Tänk om

Ögonblicksbild; sex

Det är för bra för att vara sant. Skidåkningen förefaller vara stabil. Endast slutrundan återstår. Dagsformen verkar vara där. De fem första liggande OS-skotten gick galant för den unge svenske skidskytten. Därefter följdes de upp med fem träffar på stående. Tio av tio avklarade. Inga straffminuter som för många av konkurrenterna. Efter förra skidvarvet lyckades Jesper Nelin även skjuta ner alla fem skotten när han låg ner för andra gången på skjutmattan.
Femton träffar av femton möjliga! 😀
Nu står han och gör sig beredd för sista gången. Endast fem skott stående återstår. Fem stycken avtryckningar med pekfingret.
Givetvis är ynglingen på fotot tröttare denna sista gång.

Det Jesper Nelin vet är att om han lyckas med alla tjugo skotten kommer det att räcka långt i loppet. Hur långt upp i sluttabellen vet han inte för hans motståndare har inte startat samtidigt. En del tidigt startande har hunnit i mål. Andra har ännu inte tagit av sig sina överdragskläder. Det rör sig om åtskilliga skidskyttar i terrängen eller som står eller ligger på skjutbanan. För Jesper gäller i detta ögonblick bara att gå in i sin egen bubbla. Stänga av sorlet från publiken på skjut-stadion, som låter högt när någon tävlande träffar en tavla så att luckan ramlar ner. Inte bry sig om kroppar som lägger sig bredvid.

Det jag och andra följare noterar i efterhand är att om Jesper Nelin hade satt alla skotten hade OS-guld medaljen hängt på hans bröst. Det är alla dessa TÄNK OM som är tjusningen med denna underbart underhållande och superspännande vintersport. Den har allt. Många olika scenarier kan ändras på en hundradels sekund. Marginalen mellan succé och fiasko är tunn som en våris i mars. Här blev det hela tre bommar.

Det Jesper upplevde bara några timmar innan sin start var osannolikt. Hans flickvän och sambo Hanna Öberg lyckades skjuta ner alla tjugo skotten och sensationellt ta OS-guld. Hennes första seger som senior tar hon på världens största tävling. En tävling som bara inträffar var fjärde vinter. En tävling som skiljer sig från alla andra tävlingar. Mängder av världsmästare och storstjärnor som har vunnit åtskilliga tävlingar på Världscupen har aldrig fått den medalj som de suktat mest efter under sin långa karriär. OS-guld. Den som vi unnat dem så väl. De har kommit till de olympiska lekarna som storfavoriter med ett ok av förväntningar på sina axlar från alla håll.

Vad rör sig i huvudet just i detta ÖGONBLICK? Vilka tankar hinner passera under tiden som pulsen håller på att sjunka och allt intränat med att ta loss och ladda geväret sker per automatik?
Det gäller naturligtvis att göra exakt som när han tidigare sköt fullt på stående. Inte krångla till det.
Först har Jesper kontrollerat på vimplarna och registrerat hur vinden är just nu. Efter informationen korrigeras siktet om det är nödvändigt. Inte låta tankarna fladdra bort till något som stör. Inte tänka på att han och Hanna kunde fira dubbelt efteråt och komma ihåg denna gemensamma dag för alltid i deras liv. Något de skulle kunna berätta för sina barn och barnbarn.
Jag tror Jesper kommer att få många nya pallchanser i framtiden. Sverige har många talanger som håller på att matchas för att ta de sista svåra kliven från lovande till pallen. Fördelen är att åkarna är många och kan sporra och stötta varandra.

Ett stort TACK till TV 5 som lägger sina reklaminslag innan och efter loppet. TV 4 borde aldrig få hålla i ex. skidskyttetävlingar. De förstör både sporten, dramatiken och mycket annat. För mig är det en form av korruption när sportintresserade ska betala för att slippa reklamavbrotten – när det tidigare har tagits emot pengar från företagen för att deras produkter ska synas. Rött kort till TV 4. 😦

32 tankar på “Tänk om

  • Jag noterade redan under min första bloggsäsong 2012 att de som kommenterade på min blogg inte var speciellt sportintresserade. Därför har jag begränsat mina idrottsinlägg. 🙂 Hoppas det finns många av mina enbart läsande bloggbesökare som är det. 🙂 Sådant vet jag inget om – tyvärr. Däremot vet jag att min fru inte är sportintresserad. Jag får sitta ensam i OS-soffan och hålla tummarna.
   Sedär. Då har du lite koll ändå. 😉 Ungefär som S.
   Kram Bosse

