… mysig småstad

Jag är tacksam för att vi kom iväg till Ystad en sväng. Extra bonus var det vackra höstvädret. Redan på Pågatåget kom lugnet. Endast en kvinna i trettioårsåldern satt i vår vagn på hela resan dit. Hon hade inte högtalaren på, men det var svårt att missa något av hennes alla egna mobilord.
Hon pratade med bästisen sedan barnsben. Det hade kommit en fnurra på tråden. En allvarlig. Hon beklagade sig för att de inte kunde reda ut det sist de träffades. Orsaken var att hennes pappa just då var på besök. Nu är det upp till mig som skribent att förvalta denna gratisnovell och göra min egen tolkning och då är det riktigt allvarligt och pinsamt eller en blandning av olika ingredinser. 😉 Mer spelrum för mig jämfört med kåserier där jag vill förvalta ”sanningen” så långt det är möjligt utan att såra/skada.

Drygt två månader sedan sist. Vi pratade om våra minnen från vackra teatern. Som när Lizette uppträdde med sin teatergruppklass.

Våra tanker gick också till vår yngsta dotter när vi gick in i Mariakyrkan. Här var hennes konfirmation. Vi minns ett par fullsatta Julottor och när en kär gammal arbetskamrat sjöng tillsammans med sin kör.
 Bara att se de häftiga gatunamnen piggade upp.

Hm! Här minns jag något mindre trevligt minne från hösten 2010. Jag kunde då skylla på feber. Konstigt nog blev det inget stor plåtskada på vår Volvo när någon antagligen hade flyttat på porten när jag skulle köra ut från hotellets parkering.

Jag har alltid varit förtjust i att spankulera omkring bland gatuhusen i Ystad. Både innan vi bodde där och under de sju åren vi levde där permanent. Redan 2007 hyrde vi en vecka i tornet du ser längre fram på gatan.

Detta foto fick bli en ny header.

Innan vi gick och fikade och köpte mina goda osötade chokladkakor blev det ett besök vid klostret.

Vi bjöd inte på något.

Givetvis var det inte så mycket som blommade i klosterträdgårdarna.

Men denna var fortfarande ganska fin.
Vi hann med ärenden på torget och på gågatan. Efter några timmar var den viktiga frågan om jag skulle följa med Solveig och äta lunch eller ta ett snack med Kurt Wallander på Continental. Så där lite i smyg. 😉

Med tanke på att vi ska fira bröllopsdag i helgen ❤  och ta in på hotell, ska jag inte gå in på val och detaljer. 😉
Hoppas vi får uppleva solnedgång. Solveig har ett önskemål om att jag i så fall inte ska ta hundra bilder. Jag lovade att nöja mig med nittionio. 🙂

Fotnot: 16 dagar kvar tills korsordstävlingen. Idag måste jag välja ut ”rätt foton”. I natt kom jag på tre nya lämpliga kandidater. 

36 tankar på “… mysig småstad

 1. Inläggen om Ystad väckte fina minnen. Vi ska göra återbesök i juli :-). Vad skönt att du fick träffa Kurt. Hoppas han mår bra 😉 Det verkar som det fina vädret håller i sig. Grattis på bröllopsdagen! Ska ni fira i Ystad?

  Fin header förresten.Jag visste att det var Ystad 🙂 Kram, Anne

  • I framtiden blir det du som får hålla ställningarna i Ystad. 🙂 Fast jag har flaggat för att jag är sugen på att åka till Österlen någon gång nästa sommar. Hyra en bil på Sturup. Kanske ex. under Almedalsveckan när det är trångt överallt.

   Jag satt och åt lunch igår med bar överkropp. Idag lite svalare och molnigt.
   Tack! Denna gång håller vi oss både på marken och på ön. Här finns gott om spännande hotell. Inte lika fullbokade som under sommaren. Har vi glömt något är det bara att rulla hem och hämta. 😉
   Tack ska du ha. Jag tror inte det går att lura dig på något Ystadmotiv. Den staden kan du bra.
   Kram Bosse
   Ps. Hälsa Fred

 2. Bröllopsdagen måste firas! Grattis till er båda!
  De små låga husen i Ystad tycker jag påminner om husen i Visby. Om jag kommer ihåg rätt. Det var ju några år sen.

