Jag saknar henne OCH det gör ont

Här har ösregnat i flera dagar. De stunder när det inte gjort det har det istället regnat.  Därför var valet enkelt i onsdags efter lunch, en tidpunkt då jag brukar ha mitt motionspass. Det fick bli en halvtimme på motionscykeln.
Jag nådde nästan femton kilometer. Ändå kändes det som om jag inte kom någonstans. Inte en ynklig centimeter. Möjligt att jag inbillade mig. Innan jag skulle duscha blev jag osäker på en viktig detalj. Åt jag efterrätt eller inte efter lunchen? Med tanke på att jag tänkte lägga mig på spikmattan efter duschen och brukar somna efter ett par minuter var min fundering livsviktig. Du som inte känner till att jag har diabetes 1, tror nu att jag skämtar. Men det gör jag inte. Det skulle vara pinsamt om de hämtar mig och skriver in i journalen att jag är fakir till yrket.
För att vara på den säkra sidan tog jag en söt chokladkula och började suga på den. Märkligt. Inte fanns det väl nötter i dessa godsaker? Efter duschen tog jag en titt i badrumsspegeln och insåg att en bit från min problemtand längst in befann sig i tarmsystemet. Min nyfikna tunga sökte sig direkt till brottsplatsen och det har den fortsatt med i två dagar. Nu har både den och jag fått vårt straff. Frågan är vem av oss som ska ringa samtalet? Jag har ingen lust och tungan skulle bara sluddra på halländska. 🙂
Förra tandläkaren, på en annan praktik, beklagade sig och sa att det inte fanns något kvar att bygga en lagning på. Ändå fixade han till det riktigt hållbart. För jag tror att det snart är tre år sedan han utförde uppgiften. Sedan tjatade han på om brygga, båtar och maneter eller vad det var. När jag snällt frågade om kostnad, om det gjorde ont och hur många och långa pass som jag skulle ligga och gapa log han fult och förklarade på en hackig och bristande svenska. Jag hade ingen lust att fråga om, om det jag inte förstod och berätta att jag som diabetiker har mattider att hålla reda på. Att jag har en mycket svårinställd variant och … istället bestämde jag mig på studs att gynna en annan klinik med mina tusenlappar.

När jag kom till en ny klinik möttes jag av ett stort och välkomnande väntrum. Där skulle jag ha kunnat stanna en lång stund och följa skidskyttet på den stora TV:n. Dricka vatten från de färgglada plastmuggarna. Läsa en intressant tidskrift. Mysa i en fåtölj. Istället blev jag avbruten av en mullrande auktoritär äldre man som måste ha passerat pensionsåldern. Han kom ilande ut från korridoren med undersökningsrum och slängde ur sig fraser som ingen patient i väntrummet borde fått höra eller veta något om. Han hade säkert rätt att vara sur för att den manlige ynglingen inte kom i tid. (Kom en stund senare.) Men mitt första intryck var givet. Honom ska jag INTE ha. Från kolera till dubbelpest. Om han kommer ut senare och säger mitt namn kommer jag att säga ”God eftermiddag. Du borde blivit åklagare” och därefter stolt glida nerför trappan igen. Vinka tufft i luften bakom ryggen, som jag sett i en del filmer. I fantasin är jag alltid djärv.

Det blev inte han som sa ”Bosse Lidén”. Istället möttes jag av den bästa tandläkare som jag haft på alla mina år, och de har blivit alltför många, både åren och olämpliga tandläkare. Den glada yngre kvinnan hade alla rätta kvalifikationer som går att ha. Nästan så det kändes som jag mötte min bästa kompis i undersökningsrummet. Hon tog sig tid att lyssna in. Förklarade allt på ett pedagogiskt sätt. Före varje moment hon gjorde, berättade hon med en lugn och behaglig stämma vad som väntade mig. Därefter upplyste hon vid varje ”handsteg” hon tog i min privata mun. Var lätt på hand. Flyttade sig runt min kropp som en smidig gymnast. Frågade om det kändes bra. Lät mig få täta sköljpauser. Hade lätt för att småskämta. Hon var guld värd för mig som har taskig erfarenhet av ”tandslaktare” ända sedan barnsben.