  • Det är visst tjejerna som ska göra de stora bragderna detta OS. 🙂
   Jag ställde klockradion. Blev sedan ensam frukost framför TV:n. De klassiska skidorna gled inte lika bra som konkurrenternas idag. Det märktes direkt. Jag som trodde på pallen. Skidskyttet började bra. Tre svenskar bland de tio bästa efter första skyttet. Sedan var det mycket tyskt ett tag.
   Det återstår tre spännande stafetter i skidskytte. Undra om inte mixed kommer att bli den mest framgångsrika för det svenska laget. Men det handlar om små marginaler.
   Sprintstafetterna kan bli allt från guld till flopp. Viktigt att inte hamna i täta situationer i kvalet när ”sämre” nationer är med. Jag tror Charlotte Kalla får en av de två platserna. Tillsammans med Stina känner jag nästan guldvittring. Det är för första gången sedan jag började titta på sporten glest med svenska toppnamn bland herrarna. Vi har varit bortskämda i många år. Där Sverige och Norge regerat. En viss hoppande känguru från Norge lär bli giftig om han har guldvittring. 😉
   Kram Bosse
   Ps. Nu är jag på sidan 349. 🙂

 1. Jag hade varit jätteglad om OS visades i SVT. Vi har valt bort alla extra kanaler och får stå vårt kast. Radiosporten sköter sig med den äran som väl är.

  • Det förstår jag att du hade varit. Det var just det jag hoppades innan spelen började. Jag hade inte ”tjuvkikat” men tänkte, ”måtte det gå i vanliga kanaler utan reklamavbrott. Därför blev jag glatt överraskad när det inte kom något avbrott efter fem minuters spänning. 😉 Nästa dag när det var en längre tävling var jag övertygad om att det skulle hända. Vilket det inte gjorde då heller.
   Vi bor i en bostadsrättsförening och jag får vackert nöja mig med deras val/utbud. Saknar flera kanaler som vi hade i Skummeslöv. Barnen älskade naturprogrammen. Det är trist när pengar ständigt ska styra i alla sammanhang.
   En sida av mig tycker att mycket var bättre förr. Jag hade klarat mig bra med två kanaler – om det var som på den gamla goda tiden. 🙂 Spänningen med att längta till en viss dag och klockslag när ett favoritprogram sändes, gillade jag som barn. Tror till och med att det är nyttigt att längta. När videon kom var det såklart praktiskt att kunna spela in program när jag/vi inte var hemma vid det aktuella klockslaget. Minns när jag och Solveig kom hem från semestern och hade en hel del att se igen. 🙂 Nu är det en uppsjö av möjligheter som mest gör mig trött. Har kanske med åldern att göra. 😉 Dagens barn/ungdomar och vuxna dränks av möjligheter via dator/telefon. Att göra bara ingenting finns inte på schemat. Ta en promenad vid havet/i skogen och lyssna på naturliga ljud och njuta uppskattar jag mer och mer. Jag är rädd att kommande generationer kommer att röra sig mindre. leka/fantisera mindre m.m. Allt det som vi fick naturligt under vår uppväxt som är viktigt för vårt skelett och säkert av ”tusen” andra anledningar. Ush! Vad jag låter negativ. 🙂

 2. Hm … jag tror vallagubbarna är mutade, för hur hur kunde det gå så dåligt annars?
  Visst har TV 5 varit bra som inte hackat sönder spännande tävlingar! 🙂
  Kram