  • Har du kommit hem från min favoritö i Medelhavet? Tack ska du ha. 🙂
   Det finns en hel del likheter innanför muren med både husen, stockrosor och ”vanliga” rosor.
   Du får göra göra en jämförelse mellan städerna inom en snar tid. Men inte i november. Då har du annat att göra.

   • Ja jag kom hem från Cypern i måndags natt. Precis lagom varmt, 27/28 grader och 26 grader i havet. Härligt.

    Göra en jämförelse inom en snar framtid? Ett av dina blogginlägg? Spännande.

    Jo jag förstår att jag har annat att göra i november ;-). Sen i december följer den sedvanliga jultråden jag brukar vara med i på Kafé K. Kolla där får du se. Svåra uppgifter varje dag ändar fram till och med 24. Mats som gör uppgifterna är duktig. Han borde göra ett seriöst frågeprogram på SVT :-). Att klura och tänka till ordentligt, både på dina tävlingar och Kafé K:s är säkert bra för hjärnan. Så lyckas jag inte alltid … men men …

 3. Då passar jag på att gratulera lite i förskott. Vilket väder ni fick i Ystad? Kändes det som att komma hem? Eller längtade du hem? Hoppas du fick ett snack med Wallander!

  • Det som är intressant vid en stadsjämförelse är att det finns likheter och där har ex. Visby betydligt fler gränder med mysiga gatuhus.
   Tack. Den var igår. Blev två fina dagar. Allt är nytt. Det är som att vara på semester. Behövs bara en snabb förflyttning med bil. Vi lämnade inte ens vår stad. Smidigt att inte behöva pass, flyg eller färja. Men självklart hade detta fina hotell varit ännu häftigare under högsäsong. Vi satt ex. ensamma i frukostsalen. Hade vi tagit in där några dagar tidigare kunde vi njutit på den stora balkongen i anslutning till rummet. Jag satt och svettades med bar överkropp i tisdags och fick gå in för att det var för varmt på vår balkong på hemmaplan. Hoppas ni hade en trevlig familjehelg och det sorgliga fick en varm och fin inramning.
   Kram

 4. Så njutbart att vandra i minnenas kvarter. Säkert massor av alla möjliga blandade känslor som dyker upp. Underbar nostalgitripp 🍁🙂

  Stort grattis till dig och Solveig på er bröllopsdag ❤️ Kram

  • Nu var det verkligen ett vackert höstväder som gjorde det extra trevligt.

   Tack ska du ha. ❤ Häftigt att det kan bli en sådan kontrast bara genom att rulla iväg med bilen någon kilometer. Ska bli spännande att testa olika boformer på Gotland och Fårö.
   Kram Bosse

  • Tack. Det finns kvarter som jag aldrig tröttnar på. Men det finns ännu fler sådana gatustenhus vid kullestensgator i Visby.
   Tack. Häftigt att fira och känna det som vi åkt iväg långt på en Weekendresa bara genom att rulla iväg med bilen någon kilometer ner mot havet. Tur det var fint väder så vi fick uppleva solnedgången vid sista promenaden. ❤
   Kram

 5. Vilket trevligt återbesök i Ystad! Förstår att det finns minnen att hämta där för er… och som du vet är Ystad även en favorit hos mig. Vi har ju varit där ett flertal gånger. Det där med att vara den ”eviga fotografen”, känner jag igen. Maken skulle nog önska att jag var lite mer fokuserad på det jag ser och på honom, UTAN KAMERA! 🙂 Åh, andra sidan tycker han om att se och läsa om det vi har upplevt. 🙂 Grattis på bröllopsdagen… när den nu är!?
  Kram Nilla