Därefter har hon varit på exakt samma underbara sätt de gånger vi mötts. Saker som alltid gjort ont tidigare kändes inte längre. Jag tar inte ens bedövning. Det enda som gjort ont och skavde var när jag fick reda på att hon skulle öppna en egen praktik alltför långt ifrån mig.
Jag har provat på en gång tidigare att behålla en bra tandläkare trots att jag flyttat nio mil därifrån. Funkar och är trevligt vid den årliga kontrollen då jag och Solveig kombinerade med roliga aktiviteter. Hälsat på gamla grannar. Besökt favoritställen. Inte lika kul när det är akutläge en snöstormsdag. 😦

I förra veckan var Susanna Kopp på bild i vår tidning med anledning av att hon tagit över tandkliniken i Brösarp. Det står i reportaget att hon är 27 år och redan har ett imponerande CV.  Sanna har erfarenhet av käkkirurgi och är utbildad i implantatkirurgi. Hon jobbar gärna med tandvårdsrädda patienter. Menar att patienten ska känna sig trygg och delaktig och att det är viktigt att se hela individen, inte bara tänderna.
Väldigt vackra ord att säga till reportern, men jag kan skriva under med guldpenna att de är SANNA. Vartenda ett av orden.
Själv anade jag varje gång vingar bakom hennes rygg… ❤

78 tankar på “Jag saknar henne OCH det gör ont

 1. Det är guld värt när man hittar en bra tandläkare. Under många år gick jag till en av mina bästa väninnors pappa men så gick han i pension. Efterträdarna var mycket bra men så sålde de kliniken som uppgick i en kedja. Min nya tandläkare påminner om din men jag känner mig ändå inte komfortabel. Drar mig mer och mer inför varje besök tyvärr vilket är dumt. Nödvändigt ont helt enkelt. Nu är det tyvärr snart dags…

  Kram och trevlig helg!

 2. Jag har så långt till min tandläkare. Det är han värd! Skicklig, lätt på handen och med ett minne som är helt överväldigande! Gör inga grejor i onödan, men slarvar aldrig.

 3. En tandläkare som man känner sig trygg med är väldigt viktigt. Jag blev skrämd när jag var liten hos en tandläkare i Töreboda och slet mig ut stolen och spröng hem mitt under en borrning. Då var det trampborrar. Och jag ifck åka fem mil till Skövde och en specialist för att få tanden lagad- Förstår dig så väl. Har i Stockholm i många år haft en bra tandläkare som nu gått i pension och har nu hittat en trygg norrlänning i Torrevieja. Så det känns lugnt.
  En förmån för andra som kan besöka Susanna Kopp men jag förstår att du är orolig. Men kanske kan du ta de årliga kontrollerna i Brösarp.
  Kram och lycka till.

 4. Tandläkare, tandhygienist, husdoktorn och frisören – alla är de viktiga för att jag ska känna mig trygg och säker! Träffar inte min tandläkare särskilt ofta, då det hittills har handlat om att hålla tandstenen borta! Så då har det blivit tandhygienisten som jag har blivit kallad till med jämna mellanrum. Att ta bort tandsten är en plåga för mig. Hur jag än gör blir det tandsten! Har dock blivit duktigare på att använda eltandborsten….så kanske det blir bättre nu!? Husdoktorn och frissan, de känner mig ganska väl nu, även om den sistnämnda är ganska ny för mig.
  Förstår hur viktigt det är för dig med en kompetent och förstående tandläkare då du har diabetes 1. Hoppas att det löser sig nu för dig! Log ändå när jag läste din berättelse, du är ju mästare på att skriva och göra något roligt av något som kanske egentligen inte är roligt!
  Här ösregnar det och regnar däremellan! 🙂 Och så ryker och dammar det något förfärligt och du vet ju varför! 🙂
  Må gott!
  Helgkram Nilla

