Bakom linsen

Eller borde jag döpt rubriken till ”bakom flötet”?

Vad mycket jag hade att tänka på och plugga in efter jag inhandlat en ny kamera med en massa finesser.
Som ett förväntansfullt barn på julafton letade jag upp ett intressant motiv och tryckte efter alla konstens regler på rätt knapp med ett nyfiket pekfinger. När jag öppnade bildminnet och skulle titta efter…

Linsskyddet skulle INTE vara på. I alla fall inte just då.

Sedan vet jag inte om kameran var värd alla pengar. För jag har hört talas om att det finns bättre kameror som tar färgkort. Eller är det bara ett falskt rykte på Twitter?

Förutom att det tar tid att färglägga har jag tydligen blivit skakig i färgtassen. Eller var det den blå färgkritan som målade suddigt? Någon fågel viskade om att jag skulle välja närbild på blommor och köpa fler objektiv. Viskar fåglar? Har jag fått pippi på hjärnan?

En kort stund fick jag energi från en åder under en rauk. Det var i samband med att jag hittade självutlösarknappen. Tio röda sekunder hade jag på mig. En baggis för en gammal sprinter av rang. Vad hände då? Från ingenstans dök det upp en ful gubbe och ishockeytackade mig rakt in i väggen. När det lät från kameran satt snubben och drack från min dricka. Vilken fräck äcklig ful ouppfostrad främling.

Det var först under den lyckade bröllopsdaghelgen, när vi hade tur att få uppleva en solnedgång, som jag och kameran för första gången blev vänner. Jag fick minst 20 foton som jag var/är supernöjd med. ❤  (Visad på Facebook. Men Solveig gillar mer andra foton från den trippen.)

Men det var kallt om de bara stackars händerna. Inte förrän jag kom in på hotellrummet upptäckte jag finessen med fodrade fingervantar. En fantasiknapp till vänster på ett av objektiven. Diskret gömd bakom en Kaffe Latte-knapp 😉 Kan det förresten vara lämpligt? Att kombinera het dryck med teknik i samma ”grunkkropp”? Vad vet lilla jag? Går det att kombinera bensin, oljefläckar med nybakat bröd och slängda rykande fimpar vid pumparna borde det vara no problemas.

Ps. När jag fyller sextio år lovar jag att bli mer tråkigt vuxen. Eller har jag då blivit så disträ att jag glömt löftet? Bäst att inte lova för mycket. Men just nu har jag inga planer på att ha en kategori med namnet ”Lite galet” på min kommande Gotlandsblogg. Å andra sidan hade jag heller absolut inga liknande tankar, när jag startade denna blogg sommaren 2012. 😉 Då visste jag knappt vad en blogg var. Möjligtvis en skotsk snåldans. 😉

 

26 tankar på “Bakom linsen

 1. Fina bilder har du lyckats med och visst tar det ett tag och en hel del träning innan kaeran blir en nära vän. Och att bli en tråkig vuxen hoppas jag att du inte blir.Tråkighet har inget med ålder att göra. Inte alls.

 2. Jag håller helt med Ditte. Tråkighet har inget med ålder att göra. Var som du är även i fortsättningen. Du kommer inte tycka om att vara annorlunda, det kan jag försäkra dig. Kram

 3. Håller med övriga. Tråkig är du minst av allt.
  Jag gillar inte att läsa instruktioner. Helst vill jag prova mig fram. Inte alltid jag lyckas … ;-).

 4. Bosse du är en frisk fläkt i Blogglandia. Fortsätt så och bli aldrig tråkig vuxen. Oavsett ålder är det viktigt att skoja och skratta och ha barnasinnet kvar. Önskar dig & Solveig en skön helg ❤️🧡🍁

  • Tack ska du ha. Det är du med. Jag lovar att inte bli tråkig. 🙂
   Jag tror till och med att skoj och skratt kan förlänga livet i vissa lägen. Kropp och själ mår bra av ”ingredienserna”. Liksom vi mår bra av närhet, husdjur, natur, en bra bok, musik och mycket mer. Vi matas med så mycket mörker och otäckheter så att det känns som om det rinner över ibland. Det behövs en osynlig balansgång med det som kommer in.
   Det önskar jag dig med. ❤

 5. Så spännande med en ny kamera. Det önskar jag mig. Fina bilder tar den också, eller du.
  Ett stort GRATTIS i efterhand till er bröllopsdag. Det har ju varit några veckor då jag inte har varit aktiv i bloggvärlden. Fint att ni kunde resa iväg och ha det mysigt och trevligt.
  Ditt PS om att bli tråkigt vuxen lämnar jag därhän. Det passar varken dig eller mig.
  Kram!

