Plastpåsen med danska mynt och sedlar

Ögonblicksbild, nio

Sommaren 1994 kom på midsommardagen och värmen höll i sig långt in på hösten i de södra regionerna.
Vi bestämde oss för en familjedag i september på favoritön Ven. Tre bilar skulle sammanstråla på Hallandsåsen. Jag och Solveig bodde i Hallands inland och hade startat resan tidigt på morgonen. Jag som alltid vill ha tidsmarginaler nådde Hotell Rasta i god tid. Den andra bilen kom fem minuter innan bestämd tid. Eftersom vi riktat in oss på den första färjan fanns det inte breda motorvägar av tid. I en dåtid utan mobiler gick det därför inte att kontakta min bror och hans familj. Minuterna tickade iväg. Fortare och fortare.
Till slut kom bilen. Efter några korta fraser rullade de tre bilarna snabbt iväg ut på E6:an för att jaga ikapp den flyende tiden.
Ombord på färjan rann stressen av längs relingen och hamnade i Öresund. Jag fick lite egen-tid med min bror. Jag tog en behaglig klunk av den kalla lättölen och kisade mot solen. Njöt av stunden och såg fram emot gemenskap, god restaurangmat och mycket annat.
”Vad sena ni var förresten.”
”Vi var tidiga från början. Sedan kom jag på en sak som vi alltid annars glömmer när vi åker till Köpenhamn. Därför tog jag av vid nästa avfart på E6:an. Åkte tillbaka hem och hämtade den välfyllda påsen med både sedlar och mynt som vi samlat på oss från alla gamla besök i Danmark genom åren.”
”Vad smart du var.”
”Rena Einstein. De andra tyckte att vi skulle strunta i det eftersom tiden började rinna iväg.”
Jag lät orden sjunka in en stund. När jag såg att vårt sällskap var på väg mot oss var det dags att fälla bomben.
”Inte för att jag vill låta som en lördagslärare, men du vet väl att Ven är en svensk ö?”
”Skojar du? Är den inte dansk? För sjutton. Säg inget till de andra. De kommer att driva med mig resten av livet.”

När ögonblicksbilden tas frågar jag fotografen om han ska betala lunchen med kort eller plastpåse? Minns att jag tog alla chanser som jag hade i smyg. Alla pikar var gratis. Kul hade vi. Helst jag.

Ps. Har du läsare aldrig varit på Ven kan jag varmt rekommendera Öresunds-ön. Men du ska välja en solskensdag utan storm. ❤
Från: ”Flicka från Backafall”
Känn att det blott är din gosse som sänder
hälsningen att han som bärgad kapten
landar en gång under Backafalls stränder
– allt medan månen går vakt över Ven.”

Ps 2. Fotograf: Bror
Ps 3. Det är väldigt länge till nästa vinter-OS. 😉

46 tankar på “Plastpåsen med danska mynt och sedlar

 1. Vilken härlig tur ni fick! Vi har ju fortfarande inte varit på Ven så vi borde verkligen komma till skott. Dock verkar det sitta hårt inne måste jag erkänna….

  Kram

  • Jag har minnen av en hel del trevliga besök av olika karaktär på den ön. Tänk att ”jag” letade efter möjligheter att flytta dit och öppna Lidéns Samlingsmuseum. Öar har alltid fascinerat mig. Tror det började redan efter första ”Femboken” som min bror läste högt för mig. En vacker dag kommer jag att bo på en ö. Men då får den allt vara lite större. Eller så kommer det alltid bara att vara en dröm. Det är viktigt att få drömma då och då. Helst en sådan här dag när det yr nedfallande snö. Ingen idé att skotta.
   Kram

 2. Tandemcykel, så härligt. Mysingen och jag har i alla år pratat om att vi skulle skaffa oss en så´n och cykla iväg, bara åka iväg och ta dagen som den kommer. Men, tyvärr nu är det ju försent, men jag blev lite sentimental då jag såg det fina unga paret på parcykeln. Tandemcykel och dressin, var våra två ”önskeåkningar”, men det som blev av var bara åka dressin. Fast, det var ju inte så bara, en helt underbar upplevelse blev det.
  Jag kan tänka mig att det var svårt för dig att inte retas under den fortsatta resan. Ett sånt tillfälle kanske inte kommer så ofta.
  Jo, Ven har vi varit på, och det var en fin resa som vi gjorde då. En ö som jag också kan rekommendera.
  Ha det bra.
  Kram!

