Kvinna utan minne

Baksidestext:
Jag öppnar ögonen. På min högra sida sitter en oklippt pojke med hängande axlar, till vänster två flickor i tidig skolålder. Mittemot mig har jag en fånigt leende man.
– Allt bra? Frågar han.
Jag förstår inte. Pratar han med mig?

Mia Berggren drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner, har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet.

Basfakta:
Författare: Petter Lidbeck
Titel: Kvinna utan minne
Förlag: Piratförlaget
Genre: Roman.
Utgivningsår: 2018

Mina ord:
Intressant bok att diskutera i en bokklubb efter det att alla läst romanen.
Detta var första gången som jag läste en vuxenbok av den produktiva ungdomsförfattaren Lidbeck. ”Kvinna utan minne” är en lättläst bok med ett allvarligt tema. I början såg jag tyvärr mest det komiska i hur Mia tänkte om mannen, barnen och den jobbiga kvinnan på sjukhuset som sa att hon var hennes mamma. Författaren fick mig att gå från att le till att småskratta. Efterhand började jag fundera i de seriösa tankebanorna. Tänk om detta hade varit en sann story. Vilken mardrömsits att inte bli trodd. Att det upplevs av andra som en nackdel att talet och kunskaperna från förr finns kvar där, men inte andra betydelsefulla saker och att ironin i hennes svar belastar hennes trovärdighet. Både expertisen och personerna i närmiljön börjar tappa tålamodet när inget fel kan diagnostiseras.
Jag upplever det efterhand som om den drabbade Mia får en andra chans inom olika områden: Välja partner, barn eller inte, hemmiljö, arbetsplats och bästa vänner. Mia ifrågasätter ALLA sina tidigare val. Även sina kommentarer och inlägg på Facebook.
Vad tror du Mia gör åt situationen som hon själv inte valt att hamna i?
Kommer hennes minne tillbaks?
Rör det sig om en bluff från hennes sida?
Vad gillar du slutet?
Tycker du det fattas något väsentligt i handlingen?
Läs boken och bilda dig en egen uppfattning.
Omslagsbilden är väldigt passande till inlagan. 😀
Betyg: 4/5

22 tankar på “Kvinna utan minne

 1. Har noterat den här i min ”Önskebokslista” som jag ska lämna till bibblan. 🙂
  Men just nu har jag inte tid att läsa nåt eftersom vi håller på med en liten renovering/ommöblering som tar all tid – men framförallt all ork! Och värre lär det bli närmaste tiden om allt som vi tänkt oss går i lås….. 😦
  KRAM/Susie

 2. Såg den någonstans och funderade om jag skulle beställa den men det blev några andra. Lägger den också i önskelistan. Har lite släktforsing som jag vill ha klart. Pappas sida har jag kommit så långt bakåt det går men mammas sida har jag några som är lite besvärliga.
  Önskar en fin torsdag
  Kram

  • Den är snabbläst och värd att läsas.
   Kul med gräva i släkten. Jag hålle också på för närvarande och läser i dagböcker från artonhundratalet. Plötsligt befinner jag mig långt bort i mina tankar. Timmarna rusar iväg. Bra syssla när det är ruggigt utomhus. Hoppas du löser din mammas sida också. Jag är bara på mammas och forskar.
   Tack.
   Kram Bosse

 3. Låter spännande. Ett klassiskt dramatiskt upplägg, att tappa minnet. Har läst en del om det och det verkar som om forskningen menar att minnesförlust inte kan bli permanent. Isf lider man av någon typ av demens. Det är det kanske inte fråga om här :-)? Det får mig att tro att hon i berättelsen en dag minns. Eller kanske forskningen har kommit längre nu … Dessutom, i en bok kan man ju bygga världar som inte finns, om man vill.
  Jag läste en gång i tonåren en följetong i en veckotidning. Den började med att en kvinna sitter framför en spegel, brudklädd. Hon stirrar på sig själv. Precis i den stunden får hon tillbaka minnet. Sen börjar händelseran rullas upp från ”början”.

  • Jag har en gammal klasskompis som har råkat ut för det. Hon har fortfarande luckor som hon inte kan fylla igen.
   I en roman bestämmer författaren nästan allt. Helst om det inte finns någon förläggare som har åsikter. 😉
   Nu fick du mig nyfiken. Lät som ett intressant upplägg av berättelsen.
   I mitt huvud leker jag sedan en tid tillbaka med olika slags berättelser. Ibland är de för många. 😉 Helst nu när jag forskar i gamla brev och dagböcker. Otroligt intressant. Än så länge bara personligen. Men jag gillar avstickarna ut i världen. Ex små människors tankar under andra världskriget. Att även ”vi” i Sverige berördes på olika sätt. Läste att min morbror kände två av de tre flygarna som sköts ner o.s.v. Tyskarna kröp allt närmre. Åkte tåg genom Sverige.

   • Egentligen är det meningen att jag ska gallra och komma fram till slänga, skänka och sälja tankar. 🙂 Istället försvinner jag iväg in i gamla tider. Min mormor var en riktigt duktig skribent. Såg att hon vunnit skrivartävlingar i olika sammanhang.

 4. Det händer att personer som jag träffat för lääänge sen kommer fram till mig och berättar om saker jag har gjort och hur trevligt det var… och jag kommer inte ihåg!!
  S….Jag har en massa såna braiga saker!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  • Det är en läbbig känsla. Kan drabba även yngre människor. Ibland när jag hade haft trevliga längre samtal med människor på museet kunde det hända att jag träffade de nästa dag/några dagar senare i ett annat sammanhang. Då hade de kanske andra kläder. Jag hade ingen aning om vem de var ibland. Fick bara spela med samtidigt som jag grävde i minnet. Jag såg säkert stel ut. Inte alls lika trevlig som de minns mig. 🙂
   Härligt när de kommer till användning igen.
   Kram Bosse

 5. Det verkar som en intressant bok 🙂 Jag läste om den någon annanstans och har den på min önskelista, men har nog inte tid att läsa den just nu.
  Kram

   • Haha … ledsen att göra dig besviken Bosse … jag har inte tid med just den boken just nu. Har annan läsning på gång – Jenny Colgan´s böcker om ”Det lilla bageriet” … men sen har jag tid 🙂
    Kram

   • Den första av hennes böcker var underbar. ❤ Sedan tappade hon lite i andra tyckte jag. Antagligen hade jag för stora krav på boken. Tredje läste jag inte klart.

    Vi har fått vinter igen och här blåser ortroligt mycket. Det har kommit massor av snö i natt. Allt yr igen. Hoppas det är bättre på din sida.

 6. Men du.. Jag gick direkt in på bibliotekets sida för att reservera den. Det enda jag får upp är Flicka utan minne, av samma författare utgiven 2004… Skumt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s