  • Tänk så viktiga de kontakterna är. Att det är både duktiga inom sitt yrke och kan skapa en behaglig miljö som inte skrämmer bort ”kunderna”. Var glad för dina ”friska” tänder. Tror du måste komplettera med tandtråd och stickor varje dag. Då håller du kontrollen över tandstenen. Jag gjorde det konsekvent mellan två Sanna-möten. (Ca 6 månader). Sanna jämförde bilderna och det hon såg och trodde knappt sina ögon. Hon vet hur extra viktigt det är för diabetiker att ha bra tandvård. Betydligt större risk/chans för tandlossning. Där jag tidigare haft rikligt med sten och inflammationer fanns inte ett ”spår” kvar. Tyvärr gör jag det inte varje kväll längre.
   Jag tycker det är en större plåga att ta bort tandsten än laga ett hål.
   Det löste sig. Frågan är vad jag ska fatta för beslut för framtiden.
   Den röken tror jag du står ut med. 🙂 Tänk vad fint du kommer att fixa det på slutet. Du har talang för det. 🙂
   Kram Bosse

 5. Ååå… ja guld värt för oss som fick alla tänder, nästan, uppborrade före 10 prs ålder…😕. Kände riktigt hur mkt jag, ej inblandad, tycker om henne😙

 6. Ja, usch! Nu blev jag påmind om att jag måste till tandläkaren! Jag tycker att det är extremt jobbigt med de besöken, fast jag ska erkänna att det är tandhygienisten som skrämmer mig mest. Alltid skäller hon och tjatar om tandtråd och annat…:/

  • Sorry! Var inte meningen att ställa till det för dig. 🙂 Jag känner igen mig i dina ord och anser också att det är där det gör mest ont och det tjatas mest. På mitt sista ställe har jag avtackat ett besöka av den kåren. Tack vare att jag använde tråd/stickor regelbundet under ca 6 månader hade jag fixat en otrolig förbättring.

 7. Oj Susanna Kopp vill jag ska vara min tandläkare också! Inte mycket ogillar jag mer än att gå till tandläkaren. Känns så konstigt dessutom att lämna över munnen åt någon annan. Den är ju min! Jag brukar belöna mig själv efter ett tandläkarbesök. Lyxa till det på något sätt.

  • Vilket kanontips jag kan bjuda dig på. 🙂 Du kombinerar ett besök i Brösarp hos Sanna med med nostaligbesök i ”Kyrkan på höjden” och en natt på¨Svea. Låter billigt och bra? 😉
   Kul Det gör jag också. När jag var liten gick jag och köpte dajm som vi stavade det då. 🙂 Så smart jag var. Nu blir det något annat.

   • Tack för bra tips! Och bra tänk att köpa dajm efter tandläkarbesöket ;-). Finns det något som fastnar lika bra i tänderna?

   • Varsågod. 🙂
    Jag var galet dum. 😀 Redan då. 😉 Det handlade om ren hämnd på den dumma tandslaktaren. Ville visa vem som hade makten över min mun. Vann jag eller förlorade? Tyvärr det sistnämnda. 😀 Men så såg jag INTE det då.

 8. Jag blev också skrämd som Ditte skrev ovan. Jag var liten på början av 60 talet också det fanns ingenting som hette bedövning. Nu som 55 åring är jag livrädd att gå till tandläkaren. Går bara när det är akut… Vilken trevlig läsning du bjuder på. Långa texter brukar vara jobbiga att läsa, men inte den här… Ha det bra!

