Avgörandet närmar sig

Min lista över vad jag ska köpa i den närmaste framtiden växer och växer. För att inte slarva bort en papperslapp skriver jag direkt i mobilen. Jag har gott om tid eftersom produkterna presenteras flera gånger under vinterdagarna som passerar revy.

De senaste femton åren har jag varit en stor vän av sporten skidskytte. Jag gillar samtliga distanser och damer & herrar lika mycket. Sprint, jaktstart, distans, masstart och stafett har alla sin charm. Kombinationen av skidåkning och liggande och stående skytte gör att allt kan förändras på tjugofem intensiva sekunder. Den ledande Denise Herrmann kan skida ifrån de andra på snön, komma in ensam på skjutbanan och lägga sig på mattan för att skjuta fem liggande skott. Hon bommar tre skott och befinner sig efter sina tre straffrundor på plats arton. Någon sen startande på distans kan smyga under radarn och skjuta träff på alla tjugo skotten och nå en framskjuten placering, fast kommentatorn hunnit redovisa slutställningen. Sedan har vi en av mina personliga idoler, Darya Domracheva, som har hunnit med att på samma arena lyckats skjuta stående istället för liggande och året tidigare skjuta på fel tavla. Snacka om att göra ”en tavla”.
Mina favoriter har växlat under de säsonger som rullat på. Det måste inte vara en svensk deltagare som vinner. Många tävlande är mina soffkompisar. Stjärnor kommer och går. Fighters kämpar på år efter år. Ingen går att räkna ut på grund av prästbetyg. Ungdom och erfarenhet väger lika tungt. Nyblivna mammor kan bli bättre än de var tidigare.
Under flera år var det Magdalena Forsberg, Helena Jonsson, Carl-Johan Bergman och Björn Ferry som stod för de svenska hoppen. Då var det de två statliga kanalerna som betalade för kalasen. Säkert var de icke sportintresserade trötta på detta schema. Eftersom Sverige stod sig bra i konkurrensen växte sporten när det gällde Tv-publik. Därför tog TV4 fram sin feta plånbok.

Måste erkänna att jag sviker reklamen när det är ett långt inslag precis innan den spännande tävlingen ska börja. Då brukar jag hämta fikat för att komma in i den rätta stämningen. Tagga igång min gamla ”tävlingstarm”.
Är det masstart startar trettio åkare samtidigt. Lika många som det finns mattor vid skjutvallen. Till start kommer de tjugofem bästa poängsamlarna under året och de fem som varit bäst på sista tiden. Startraketerna sticker iväg snabbt i första backen. De längre bak trängs och får ta det försiktigt så att stavar, skidor och bössor inte får sig en törn. Plötsligt ser jag att någon ramlar. Vem var det som stöp? Kom det snö i pipan? Då brukar det vara kört. Jag behöver inte oroa mig. Reklamen tar vid och jag kan lugnt fortsätta skriva upp saker som jag ska handla. Tabletter mot ditt och datt, bindor till alla kvinnor jag känner, världens bästa tandkräm till dem med tandställning och tjugo saker till. Jag blir så sugen på morotskakan som Solveig bakat. Precis när jag tar ett bett missar jag någon viktig produkt. Istället blir det oväntat skidskytte igen. De som ligger främst har skjutit färdigt under reklamen och syns inte till. Eller för att vara exakt. Tjugoåtta tävlande har skjutit färdigt första liggande de senaste tre minuterna. Jag följer med spänning Mette Stavsen från Danmark som ligger bredvid en tjej från Bolivia. Ingen av kvinnorna träffar tavlorna. Mette drog iväg sin salva in i skogen som väckte en nattuggla. Duon tvingas därför in i straffrundorna. (Ugglan slapp) Sorgligt nog krockar kvinnorna med varandra och far in i en reklampelare.
Kameran letar sig fram i skogen och når de som gör upp om dagens medaljer. Vilken fight? Sju damer ligger tätt och allt är möjligt. Först en rejäl backe innan nerförsbacken in emot målet. Jag försöker lokalisera vilka sju som har segerchans. Från ingenstans noterar jag en norska som jagar dem i täten. Ska hon hinna ikapp?
”Avgörandet närmar sig”, säger reportern med andan i halsen.
Då blir det reklam igen. Min puls går ner med flera slag. Vilken tur jag har. Fru Fortuna ler mot mig. De visar den där saken som jag missade förra gången. En otrolig produkt som kan dammsuga själv. Som inte behöver sällskap. Den suger …

