Vem bor här?


Ända sedan jag såg första säsongens program har jag älskat TV-programmet ”Vem bor här?” Bara att slippa reklamavbrott tilltalar mig. Tävlingsmomentet kittlar. Går det att se på människorna och ta hänsyn till deras yrken för att knäcka nöten? Det har hänt att jag haft full pott. Men oftast är det få bostäder jag spikar. Kvintetten som deltar verkar ha riktigt kul ihop och jag gissar på att det finns de som fortsatt att umgås efteråt.
Jag hade älskat att lägga ut blindspår på olika sätt. Bytt taktik längs resan. Skojat mycket. Snabbt ställt om till seriösa kommentarer. Ställt de rätta frågorna när jag var ensam med någon medtävlande. Spelat spelet. Har jag fel när jag tycker att prissumman är för skral? För vissa segrare är det knappt fickpengar. Ska de dessutom dela med en-två andra blir det lite löjligt. Höj det ordentligt. Eller byt ut det mot en magnifik resa.

I måndags var det bara kvinnor med. Det receptet tyckte jag var klokt. Antar att det blir män nästa vecka. Den sista villan med den underbara naturutsikten uppskattade jag skarpt. ❤ Flera bostäder gillar jag att se, men skulle aldrig kunna tänka mig att bo i själv. Ofta kommer tanken till mig,” lagom är bäst”.
Självklart spinner jag lätt vidare på egna tankar för att utveckla konceptet. Förstår att det handlar om pengar och tid. För alltför många bostäder har varit i Stockholmstrakten. Visst har de besökt Göteborg och Skåne några gånger. Men jag hade gärna sett att den gröna folkvagnsbussen rullade iväg åt fler håll i vårt land. Kanske även tog oss till utlandssvenskars hem. Samtidigt inser jag faror och genast tänker jag på om något program snabbt ”raserat”. Finns det alltid ett sjätte bostadsalternativ/deltagare tro? En reserv om något fallerar.
Skulle även kunna ske i stora staden Stockholm. Men risken ökar rejält om de skulle begränsa sig till två mindre städer väldigt nära varandra.
”Vem tar nyckeln?” Snabbt tar pensionären Ulla nycklarna ur programledarens hand och de fem kvinnorna går iväg mot villan. En söt flicka på fyra år hoppar fram från grannhuset. Hon har precis kommit ut från bakre dörren på en parkerad bil.
”Ulla! Får jag följa med dig och Buster ut på prommis idag?”

Jag kan skriva minst tjugo roliga påhittade episoder, som skulle kunna hända. Något personligt kunde blivit glömt kvar framme på ett oväntat ställe, typ i ett förråd.

Det vackra gula huset på fotot ovan har jag bott i. Var säkert en rik herre som ägde huset från början. För så var det i grannhus på gatan. Nu var det istället omgjort till fem lägenheter.
Det hade varit kört om jag hade varit med i programmet när vi bodde i trästaden Hjo. Två bibliotekarier i samma lya. Hur många hundratals böcker hade vi redan då? Borde skrivit tusental.
Alla deltagare presenteras med förnamn och yrkestitel. Det skulle vara kört bara genom ordet Bo och helkört med titeln bibliotekarie. 😉 Eller kunde vi burit ner alla böcker till förrådet och frågat om vi kunde fått leasa hundra tuffa muggar där det stod ”I love Hjo”? Skulle också kunnat låna några av min svärmors alla samlingar. Men då vore det inte mitt hem längre.
Bäst att se programmet från TV-soffan.
Ser du ”Vem bor här?” Spelar du i så fall på Appen? Har du fem rätt ibland? Skulle du vilja vara med i programmet?

Ps. Kul att lägga in inlägg i denna blogg då och då. Annars är det https://gotlanduppochner.com som kommer i första hand – detta premiärår för den nya bloggen. Hur det blir i framtiden vet jag inget om.

44 tankar på “Vem bor här?