  • Jag är i samma ”båt” som du och Ditte. Sådant sitter i hela livet. Opedagogiska tandläkare fanns det tyvärr gott om då 😦 Eller så hade vi extrem otur. Är rädd för att det är något liknande i ”modern tid”. Personer som befinner sig på fel plats.
   Tack ska du ha. Kul att du orkar läsa och ha behållning av en lång text. Jag började min ”bloggkarriär” som kolumnist med framför allt kåserier. Både roliga och allvarliga. Därefter har det mer och mer glidit över till att foto tagit minst lika stor plats som texten, som jag mer snickrat ihop efter jag lagt in bilden.
   Det är det jag uppskattar mest på Blogglandia. Bredden. Det finns så många olika personligheter och jag har glatt mig åt olika typer av inlägg. En del tar fantastiska foton. Andra är bra på annat.
   Tack ska du ha.

 9. Jag bara älskar att läsa dina intressanta och humoristiska blogginlägg. Detta var inget undantag.
  Så väl jag känner igen mig i din beskrivning av vissa tandläkarbesök som är mindre lyckade och även där allt är näst intill perfekt.
  Besök hos en tandläkare är sällan någon angenäm stund, men något vi människor måste gå igenom, gång efter gång.
  Jag har i mitt stilla sinne undrat många gånger varför vi inte fick tänder som liksom naglarna växer ut bara. Kanske inte går att ordna.
  Hoppas att det ordnar sig med tanden och tandläkarbesöken för dig.
  Du måste vara rädd om dig och sköta om dig på bästa sätt.
  Trevlig helg.
  Kram!

  • Tack för rosorden Wiolettan. ❤
   Det är det där ordet måste som skrämmer mig. Dyrt och fullt av ångest innan jag varit där.
   Kan du inte vara snäll och fixa det. Vad underbart det hade varit. 🙂
   Jag fick en återbudstid och tandläkaren var trevlig och duktig. Problemet är att det är en problemtand som inte kommer att hålla. Eftersom jag fick erbjudandet om en lagning tog jag det. Skjuter därmed upp det oundvikliga, krona. Kanske kan det hålla till våren och jag kan ringa till Sanna. Då kunde resorna dit kombineras med nöje i Brösarps backar. 🙂 Det är min önskedröm om jag fick bestämma.
   Tack ska du ha. Hoppas du haft en "lugn" och fin helg. För du behöver ladda batterierna till nästa veckas två besök. Lova att vara djärv och fråga. 🙂
   Kram Bosse

   • Tyvärr kan jag inte lova det för jag känner mig själv alltför väl. Men, jag ska göra det som du föreslog, ta med mig min mysing. Känner jag honom rätt så sitter han i väntrummet och löser korsord i väntan på att jag ska komma ut, skina som en sol, att det är över för denna gång och med många olika förslag hur vi ska fira det hela.
    Trevlig kväll.
    Kram!

   • Så brukar vi också göra. Fira att besöket är avklarat och jag ”överlevt” en gång till. 🙂 Ibland gör vi som du berättade. Andra gånger när jag varit för dålig har S följt med in och jag har låtit henne föra lite av min talan. Om inte du vågar, vågar kanske Mysingen. 🙂 Jag vill att du ska ha allra, allra bästa vården och medicinen. Oftast har jag en lapp med mig i stolpform om de saker jag vill ta upp sedan sist. Annars skulle jag antagligen glömma hälften eller ”fly” om jag märker att läkaren är stressad, otålig eller inte verkar lyssna. Följer jag min lapp brukar det funka med att de lyssnar och svarar. 🙂
    Tack ska du ha min bloggvän.
    Kram Bosse

 10. Tandläkare är viktiga personer i ens liv, nu har jag tur som knappt haft något hål, men gubben har besökt vår tandläkare då o då.
  Vi hade turen att ha ”världens bästa” han var helt underbar……….äldre än oss han stannade kvar till han var 73!
  Mjuk, vänlig humor han var tryggheten själv!
  Nu har han slutat…………………………………………………………………….tyvärr alla bra tandläkare ni borde tyvärr aldrig få gå i pension!
  Nu har vi en kvinnlig tandläkare, hon är tyst………..hårdhänt , säger inte ord för mycket och humor har hon ingen!?
  Så jag förstår dig! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

 11. Förstår din frustation, inte roligt mista en bra tandläkare. Jag hade en fantastisk tandläkare när jag bodde i Norrland och när han gick i pension var hans efterträdare allt annat. Hög musik, pratade i telefonen med kompisar under behandlingen och var allmänt hemsk. Som natt och dag.

