Om jag vore …

… ansvarig för en kurs för litteraturvetare på hög nivå – då skulle jag valt ut denna tegelsten på 555 sidor för genren kriminalböcker, med underavdelningen ”Psykologisk thriller”.

Här finns många diskussionsfrågor. Allt ifrån den enkla frågan; Vem är ”din favoritperson” i romanen, till djupgående analyser när det gäller berättarkonstens grundläggande principer och själva berättelsen i berättelsen. Mina tankar tränger på i den takt som författaren bjuder på information. Taktiken med dagboksanteckningar öppnar upp för ”Möjligheternas land”. Om det varit möjligt hade Gillian Flynn gärna fått komma på besök på kursen för att berätta om hur hon la upp de små detaljerna. Jag skulle ha bett henne avslöja hur hon kunde hålla reda på trådarna, för hon har vävt ihop det med fingertoppskänsla. Jag hyllar hur maktbalansen förändras fram och tillbaka.

Fast det gått en dryg vecka sedan jag läste ut boken blir jag ändå inte riktigt klok på vad jag tycker om slutintrycket. Vilket borde vara mest till bokens fördel. Skulle jag föreläsa hade jag naturligtvis läst om boken sakta en gång till och fört anteckningar. En stimulerande uppgift. För det är det jag uppskattar mest med romanen. Den öppnar upp för åsikter av alla de slag. En egen privat slutsats gick tidigt hem. Där hade jag rätt. Samtidigt skymtade jag svagheter som jag givetvis inte ska ta upp här. Jag skulle behöva fingranska manuset för att förankra mina tankegångar för att ha mer under fötterna. För två miljoner läsare kan ju inte ha fel. 😉
Det borde genera i en film. Eller inte. För det krävs en otroligt skicklig regissör för att ro det hela i hamn och bibehålla den gastkramande storyn. Om du läser boken förstår du antagligen vad jag syftar på.

Tegelstenen inhyser tre delar; POJKE MISTER FLICKA, POJKE MÖTER FLICKA och POJKE FÅR TILLBAKA FLICKA (ELLER TVÄRTOM).

Kapitelrubrikerna är antingen NICK DUNNE eller AMY ELLIOTT. Rakt igenom hela boken. Jag hade svårt för att sluta läsa. Det blev flera timmars läsning mitt i natten. Jag vägrar att göra som Solveig ägnat sig åt för att slippa vänta på smaken på karamellen. Läsa slutet i förtid.

På fliken står följande:
Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.
På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy?

Ps. Tack Susie på Gotland för boktipset och styrketräningen i sängläge på sena kvällar och mörka nätter. Nästa gång får du berätta om en bok med färre sidor. Det räcker gott med 444.  😉

 

 

34 tankar på “Om jag vore …

 1. Ett tecken på att du läst en bra bok, om du inte kunde sluta läsa! Om en bok är bra glömmer man den inte i första taget. Nu vill jag ha tag i en sådan. Får bli ett besök till biblioteket, har jag tänkt så många dagar nu och ännu är det ogjort.
  Önskar dig en riktigt bra dag!

  • Den här boken kommer jag troligen inte att glömma. Den allra största orsaken var att den var så speciellt skriven. Jag måste ha läst väldigt många tusen böcker vid det här laget. Synd jag inte har statistik på alla. 🙂 Hundra bästa. Tio sämsta. 😉
   Här går det inte att ta sig till bibblan eller någonstans. De ber personer att stanna inomhus och inte ge sig ut på vägarna. Skåne är inte som dina hemtrakter. När det blir snöstorm i de öppna lanskapen/partierna blir det tufft. Vi som hade klarat oss hela vintern så åker vi på det när det är vårmånad. Hoppas de polska bilarna har fått på sig vinterskor. 😉 i tisdags eftermiddag var det ex. hundratals bilar som stod stilla i flera timmar på vissa vägar. Väldigt många bilar låg i diken.
   Jag är tacksam så länge strömmen finns kvar. Böcker finns det gott om i ett eget rum i vår bostad. Dags att läsa om några av mina gamla favoriter. Det gör jag sällan.
   Kanske får du det gjort idag. 🙂 Undra om du har ett stort välsorterat bibliotek på relativt nära håll. Nyfiken som jag är undrar jag såklart hur fördelningen är mellan finsk och svensk litteratur.
   Tack ska du ha. 🙂

   • Ja, det låter tufft med ovädret, har också följt med på nyheterna, ni har det värre ställt i Sverige, låter otrevligt!