 1. Ett av mina favoritprogram, jag älskar det!
  Gubben och jag sitter med papper o penna och tävlar mot varandra!
  Håller med vilka härliga personer och de verkar ha så kul, har själv tänkt att de eller några alla fall fortsätter träffas efteråt.
  Jag har haft full pott en gång, sista gången hade jag bara 1 rätt gubben vann med 2 rätt.
  ,-))))ja det skulle vara något om ett barn eller någon annan säger något och ger ut en viss person ,-)))
  Ibland blir man bara så förvånad när man vet vem personen är som bor just där.
  Det är jättekul att få kika in hos andra, som sagt jag älskar det, ibland har jag gått till tillbaka o tittat på reprisen…för att se hur de ser ut och beter sig i sitt eget hem ,-) För kul! och lite för att upptäcka hur de beter sig……när jag tävlar själv mot gubben ,-)))
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  • Det låter kul att ni tävlar mot varandra. Vem leder inbördes? Ni skulle bestämma er för ett pris till den som har flest rätt under en säsong. 🙂 Jag har nog fördomar om jag skriver att jag tror att ni kvinnor är bäst på att ha rätt bostad.
   Någon gång har jag också haft alla rätt. Det var klurigt i måndags. Men jag gick inte på kvinnans ”fifflande” med knapparna i sista hemmet. Du blev jag säker på att hon bor där. Där jag själv ville bo. 🙂
   Kram Bobo

 2. Jag ser alltid Vem bor här och det där med hur många rätt jag har varierar. Först gången använde jag inte appen och då hade jag fem rätt. Det kändes alldeles självklart vem som bodde var. Sen har jag använt appen och då går det sämre. Jag tror att jag blir distraherad av att sitta där och fibbla med mobilen i stället för att vara koncentrerad på programmet.
  I dag håller vi oss inne och daterar!
  Kram, Ingrid

 3. Jag har sett några av programmen. Den här säsongen en gång hittills och då gissade jag alla rätt. Men det var nog ovanligt lätt.

  Nja, jag vill nog inte vara med. I mitt förra liv hade min fd och jag ett speciellt hem, eftersom han var inredningsintresserad och dessutom antikhandlare. Men jag tröttnade på grejer. I mitt nya liv har vi få saker och bor i en liten lägenhet. Vore inte intressant för programmet.

  Ett roligt och positivt program! Det uppskattar jag.

  Kram från Ethel

  • Jag kommer också ihåg att ett program var lätt att gissa allt rätt.

   Det kan bli för mycket av ”allt”. Kan förstå att du tröttnade. Vi har också minskat ner vårt bohag flera gånger om sedan vi bodde i DET STORA HUSET. (den gamla lanthandeln) Skönt tycker jag. Vi är duktiga på att anpassa om både med hem och orter.
   Kram Bosse Inomhus

 4. Ett av mina favoritprogram! Tror inte vi missat något enda avsnitt. Ibland lätt, men oftast ganska klurigt – brukar använda appen ibland, om telefonen är i närheten – oftast ligger den i jackfickan och då får det vara. Har prickat in alla rätt några enstaka gånger bara … nix, jag skulle inte vilja vara med – vårt hem vore alldeles för torftigt … 🙂
  Kram

  • Samma här. Det har många kvalitéer som jag uppskattar. 🙂
   Jag klarar av att hålla fem saker i huvudet – är ju man. 😉
   Hjo-huset med all sin snickarglädje kunde platsat i programmet. Men inte vår lägenhet. 😉 Nej. Aldrig att jag ställt upp. 🙂
   Kram Bosse

 5. Ett av få program jag följer. Har sällan rätt men njuter av en del och vissa känns för mycket. Jag skulle absolut inte vilja vara med och inte Minton heller.
  Snö kramar från Oss

 6. Ja jag tittar så ofta det går på tv. Jag tycker det är ett roligt o intressant program. Trevliga människor o alla olika inredningar o stilar…
  Sällan jag har rätt…fast den här veckan hade jag det…

 7. Har missat alla avsnitt denna säsongen. Appen har jag aldrig använt. Ibland har vi gissat rätt, men det är sällan! Jag skulle absolut inte vilja vara med. Jag skulle inte vilja vara med i något tv-program! För några säsonger sen var de hos en kille mellan din och min gamla bostadsort. Honom träffade jag senare på en sommarfest. Tänkte:” Vem är det? Honom känner jag ju igen, var och när har vi träffats?” Så frågade jag någon, som visste vem det var, vi hade ju inte alls träffats!