  Nu har jag en bra kvinnlig tandläkare som är noggrann och berättar om vad hon gör. Så jag är nöjd.

  Ha en fin söndag och kramen 😊

  • Det blir ännu värre om det blir en sådan stor förändring som du fick uppleva. 😦
   Verkar riktigt nonchalant att uppträda så när det finns en patient i rummet. 😦 Du borde åtminstone få välja musik. 🙂
   Bra att du är nöjd som du ar det nu. Hoppas hon stannar kvar på sin tjänst i evighet. 🙂
   Tack. Ovanligt med en dag med sol och inte en enda regndroppe. Tror det råder torka i himlen. 🙂
   Kram Bosse

 12. Du hade tur! Har man dålig erfarenhet av tandläkarbesök från barndomen/skoltiden, när vi satt en hel skolklass i väntrummet och väntade flera timmar, vill det sitta i när man skall dit som vuxen också. 🙂

  • Jag har också flera obehagliga barndomsminnen kvar från liknande situationer. Barnet inom oss glömmer det aldrig. Precis som en elefant. 🙂 På tal om elefanter. Är det inte de och hajar som byter tänder. Inte med varandra. 😉 Så vill jag också ha det. Så fort det blir ett hål eller går av en bit borde en ny frisk vitfärgad tand pluppa fram på samma ställe. Jag och min fantasi. 🙂 Den har jag på gott och ont. 🙂

 13. det kan bli onödigt dyrt med fel godis, jag nyter män oftare än tandläkare… har haft den nuvarande (tandläkaren) snart fyrtio år… han har inga planer att sluta jobba – och hans son är nu färdig tandläkare! 🙂

 14. Vilken fin hyllning detta var. Jag tycker att man kan se på ”din” Sanna dem kvalifikationer hon har. Det syns att hon är en ”medmänsklig och förstående människa”, lika mycket som dito tandläkare. Det är så himla viktigt med ”rätt tandläkare”, likaväl som ”rätt läkare”. Man lämnar över sig själv totalt när det gäller all form av sjukvård, vilken form den än har. Dessvärre måste man ha tur för att lyckas hitta dem där guldklimparna. Och hittar man dem ska man ha turen att dem kan ta emot och håller sig tillgängliga.

  När barnen var små hade vi fortfarande kvar vår familjetandläkare som var helt underbar att ha att göra med. Han lekte in våra barn i den världen. Minns när min min son skulle dit första gången och vägrade sätta sig i stolen. Ulf – som han hette – skojade friskt med honom en god stund och var fullt nöjd efter att dem tillsammans lekt sig ner under handfatet där han fick min son att åtminstone gapa. Jag har sett den mannen leka tafatt med mina barn i undersökningsrummet, och använda den där saken som spolar tänderna med vatten som vattenpistol i samma lekfulla jakt.
  Han är nu pensionär sedan många år, och efter honom blev vi överskrivna till dem som tog över hans lokal. Det blev en ny manlig ordinarie tandläkare som delade mottagningen med en kvinnlig tandläkare. Av någon anledning delades vår familj upp mellan honom och henne. Hade väl med patientutrymme att göra.
  Jag hamnade hos kvinnan, som var helt underbar. Lugn och grundlig på ett förtroendeingivande sätt. Jag har aldrig känt mig så väl genomgången i munnen, för säga vad man vill om vår skämtsamma Ulf, men skämtandet fick mig att tro att han kanske inte alltid var så seriös med just tänderna. När andra sedan tog över har jag förstått att han nog var minst lika god tandläkare som lekfarbror 😀
  Jag fick gå till kvinnan i 2-3 år, sedan blev hon sjuk och efter ytterligare en tid hörde jag att hon gått bort i bröstcancer. Man kan förlora viktiga människor på så många olika sätt och vissa sätt är mer slutgiltiga än andra. När någon med viktiga mänskliga uppgifter går bort så blir förlusten extra stor. Hon hade många kollegor och patienter som saknade henne …
  Jag fick övergå till den manliga tandläkaren som jag haft vissa kritiska åsikter om, men han var faktiskt bättre än vanligt sist jag gick dit. Han kanske hinner sansa sig lite innan också han går i pension.