  • Du och jag verkar ha många gemensamma drömmar. Jag ville också köpa en tandem och åka dressin någon gång. Tandem har jag cyklat på, både på Ven, Öland och Gotland. Men det är bara du som prövat på dressin. Lyckost dig. 🙂
   Den lilla ön har lite av varje. Men det ska helst vara ett bra väder.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

 3. Vi har inte heller varit på Ven. Jo, jag, i skolan, men det räknas väl knappt. Har dock pratat om det i 25 årstid. Även nu, när vi planerat om Makens 60 års dag. Direkt jag läste vad din bror gjort, tänkte jag, men… Ven är ju svensk 🙂 Sen fnissade jag lite rått. Förstår så väl dina pikar!

  • Vissa saker tar tid innan de blir av. Fyller han under en ”varm” säsong kunde ni slå till. När jag var där sist fanns där en trevlig restaurang på sidan mot Danmark.
   Det har han fått höra några gånger genom åren. Det har hänt en hel del annat genom åren – åt båda hållen. 😉
   Jösses vad här yr och snöar. Tur ni inte ska hem från Kivik. I de trakterna startade det redan imorse. Ingen lyssnar på mig. Har vi inte haft snö innan under denna säsong behövs ingen nu … två dagar tills mars. 😦

   • Ja ni har verkligen drabbats av oväder! Otroligt nog har det inte kommit mer snö här denna vändan. Men Yngsta hade -17,5 i morse, här visade bilen -13. Blåst på det. Stort ogilla!!!! Det är ju Mars i morgon!

   • Tur ni inte överraskades av det när ni var i Kivik och skulle hem. Jag är tacksam så länge jag har ström. Hoppas L kom iväg till tentan i Lund imorse. S skulle idag på kurs i Malmö hela dagen. Det fick hon skippa. Istället plumsa iväg mot närmsta skola. Inte tal om att ta bilen. Jag som nyss vände blad till mars. Ta det försiktigt om du ska ut på vägarna.
    Ps. Otroligt att det låg en tidning i lådan i morse också. Det trodde jag inte ens igår.

 4. Haha ja det var ett misstag som gav upphov till en hel del pikar, förstår jag.

  Ja jag saknar redan OS. Får vänta fyra år. Och då blir det Asien igen, Peking. Har varit en hel del stora idrottstävlingar där nu.

  Så roligt för skidskyttarna! Och så roligt för mig 🙂 att jag har kunnat se tävlingarna. Riktigt spännande. Sista längdskidåkningen igår, 3-milen, var häftig. Stina gjorde det verkligen bra. Hon är tuff på upploppet. Kan nästan vara för tuff ibland. Men det kan ju Östberg också vara.

  • Det är härligt med alla sådana epsioder som vi har gemensamt – åt båda hållen.
   Jag har varit lite väl spontan i vissa lägen. 😉
   Borde de inte byta världsdel och vara lite rättvisa. Ett vinter-OS i Afrika kunde varit intressant. 😉
   Vilken tur att de sporter som jag gillar gick på normala tider. Inte mitt i natten. Vilken knall i stafetterna. Jag led med Teresa Stadlober som kunde fått en silvermedalj. Först var jag ”elak” och tänkte att finskorna inte ropade tillbaks henne. Sedan såg jag på reprisen att det var utför och gick snabbt när hon vek av mot höger. Det hade varit häftigt om hon stått för en sensation och det dök upp ett nytt namn på pallen. Nu när ”min” Jessica Diggins inte orkade ta sig tillbaka efter det tidiga fallet. Charlotte skulle kanske inte gått för guld. Gamla tanter är sega efter många års nötande i skogarna. 🙂 Tror du Therese Johaug tar tillbaka tronen direkt? Jag tror det. Weng var en OS-besvikelse. Priset hon får betala för att vara först upp i backen i Tour de Ski. Bankkontot står kanske ut med ”dubbeln” 😉

