Två hårda paket

I fredags kom besked om att det fanns två böcker att hämta på bibblan. Den ena hade jag längtat efter länge. Den andra hade jag glömt att jag beställt. Inte så konstigt – vi har alltid en lång lista och kötiden kan variera rejält. Det kan gå ett par månader mellan beställning via datorn och hämttid.
När jag plockade ner ”En helt vanlig familj” från hyllan på biblioteket och läste på baksidan, förstod jag att det var en av mina beställningar. Otäckheter. 🙂 Det är antagligen hårt tryck eller så vill de ha rotation på nyheter, vilket är mycket bra. För de kör ofta i Visby med tvåveckorslån. Det gjorde de på vissa titlar även i Ystad. När jag jobbade som bibliotekarie hade vi en snurra med, en veckas lån. Seven days. Låter som en film eller boktitel. Eller en konkurrent till Seven up. 😉

”En helt vanlig familj”. Bra vald titel. Redan såld till fler än 25 länder.
Familjen består av pappa präst, mamma jurist/advokat och en nittonårig dotter. De bor i villa i Lund. Allt är suveränt på ytan. Om det inte vore för att dottern Stella anklagas för ett mord och hamnar i häktet.
Mycket fiffigt uppbyggd med tre olika delar. Jag har precis följt” pappadelen” i ca 170 sidor. Jag ger den högsta poäng. Författaren gör detta ordsnickeri suveränt. Både när det gäller tempo och mixen av att då och då ge oss små pusselbitar bakåt i tiden. Alla som är pappa eller mamma tror jag kan känna igen mycket av oron han delger oss. Där finns ibland en torr, på gränsen till gömd, humor som kittlar mig extra. Den kommer inte ofta men bryter av allvaret. Det är hög klass. Kopplingen till den verkliga världen är stor.
Idag började jag på andra delen ”Dottern”. Saknade först pappan, men vill givetvis veta Stellas version av sanningen. För någon sådan måste finnas innanför alla lager av lögner. Vita som mörka.

Peter May har aldrig gjort mig besviken. Han har fått 5/5 i betyg alla tidigare gånger. 😀 Hoppas den trenden håller i sig när jag nästa måndag börjar på ”Harris Tweed”. Det svåra för mig är nästa bok. Syftar på när jag efter en May-bok ska börja läsa något annat. Den författaren har en rejäl uppförsbacke – innan jag runt hörnet inser att det finns olika sorters bra böcker.
Har du något bra boktips? Vädra titeln och författaren i en kommentar.
Ps. Hårda paket har visserligen med julen att göra, men poängen är …  😉

20 tankar på “Två hårda paket

 1. Eller Seven Seconds ;-). Låter som en bok jag vill läsa, En helt vanlig familj.
  Peter May är en favorit. Har inte läst den här. Ännu.

  Just nu läser jag Varg bland vargar av Hans Fallada. Den kan jag rekommendera om man gillar nutidshistoria. Den utspelar sig i Berlin 1923. En dollar var värd 414 000 DM. Boken skrevs 1937. Den enda nackdelen med boken är att den består av 979 sidor. Jag har svårt att hitta ett bekvämt sätt att hålla boken när jag ligger och läser.

  För några år sen läste jag Ensam i Berlin av samma författare. Fascinerande. Skrevs strax efter 2:a världskrigets slut. Hans Falladas eget liv var tydligen också dramatiskt med självmordsförsök, droger, förskingring och mental ohälsa.

  • Den bar riktigt bra. Gillade jag skarpt. 🙂 Vill snart se någon ny liknande serie på Netflix.
   M Edvardsson är gymnasielärare i svenska och psykologi. Verkar vara en bra grund. Han är ”pappa” till debutboken ”En nästan sann historia”. Mitt minne letar efter om jag läst eller ratat den.

   Nutidshistoria. Av våra barn tror jag det räknas som långt tillbaka i tiden. 😉
   Vilken tegelsten. Jag som ligger på rygg i sängen på kvällarna. Samtidigt utmärkt att kombinera styrketräning och hjärngympa. 🙂

   En sorglig fördel som delas av många stora författare. Om jag skulle … tidigare var ju en Sprut-Bosse. 😉

 2. Tack, kul att du tipsar med havsbruset i ryggen. Och skönt att höra att du trivs med livet och bibblan på Gotland. Böckerna ska jag notera. Det blir snart ett Krokomsbesök på Magneten.
  Ha det gott från ”jämtlandsmetropolen”! 👍
  Hoppas Solveig har det fint på jobbet! Hälsa så gott! ☀️

  • Hans böcker har samma typ av karga motiv. Hade jag varit ung skulle jag frestats att åka dit – Yttre Hebriderna. Men jag får nöja mig med en mindre ö.

   Det ska jag göra. Idag håller hon på länge. Det var mörkt när hon cyklade iväg och ännu mörkare när hon kommer hem.

 3. Har du läst Carin Gerhardsens senaste som heter Det som göms i snö. Skriven i gotlandsmiljö och nominerad till årets deckare. Det var en riktig bladvändare.