  • Det var ”läskigt” att se redan i starten. Hur Burman fick kämpa när de andra tog det betydligt ”lugnare”. Det var bara i den där tuffa uppförsbacken, där han hade nytta av att inte ha ”glidvalla” som det såg tryggt ut. Där ledde Sverige stafetten en liten ynka bit. 🙂 Sista sträckan påminde mig om en katts lek med två råttor/möss. Det var nästan komiskt. Fransmannen och ”mannen utan land” var ”råttorna”. 😉
   Tur det återstår fem spännande stafetter. Jag är rätt säker på att Charlotte Kalla kommer att ta ena platsen bredvid Stina i sprintstafetten. Osäker gren. Stavbrott och fall kan lätt hända. Även för FALLA. 😉 Hur ska jag klara mig imorgon när det är fridag för skidskyttar och skidåkare? Antagligen kommer jag att smutsa ner tapeterna – när jag klättrar på väggarna. 🙂
   Vilken glad överraskning det blev. Jag som surt satt och väntade på när första reklampausen skulle komma och förstöra som vanligt. 😀 Borde girera i ett nytt ordspråk. ”Man ska inte ta ut reklampauserna i förtid”.
   Kram Bosse

 3. Kan bara säga att jag själv aldrig, ALDRIG hade klarat den psykiska press som åkarna måste klara i skyttet. Tänk om … som du säger … tänk om Nelin hade klarat? Det gör honom ändå mänsklig att han darrade vid tanken på vad som var på gång. På ett sätt sympatiskt.

  Det var samma darrning som drabbade Kuzmina under sista skottet. Alla darrade tillsammans med henne. Så bommade hon! Men vann ändå!

  Tråkigt igår med herrstafetten. Så trist att de aldrig kan få lyckas. Måste vara jobbigt att hålla humöret uppe för alla i laget. Jag lider med dem.

  Jag gillar även kanal 5:s serie Olympiska berättelser. Alltid lika intressant!

  • Jag hade i det läget snabbt dragit iväg ett chansskott och stuckit iväg på en enda straffrunda och efter den ändå ha rejält med egentid på spåret. Hon visste kanske inte exakt hur mycket tid hon hade på sig. Eller ville hon bli berömd för att fixat full pott. Jag tänkte. ”Ska hon aldrig skjuta” 🙂 Hon är supersnabb. Men hade hon väntat femton sekunder till hade minst en kvinna från Norge och en från Vitryssland fått guldvittring. 🙂 Otroligt att Tirild E lyckades bärga ett brons på fyra skjutningar igen trots alla gånger jag tyckt synd om henne på skjutvallen denna säsong. Snacka om att lyckas i rätt läge.
   Jag gillade att skjuta. Vi brukade ha med grenen på Superstars. (en kompis var aktiv i skjuteföreningen) Men då handlade det om sittande och inomhus. Ingen vind. Ingen hög puls efter skidåkning.
   Nu är det stor skillnad på dam och herr kvalitet/framgångar i den svenska längdskidortruppen. På 50 km krävs mycket bra skidor. Rickardsson blir min chansning på en topp sex placering. Jag ser fram emot en härlig stafettvecka. Mixed i skidskytte kan bli ungdomarnas grej. För de petar kanske Fredrik och låter Sebastian och Jesper få chansen. Skulle vara kanon för framtiden. Tjejerna skulle kunna ge dem bra förutsättningar och backup. Frågan är vem som får delta tillsammans med Hanna. De övriga är bra på att fixa 10 träffar och endast behöva ta till 1-2 extraskott. Jag tror Hanna är sämre på att fixa 10 egentligen. Men åker ikapp i spåret. Kul ska det bli. Hoppas ”vi” kan undvika fall, stavbrott och trassel i damernas sprintstafett. Visst tror du väl också att Charlotte kommer att åka med Stina? Tuffa backar som tar mer energi för övriga aktuella. Ida är inte lika bra denna säsong.
   Håller med dig. Härliga berättelser de bjuder på. Gillar dem skarpt. 😀

   • Sprintstafett är alltid lika nervöst. Jag vågar knappt titta. Det är så mycket som kan gå fel som inte har med snabbhet eller åkskicklighet att göra. Lite spekulativt, har jag fått för mig. För publiken.
    Jo jag tror att det blir Charlotte. Hon vill ju också har jag förstått.

 4. Men så bra. Jag menar med TV 5 och reklamen. Jag har inte tittat så jag har inte vetat det. Men fint att de anpassar avbrotten lite till vad som händer i sportens värld.
  De är otroligt duktiga dessa skidande ungdomar. Jag har varit med på en skidtävling, då jag gick i skolan och jag kan säga att jag var inte bra, tvärtom. De måste lägga ner många, många timmar på träning och underhåll av konditionen. Strongt gjort.
  Ja, du vet ju eftersom du själv har varit aktiv inom sporten.
  Såg Kallas roliga replik till vår kung då han kom och grattade. Svårt att veta vad man ska säga förstås.
  Ha det bra.
  Kram!

