Det började på mer allvar i Ystad

Visst hade vi köpt ekologiska varor tidigare på våra boplatser, men inte i någon större skala. Utbudet var begränsat. Det som fanns på den fronten var betydligt dyrare än det som dessutom såg finare ut – på utsidan. 😉
I Ystad blev vi mer miljömedvetna. Vår äldsta dotter som gick på en speciell gymnasieutbildning tog med sig mycket information hem och pratade sig varm för ”den rätta vägen”. Själv minns jag min sista sommar i min barndomstad. Jag plockade ekologiska jordgubbar som jag tyckte var jättedyra. När jag tänkte på att jag befann mig väldigt nära E6:an kunde jag inte låta bli att le snett och har nämnt episoden för många genom åren.
Det enda som vi fortfarande inte helt uppskattar är de ”giftfria” bananerna. Förr var de dyra och såg ensamma och trista ut. Numera kan de se jättefina ut – på utsidan. Jag vet inte hur många som jag slängt helt, eller kapat av minst hälften på under dessa gotlandsveckor. Ibland finns det bara ekologiska bananer i utbudet. Då är det nästan bättre att hoppa den frukten, tänker vi ibland.

När vi storhandlade första gången i Visby, när vi kom hit i början av augusti, köpte vi dessa mjöliga potatisar. Mums! ❤ Vad otroligt goda de var. 🙂 Därefter har vi köpt dem vid varje veckohandling.
Efter ett par veckor började Solveig sitt jobb som speciallärare. På skolan fanns en till kvinna med samma yrke. Vad häftigt det var när Solveig kom hem en dag efter jobbet och berättade, att hennes kollegas man och hans bror ägde Widegrens gård på Gotland. Gården ligger i Atlingsbo, nära Romakloster. RK är en fin plats som vi besökt vid varje Gotlandssemester.
Världen är ofta liten. Det har jag upptäckt flera gånger i livet.

Text på påsen:
”Potatisen i påsen är ekologiskt odlad i den gotländska myllan. Smakerna är skapta tillsammans med naturen. Den kalkrika jorden och mycket sol ger goda förutsättningar för potatisen. Vi väljer sort och jordart så att potatisen skall bli så god och hållbar som möjligt.”
Hälsningar från bröderna Ansén med medarbetare

Ps. Hur gör du hemma hos dig? Vädra gärna dina åsikter. Jag läser med stort intresse men svarar med en symbol. Jag måste läsa klart Peter May boken som ska lämnas in i eftermiddag när vi hämtar nya beställningar. Dessutom håller jag på med lite hemligheter. 😉

16 tankar på “Det började på mer allvar i Ystad

 1. Jag köper sällan ekologiskt. Det är mycket dyrare och inte så stort utbud. Liksom du skriver så är det ofta mycket att slänga! När det blir bättre kvalitet då är det skillnad!

 2. Handlar det som ser bäst ut och är billigt. Ekologiska frukter och grönsaker är ofta dåliga efter en dag och jag vill inte kasta mat.
  😏 Vad skall du hitta på nu spännande.
  Kram

 3. Nej, det har vi sällan råd med. Har testat ibland men nej, vi köper det som vi tror är bäst till det bästa priset. Några gånger har vi kollat, bland annat bananer, ekologiska, men oj så de förstörs fort och småflugor, eller bananflugor, om vi inte stoppade in dom i plastpåse, bananerna alltså.
  Jag är mycket noga med att skölja all frukt och grönt så förhoppningsvis försvinner det mesta av bekämpningsmedlen i alla fall. Men, däremot, om det visar sig att det finns något som motsvarar förväntningarna så klart, då blir det handla av.
  Roligt detta med Solveigs kollega. Som sagt, världen kan vara liten.
  Kram!

 4. När det gäller potatis så är ju min gubbe EXTREMT petig! 🙂 Vi åker långt för att köpa den sort han vill ha direkt hos odlaren – alltså King Edward, mjölig. Förr var det Magnum Bonum, men den finns ju inte längre (var för mottaglig för sjukdomar). 😦 Och skulle det vara så att potatisen tagit slut i förrådet så får jag ABSOLUT INTE köpa hem några Bintje – det är nämligen grisföda säger dom kunniga på området! Alltså potatisodlarna och potatisätarna/älskarna!! Det är bara Stockholmare som äter såna….. :mrgreen:
  När det sen gäller bananer – och även annat som paprika t.ex. – så kör jag med det bästa verktyget som finns när det gäller mat: näsan! Fast jag har ju sett att folk glor på mig ibland när jag står i sniffar på grönsakerna….. 😳
  Vad är det för Peter May bok du läser? En ny!?
  KRAM/Susie

 5. Jag försöker köpa det mesta ekologiskt, men tyvärr är utbudet ofta både dåligt och för dyrt. Jag köper i alla fall bara svenskt fläsk (kött har jag inte råd med), svenska mejeriprodukter, svensk sirap, svenskt mjöl … och honung och ägg från grannarna 🙂 Den potatisen du har på bilden fanns här för någon månad sen och var verkligen god!
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s