  • Grattis till segern i årtalstävlingen. 🙂 För att någon ska gå om dig behöver personen vinna två gånger. (Flest rätt först vinner). Det är 29 foton kvar så mycket kan hända.
   Det är mycket som ska tas in. Jag tänker inte lära mig överkursen.
   Tack. 🙂 Vi hade tur med vädret den helgen när vi tog in på hotell på hemmaplan. Bilen behövde bara rulla iväg någon kilometer. Ändå kändes det som att vara någon helt annanstans.
   Jag är helt övertygad om att du och jag inte kommer att hamna i det facket.
   Kram Bosse

 6. Jag är både glad och tacksam att vi hittade varandra i hopen av alla trevliga och bra bloggar. Du förgyller med så mycket fint och trevligt. Önskar dig/er en riktigt skön och trevlig allhelgona helg. Kram Katarina 🙂

  • Jag skulle nog behövt några goda praktiska råd av ex. dig. För det tar ett tag innan jag lärt mig av mina misstag. Problemet är att jag hela tiden gör nya. Fast allt är inte mitt fel. 🙂 Som min cola burk för en stund sedan som sprutade på mig och hela köksgolvet. jag hade inte öppnat den ens. Visade sig att den var sönder i botten. Vilken fontän det blev och jag ropade Sooolveiiiig! Tur hon var hemma och räddade mig.

 7. Bosse, du kommer nog som mig ALDRIG att bli vuxen. Varför ska man bli det förresten!? Vad är det för fel på att vara barnslig? Det räcker så bra med dom 20-åringar som ser ut och uppträder som om dom vore 60. Jag tycker att vi andra ska fortsätta att leka och njuta av livet så länge vi kan…..
  KRAM/Susie

  • Vi tycks vara skapade i samma fack.
   Jag tycker det är en tillgång för det mesta och minns också ”tjugoåringar” som var humorfria tidigt. Eller hade de en annan humor. 😉 Något måste de ha skrattat åt. Annars skulle de aldrig bli 60 år. Sedan vet man aldrig vilket liv de lever. Det finns kanske ett hemligt skäl till att de har långt till skrattet.
   Mitt mål är att dö med ett leende på läpparna. Det får gärna dröja ett bra tag.
   Kram Bosse

 8. Du är dig lik, Bosse 🙂 Muntergök af Gotlandia.

  Har en keramiktavla på hallväggen där det står:
  Att alltid våga vara en smula barn är att vara riktigt vuxen.
  Sneglar på den då och då för att inte glömma. Fick den när jag fyllde 50 och hur gammal den är idag har jag alldeles glömt. Kram ❤

  • Kul att höra av dig. 😀

   Jag fick samma visdomsord, textat snyggt av en tjejkompis, som jag länge hade på min anslagstavla. Hon tyckte det stämde bra in på mig. Jag gillar de orden. Det ligger mycket klokhet i dem.
   Din lapp har väl bara några få år på nacken. 😉
   Kram ❤

 9. Övning ger färdighet … jag tycker du har lyckats bra med att bli vän med din nya kamera 🙂 Soluppgången är magisk!
  Jag hoppas verkligen du inte blir ”en tråkig vuxen” … jag uppskattar dina tokigheter!
  Ha en fin fredagseftermiddag!
  Kram

  • Nja. Du skulle stått bredvid mig och förklarat pedagogiskt. Ibland blir det för mycket överkurs för mig. Vet inte riktigt vilka val jag ska göra. Givetvis är det självklart ibland.
   Solveig har gett upp hoppet … tror istället att jag smittat henne. 😉 Tack för att du uppskattar dem. Du som har tur och slipper uppleva dem ständigt. 🙂
   Vi har letat efter försvunna saker som vi saknat sedan flytten. Givetvis blev det så att vi hittade annat istället – som vi inte saknat men behöver ändå.
   Hoppas du samlat nytt syre i naturen eller haft kul med barnbarn. Men snart har du inte tid med dem. 😉 De måste de förstå. Farmor har viktiga saker att göra varje kväll vid ”sextiden”. 😀
   Kram Bosse
   Ps. Undra hur många som är sura på den där Bosse Lidén som stjäl deras kock? Män som alltid har fått varm god mat vid sextiden. Nu får de sitta där med kallskuret och knäckebröd. 🙂 Själv har jag idag beställt god mat klockan 17.20. Fast jag erbjöd mig att ta en färdig portion.

  • Det är lika bra att fortsätta i välkända hjulspår. Passar på när det närmar sig hjul eller var det jul? 😉 Ofattbart att det är i nästa månad.
   Tack för tipset. 🙂
   Dags att börja plocka fram rätt text och bild. Hur var det nu andra uppgiften var? ”Passar större bra” Så var det nog. För tredje uppgiften vet jag är; ”Passar medelålders bra”. Ingen Vinnare sitter bredvid mig och håller sina tummar. Jag ska snart visa er hur hon ser ut.
   Kram Bosse

 10. Ja, det tar sin lilla tid att lära hantera en systemkamera! Tycker att det ser ut som en bra början! Fast det är ju konstigt att du ska behöva färglägga motiven efteråt och att behöva ta av linsskyddet innan fotografering!? 🙂
  Nej… fortsätt du att vara lite crazy! Det klär dig. 🙂
  Kramar från Nilla

  • Det är inte gjort på en ”kafferast”. Jag måste ta det i små etapper. Annars blir min utbrända hjärna sur på mig. Kan jag ta lika fina foton som du kommer jag att bli mer än nöjd. ❤ Men ibland finns det bara en chans. Då vill jag inte missa chansen. En gammal mur från 1200-talet står kvar länge till. Då får jag många chanser pch kan återkomma.
   Nu ska jag plocka fram ett foto på mig och en klurig uppgift. Undra om jag kommer att få besök av Nilla. 😉
   Kram Bobo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s