  • Förra säsongen var de i Öja, precis utanför Y. Bostaden var en gammal skola. Mannen var trädgårdsmästare har jag för mig.
   Sådana möten kan få hjärnan att kollapsa. Ofta vågar man inte fråga direkt. Istället maler det runt i på hjärnkontoret istället för att man har det trevligt.
   Har hänt mig ganska många gånger i olika sammanhang. Egentligen började det redan när jag lämnade min barndomsstad. Där kände jag ”alla”. Vid varje flytt blev det värre. Sedan utgick jag alltid ifrån att jag kände INGEN. 🙂
   När jag var yngre och smartare skulle jag gärna varit med i PostKod-miljonären. Nu hade jag fått hjärnsläpp. Mästarnas Mästare hade varit kul. Hm! Måste jag varit mästare för att få deltaga? Eller kunde jag fått ett frikort? 🙂 Störst chans hade jag haft i att rulla den stora bollen upp och ner för backen. Minst chans i allt som hade med vatten att göra. Reflexerna hade räckt långt i att fånga ”isbiten”. Då. Inte nu.

 8. Jag tycker mycket om programmet och har sett alla avsnitt hittills. Appen har vi dock hoppat över. Vissa gånger är det relativt enkelt och andra gånger väldigt svårt. Det är lätt att bli lurad misstänker jag 😉 Visst är prissumman snålt tilltagen med tanke på att de var tre som fick dela på den senast.

  Kram

  • Mycket trevligt program. 🙂 Jag vill heller inte röra ihop det med appen. Väldigt lätt att bli lurad men jag gick inte på kvinnans ”problem” med knapparna i sista drömvillan. Vilken utsikt. 😀 Där överdrev hon för mycket. Då blev jag säker på att hon bodde där.
   Helst med tanke på prispengar i andra program. Inte lätt när det inte är en reklamkanal. 😉
   Vinterkramar

 9. Jag följer också den programserien och det är verkligen härligt att slippa all jobbig reklam. Det är kul att gissa själv på vem som bor vart. Ibland stämmer det och ibland inte. Det finns ju chablonbilder om att alla äldre gillar gammal inredning men det stämmer verkligen inte. En ung kille bodde i en lägenhet med 17-1800-talsmöbler.

  Jag känner som dig, lagomt är bäst och jag gillar själv lite mer avskalat men ändå trivsamt med lite blandat. Hoppas dom gör så att det blir kvinnor/kvinnor män/män och sen blandat.

  Som du skriver så är det ofta i Stockholmstrakten dom befinner sig i men sist var dom även i Västerås dit vi åker ofta.

  Ha en fin dag
  kram
  Malin

  • Underbart att slippa reklamen som bara dumförklarar oss.
   Tänk du heter samma namn som hon som leder programmet.
   Det är lätt att fastna på åldersdetaljer. Där har jag missat flera gånger.
   Jag köper ditt koncept helt av. Tror det blir bäst så.

   Minns Västeråsbostaden. Gurkstaden. Vilken hög byggnad. Jag hade aldrig orkat att tävla med att springa upp i de trapporna.

   Tack ska du ha.
   Kram Bosse Rauk 😉

 10. Har sett programmet. Ser oftast på de reklamfria kanalerna eftersom jag avskyr reklamavbrotten. Några gånger har jag gissat rätt men oftast inte. Jag tycker man som i detta program, kan ha ett program för skoj skull. Så less på alla program med stora vinstsummor, tycker dom pengarna istället ska användas till fler bra program. Folk ställer uppenbarligen upp för skoj skull, utan stora vinstsummor. Ha ha ha ha…..skulle varit kul som du beskriver, att den lilla flickan kommit fram och frågat ”hej Ulla, får jag följa med dig och Buster på promenad idag”!
  Skulle inte vilja vara med i programmet själv. Kan nämligen inte hålla masken.

