En mors bekännelse

 

”En mors bekännelse” av Kelly Rimmer

Fem stjärnor av fem…

Häromdagen städade jag i en låda och i den hittade jag ett ”manus” till ett av de föräldramöten jag deltog i under min tid som barnbibliotekarie. I min text hade jag hämtat inspiration från en bok av Jan Nilsson (f.d. mellanstadielärare, författare m.m.) där han berättade om varför barn ska läsa böcker: Böcker ger kunskaper och insikter om hur andra människor har det, om världen vi lever i och hjälper läsaren att förstå verkligheten omkring. (Tror att citatet är från hans bok: ”Barn, föräldrar, böcker”)

Jag har aldrig upplevt hur det är att bli slagen och aldrig behövt dölja blåmärken eller andra skador. Därför vet jag inte hur det känns. Inte heller kan jag förstå, grundat på egen erfarenhet, vad det är som gör att man väljer att stanna i en relation där man blir slagen. Det mest logiska vore väl att fly direkt efter det första slaget? Nu när jag läst ”En mors bekännelse” av Kelly Rimmer känns det som att jag fått en viss insikt i hur en kvinna kan välja att stanna kvar hos en man som, trots att han säger sig älska henne, behandlar henne som en ägodel som han inte behöver vara det minsta rädd om.

”En mors bekännelse” berättas från två olika perspektiv, dels Olivias som berättar i nutid med många tillbakablickar och dels Ivys, Olivias svärmor, som berättar om tiden innan David föddes och vad som hänt under hans barn- och ungdomstid. Boken blir därför som ett pussel, där de olika bitarna sätts samman och gör att man inser, undan för undan, hur allt hör ihop.

När boken börjar har David nyss dött och Olivia saknar honom, på samma gång som hon verkligen hatar honom. Dottern Zoe är bara en liten bebis och hon är den enda anledningen till att Olivia inte kryper ner i ett hål och försvinner för gott.

Olivias man, David Wyatt Gillespie, var 37 år, satt i kommun-fullmäktige och hade en blomstrande bilfirma i en småstad i Australien. Han var 183 centimeter och hade tjockt svart hår. Under gymnasietiden var han killen som alla tjejer drömde om. När Olivia träffade honom gick de båda på universitetet och hon trodde inte att det var sant att den attraktive och charmige David kunde bli intresserad av henne. Men så blev det. Olivia utbildade sig till veterinär och ville egentligen stanna kvar ytterligare ett år för att vidareutbilda sig, men eftersom David var bra på att övertala valde hon att strunta i sitt extraår och flyttade istället ”hem” och gifte sig med David.

Trots att Ivy från början var bäst i sin årskurs, högpresterande, lärarnas favorit och hade planer att fortsätta på universitetet blir livet som hemmamamma perfekt för henne. Hon bygger upp sitt liv runt sonen och målar upp en bild av en helt underbar liten pojke som när han väl kommit till världen blev den som gjorde henne fullkomlig. Alla tecken på att David kanske inte helt är den ängel som Ivy beskriver honom som väljer hon att hitta bortförklaringar till.

I samtalen med terapeuten Natasha målar Olivia upp sin bild av David. En man som övertygar Olivia om att det helt och hållet är hennes fel att han slår henne. Hon som är så vacker och så briljant att hon driver honom till vanvett. En David som förklarar att hans kärlek till Olivia är så intensiv att den får honom att tappa kontrollen.

Den bild som Olivia målar upp för Natasha får Ivys bild att krackelera, men som läsare inser man istället att det är den berättelse om Ivy berättar som förklarar varför David är den han är.

Som barn gillade jag att lägga pussel. Som speciallärare gillar jag att göra pedagogiska kartläggningar, mycket eftersom det är ett sätt att pussla ihop en hel bild av hur en elev har det i skolan. Kanske är det en förklaring till att jag tycker så mycket om den här boken. En annan förklaring är att Kelly Rimmer är otroligt duktig på att skriva så att boken berör. Ett kriterium för att en bok ska få fem stjärnor av fem är att jag tänker på handlingen även då jag inte har boken i handen. Att bokens karaktärer blir så verkliga så att det känns som om de finns på riktigt. Så är det med ”En mors bekännelse”. Olivia, Ivy, David, Natasha m. fl. Jag har verkligen lärt känna dem och levt med dem under berättelsens gång.

