dig. Inte så tidigt på morgonen. 🙂 Men jag är glad att vi äntligen hittade till din gata. Du bor ju fint. Så nära ett stråk in i ”skogen”. Perfekt för hundpromenader.
   Idag tänkte vi besöka andra djur. Sätt du på lite musik ikväll och bugga loss lite så du inte kommer till kursen ringrostig. 🙂
   Helgkram Bosse

   Ps. Jag såg skylten med B och tänkte på att du skrivit fint om stället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s