    Vi har tre kommunbibliotek att välja mellan, vi bor mitt i kommunen så till närmaste är det 9 km., nära tycker jag. Det finns stort urval av böcker och dagstidningar, både på svenska, finska och ännu flera språk också svenska veckotidningar. Mest svenska, eftersom majoriteten av befolkningen här där vi bor är svenskspråkig.

   • Vi är inte lika rustade som ni är när vargavintern slår till. Fast det var mysigt att läsa i vår tidning att många människor stälde upp med både logi, mat och dryck till okända medmänniskor. ❤

    Allt under en mil upplever jag som nära. Avstånd är relativt. Man måste anpassa sig efter förutsättningarna och kan inte få allt som man helst vill.
    Då har du det väl förspänt när det gäller utbudet. Kul att få reda på hur det är hos dig. 🙂 Undra om du känner dig mer som svensk än finsk.

 2. Vilken bamsebok! Ja, inte Bamse som snälla Bamse, men som en bok som man måste vara stark som björnen Bamse för att orka hålla uppe när man ligger i sängläge 🙂
  Nu är ju inte jag någon fan av vare sig deckare eller thriller så det lär inte bli aktuellt för min del, men tack för boktipset för andra hugade bokslukare.
  Hoppas ni inte är helt insnöade – såg att det kommit mycket snö i dina trakter.
  Kram

  • Du skulle se mina biceps efter läsningen. Då hade jag inte ens fuskat och ätit farmors dunderhonung. 😉 Undra hur många som läst boken. Bokryggen hade redan gett sig.
   Då är du som S. Det är heller inte hennes genre.

   Jo det är vi. Hemtjänsten har fått hjälp av bandvagnar för att ta sig ut till äldre i behov av vård. SMHI varnar för ett ännu större snöområde till natten. Hoppas vi får behålla strömmen. Det börjar bli tomt i kylskåpet. 😉 Så är det vårmånad idag. Påminner snart om 2013 när jag ville ta foto till omslaget för ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Min ursprungliga plan var att åka två-tre dagar till Steninge i Halland för att få en bild på ”rätt strand”. Den fick jag överge. Den snömängden blev seglivad och fanns kvar till april i Ystad. Låt oss slippa en repris.
   Kram Bosse

 3. Vad glad jag är att du har läst den fascinerande boken Gone Girl! 🙂
  Precis som dig hade jag svårt att lägga ifrån mig den – så det är tur att man är en hyfsad snabb läsare – men samtidigt var det en bok som faktiskt gick att njutbart läsa under en ganska lång period. 🙂 🙂
  Alltså en natt kunde man läsa lite kapitel och sen lägga ifrån sig boken och natten efter direkt komma in i handlingen – utan att behöva gå tillbaka för att kolla upp vad som hade hänt och vad man glömt! Det gillar jag och det är inte många böcker som är sådana!! 🙂 🙂 🙂
  Det är också en bok som kan rekommenderas till läsare som normalt inte gillar thrillers eller deckare! Den är liksom på en helt annan nivå….. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Det klart jag läste sittande på dagarna också, men jag blev överraskad av att jag fixade att ligga på rygg i sängen och läsa utan att uppleva att boken var för tung.
   Mycket intressant upplägg som gjorde att spänningen höll i sig hela vägen och ändrade karaktär längs ”läsresan”. Hennes ”plott” skulle jag mer än gärna velat se. Hon borde haft riktigt kul när hon skissade upp den. 🙂 Jag vill inte skriva mer här med tanke på att de som vill läsa boken inte ska få några avslöjande detaljer. Jag läckte ut fraser lite då och då i sängen till hon som låg bredvid.
   ”Gör som jag. Läs slutet först så du slipper…”
   ”NEVER in my live.” Det är ju det som är den största behållningen med en spännande bok. Att få gissa själv. Få fundera. Sedan tycker jag om att läsa om en bra bok några år senare. Då gör jag det med nya ögon. Men det ska mycket till att jag läser om en sådan här ”tungviktare” en gång till. Hade den stått i vår bokhylla kanske. 😉
   Nu läser jag om en bok som jag glömt den mesta handlingen av. Det är en pocket med gula sidor och där ryggen har släppt. Minns att det var första boken som jag läste av Sidney Sheldon. ”På andra sidan midnatt”. Hämnd är temat. 😉 Därefter blev det många lästa böcker av den produktiva författaren. Det kallades såklart inte för ”finkultur” när jag gick på Bibliotekshögskolan. 😉 Sådant har jag aldrig brytt mig om. Jag kör mitt eget race. 😀
   Kram insnöade Bosse

 4. Boken har faktiskt blivit filmatiserad. Jag såg den för några år sen. Ben Affleck spelade mannen. Mycket bra den också, tycker jag.