Ibland funderar jag på viktiga saker. Tänk om jag skulle köpa reklamplats under Skidskyttesäsongen? Undra hur mycket det kostar för att visa upp ”Mina fotsteg i ditt hjärta”, ”Skimrande ögonblick – och dagar i grått” och ”Minnen som stannat kvar”? Kommer beställningarna att drösa in? Kommer alla tittare som är riktigt idrottsintresserade att sugas till böckerna när de sitter där i soffan och får ta en vilopaus från skjutandet och skidåkandet? För det kan väl inte vara precis tvärtom? Publiken som ser reklaminslagen önskar sig en älgstudsare så de fick …

Den första gången det hände var jag så dum att jag trodde att deltagarna stannade till i spåret eller väntade att skjuta tills reklampausen var slut. Bjöds på varm choklad av arrangörerna på tävlingsorten. På tal om dum eller smart. Min hönshjärna får inte ihop ekvationen. Först betalas det miljoner till TV4 för att idrottsidioterna ska se säljarnas viktiga och lockande produkter mitt i sportdramatiken. Samtidigt görs det reklam för något som heter ”se mer sport” där Tv-publiken betalar pengar för att slippa se reklam. Är inte det bedrägeri att ta betalt två gånger? Jag ska ringa Peps Persson så han får sjunga ut. Han bor i norra Skåne och är en baddare på ”Falsk matematik”.
”Ska det vara så svårt att fatta…”

”Måste berätta om vad jag ska göra snart och som kommer att få stor betydelse för denna bloggs framtid. Det är så att… på readmore fortsätter texten. Du som betalt in 499 kr i månaden till Bosse Lidén kan läsa vidare. Vi gör en kort reklampaus på en treochenkvart sådär.”

”Pling Plong! Gillar du kåserier som är skrivna med hjärta och känsla för det lilla i det stora? Seriösa kåserier som följs av ett ironiskt inslag eller samhällskritik? Vill du känna igen dig och nicka igenkännande? Skratta och få något vått i ögat? Här är två boktips. På tal om matte. En av böckerna kostar hälften av vad den andra kåseriboken gör.”

 

 

 

 

 

Gillar du inte kåserier och vet att ingen av dina vänner inte heller gör det?  Föredrar du att läsa en roman? Här är en Västkustroman där handlingen utspelar sig mellan 1974 och drygt trettio år framåt. ”En nostalgitripp till 70-talet där galna upptåg blandas med betydligt djupare tankar om skuld och ånger. En bok fylld av värme och humor men också med en stor portion eftertänksamhet.”

 

 

 

 

https://bosseliden.wordpress.com/kop-boken/

Ps. Nu ska jag ta en SMP för att skriva helt andra texter. Jag gillar spännande och oväntade utmaningar. En helt ny genre som jag inte ”fuskat” i tidigare. Dags att lägga locket över ”det hemliga”. Jag önskar dig läsare en fin fortsättning på januari. Kanske återkommer jag med någon ”Ögonblicksbild” när du minst anar det. Om det dimper ner drivor av snö kunde det vara läge att damma av systemkameran. Den har inte haft många uppdrag på senaste tiden och surar säkert i mörkret på sin hylla.
Ps2. Jag svarar eventuella bloggkommentarer med en symbol. Undra om det är någon smarting som vet vad SMP betyder?