   • Jo men visst finns det snö i Atlasbergen ;-)?

    Jag vet inte varför, men jag saknar inte Johaug. Jag tycker Björgen är mycket mer sympatisk i sin utstrålning. Men det är helt och hållet min egen subjektiva åsikt. Saknade inte Weng heller. Sån är jag :-). Diggins däremot, det var lite synd. Och Stadlober, så himla jobbigt. Hon gav bort bronset till Stina. Känns lite tomt nu efter OS. Inga tävlingar alls att kolla. Ser fram emot Lathis och Stina och Skidskytte WC 8-11 mars.

   • Då blir det tillbaks till fyran och de eviga idiotiska reklamavbrotten. 😦 Hoppas de reklamfria kanalerna redan har köpt tillbaka rättigheterna till nästa säsong. För nu skulle de såklart inte ha råd efter alla framgångarna.
    På söndag börjar Mästarnas Mästare. I ettans kanal. 😀 Ska Stenmark vara med i ett segrande lag? Skulle inte förvåna mig. Han är en livs levande legend. Men nu är han beroende av medtävlande.
    Det får bli några varv runt Atlasbergen på femmilen. 🙂

 5. Glömde en sak i min kommentar till dig.
  Du frågade hur bra min kompis blev i skidspåren. Hon spåddes en lysande framtid inom idrotten men tyvärr så blev hon påkörd av en bil och avled. Endast femton år gammal. Jag kommer aldrig att glömma den händelsen, eller henne. Min bästa kompis, bara borta från den ena stunden till den andra.
  Kram!

 6. Härlig läsning och jag log glatt åt plastpåsen med dansk valuta. Tror det är lätt att tro att Ven hör till Danmark. Namnet klingar danskt. Jag har aldrig varit där men jag har hört Flicka från Backafall många gånger. Skulle inte ha något emot att vandra bland Backafalls malvor. Om dom nu finns i verkligheten. Ja nu är det långt till nästa OS. Men visst var det en härlig avslutning av Stina Nilsson som spurtade till brons utan att veta om det.

  Kram Anita

  • Tack Anita! 🙂 Han hade aldrig varit där innan så det var inte så konstigt. Dessutom bor där en hel del danskar. Jag har sett rödvita flaggor vid husen. Det går även en färja mellan Ven och Köpenhamn.
   Kunde inte Marit också tagit en lång extraväg i skogen? Så det blev lite mer spännande med guldstriden. 😉 Jag skulle kunna ordna ett Blogg-OS utanför vår bostad. Så här mycket snöande har vi inte haft på några år. Första gången jag skottat denna säsong. Två dagar innan vårmånaden mars. 😦
   Kram Bosse

 7. Vilket kul minne … inte så lätt att veta om ön är dansk eller svensk 🙂
  Ven ligger på önskelistan sedan länge – kanske kan det bli av någon gång 🙂
  Kram

  • Det är roligt att ha många tokiga minnen ihop. 🙂 Vet inte vem som gjort bort sig mest. Antagligen jag. 🙂
   Det tycker jag du/ni ska göra om ni är i närheten. Åker man dit ”rätt” dag blir det ett trevligt minne. Jag har varit där både när det snöat, blåst storm, ösregnat och varit strålande sol. En gång skaffade vi oss en solbränna första maj som höll i sig hela sommaren. Solen tar ju mycket mer på öar. Lite lurigt med tanke på att det fläktar och inte upplevs så ”farligt”.
   Kram
   Ps. Är det du som skickat hit en massa snö och yrande? I så fall kan du komma och hämta hem snön. Jag väntar på våren om två dagar.

