Kändes som en vårdag

Jag städade bostaden i torsdags. Igår efter lunch, när jag satt och väntade på Solveig, tröttnade solen på att inte få stå i centrum. Efter nästan två veckors gråhet och regn bestämde sig den gula lampan för att göra ett finbesök. Då gjorde det inget att det upplevdes i vardagsrumsluften, som om jag inte hade städat, på grund av det starka ljuset som letade sig in i varje vrå.

Vi parkerade bilen vid hamnen. Höll andan när vi passerade en stank från en slamsugningsbil, innan vi lämnade in de lästa böckerna på bibblan för att få lättare promenadbagage.
Överallt såg vi soltörstiga människor som njöt av det som kändes som en vårdag. Själva kände vi oss nyförälskade och som vi var iväg på en weekendresa till Visby. ❤ Runt Almedalen strosade personer i alla åldrar. Men det var fler gräsänder och måsar än tvåfotade individer. Orsaken var några småbarn som matade fåglarna. För första gången var vi framme vid bänkarna som stod på rad framför scenen. På bänkryggarna stod många välkända politikernamn från alla tider. Sorgligt att läsa namnet Anna Lindh på en namnplatta. Såg att statyn var tillägnad Olof Palme. Får göra ett bloggreportage om det i framtiden. Hela tiden upptäcker jag nya intressanta saker.

Fotot taget med Solveigs mobilkamera.
 Det är en rejäl bit uppförsbacke det hållet på Hästgatan. (Gatan till vänster som fortsätter slingrande en bra bit till höger) Spontant bestämde vi oss för att prova ett nytt fikaställe. Jag hade läst på en sajt att KA:Feit (gutemål?) var utsett till ett av Visbys tio bästa fikaställe. Vi gillade det. 🙂 En annan gång tar jag med kameran och frågar om jag får ta kort. Jag är förtjust i detaljer i inredning. Även när de piffar till toaletten med små medel.
Sedan var det nerförsbacke till bibblan. Tur jag hade broms på benen så jag inte hamnade på Öland. 😉
Betyg på de lästa böckerna. Första gången Peter May inte får en femma av mig. lite sorgligt. Skälet skulle jag kunna hålla en föreläsning om eller skriva en avhandling om. Under minst 200 sidor höll han sin vanliga höga klass. Naturbeskrivningar på de karga öarna är hans hemmaplan. Där har han få ”övermänkvinnor” bland skrivande författare.

3/5

 

 

5/5

 

Ska bli spännande att läsa hur Håkan Nesser löst det när han sammanfört Van Veeteren med Gunnar Barbarotti i sin senaste tjocka bok.

Det finns många åsikter om Björn Ranelid. Sex ord vill jag skriva: Han är de små människornas röst.  ❤ Själv har Björn svårt att säga/skriva bara sex ord. 🙂 Jag önskar dig en fin lördag.

21 tankar på “Kändes som en vårdag

 1. Hästgatan känner jag igen😀! Nyfiken på vilket fika ställe som ni kom till den här gången….
  Tänk snart är det Medeltida jul i Visby och det är kul att få se. gun

 2. Vi hade också fint väder igår. Idag är det grått igen.
  Björn Ranelid, ja det är kluvet vad man känner för hans böcker. Får kanske låna några fler…

  • Samma här. Ska tydligen inte regna. Vilket är bra med tanke på vad jag tänkte äta till efterrätt. (Unna mig en Budapestbakelse). Som straff/belöning behövs/krävs en rejäl promenad.
   Vet att du och S verkar dela samma uppfattning i den frågan. 🙂
   Den har börjat bra. Välskrivet som vanligt och som vanligt leker han lite lärare och repeterar text jag redan läst. Behövs inte för mig. Totalt onödigt.
   Trots att jag inte bott i Malmö är ofta hans böcker intressanta av historiska skäl.

   • Vackert. ❤ Jag har redan efter femtio sidor sett flera liknande beskrivningar som går rakt in i mitt hjärta. Samtidigt som upprepningar med ett par ords ändringar återkommer som vanligt, hela tiden. Det är okej och lämpligt att viktiga nyckelfraser kommer igen. Men inte på nästa sida och två sidor senare. 😦

 3. I dag har vi grått och mycket kallare. När det gäller böckerna så ser jag fram emot dina åsikter om Nesser. Jag tog tag i den i går och läste ett kapitel till så tack för puffen. Om Björn Ranelid har jag hört (mycket säker källa) att han är världens snällaste men har ett stort behov av att visa att han duger. Han är lite udda men det får vi väl lov att vara tänker jag 😀

  • Och tack vare din puff/dina ord var valet inte svårt. Jag började därför med Björn. 🙂 Endast två veckor på dessa två böcker också. Det kan finnas en fördel om jag får ett tips om att en favoritförfattare tappat fart. Då har jag lägre förhoppningar när jag slår upp boken. Ribban är lägre än annars.