  • Jag är glad för att vi hann med det och att solen och värmen följde med på resan.
   Det är en mycket mysig liten stad. Vi kommer att återvända dit fler gånger. Avståndet med en timmes flygresa skapar möjligheter.
   Jag tror bara att de är lite svartsjuka. Tror du inte det? 😉 Samtidigt har de nog lite rätt i kritiken. Det gäller att sköta det snyggt och fördela uppmärksamheten rättvist. 🙂 Det händer redan nu att jag låter kamerautrustningen vara hemma om vi ska kombinera med affärer och jag redan tagit foto på platsen som vi ska till. Men det är just då det dyker upp något oväntat som jag missar. Det har hänt flera gånger och då har jag ångrat mig efteråt.
   Tack ska du ha. Den var igår. Vi tog in på ett lyxhotell i fredags och jag var rättvis. Tog bara 111 foton under trippen. 😉 Tur att solen ställde upp och inte gömde sig. Jag fick fina bilder på solnedgången. Men fick stressa under middagen på hotellet för det går fort och den går ner tidigt. Vi hade googlat och läst 17.29.
   Kram Bobo

 6. GRATTIS på bröllopsdagen! 🙂 🙂 🙂 Du har dock inte skrivit hur många det är…..du kanske inte kommer håg!? 😦
  Själva firade vi guldröllop den 28 september, men jag har redan glömt vad vi gjorde. Såär det att bi äldre, fast ibland är det rätt skönt. 🙂 Har dock ett svagt, mycket svagt, minne att vi efter mycket om och men åt lunch ute på krogen någonstans. Men var…..? 😦 😦
  Nej, några större ”abrovinker” när vi har våra olika bemärkelsedagar har vi aldrig haft men snart fyller Rolle 78 och då tror jag faktiskt att jag ska hitta på nåt. Det är bara frågan om vad…..
  KRAM/Susie

  • Tack. Svaret är samma siffror som du skriver. 28 år. 🙂 Klart jag kommer ihåg. Jag är mästaren i familjen på att uppmärksamma viktiga saker att fira. 😀
   Jag glömmer också mer numera, men har fördelen att jag skriver ner saker i mina femårsdagböcker.
   Överraska honom med något kul och hemligt. Det behöver inte vara en lång resa bort. Vi rullade bara ner 1 km i fredags och det var hur mysigt, trevligt och romantiskt som helst. Fast det där lyxhotellet hade såklart varit trevligt att bo på under sommaren. Samtidigt slapp vi trängsel och armbågar i matsalen. 😉 Vi var helt ensamma under hotellfrukosten. Bara mannen som gick runt och tände ljus.
   Kram Bosse

 7. Förstår att ni njöt av att vara tillbaka i Ystad – om än bara tillfälligt, men det är ju verkligen en väldigt mysig stad! Många fina bilder blev det … och jag känner faktiskt igen mig lite 🙂
  Grattis i förskott på kommande bröllopsdag! åren går fort!
  Ha det gott!
  Kram

  • Om inte annat borde du känna igen den efter alla foton som jag lagt in här på bloggen om den mysiga lilla staden. 😉 Vi trodde inte våra ögon när vi läste att det bor fler i Ystads kommun än Visby. Här känns större.
   Tack. Häftigt att rulla ner med bilen en kilometer och ta in på hotell. Tur hade vi. Det var inga moln i vägen vid solnedgången. Jag är supernöjd med de bilderna. Men oj vad kallt det var att inte kunna ha vantar på sig. Vi är på väg mot vinter. Jag skulle faktiskt vilja se innestaden snöklädd. Jag har redan sett ut vissa platser jag vill ta mig till för att fånga Visby i snö.
   Kram Bosse

 8. Så fint med en tur till Ystad och minnenas allé. Kan tänka mig att den både är lång och innehållsrik
  Väldigt fina bilder från den stad som var ”er” under flera år.
  Önskar er en fin bröllopsdag.
  kram!

 9. Grattis till bröllopsdagen! Hoppas den var till belåtenhet och att solen gästade er. Ystad gillar jag, har varit där ett par gånger och strövat runt, men det var några år sedan. Tror bestämt att det snart måste bli dags igen nu när jag ser dina foton.

  Kram

  • Tack. 🙂 Vi tog in på ett fint hotell i Visby och fick uppleva solnedgången. ❤ Där hade vi tur med tanke på det busväder vi har nu och haft sedan i början av veckan.
   Det är en mysig och fin liten stad att besöka och bo i. Men nu är det Gotland och Visby som gäller för oss. 🙂
   Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s