  Från det ena till det andra … vilken underbar bild du har i headern. Den får mig att längta ut med båten. Vi har varit ute en del i sommar, men så mycket som jag skulle önska. Snopet att snart behöva ta upp båten utan att få bli mätt på den …

  Kramis

  • Tack för din underbara långa kommentar. 🙂
   Sanna är värd varje rosord. Kul att hon läst texten och har tackat via FB-meddelande. 😀
   Håller med om att mycket går att utläsa via ett foto. Inte alltid.
   Vi små människor är utsatta när vi måste besöka tandläkare, doktorer m.m. Det känns som ett lotteri varje gång jag tvingas möta en ny person.
   Tack för storyn om er familjetandläkare. Sorgligt med kvinnan. ❤ Jag har en märklig känsla av att de som behövs mest i vårt samhälle dör "först". Eller är det för att de lämnat positiva avtryck och saknas mest.
   Tack. Det var magiskt vackert i Baskemölla den tidiga julimorgonen. Nästan helt vindstilla. Ovanligt bara det.
   Du får längta till nästa båtsäsong. Livet rusar. Snart är vi som finns kvar där igen.
   Kram Bosse

 15. Efter att ha lidit av svår tandläkarskräck (beroende på hemska förållanden hos tandläkarna i skolan) så fick min gubbe tag på en fantastisk kvinnlig sådan (ett berättelse som i sig fodrar ett betydligt längre inlägg). 🙂
  han berättade för henne att jag inte varit och fixat mina tänder på över 10 år (då jag innan gått till en som sövde, men som nu blivit pensionär). Till slut övertalades jag att gå till Rolles tandis som var specialiserad på svåra fall. Allt gick bra och jag gick till henne i 10 år, sen flyttade vi till Gotland! Vad skulle jag göra nu!? 😦
  Hon rekommenderade en tandis här på ön och jag skrev ner namnet och gömde i en pärm, inte 17 ville jag gå till en här. Så dom första åren åkte jag till henne i Stockholm – men så kunde man ju inte hålla på!! 😦 😦
  Så blev det akut och jag fick jag tips om en tandläkare i Gammelgarn av min vän och frissa. Jag tyckte namnet lät bekant och letade upp lappen. Visst, det var samma tandis som min tidigare hade rekommenderat! 🙂 🙂
  Dom hade jobbat ihop under nån utbildning och han var precis som henne specialicerad på ”rädda och svåra” patienter. Men ärligt talat ÄR han faktiskt ÄNNU BÄTTRE och har alla moderna faciliteter. Så gissa om jag är nöjd – och numera helt botad från min tandläkarskräck!!! 🙂 🙂 🙂
  KRAM
  Susie

 16. Trygghet och förtroende är viktigt när man besöker tandläkare eller en vårdcentral. Nu skiner solen efter en rejäl skur när jag råkade vara ute. Du e redig som cyklar så många km, jag känner mig duktig efter ha gått 5-6 km.
  Ha en finfin vecka/kram

  • Du har så rätt. Givetvis ska de vara yrkesskickliga också.
   Det viktigaste är att välja en aktivitet som känns bra. Inget ska vara på tvång. Vi hade äntligen sol igår efter en veckas höstregn. Direkt åkte jag och min fru till havet och gick en härlig eftermiddagspromenad.
   Tack ska du ha. Jag önskar dig detsamma.
   Kram Bosse

