Alla dessa namn


Vi köpte vår bostadsrätt i Ystad andra maj och flyttade ner till Skåne när döttrarna och Solveig slutat sina skolor, strax innan midsommar.
Under dessa åtta veckor åkte vi dit flera gånger från Skummeslövsstrand och fixade och donade. Det fanns både helger, KHFD, pingst och andra möjligheter att välja på.
Vi sov på medhavda sängar och hade köpt barstolarna till barköket som var förankrat och ingick i köpet. 😉
Närmaste grannen på gatan var ordförande i b-föreningen, som bestod av tjugo hushåll. Vi pratade under dessa veckor med Tommy om olika saker och en gång dök hans fru upp.
”Kommer du ihåg vad Tommys trevliga fru hette?”, frågade Solveig på kvällen från sin barstol.
”Annika”, svarade jag snabbt mellan två tuggor.
”Är du säker eller hittar du på?”
”Jag tror det var Lilla Gubben”, svarade någon smart yngre från en annan barstol, som just då åkte som en hiss upp och ner.
”Du får inte göra så Bosse. Nu kommer vi garanterat att säga fel i fortsättningen”, sa hon som jag gifte mig med.

Tiden rann iväg och blev snabbt till sju år. Själv klarade jag galant att hålla isär de två namnen; Barbro på bortaplan/utomhus och Annika på hemmaplan/inomhus. Tror det var svårare för övriga familjemedlemmar. Det hände allt oftare att de tvivlade på sig själva och inte skojade när de sa Annika inomhus.
”Jag som trodde att hon heter Barbro”, sa jag hjälpsamt då och då.
”Du gör bara inte likadant när vi kommer till Gotland.”
Min tunga lovade inget.

Den första som vi mötte av grannarna i Visby var trevlig och pratglad. Solveig stod lite tungt med händerna fulla av gamla flyttkartonger, som vi skulle åka och slänga. Därför hörde hon inte alla ord och frågade dumt nog MIG i bilen vad grannen hette.
Jag vände mig mot henne och knep ihop läpparna och släppte försiktigt fram frasen.
”Det får jag inte berätta. Jag har lovat. Minns du inte det?”
”Sluta larva dig. Var det inte Agneta?” testade Solveig innan hon vred om startnyckeln.
Jag la korten direkt på bordet. ”Hon presenterade sig som Annika. Men det är bäst jag kallar henne Barbro. Så det inte blir galet i namnbokföringen. Rätt ska vara fel.”

När jag googlade på kvällen kunde jag bevisa att mina nytvättade öron hade hört rätt. Till hundra procent. Om inte mina ögon ser fel går just nu Barbro iväg mot parkeringen. När vi känner varandra bättre ska jag fråga om hon heter Barbro i andranamn. 😉 Då kan jag bjuda på att jag heter Anders. Är bäst att jag inte nämner ”Sebastianperioden”. Allt har sin tid.

Ps. Nu vaknade Jennifer i gästrummet och vi kan snart åka iväg på äventyr och bus. ”Mot havet!!!” Det är sol och bara en svag bris.

32 tankar på “Alla dessa namn

  • Tack för den lovande informationen. 🙂 Sådär brukade min älskade mamma säga till mig. Både jag och Solveig har blivit sämre på namn de sista åren. Lika bra att skratta åt eländet. Plötsligt lossnar det oväntat. Samma sak med siffror. Jag vill inte ha fler kort med siffror som jag ska hålla reda på. Gissa på att du läste idag i GA om kvinnan som fick fel diagnos. Hon led inte av alzheimer. Så många år som gick till spillo. Skrämmande läsning.
   Kram Bosse

 1. Namn kan vara lite kluriga att hålla i sär. Jag har tränat genom årens lopp i skolan där man både skulle ha koll på elever och föräldrar. Maken har det kämpigare. Han har tränat i många år och när han har en person framför sig så kan han ev. minnas namnet Lite bättre går det med vänner vi ofta träffar- Men just namn på saker och ting är under ständig utveckling. Däremot är minnet i övrigt alldeles galant-
  Ska bli spännande att få veta om denna nya bekantskap Kanske är det dubbelnamn.
  kram!