I författarporträttet, på bokens bakre flik, jämförs Kelly Rimmer med Jojo Moyes och Nicholas Sparks, två av mina favoritförfattare. Därför är det kanske inte så konstigt att jag gillar hennes sätt att skriva…

Har jag gjort dig tillräckligt intresserad nu? I så fall – bege dig till närmaste bibliotek och leta upp den här boken. ❤

M v h Solveig Lidén, gästbloggare

 

 

 

 

 

 

 

46 tankar på “En mors bekännelse

 1. Du får mig verkligen att vilja läsa boken. Gillar när en historia rullas upp i flera plan (både tidsmässigt och ur flera personers olika perspektiv). Om en författare klarar det på ett trovärdigt sätt, ja då är en en eminent författare. Tack för en fin recension! Bästa hälsningar från Ethel

  • Så bra att jag gjort dig intresserad. Gillar du historier som presenteras ur flera perspektiv är detta verkligen en bok att fördjupa sig i. Du har en läsupplevelse att se fram emot! Vänliga Hälsningar: Solveig

 2. Jag behövde inte ens gå till bibblan. 😉 När en bok får en femma av Solveig ger jag alltid den en chans. Vilken nagelbitare. Mycket svår att lägga ifrån sig. Jag var så arg på Ivy och hade ”tusen åsikter” som jag vädrade offentligt med ”boklånaren”. Ska bli riktigt spännande att läsa debutboken (boken före). ”En mors bekännelse” är suveränt uppbyggd. 😀 Om några år kommer jag att läsa om den med ett annat perspektiv. Hade jag haft tid skulle jag gjort det direkt.

  • Då får vi hoppas att den finns. Om inte, får du lämna förslag om att ditt bibliotek köper in den som e-bok. /Solveig

 3. Den boken blev jag intresserad av.
  Har en syster som i många år levde i en sådan relation. Hon stannade på grund av sina tre små barn, men till slut så gick det inte.
  Tack Solveig för tipset.
  Trevlig helg önskar jag dig och Bosse.
  Kram!

  • Ämnet berör mig djupt och Kelly Rimmer skriver som om det är på riktigt. Hoppas att de har boken på ditt bibliotek. Kram: Solveig

 4. Det här berör mig djupt! Jag har ju själv arbetet med barn både i förskola och i grundskolan och tänkte då ofta på att i varje klass finns det barn som bevittnar våld och eller som själva blir slagna. Jag har bevittnade det närmre än så! Tack för tipset… kanske jag läser den.
  Trevlig helg önskar jag er!
  Kram Gunilla

  • Våld är aldrig okey, inte mot någon. Har så svårt att förstå att man kan ge sig på någon annan, skada någon annan… Helt obegripligt i min värld. Kram tillbaka

   • Nu har jag läst boken! Otroligt bra på så sätt att författaren har lyckats beskriva olika mekanismer som påverkar en människas handlande. Samtidigt som jag ville att boken skulle ta slut, så ville jag vara kvar i handlingen ett tag till! Otroligt bra!
    Nu läser jag ”Jag utan dig”!
    Kram Gunilla

 5. Hoppas de som läser den får lite bättre förståelse för dess kvinnor. Har levt i ett sådant förhållande några år och det är inte lätt. Efter seperationen jobbade jag på kvinnojouren i Malmö och sett mycket av livets baksida.
  Kramar till er båda.

  • Förstår att du sett livets baksida då. Man blir väldigt arg när man läser den här boken. Arg för att en människa anser sig ha rätt att göra en annan människa så illa och arg för att andra som ser det hända inte ingriper utan bara ser på…
   Kram tillbaka!

 6. Ja, du fick mig intresserad, men är i Spanien och om jag går på biblioteket här får jag den på spanska och det skulle nog även för mej var lite överkurs. Men ska ha den i åminnelse.
  Ha en fin helg!

  • Nja… läsa på spanska är kanske inte är det lättaste… Du får vänta tills du kommer tillbaka till ditt eget bibliotek igen.
   Vänliga Hälsningar: Solveig

 7. Måste absolut läsas! Hos oss bor en 8-åring med en ryggsäck full av psykisk misshandel. Så mycket vi fått lära oss och så mycket vi hjälpt henne med utveckling.
  Ska absolut läsa denna bok.
  /P

  • Vilken tur för henne att hon fått landa hos någon som kan hjälpa henne att tro på det goda igen. Inget barn borde ha en sådan ryggsäck att bära på…
   Vänliga Hälsningar: Solveig

 8. Hej Solveig, Du är kanske förvånad men jag har aldrig hört talas om författaren. Hon är nog inte så välkänd som några av era svenska författere i det här landet 😉 . Hoppas ni fick en solig helg med vårvärmen. Här är det fortfarande härligt väder (hösten är årets bästa tid) men vi alla längtar efter lite regn. Kram Anne

  • Hej Anne! När du är på ditt bibliotek nästa gång kan du väl titta hur många böcker hon har gett ut på engelska. På svenska finns det bara den här och en till.
   Jag hoppas att hon har skrivit många böcker som kommer att översättas…
   Förra söndagen snöade det hela dagen men nu har vi äntligen fått vår!
   Kram: Solveig

   • Vad skönt att våren kommit till Ystad. Och vi fick en regnskur i morse!