  Av Peter May har jag bara läst Svarthuset. Då fanns inte så mycket av honom översatt till svenska och min engelska är för dålig för att jag ska få en riktigt behållning av en bok på originalspråket. Men Svarthuset var väldigt bra, så jag ska nog göra ett försök med Lewismanen som finns översatt nu.
  Kram, Ingrid

  • Den är beställd. Troligen lång kö. Jag har läst bra deckare av henne tidigare.

   Sex olika titlar finns på svenska. Eller du menar att lyssna på?. Gillade du Svarthuset och inte kommer ihåg ”allt” föreslår jag att du läser om den först och sedan tar vid med tvåan och trean i Trilogin. Lewismannen och Lewispjäserna. För då får du största behållningen.
   Kram från ett mörkt och regnande Visby.

 4. Läste sista sidan i Peter May Harris Tweed och tyckte den var bra. Lite rörig i början men sedan njöt jag.
  Nu skall jag börja på Ann Cleeves Vild eld som jag hoppas är lika bra som de tidigare.
  Måndagshälsning Anki

  • Jag började i andra boken och S i PM-boken. Hon har mycket att göra, ont om tid och sa till mig igår att jag kunde ta den också. Hon tyckte samma sak som du. Att den var rörig i början och att hon inte kom in i den. Bra för mig att veta. Då håller jag ut ett tag extra. Tror inte jag skulle kunna sluta läsa i en Peter May bok.

   Jag har också läst flera AC genom åren. Ofta spännande saker.
   Regnhälsingar från G

 5. ”En helt vanlig familj” har jag läst och jag sträckläste den. Ha oftast ett par böcker på gång. En fysisk och en jag lyssnar på. Av Peter May tror jag ännu inte jag läst något. Spännande att höra vad du tycker.
  Ett boktips från mig är ”Ett djälvla solsken” av Fatima Bremmer. Boken är en biografi om Ester Blenda Nordström. ”Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead rekommenderar jag också- liksom ”1793” en grym deckare av Niklas Natt och Dag.
  Kram och läsehälsninger

  • Kan förstå att du sträckläste den. Jag är supernöjd än så länge. 🙂

   Underbart att inte ha läst Peter May. Vilken upplevelse du har framför dig. ❤
   Du som är äventyrlig kanske beställer en resa till Yttre Hebriderna. Eller så har du redan varit där några gånger. 😉 Läs triologi i rätt ordning: 1. Svarthuset 2. Lewismannen 3. Lewispjäserna.
   De andra två är också väldigt bra böcker. "Entry Island" och Coffin Road".

   Tack för boktipsen. 🙂
   Regnkramar

   • Jag ser det nu. Häftigt att sätta bokstaven E på det sättet. 😀
    Jag har alltid gillat att läsa om fiktiva mord men behöver inte veta precis allt. Likadant på film. Vill inte gå från nyfiken till äcklad. Jag är inte ute efter att jobba i branschen. 😦 Dessutom tappas fokus i handlingen. Om de inte är ute efter att skriva en faktabok som ska hamna på avdelning V på bibblan. 😉 Då ska det inte stå Hc eller Hce på ryggen. 🙂
    Ps. Påminner om Mankell när han var som bäst. The Sunday Times.
    Nu vaknade gubben. Hm! Intressant.

  • Jag har ”Bokspegeln” till hands här på skrivbordet. Vi ska gå igenom den snart och beställa nytt. Då ska jag kolla upp den titeln. För jag börjar gärna med ettan. Handlar det om de allra råaste och blodigste varianterna är jag inte intresserad. De böckerna hoppar jag alltid. Då spelar det ingen roll hur många länder de reser till. 🙂 Som på utsidan av tidningen. ”Lazarus” av Kepler. Den kommer jag inte att kryssa för.
   Nu har jag kommit en bra bit in i andra delen; Dottern. Tog några sidor att ställa om min hjärna. Gå från pappans tankar som kändes så nära för mig till det mer ungdomliga. Den är riktigt bra … skriver jag nu 239 sidor in bland de 455. Gissar på priser och film om något år.

   • Ahnhem är oxå på utsidan av bokspeglen. Jag gillar egentligen inte mord, men han skriver bra. Jag kryssar också däri och beställer från bibblan😇

  • Ditte skrev ju att den höll hela vägen.
   Mycket välskriven och ”lättläst”. Inget onödigt med i första delen, Fadern.
   Författaren undervisar i svenska och psykologi på gymnasiet. Han behärskar sina basämnen. 🙂
   Ha Ha! 🙂 Jag har inte gått in och kollat vad ni svarat. Solveig kom hem strax efter sex och vi har pratat. Snart ska jag avsluta femte uppgiften. Då ska jag inte titta. Bara trycka på End och komma sist ner i kommentarfältet. Detta ska bli mycket spännande. Nästan som att öppna julpaket eller skrapa lotter. Sedan ska jag sakta börja från början. Anteckna era namn och poäng. Trippelkolla m.m.
   Ha en bra fortsättning på kvällen.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s