  • Vi fick ett par riktigt varma och soliga timmar vid västkusten. När vi kom tillbaks fanns ingen sol i Visby. Bara sand i skorna. 🙂
   Ha ha. Men jag fick en svart sak för en stund sedan. Ett lånekort på bibblan. Tyvärr sa någon i en högtalare att vi stänger om en kvart. Så vi får vänta till nästa gång med att botanisera och låna. I framtiden kommer vi antagligen att göra som vanligt. Pricka av i ex. Bokspegeln och beställa via nätet. Det får bli en oktobersyssla. Än har vi en del att göra. Imorgon städas förhoppningsvis vår bostad och på fredag är det avslut av affären. Ska bli skönt att ha det i backspegeln på tal om speglar. 🙂
   Ha en bra helg önskar Klas. 😉

   • Så gör jag också, när jag ska låna. Ibland tar jag med lappen till bibblan, så beställer de några åt mig.

   • Kul att vi är lika. Om boken finns inne på hyllan går det inte att beställa den på datorn. Tyvärr får jag inte bestämma takten. Ibland blir det för tätt med besked om att det finns böcker att hämta. Men min taktik med att droppa böcker som inte sätter sig efter x antal sidor gör att jag hinner med. På hösten när det är som mörkast är det trivsamt att hamna i en fiktiv värld. En bra bok är guld värd. Just nu är det många som jag vill beställa.

 2. Ja, det där med namn är inte helt lätt! Jag märkte de sista åren att det blev allt svårare att lära sig alla barnens namn och helst även föräldrarnas namn!! Men jag fick beröm för att jag kom ihåg. 🙂
  Om jag har pratat med någon av mina bröder och sedan träffar våra söner snabbt inpå. Ja då döper jag om våra söner till mina bröders namn! Tänker då på min mormor när hon blev till åren kommen och ibland rabbla upp hela släktens namn och till slut frågade min mor vad hennes make heter!!?? Haha… 🙂 Det är väl så det kommer att bli.Och det där med att komma ihåg kändisars namn ska vi inte prata om.
  Längtar efter att få se foton ifrån den gotländska naturen!
  Må väl!
  Kram Nilla

  • I ditt yrke är det många namn som florerar under ett år. Inte lätt att hålla isär dem. Sedan kommer yngre syskon dit och förvillar namnen. Undra hur många barn och föräldrar du träffade allt som allt.
   Tack för den. 🙂 Både rolig och sorglig. Även när jag var yngre hände det att jag blandade ihop våra döttrars namn. Då kom det alltid en sekundsnabb tillrättavisning tillbaka. Tur vi inte fick fler barn.
   Kändisars namn. Jag var nästan klockren med sådant förr. Nu sitter vi där tillsammans och gräver och gräver och vet inte om vi ska skratta eller bli förtvivlade. Bäst med det förstnämnda. Plötsligt anländer namnet. Siffror och koder ställer också till det. Mobilnummer kan jag bara två utantill.
   Jag ska berätta om gotländska foton i nästa blogginlägg.
   Tack ska du. Här har regnat hela dagen men jag och Jennifer har haft det roligt och mysigt tillsammans. Det har varit härligt att få träffa tjejerna. <3. Hoppas de flyttar hit om några år. Jag såg en snygg bibliotekarie som var trevlig och artig när vi fick våra lånekort. 😉
   Kram Bosse/Bobo

 3. Det är inte alltid så lätt med namn och speciellt inte om man bara lyssnar med ena örat. Det kan lätt bli fel då… Ser också fram emot att se lite bilder från omgivningarna!

  Kram

  • Det hjälper inte ens när jag lyssnar med bägge öronen. 🙂
   Imorgon är det höst och första september och bara … 😉
   Idag när J sov länge och det ösregnade ute passade jag på att se över novembertävlingen. Plötsligt känns den inte så långt borta.
   Först vill jag ha en härlig september med klar luft, soligt, höstfärger i naturen. Mer begär jag inte. 🙂
   Helgkram Bosse

 4. Haha … jag lovar att det blir allt svårare detta med namn – eller ja, jag vet ju inte hur det blir med dig, men mitt namnminne är fullt och det är svårt att komma ihåg rätt namn på rätt person. Det blir ofta – ”Han, du vet, som var ihop med ?, vad hette hon nu igen?” … väldigt irriterande! 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  • Tack ska du ha. 🙂 Både mitt namn och sifferminne är slut. Tror det håller på att rinna över.
   Så håller vi också på och nystar. Tillsammans kan det gå till slut. Andra gånger kommer det någon dag efteråt. Om jag blir irriterad blir det värre låsning.
   Tack ska du ha. Snart är det september.
   Kram

 5. Jag glömmer lätt namn som inte är aktuella i mitt liv just nu. Personer jag inte träffat eller haft anledning att prata om eller med på ett tag. Då blir det tomt. För att underlätta efterlyser jag namn som inte förekommer så ofta, t.ex. Ethel ;-). Lättare att komma ihåg, tycker jag.

  Ursäkta frågan; var är KHFD?