 

 

 

52 tankar på “Avgörandet närmar sig

 1. Jag blev å min sida förvirrad när jag nyligen hade lärt mig att det var tre perioder i ishockey, och därmed borde det således vara *två* pauser under matchen, och inte *en* som i fotboll. Då tog alla hockeylirarna paus igen. Och igen. Hur många pauser som helst. I varje fall fler än två. Då fick jag veta att det var reklampaus i somliga tv-kanaler, (andra än den vi såg på) och därför fick spelarna vila sig lite fler gånger. Bra att samla krafter så klart, men tänk när man just äntligen fått lite drag under skridskorna, *och* pucken för en gångs skull följde med så fint framför klubban, och man i rask takt närmar sig motståndarmålet utan att en massa försvarare står i vägen. Och så var det plötsligt dags för reklampaus nummer 72… 😣

 2. Visst är det otroligt nervpåfrestande med alla dess reklamavbrott på vissa kanaler. En eloge till både TV3 och Kanal 10 som inte haft några reklamavbrott alls under matcherna i handbolls- EM … riktigt bra faktiskt 🙂
  SMP – Social Media Paus kanske …
  Lycka till med nya utmaningen!
  Kram

 3. Du har träffat mitt i prick (passande i sammanhanget) på hur man upplever vissa sporter! 🙂 Jag är också förtjust i skidskytte och man kan bli galen när dom visar reklam precis när det är som mest spännande, men å andra sidan kan dom visa bilder på nån som ligger på 25 plats när det är sista skjutningen för dom främsta. Visst kan jag förstå att man vill ha visa sina egna deltagare, men….. 😦
  KRAM
  Susie

 4. Skidskytte är en av de två sporter jag tycker är värda att titta på. Den andra är handboll, eftersom jag själv spelat det när jag var ung. Reklampauserna i sport stör mig inte lika mycket som pauserna i deckare….just när det ska till att hända något riktigt spännande. SMP kan det var SovaMiddagsPaus kanske. Kram

 5. Jag tror också du ska pausa igen på nätet. Kan berätta att vi köpte reklam på jobbet, TV4, det gjorde inte ett dugg för försäljningen.
  På andra fronten, nya motsägelsefulla besked, nu vet vi varken ut eller in. Hem kanske… Suck.

 6. Gillar också skidskytte – tittar gärna på alla grenar.
  Gillar inte !! reklamen heller. Sport i reklamkanaler borde vara förbjudet. Förstör verkligen känslan av inlevelse.

  Ha det gott!
  Barbro

 7. Skrattar när jag läser om Skidskytte i TV4. Mycket underhållande och känner igen mig i vissa stycken. Visst är det konstigt med Cmore och betala för att slippa reklam samtidigt som de säljer reklam. Ojust och omoraliskt skulle jag säga …

  På tal om att bomma, jag kommer mycket väl ihåg Magdalena Neuner. Denna otroligt duktiga skidskyttekvinna, som ofta missade men skidade så mycket snabbare än alla andra. En gång som jag ledde hon men missade ALLA skotten på sista skyttet. Kommer inte ihåg om hon vann, men högt upp kom hon iaf.

  SMP? Seriös månadspaus :-)?

 8. Oj sport……skidskytte beundrar jag att de kan sikta efter hårt arbete med att skida runt, annars tittar jag nästan aldrig på sport, gubben sitter som klistrad…mamma stod helst framför TV:n och hejade på! ,-)
  Jag om jag tittar ser de sista minutrarna.
  Reklam håller på för länge, men viss reklam kan vara kul! Dina böcker skulle väl passa som reklam inslag du får tipsa TV:n ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM och undrar vad ska hända med din blogg?
  Primrose ,-)

 9. Skidskytte är onekligen en spännande sport där allt kan förändras väldigt väldigt snabbt. Tyvärr har jag inte sett så mycket på senare år dock så när det gäller dagens utövare är jag väldigt ringrostig. Men jag vet i alla fall att Sverige vann handbollsmatchen och att det var en nog så viktig seger.