 17. Efter dina rekommendationer hade hon gärna fått öppna praktik här i Jönköping. Jag hade bokat diekt. Senast jag var hos tandis, i början av sommaren träffade jag en ny tandläkare med tillhörande tandsköterska och det var inget jag vill uppleva igen. Har låtit sommaren gå, men tänker ta kontakt med chefen på stället. De som arbetar på en sådan klinik bör ha litet kunskap om bemötande mellan patient och personal. I och för sig tandläkaren var ”ganska” OK, sköterskan borde sändas på kurs i bemötande av patienter… 🙂 Jag vill inte träffa dem igen! Skit när duktig personal lämnar…

  Lycka till med ny kontakt!

  • Jag har av alla kommentarer förstått att det är många därute i Bloggvärlden som behöver en Sanna. Samtidigt som jag är glad över att en del är supernöjda med sin tandläkare.
   Jag lider med dig. ❤ Bra med civilkurage. Gör du det. En del personer har hamnat på totalt fel plats. Ska inte ha med andra människor att göra. Men sedan tycker jag du ska försöka höra dig för bland bekanta vars omdöme du litar på. Jönköping är rätt stort. (Nära till Huskvarna) Det måste finnas något guldkorn till dig. Förstår att du inte vill dit igen. Jag har upplevt liknande genom åren. Usch! 😦
   Tack ska du ha. Lycka till. Låt inte tiden gå. Plötsligt blir det akut och du får ingen chans att styra/välja själv.

  • De gör inte det. Inte ens på buskar. 🙂 Vi är alltför många äldre som fortfarande minns med fasa besöken hos dåtidens tandläkare. Djupa ärr. 😦 Så borde det inte få vara. Pedagogik borde ingått i deras utbildning. Likaså sympati. Medmänsklighet. Förstå att varje människa är unik.
   Kram Bosse

 18. Det där med bra tandläkare är viktigt, för annars går man inte dit. När jag var barn hade jag visst en elak tandläkare jag var enormt rädd för. Som tur var fick jag en ny som var gudomlig och hade världens gulligaste sköterska och jag gnällde inte mer…förutom att de alltid pratade om goda saker att äta och sedan sa – Nu får du inte äta på en timme. Och man gick alltid därifrån med kurrande mage. Jag har bytt två gånger sedan dess min första avled, min andra toppen tandläkare blev gammal och gick i pension och nu har jag min tredje tandläkare jag gärna besöker…ja inte när det gäller den där tråkiga betalningen.

  Tack för hejaropen för Midnattsloppet, de hjälpte mig ända in i mål

  Kram Kajsa

  • Instämmer helt. Inte förrän smärtan blivit för outhärdlig.
   Ingen bra start du fick. Tur det rättade till sig.
   Den där timmen var tuff. Den verkar helt ha försvunnit. Ingen nämner det längre och när jag frågat har de sagt att det går bra att äta, men att jag ska ta det lite försiktigt första gången.
   Då tillhör du gruppen som haft tur – än så länge. 🙂 Inget billigt ställe att besöka. jag hade gärna lagt ner de tusenlapparna på ex. en resa.

   Vad duktig du är Kajsa. Har cykeln blivit övergiven? Eller umgås ni några veckor till? Hoppas det sistnämda.
   Kram Bosse

 19. Helt underbart att få en sådan tandläkare! När vi flyttade hit till stan, för 13 år sen hade jag turen att få en sådan tandläkare. Tyvärr så gick han , ja för det var en han, i pension för ett par år sen. Jag fick en annan tandläkare men även om han är okay, så är det inte alls så som det var med min andra tandläkare. Kramiz

  • Du får flytta till Brösarp. 🙂 Det är vackert i de trakterna på Österlen. Kanske inte på vintern.
   Tack! Min dröm är att problemtanden håller till våren (lagades i fredags). Då kan jag/vi göra två-tre resor till Brösarp så kan Sanna få sätta dit en krona i min mun. Efter mötet firar jag med något trevligt på Österlen. Springer en stund i Brösarps backar och tänker på Hasse Alfredsson (som dog igår) och filmen ”Äppelkriget”.