   • Jag kan konstatera att det är mycket vi borde gjort medan Lasse fortfarande kunde gå utan rullator, eller fortfarande kunde cykla …
    Vi har klarat oss från snökanonen, medan Östgötakusten, knappt åtta mil bort drabbats hårt. Däremot har vi väldigt kallt – just nu kl. 05:30 visar termometern – 15,7 ute (och + 15,6 i köket)
    Våren känns avlägsen, men den finns där framme någonstans 🙂
    Kram

   • Men ni kom iväg förra året på en jättelång resa norr ut. Går det inte att göra kortare varianter i år? Det är inte kul när kroppen inte hänger med på det hjärnan vill göra.
    Oj vad kallt ni har. Jag har inte varit utanför dörren idag. S fick gå till jobbet. Bussar och tåg är inställda. Igår var det kaos här och på ¨Österlen. 300 bilister satt fast i snön i flera timmar på riksväg 19. Vägar var avstängda i timmar. Otaliga trafikolyckor inträffade över hela sydöstra Skåne står det i vår tidning. Jag var helt säker på att det inte fanns en tidning i lådan. Jag bad ändå S att kolla. 😉 innan hon pulsade iväg till närmsta skola. Inga skolbussar gick. De barn som bor på orten fick komma till skolan. Nu hålller det på att vräka ner snö igen och imorgon börjar våren. Hur ska jag göra med Ronja-vrålet? 😉 Den enda gula vintergäcken som jag kunde se igår förmiddag är rejält inbäddad.

 8. Ett minne att minnas och ha med sig. Helt ljuvligt! Kan tänka mig att episodem lett till många munterheter genom årens lopp. Och jag lovar att inte ha med en påse danska pengar när jag reser till Ven. Och det ska jag. för där har jag ännu inte varit.
  Kram och tack för ett gott skratt.

  • Du får skriva en modern dikt om Malvor på Gotland. Nu kan du väl inte ens se snödroppar. Är det du som skickat hit ovädret? Här är snökaos.
   Kram inomhusBosse
   Ps. Ingen idé att skotta. Det yr igen på några minuter. Syns inte att jag gjorde en gång till postlådan. Nu är bussarna inställda ropade S.

 9. Glömde berätta att Rolle nu har skottat 4 gånger på några dagar samt att grannen har plogat en gång på förmiddagen. Då passade vi på att i solskenet åka iväg mot Visby, men vi fick vända innan vi kommit halvvägs; Det kom så otroligt mycket snö helt plötsligt. 😦 Det var som att åka in i en vit vägg – och när vi kom hem så märkte man inte av den fina plogningen längre så det var baraför Rolle att börja skotta igen. 😦 😦
  KRAM/Susie

 10. Jamen då får vi ta och åka över dit nästa gång vi åker söderut. Men med Svenska pengar i påsen. Ett roligt minne blev det iallafall för dig. Cyklarna hänger alltid med på husbilen…..Förresten så har vi vår husbil i vinterförvaring tillsammans med 50 andra bilar i en före detta ladugård. Tyvärr så rasade taket in pga all snö för nån vecka sedan. Över 20 bilar helt förstörda andra mindre skador. Men våran gamla goding klarade sig helt. Sååå glad. Ha det nu bäst där nere i Söder.
  Kramelikram

  • Fyll du en kasse med svenska pengar. Strunta i att ta med solstolen, eller har du döpt om den till snöstolen? 😉
   Usch! Inte konstigt med all snö ni har. Det behövs skottas på alla platta tak. Vilken tur eran goding klarade sig.
   Jag ger mig sjutton på att det är du som skickat hit all snö. Jag vill inte HA!!!! 🙂 Det är vår om två dagar enligt mitt sätt att se på årstider. Då vänder jag blad till mars.
   Kram