  Flynn skriver verkligen helt utan filter. Ibland vill jag inte läsa vidare. Speciellt tänkte jag så i en annan bok av henne. Vassa föremål hette den. Mycket bra OCH obehaglig. En skicklig och utmärkt författare.

  • Det ante mig lite när jag noterade utgivningsår – men var för lat för att googla. 😉 Skulle vara intressant att se hur de kunde hålla uppe spänningen så den blev trovärdig. Skillnad i dagbok med möjligheter att själv bestämma orden. 😉
   Ska se efter om den titeln finns på vårt bibliotek.

 5. Den låter spännande! Jag läste Linnea Duner (kan vara fel efternamn)s debutroman Det sjunger i isen. Den tänker jag fortfarande på, den var så bra i språket på nåt vis. Även tvåan Högt flyger fåglarna var bra. Väntar på trean. Den är inte klar än.
  Roligt när man får tag i sådana böcker. Jag såg folk hade fått övernatta på Bo Ohlsson i natt… Det är helt galet, det är ju alldeles för sent! Hoppas ni får behålla strömmen!

  • Det är gött när man upptäcker en ny författare som dessutom gett ut mer än en roman. Jag går igång på titeln. ”Det sjunger i isen”. Läcker titel. 😀
   Jag har skrivit upp titeln och ska tänka på det nästa gång vi gör en gemensam beställning. Dags snart.
   Strömmen kvar – än så länge. 😉 SMHI varnar för nytt snöoväder i natt. Det räcker nu. Det är bara i kylskåpet det börjar bli glest. Tur vi får in bilen i garaget. När vi flyttade hit var det bara vi och två till av tjugo bostäder som hade bilar i garaget. Tror det är fyra nu.

 6. Det var en bock du gillade förstår jag. Det är så roligt när ett boktips bli bra. Har fått några boktips i din blogg och dessa har varit jättebra.
  Håll dej inne jag vet hur det är med snökaos i Skåne.
  Dom gnäller här att det är besvärligt då skrattar jag och säger åk till Skåne så kan ni gnälla.
  Det ända som är lite tråkigt är kylan men solen värmer på dagarna och Minton har inga problem.
  Ha en skön dag inne.
  Torsdag kram från oss.
  ❄❄❄🐾🐾

  • Nog var det en bock med i boken – men vet inte om jag gillade personen så jättemycket. 😉 Jag gillade ingen. Vilket var nytt för mig och häftigt. 🙂
   Jag har varit inne i två dagar. Börjar bli rastlös. Har inte ens hämtat tidningen/posten själv. S skulle ju ändå pulsa förbi lådan. Otroligt att de kunnat köra ut tidningen på morgonen. Trodde jag aldrig de skulle klara. Brukar de inte fixa annars när det varit liknande situationer.
   Solen gör sina korta besök innan nästa snö dimper ner. Sedan yr det mycket. Bra att Minton inte har problem.
   Kram Bosse

   • Jag har nog varit schnezil väldigt länge. 😉 Helst när det gäller namn. Hjälper inte att jag gräver och gräver. Om jag anstränger mig blir det som kramp i hjärnan. Bäst att omedelbart släppa det. Sedan kommer svaret när det behaga att komma. Det verkar att smittas också. 😉
    God Jul och trevlig helg.

 7. Låter som en intressant bok att sätta klorna i. Tack för tips och fin recension. Var på bokrean igår och kom hem med några. Men den jag började med var en nyutkommen bok skriven av Anna Haag – ”30 år av tystnad- Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme. Hon var som 18åring den som först försökte rädda livet på den skjutne Olof Palme. Hon visst inte då vem hom försökte rädda. Boken verkar väldigt bra. Men jag undrar så varför ingen i familjen Palme ens tackat henne för försöket att rädda stadsministerns liv.
  Återkommer med en recension.
  kram!