  Kram från Ethel

   • Missade tyvärr Finnkampen igår eftersom vi bestämt sen länge tillbaka att gå ut och äta med några vänner. Hann bara se Moa vinna 400 m. Ska kolla idag. Hoppas vädret är bättre.

   • Hoppas ni fick god mat och hade trevligt.
    Jag tyckte det var bra att det var en senare tid idag med. För jag vill åka ut en sväng. Sedan ser jag friidrott när kvinnorna går på bio. (Mamma Mia 2)
    Dimman försvann. Blir det inte regn får det duga. Gäller bara att undvika trafikstoppningar. En stor skördefestival och en annan stor marknad på ön gör att vi ändrar på rutten.

 6. Känner så väl igen det där när någon presenterat sig, nästa sekund så minns jag inte. Beundrar dem som minns ett namn så snabbt.
  Helt underbart att kunna fara till havet, nu när det är så varma och fina dagar.
  Ha det bra!

  • Ibland önskar jag också att jag var ett vandrande uppslagsverk. Samtidigt är det nog tufft att vara så tungt lastad. 🙂
   Det blev en mysig utflykt. Idag har det ösregnat konstant. Bra. Gotland behöver allt vatten de kan få.
   September brukar ofta bjuda på härliga dagar med hög luft med sol och underbara höstfärger i naturen.
   Tack ska du ha.
   Ps. Du har väl varit en duktig flicka och gjort läxan? 🙂

 7. Komma ihåg namn är lite klurigt. Jag har alltid haft lättare känna igen ansikten än namnen. Spelar ingen roll om jag bara sett personen helt hastigt i nåt sammanhang så brukar jag komma ihåg det. Namn däremot är en helt annan historia.

  Så spännande för er att utforska den nya hemvisten och för oss att få följa med. Ser med spänning framemot dina kommande inlägg. Förstår att det tar tid att smälta allt med ny bostad, nya omgivningar och inte minst nya grannar. Inte hela världen om man blandar ihop namnen så här i början.

  Ha det så gott och varm kram 🙂

  • Var glad för att du känner igen ansikten. 🙂 Jag gör det men blandar ibland ihop dem. När jag går förbi en spegel brukar jag se en gammal gubbe som jag sett någonstans, men jag kan absolut inte placera honom. Han verkar artig för hejar jag eller ler vackert gör han samma sak tillbaka.

   Jag hoppas september bjuder på solskensdagar med hög luft och vackra höstfärger. Först ska jag köpa en ny kamera så jag kan ta bättre foton.

   Här bor väldigt många grannar. Jag vet inte var gränsen går när de inte kallas för grannar. Det är jobbigt att veta om det är ”heja på varandra” som gäller. För jag kommer inte ihåg hur det var förra gången. En del bara ”glor” och hejar inte tillbaka. Om några månader har jag säkert lärt mig ”reglerna”. När jag blivit mer varm i kläderna. Eller inte. För det går mot höst. 🙂

   Tack ska du ha.
   Helgkram tillbaka

 8. Bäste Henke (!?),
  Namn är det värsta som finns att komma ihåg! När jag var redaktör för Cortinaklubben, Bonsaisällskapet och Gotlands Trädgårdsamatörer så fick jag offentligt be om ursäkt (alltså skriva i tidningen och på hemsidan) att jag ALDRIG kom ihåg namn på några, så dom som jag träffat ett 20/30-tal gånger skulle inte ta illa upp om jag inte kom ihåg deras namn!
  Det blev också väldans viktigt att notera namnet på dom som jag skulle skriva om så att det inte blev fel – även om jag träffat dom massor med gånger. Ibland kan jag t.o.m. glömma namnet på goda vänner…..
  KRAM/Sus

  • Bästa Agda. 🙂
   Ha ha. Hoppas de alla godtog din ursäkt. Vilket skrivjobb du hade. Du verkar vara värre drabbad än jag – än så länge. Än så länge fixar jag släkt och goa vänner. Fast det händer att jag säger fel namn till barnen. Våra två döttrar. Kan inte ha med ålder att göra. I så fall var jag förvirrad även för tjugo år sedan. 😀
   Kram
   Ps. Vilken regndag.

 9. Skrattar högt! På kolonin har vi två olika grannar på vars en sida och i den ena stugan bor Vanda och Tommy och den andra Annika och Ole…men sambon brukar ofta skoja att jag ska fråga Tommy och Annika och menar då det sistnämnda paret. I somras råkade jag kalla dem just för fel namn…men fick snabbt lirka mig ur det och släta över mitt misstag. Med ett stort leende kommer man långt va?
  Kram Kajsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s