  • Då är det läge för dig att jämföra dina barndomsminne med färska vuxenminne. 🙂
   Vi hade minus nio i morse också. Sedan blev det snökaos. Tur att S tog sig hem. Bussarna är inställda. Nu vräker det ner. Vackert att titta på härinnefrån.
   Kram Bosse

   • När de dyker upp i Skåneland är de livsfarliga. Ingen är beredd. Vägarna vid slätterna yr igen direkt efter de plöjt.
    De stora vägarna är visst avstängda. Fanns ingen snö i Malmö för några timmar sedan när jag pratade med yngsta dottern. Men hon hade å andra sidan inget vatten. Jag är tacksam för att jag inte behöver gå ut på kvällsrunda med hund. Minns hur Texas nästan vägrade gå ut när det var som värst, en kombination med kyla, blåst och snöoväder. Då blev det snabbt ut och snabbt in. 🙂

  • Det är en trevlig cykelö. Okej. Jag fixar inte att cykla uppför backarna i från hamnarna. Vågar knappt cykla ner för heller. Tänk om kedjan hoppar och det inte finns någon handbroms.
   Vad kul att se ”fotspår” från dig både här och på din blogg. 🙂

 11. Ven återstår att besöka, men nu vet jag i alla fall att det inte är någon idé att ta med den danska hundralappen som blev över vid besöket på Bornholm i våras. Tack för det!
  Kram, Ingrid

 12. Tack för att du delar med dig av dina trevliga och roliga anekdoter Bosse 🙂 Vilket minne du har. Imponerande att du kommer i håg allt i detalj. Kram Katarina 🙂

 13. Kul att du läser. 🙂 Ofta ser jag minnen som filmsekvenser. Inre filmer. Dialoger får jag givetvis finjustera. Det går inte att komma ihåg ”alla” ord. Jag har betydligt värre för att komma ihåg vad som hände igår. 😉 Helst vad jag åt. Men det klarnar kanske om 20 år. Eller inte. Om det sistnämnda sker har jag säkert inte ont av det.
  Kram Bosse

 14. Jag har också haft en plastpåse med pengar. Turkiska lira. Sista gången vi åkte dit, kom jag ihåg att ta med dem. Då hade landet bytt sedlar och de gick inte att handla för. Nu har jag en ny påse men nu är det Euro i den. Turkiet vill jag inte åka till fler gånger.
  /P

  • Förlåt för att jag sitter här och småskrattar. 🙂 Använd du Euro-påsen någonannanstans. Jag har bara sett Turkiet på avstånd. Från Cypern. Eller. Jag fuskade och tog mig in på ”deras område” ibland. 😉
   Ha det så trevligt i snön i helgen.

  • Tack! Första gången jag trampade tandem var det lite strul vid snäva svängar och med för lite fart. Bäst att sitta där framme och få välja resmål. 😉 När man hittat samspelet går det betydligt fortare och lättare än när man cyklar ensam på en vanlig cykel. Perfekt färdmedel om den bakom är äldre, synskadad eller har något annat balansproblem / diagnos.
   Det är en liten söt och sevärd ö med rejäla svenska branter vid sidorna. Sedan nästan platt mitt på. Mitt mål var att ha vårt museum där. 200 000 turister om året. De flesta cyklande eller gående. Det lät perfekt i mina drömmar/planer flera mil därifrån. Vi åkte dit en helg i november och rekade. Sedan fick jag ge upp min dröm till S stora glädje. 😉 Men i hemlighet lever min dröm vidare om att bo på en ö i minst ett år . 🙂 Kanske inte en lika liten längre. Det är viktigt att ha drömmar. De behöver inte slå in.
   Glöm inte påsen. 😉
   Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s