  När det gäller förkortningen så tror jag på Sociala Medier Paus om det nu inte bara är en SMygPaus 😉

  Kram

 10. När jag läser ditt inlägg inser jag att det är en himla tur att jag inte är intresserad av skidskytte eller annan sport då det splittras sönder genom reklampauser! Tänk vad mycket irritation jag slipper och kan ägna mig åt kameran eller bloggen, eller något annat intressant1 🙂

 11. Som du vet är jag ingen älskare av sport precis. Skidskytte har jag sett en del av, men inte mycket. Det jag kan titta på med verklig behållning är slalom och backhoppning och konståkning om nu det senare kan räknas in i sammanhanget.
  Reklam, om jag inte stiger upp och gör något annat, så tar jag bort ljudet.
  Hoppas att du får några napp då det gäller böckerna. Bra idé detta med reklam om dina böcker. Varför inte en snutt i TV 4 då skidskytte visas?
  Det låter som om du av någon anledning är tvungen att dra in på bloggandet. Om det tycker jag inte. Är rädd att det är på grund av hälsan. Men förhoppningsvis är det så att du ska börja skriva små noveller eller kåserier i någon tidning. I så fall Lycka till och hoppas att du ”visar” dig här ibland, blir så tråkigt annars.
  Sköt väl om dig.
  Kram till dig och din pusselbit Solveig.

 12. Jag är ju tämligen sportintresserad som du vet och skidskytte gillar jag verkligen. Men jag blir så trött på dessa reklampauser. Helt slut! Trots det har vi inga andra kanaler än basutbudet.
  Och jag kan tycka aytt du kunde få gratis reklamplatser för dina böcker för de bidrar till något positivt. Det tycker jag inte att TV 4as reklam gör. Vanligtvis inte…
  Jag funderar en del över din hälsa men jag lever därvid på hoppet och önskar att du ska må bättre och bättre.
  Vad gälller dina inlägg så ser jag alltid fram emot dem.
  Kram och många tankar.

 13. SMP – SMålandsPosten. Nä, det tror jag inte. Det har något med paus att göra. De bokstäverna kan man leka med 😀 Så Mycket Privat. So Much Power.
  Ta hand om dig, Bosse.
  Lidköpingskra, Gerd

 14. Jag hoppas att det inte är en paus i bloggandet du ska ta. Du skriver lite kryptiskt i bland, eller så är det jag som inte hänger med. Önskar dig en ypperligt trevlig helg. Kram Katarina 🙂

 15. Jag skriver också upp vad jag ska handla i mobilen.Smidigt att ta med sig i affären.förr skrev jag på lappar som låg kvar hemma.
  S…Babyfötter?? Hmmm menar du små eller mjuka?? 🙂
  Kram!

 16. Jag har inte kommit till mobilläget ännu, använder papper och penna. Måste skärpa mej!
  Undrar också en del runt reklam ibland.
  Hänger inte alla med i svensk idrott. Har liksom tappat tråden.
  Önskar dej en fin helg!

 17. Väldigt frustrerande med alla reklamavbrott. Försöker undvika kanaler med reklam. Men vill man se spännande sportevenemang så är man ju så illa tvungen ibland.
  Funderar på att köpa din bok om Västkusten. Den verkar bra. Väntar till i slutet av månaden.

  Ha en trevlig kväll!

 18. Gillar inte reklam när man ser på tv:n och sport är jag ingen fan av…. Göra anteckningarna i mobilen händer ibland att jag gör. Oftast kommer mina lappar bort av någon konstig anledning.
  SMP= Smålands posten:)…..
  Kram gun

 19. Hej Bosse!

  Jag tittar nästan aldrig på sport, men jag följer världscupen i skidskytte minutiöst. Alla deltävlingar och alla distanser. När jag är förhindrad att titta spelar jag in. Det är förvisso inte lika spännande i efterhand, men en tröst är att man i alla fall kan spola över reklamen då.

  Din text beskriver perfekt känslan, och det var skönt att få läsa lite om skidskytte nu när de tagit paus i tävlandet. Jag har lite abstinens i väntan på att OS ska dra igång. Undrar om det blir reklam då också?

  Blev glad när jag såg din kommentar på min blogg. Du skriver väldigt bra, och att läsa dina texter är både trevligt, underhållande och tänkvärt. Återkommer gärna.

  Bästa Hälsningar
  Anna-Karin

 20. Bättre med papper och penna tycker jag, huvudsaken att lappen hänger med till bytiken, det har ju hänt sig att den har lämnat hemma. Får överväga saken!
  Reklam avbrott på tv är så onödigt speciellt när det är ett intressant program.
  Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s