   Det är jag också övertygad om att han är. Jag hade gärna tagit en fikastund med honom. Men jag känner igen mönstret hos de som varit mobbade på olika sätt och når en hög position och får sin personliga revansch. Då kan det bli fel åt andra hållet och många av dem får åsikter/luft under vindarna och vill för mycket. Tar för ”mycket plats” av fel orsaker. Han är en bländande skribent och har ett väl utvecklat verbalt språk. I bokform anser jag att han ibland leker lärare för mycket. Jag behöver inte läsa om samma fras tätt inpå en gång till. En gång borde jag räknat den text som ständigt återkom. Kan det handlat om 30- 35 ggr? Visst kan man snacka bort det som ett mantra eller röd tråd. Men det tyckte jag inte var sanningen. Det är då jag tror att förlagets ansvarige inte vågar säga emot. Det målande språket kan skapa ett för långt stopp hos vana läsare och få ovana läsare att droppa läsningen, vilket jag tycker är mycket synd. Han rör sig obehindrat mellan olika genre i samma bok. Undra hur många äldre som genom åren skickat in/berättat sin Malmöstory för honom?

   Drömde du om julkort i natt? 🙂 Jag hade någon helknäpp dröm som jag totalt glömt bort nu.

   • Håller med om dig helt om Ranelids språk och att de kan få just dem effekterna vilket är otroligt synd. Har man varit mobbat och sedan lyckas så kan det bli så men tydligen så räcker det inte riktigt ändå för honom vilket är synd.

    Julkort drömde jag inte om i natt. Däremot tror jag att jag deltog i någon sorts friidrottsgala. Undrar var det kom ifrån 😉

  • Kul Solveig läste mitt inlägg för tio minuter sedan och visade mg kvittot från igår. Jag försvarade mig med att det står olika på de tre ställen jag sett namnet på. Även raden nedanför på hennes kvitto har en annan variant. Beror såklart på att det inte funkar med : på hemsidan. Så jag ändrade för en stund sedan i texten. 🙂
   Har du fikat där? Vi tänkte ta H10 men fönsterborden var upptagna. Tror att val av tid är viktigt där. De är frikostiga med öppettider så det ska vi fixa lätt någon gång. Hoppas du hade lika fint väder några timmar på eftermiddagen igår.
   Kram Bosse

 4. Visst är det underbart med lite sol, här har det också varit tungt, regn och mörkt, och så helt plötsligt kommer solen och det kändes som en vårdag.
  Då får gärna små dammkorn dansa i luften hemma ,-))
  De kan få husera någon dag till!
  Vacker bild vacker byggnad.
  Ja det måste ju kännas som en weekend tripp allt är ju fortfarande väldigt nytt.
  Otroligt sorgligt med både Olof Palme och Anna Lindh.

  Härligt att ni båda verkar trivas jättebra i Visby.
  Gillar själv detaljer i inredning även på toaletter då åker kameran fram ,-)

  En härlig Helg!
  Kram från mig Primrose ,-)

  • Min kamera har fått semester. Tror jag tar fram den till första snön. Vi befinner oss ändå ”bara” i Visby så chanserna finns kvar. Om inte något speciellt dyker upp. Då ångrar jag mig alltid.
   En fräsch toalett säger en del om ett ”uteställe”. Mina tankar går till hygien i köket m.m. 🙂
   Jag är laddad inför nästa år. Då börjar mitt äventyr. Till dess läser jag på.
   Tack ska du ha.
   Kram till Glamour Primrose. ❤ Såg att nu är det inte många avsnitt kvar. Eller har de spelat in 250 st nya?

 5. Vad trevligt att få titta mer på Visby genom dina ögon och strosa runt här. Vad gäller böckerna har jag läst ”En helt vanlig familj” som jag också tyckte var bra. Har Ranelids bok på läslistan. Men många är före.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s