  • Därför trodde jag dumt att det var likadant när jag såg Sofhies änglar igår. Hm! Då var det lika många trista reklamavbrott som vanligt i dessa reklamkanaler. 😦
   Jag trodde du var ett proffs på skidor och allt som handlar om snö med tanke på att du troligtvis hade rejält med snö varje säsong.
   Jag trodde Kallar och Kungen var kompisar. De lär ha träffat på varandra flera gånger på de stora mästerskapen när Charlotte samlat på sig medaljer av olika slag. Kungen är verkligen idrottsintresserad. Den här gången kunde inte drottningen följa med.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 5. Håller med dig Bosse, jag ger också RÖTT KORT till TV 4.
  Det har varit mycket OS men med långa pauser för att inte ögonen skulle ‘gå i kors’.
  Tycker Svenskarna gjort bra ifrån sig, där man minst anade . . . .
  och K-G kungen fick äran att krama straffet-tjejerna och känna sig ‘vanlig’ bland alla i publiken.
  Helgen tittade vi även på Svenska rallyt i Värmland, det gick undan må du tro och jag var ordentligt fastspänd, hihi . . .
  Vi har full vinter här igen, himlen varit helvit idag och skottning av gården blev nödvändig, suck.
  Ystad har kanske barmark och vårblommor, avundas er i så fall.
  Må väl/ Eva

  • Jag är tacksam för att mina favoritgrenar varit på mänskliga tider. Därmed har jag fått vara i fred på nätterna och haft långa pauser på dagarna. 🙂
   I början gick det riktigt bra. 😀
   Roligt att kungen är äkta idrottsintresserad.
   Jag såg lite på Sportspegeln. Jag hade inte velat åka med som kartläsare. 😉
   Hellre kör jag själv.
   Jag är glad att vi slapp denna gång. Inte en enda gång har jag skottat denna säsong. Bara bostat trappan.
   Vi har barmark.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 6. Här har du en till som sätter väckarklockan men 0600 är gränsen, tidigare går jag inte upp. Håller med om den positiva överraskningen av sändningarna. Satt hela tiden och väntade på när reklamavbrottet skulle komma när jag tittade på damernas skiathlon, men det kom aldrig. När jag inte hunnit sitta bänkad vid tv:n har radiosporten ryckt in med den äran. Känns som gamla tider när man lyssnade på hockeyreferat, det var stämning det.

  Ha det bra framför tv:n
  Kram Anita

  • Jag har samma gräns. Riktigt mysigt att kura vid den tiden framför TV:n. Jag intar gärna långfrukost och har tänt vår lilla brasa.
   Radiosporten älskade jag förr. Jag borde ge den en chans snart igen. Väldigt många år sedan jag lyssnade.
   Jag minns också den tiden. Vad beror det på? Är vi stenåldersgamla? Nä! Inte alls. 😉
   Tack ska du ha .Nu är det bara fem dagar kvar. Sedan kan våren komma, tycker jag.
   Kram Bosse

 7. Eftersom skidskytte är den enda sport jag riktigt njuter av så har jag följt deltävlingarna liggandes i soffan, och lyckats hålla mig vaken trots feber och allmänt sjukdomselände. Så spännande det varit och vilka talanger våra unga skidskyttar är. Ja våra lite äldre, som Fredrik Lindström, också förstås. Trodde jag skulle svimma när Sebastian Samuelsson tog silver och var euforisk när det stod klart att Laura Dahlmeier inte skulle kunna rå på Hanna Öbergs fina tid. Guld! Helt otroligt!

  Och visst var det härligt att slippa reklamen mitt i tävlingarna. Att slippa få hela sitt känsloläge förstört av YES dryga diskmedel, Maria Casino eller Felix pyttipanna var underbart. Håller helt med dig där. Tack till TV 5 och rött kort till TV 4.