 8. Härligt med en god bok att njuta av medan kung Bore han härjar, jag gav mig i väg till havet trodde jag skulle hamna på Bornholm men ska stretade emot .. Njut av kvällen . Kram Åse

  • Du har åtta ben skäl till att ge dig ut. 😉 Förstår att det blåste rejält vid havet. Bättre att ta en tur till vackra Bornholm lite senare. Vilket bakslag vi råkade ut för. Har det inte kommit innan kunde vi väl fått slippa allt det vita.
   Men det ser vackert ut inifrån. Ibland kom solen på besök en stund innan det var dags igen. Hoppas du tar det försiktigt till och från jobbet.
   Kram Bosse

 9. Ja det var en bok som höll en fast. Och den blev ju även filmad men jag har inte sett den filmen.
  Jag gillade inte heller någon av bokens personer.
  Ta det lugnt i vintervädret.
  Kram och trevlig fredag

  • De var inte speciellt symptatiskt uppbyggda. Blev värre och värre ju fler ”byggstenar” jag som läsare fick mig tilldelad.
   Jag har inte varit ute de sista två dagarna. Börjar bli rastlös.
   Tack ska du ha. Önskar dig detsamma.
   Kram Bosse

 10. Låter som en bok helt i min smak. Den måste jag absolut försöka få tag på. Av naturliga skäl blir det inte så mycket annan sysselsättning för mig just nu än att läsa. Ryggen är fortfarande strulig. Just nu dalar det ner snöflingor så fint, men det slutar väl som vanligt om en halvtimme. Vi har barmark så långt ögat når och det är inget jag sörjer över. Jag minns däremot vintrarna hos farmor på Österlen. Det var vintrar värda namnet. Kram

  • Extra tufft att drabbas på ”bortaplan”. För väl att du kunde ta dig hem för egen maskin och du inte åkte ensam denna gången.
   Denna tegelsten är besvärlig att läsa på rygg. 555 sidor väger sin vikt.
   Barmark. Det såg jag också i tisdags förmiddag. Då hade jag vårkänslor.
   Då vet du hur det kan se ut när snön kommer i drivor till dessa trakter. Jag är tacksam för jag inte behöver köra iväg med bilen någonstans. De ber i tidningen fortfarande att personer ska hålla sig från vägar om de absolut inte måste iväg någonstans.
   Krya på dig kramar tillbaks

 11. Jag har läst boken och minns att jag tyckte den var bra men det var ett tag sedan så jag har inte detaljerna i huvudet. Men ett gott betyg åt en bok är i alla fall att man inte kan sluta att läsa den. Finns väl inte mycket som slår just den sortens böcker 😀

  Kram och trevlig helg!

  • Nu läser jag en helt annan typ av bok. Allvarligt tema, men jag kan inte låta bli att le hela tiden och börjar nästan att småskratta. Har bara läst ett kapitel. Inser att jag inte borde bli road. Funderar på om det är mitt fel eller författarens. 😉 Eller är det svarthumor. Författaren är för mig mest känd som en barn och ungdomsförfattare. En duktig sådan.
   Jösses vad mycket snö vi har.
   Helgkram tillbaka
   Ps. Tänkte på att du fick låna hem x antal bågar och ha dem hemma i en vecka. Jag fick fota mina bågar i affären. S fick ta kort med dem på min näsa. Bara ett par i taget. 😉 Sedan fotade jag siffrorna på bågen. De har bara 1 ex av varje sort. Ej låna hem längre. Förra gången fick jag låna hem 3 par och ha dem xx timmar. Nu gäller det att vara där tidigt imorgon bitti och försöka leka leken att hitta de 3 sifferkombinationen. Jag blir svettig bara av tanken. Tror det är mindre svettigt att köra vasaloppet. 😉

 12. Hej Bosse,

  Det var en bladvändare, men jag gillade inte bokens huvudkaraktärer. Jo, det gjordes faktiskt en film. Ben Affleck spelade maken tror jag. Jag har läst en till av Gillian Flynn’s böcker. ”Mörka platser” hette den. Konstigt nog fanns den också på svenska på e-bok biblioteket. Den var dock mindre bra tyckte jag.

  Är det fortfarande busväder hos er? Hoppas vår kommer snart :-). Här har temperaturen blivit lite kyligare och idag vi fick några riktiga regnskurar. Trädgården jublade.

  Trevlig helg! Anne

  • Det var ingen jag blev ”förälskad” i precis. 😉 Jag ska se filmen om det finns möjlighet.
   Fyra dagars snöfall har satt sina tydliga spår. Bilen har bott i garaget. Men om en liten stund ska den få komma ut.
   Vad bra att trädgården fick jubla.:)
   Tack det samma.
   Kram Bosse

 13. Jag LER Solveig är rolig som läser slutet först ,-)))
  Ibland önskar jag att jag kunde tillåta mig detsamma, men jag är för sträng ” absolut inte” ,-)
  Bra med boktips, du har skrivit om boken så jag har blivit nyfiken på den ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s