    Jag kollade faktiskt i morse men det fanns inga av hennes böcker på biblioteket. Enligt hennes hemsida skrev hon följande böcker: “Me Without You”, “The Secret Daughter”, “When I Lost You”, “Before I Let You Go”. Det verkar som alla utom den senaste boken finns bara som e-böcker i Australien. Det förklarar varför de inte fanns på biblioteket. Kram A.

   • ”Ingen blir profet i sin egen hemstad.” Jag hoppas verkligen att man översätter fler av hennes böcker till svenska.

 9. Den verkar ju riktigt bra. Det är alltid bra med gripande berättelser. Jag kände en kvinna som blev misshandlad av sin man. Hon lämnade honom flera gånger men kom alltid tillbaka. Svårt att förstå, men samtidigt tror jag att de är så nedbrutna och har fått så dålig självkänsla att det är svårt att lämna.
  Jojo Moyes har jag ett par böcker av. Gillar också hennes sätt att skriva.

  Kram på dig Solveig!

  • Visst är det svårt att förstå. Men den här boken fick mig att tänka mycket. Gillade verkligen hennes sätt att skriva. Kram tillbaka!

 10. Den boken ska jag låna och läsa och det berörde mig. Kan vara bra för dom som jobbar med barn att läsa den. Man har svårt att förstå varför man inte går i ett sådant förhållande men låg självkänsla osv så är det nog inte så lätt.
  Hoppas ni haft lika fint väder som vi på ostkusten.
  Kram gun

  • En fantastisk vår/sommardag har vi haft här i Ystad idag. Hoppas bara att det inte exploderar i naturen nu för då finns risken att allt går så fort över. Hoppas att du tycker om boken när du lånar den. Kram Solveig

 11. Hej Bosse 🙂 Kikar in och läser i kapp de inlägg jag har missat på slutet. Är ju tyvärr ingen läsare av böcker, men tycker alltid att det är trevligt att besöka din blogg. Ha en bra vecka som kommer. Kram Katarina 🙂

  • Hej! Bosse fick ledigt för en dag och jag tog chansen att skriva på hans blogg. Kram tillbaka från Solveig

 12. Detta läste jag redan i helgen (Vilken helg!!!) men kunde inte kommentera från mobilen. Kul att du gästspelar 🙂 Hoppas allt är bra! Jag ska anteckna boken!

 13. Jan Nilsson känner jag väl till sedan tiden som lärare.
  Har haft honom med på ett par föräldramäten under årens lopp och de är än idag minnesvärda trots att det nu är över 30 år sedan.
  Boken har jag inte läst men det ska jag göra. Helt klart. Tack för ett bra tips.
  Kram!

  • Så kul att du träffat Jan Nilsson på riktigt. Hoppas att du tycker om boken när du hittar den. Kram tillbaka från Solveig

  • Varsågod! Hoppas att du läser den så småningom. Den är verkligen läsvärd. Kram tillbaka från Solveig

  • Vårvärmen försvann från Ystad och ersattes av kalla nordanvindar… Brr… Hoppas att den återvänder snart för nu har jag tröttnat på kylan. Kram tillbaka!

 14. Tack Solveig för boktips ,-)
  En bra bok på gång känner jag att jag bara måste ha.
  Så jag ska skriva upp titel och författare har några böcker på kö ,-)))
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose ,-)

  • Såklart man måste ha en lista med böcker att läsa. Jag brukar ringa in alla böcker som verkar intressanta i bokklubbens medlemstidning och beställer dem sedan från bibblan. Kram tillbaka!

 15. Absolut! En bok som jag säkerligen kommer att ta till mig och med mig länge. Fint att få lite boktips när lähörnan i solen börjar bjuda in till fika och läsning.
  Ha det fint i vårsolen!
  Kram Mia

  • Det var länge sedan jag läste en bok som jag fastnade i redan från första kapitlet. Har hunnit med några halvdana böcker och funderade på om det var mitt bokintresse som höll på att ta slut. Så var det inte! 🙂 Trevlig Helg!

  • En vuxenbok som är i klass med ”Ett lamm till middag”. Finns inga likheter innehållsmässigt – bara att de båda är otroligt bra. Kram tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s