  Ser nu fram mot stafetterna. Kommer sitta som klistrad. 🙂

  Kram Anna-Karin

  • Vad trist att du åkt på ¨flunsan. 😦 Det gick otroligt bra länge. Vilka överraskningar Sebastian och Hanna stod för. Även de andra var duktiga men kom lite i bakgrunden. Idag var säkert många svenska TV-tittare optimistiska innan mixstafetten. Oväntat att kanske den tryggaste och bästa skytten missade. Eftersom hon kom in med några konkurrenter som inte är de allra åkstarkaste tänkte jag det var läge för att en tjej med gul dräkt skulle gå ut i ledningen.
   Så är sporten. Ibland är det stolpe ut. Stackars Pfeiffer som inte pallade trycket när det var så nära en guldmedalj. Nu blev det inte ens medalj.

   Jag kommer i framtiden alltid när jag handlar att fråga efter diskmedlet NO som ska vara så bra. 😉

   Det återstår fler stafetter. Jag tror det kan bli en medalj till. Förhoppningsvis när Charlotte och Stina kör sprintstafett. Men det är en osäker gren där mycket kan trassla till sig.
   Krya på dig.
   Kram Bosse PyengChang 😉

   • Ja, det var synd om Mona. Det kändes ända in i TV-soffan hur ont det gjorde i henne när hon blev intervjuad efteråt. Hoppas hon kommer igen till tjejstafetten och inte har tappat modet. Tror nog de kan ta en medalj där. Charlotte och Stina också kanske. Brukar inte titta på vanliga skidor men kanske ska göra det nu. De är ju fantastiska i år de svenska tjejerna.

    Jag led också med Pfeiffer. Det blir ju hela lagets chanser som ryker och det är säkert jättetungt att bära. Den egna individuella guldmedaljen till trots. Han ser så lugn och snäll ut på nåt vis.

    Diskmedlet NO är superbra. Bara att ta några droppar på trollspöt och uttala den magiska trollformeln så blir allt skinande rent. Som nytt.

    Känner mig ganska kry nu, men maken är det värre med. Jag får vara lite snäll mot honom den här veckan. 🙂 Skojade bara. 🙂

    Kram Anna-Karin

   • De verkar vara ett sammansvetsat gäng så det går säkert bra med den biten. Jag hoppas på skidskyttetjejerna imorgon. Jag gissar på att Mona skjuter träff på alla tio utan att använda extraskott. 🙂
    Jag ”älskar” Kickan Rendahl och Jessica Diggins i USA-gänget så jag blev jätteglad när de vann guld idag på sprintstafetten. Vilka glada och duktiga tjejer.
    När Carl-Johan Bergman berättade att Pfeiffer var en trevlig lugn kille blev han också en favorit hos mig. Jag samlar på sådana personligheter.
    Diskmedlet NO kommer jag att alltid använda i fortsättningen. Borde göra något roligt på bloggen om det. 😉 och lägga in i kategorin ”Lite galet” som jag vädrar ibland när jag är på extra tramshumör.

    Vad bra att du mår bättre. Har han tackat för din ”gåva”? 🙂
    Givetvis tycker jag du ska vara extra snäll mot honom. Vi män blir alltid sjukare än er kvinnor. Så är det bara. 🙂
    Kram Bosse

 8. Det är två mot en hemma hos oss nu när det gäller OS-tittandet. Rasmus har skollov och morfar och han håller ihop. Men nästa vecka blir det bara deckare. Det kan jag garantera. Kram

 9. Har i den spanska sommarstugan inte tillgång till tv 5, men radion fungerar helt ok och sedan att se godbitarna på nyheterna och olika sportsändningar. Skidskyttet hade jag gärna sett ”live” men är inte beredd att byta ut vår/försommar/sommar mot vinter. Hinner se lite av OS när vi kommer hem.
  Tack för dina ögonblick. Läste med stort nöje.
  Kram!

 10. Håller helt med dig i ditt inlägg. Spännande dagar har det varit och Skidkytte har bjudit på dramatik och nervositet och självklart glädje…men som Roger säger det är inte avgjort förrän sista skottet är avlossat…vilket har bevisats under dessa OS 😉.
  Ha en fortsatt trevlig söndag!
  Kram Åsa

  • Just den sporten har ALLT när det gäller möjligheter och spänningsskapande. Gränsen mellan succe och totalt misslyckande är ”snål”. Lagmoralen för att fira och stötta varandra tror jag är superviktig. Det ska vara tillåtet att göra bort sig. Försöka vända det dåliga till något bra för framtiden. Roger har så rätt. 🙂
   Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s