 20. Tidigare hade jag som så många andra en liten tandläkarskräck, men så för lite över 20 år sedan hittade jag en bra tandläkare som åtgärdade mina tänder lugnt och försiktigt, och efter det så har jag hållit fast vid henne. Nu har vi varit gifta i snart 20 år, och hon tar fortfarande hand om mina matkrossarverktyg.

 21. Ligga där tillbakalutad och tvingas gapa tycker jag är både känsligt och utelämnande. Inget man ser fram emot. Det är absolut guld att komma till någon som tar det varsamt och förstår. Har man den turen blir besöken å andra sidan högt skattade.
  Hoppas du har en bra start på veckan.
  Kram Mia

 22. Jag har min egen tandläkare… ❤
  och jag kan skriva under på att även hon har vingar. Inte för att flyga bort eller jo kanske, jag tror nämligen att hon är påväg till Stockholm igen. Egen praktik är även målet för denna unga fantastiska kvinna. OOOOch då blir det långt att åka för ett akutbesök även för mig. Kanske är det den nya tandläkarutbildningen som gör det. Pedagogisk är nyckelordet. Och även om jag är mamma så tar hon aldrig ut någon gammal hämnd när jag sitter bakåt lutad i stolen… hi hi.
  Det är härligt att vi har så bra tandläkare…<3
  kram Ingela

  • Snälla Ingela! Kan du vara snäll och styra om hennes vingar och få henne att flyga till Ystad. Det är en fin stad och det finns lediga lokaler, 4 st på gågatan. Bästa läget. Läste det i YA idag.
   Egentligen borde hon passat på. Något gammalt som legat där och pyrt. En present till tioårsdagen som aldrig dök upp. 😉
   Vad bra du har det. 🙂 Hoppas hon stannar kvar i dina hemtrakter.
   Kram Bosse

 23. Vilket roligt inlägg men ack så viktigt! Härliga ord! Jag hade min fasters man sedan jag gick ur skolan, dock en dag gick han i pension och en annan tog över, min skräck kom direkt!!! Hade dessutom varit och dragigt alla 4 visdomständer… (en lång historia varför) Men hux flux fick de till att min idrottsskada från 20 års åldern när jag gjorde ett äkta hattrick på 2,5 minuter i en fotbollsmatch när jag försökte 4 gången satt den store backen från Ljusdal en armbåge i käften och soppa i 10 dagar som tack 😦 Det vart dragning på sjukhuset britts… Då kom skräcken på riktigt vill jag lova… ja med kinden som Beckers färgkarta osv… Då sökte jag 15 år senare efter en lugn atmosfär… En tandläkare som berättar hela tiden och ger ett fint intryck 🙂 Men dock ibland får jag be han stanna upp och jag får lägga min käke tillrätta… Nu ska vi inte glömma bort hans underbara fru när hon tar tandsten o så… jag fattar inte hur hon kan känna runt tanden utan att se 🙂 :Tänk det är fler som säger så säger hon 🙂 Jag är överlycklig av de behandlingar jag får numera 🙂 Mycket viktigt då man ligger där i stolen så hjälplös 🙂

  • Hej det var länge sedan Åke. 🙂 Vilken härlig och lång kommentar du bjuder på. 🙂
   Inser att hans fru är blind. Härligt att läsa att du är nöjd och har det bra i nutid. Annars var det även en bra början att kunna gå till din fasters man.
   Tre bollar i nät i samma halvlek. Grattis i efterhand. 😀 Känner igen att få en smäll i en nickduell i en fotbollsmatch . Min var i DM mot Slöinge. Jag gick rotfylla min ena framtid. Fast jag inte gjort ens ett oäkta hattrick. 🙂
   Viktigt att känna sig trygg i tandläkarstolen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s