 11. Tycker om programmet, men det är nog svårt att gissa vem som bor var, de har ju fullt upp med att spela teater. Rolig och underhållande och trevligt verkar de ha. Blir ofta så förvånad hur fint och ombonat de är på insidan, då fasaden ofta ser så enkel och simpel ut.
  Ha en bra helg!
  Kram

 12. Jag tittar alltid, gillar programmet skarpt! Den senaste omgången var dessutom extra rolig då det var ett hus med som jag sett många gånger i Södertälje. Nu var det kul att få se det inifrån men vem som bodde där hade jag ingen aning om. Sedan var det en med som jag kände igen då hon varit med på flera av dom trädgårdsresor jag varit på. Så jag satt och letade efter trädgårdsböcker och såg många i en bokhylla även om dom inte nämndes i programmet. Men där gissade jag rätt. Men att var med själv skulle jag inte vilja. Och appen använder jag aldrig. Går lika bra att gissa ändå … 🙂

  Kram Anita

 13. Jag ser gärna på programmet jag också. Jag brukar undra hur de väljer ut dem som ska vara med, med tanke på att allt oftast är väldigt mycket ”sköna hem” , rejält påkostade osv. Men roligt är det att försöka lista ut vem som bor var, några gånger har jag lyckats, några gånger gått bet totalt.
  Kram över havet från en ö till en annan. Ha en fin dag ni båda!

 14. Jag har sett programmet en gång då jag var på besök i Sverige. Gillade det. Fick 4 rätt.
  Fantasin kom verkligen igång av programmet. Hur skulle jag agera? Vad avslöjade deltagarna genom sitt kroppsspråk? Försa de sig?
  Skulle kunna tänka mig att se det igen.

  • Jag tycker du är värd ett rejält pris som hade hela 4 rätt. Borde vara omöjligt med tanke på att det är 5 bostäder att fundera på. Eller du tippade samma person på två olika ställen. 🙂
   Du får föreslå att de startar något liknande i Wales. 🙂
   Du får passa på nästa gång du är tillbaks i ditt barndomsland.

 15. Jag har sett programmet nån gång, och visst är det kul att se hur andra bor och har det. Men vara med själv skulle det skulle man aldrig bli uttagen till,haha…man måste nog ha ett mer exklusivt och spännande boende.
  Vårkramar♥

  • Hade vi bott bland alla kaffekoppar och andra samlingar hade vi nog varit aktuella på Bjärehalvön. Men det gjorde vi inte. På övre plan tittade vi på helt andra saker. 🙂 Helst solnedgången i havet.
   Tack ska du ha. Hoppas du har en fin Påsk.

 16. Jag har sett programmet några gånger och det har varit kul. Men jag tycker inte att yrke hör ihop med själva programmet. Tycker det räcker bra med namn. Rent allmänt tycker jag att man i Sverige är väldigt yrkesorienterade något som inte är lika vanligt i södra Europa-
  Spelat på appen har jag inte gjort och någon önskan om att vara med finns inte heller.
  Roligt är att se hur mycket deltagarna spelar olika roller och också hur de andra deltagarna funderar på vem som bor var.
  Kram och Glad Påsk.

  • Intressant tema. Det är något som jag alltid stört mig på när det gäller den svenska mentaliteten. ”Vad heter du? Vad jobbar du med?”. Tycker det är klar fördel på ”äldre” män frågor. Är jag på semester vill jag inte tjata jobb.
   Inte konstigt att jag tyckte det var extra kul på resor att dra till med var som helst. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram

 17. Vill önska glad påsk.
  Programmet är jättekul, missade det senaste, men går ju att titta numera i efterhand.
  Ha det bra
  Kram🤗🐣🐓

 18. Programmet har jag aldrig sett. Jag googlade och det går att titta på programmet på SVT Play. Det verkar vara Ystads gamla vattentornet i närheten av polishuset. Kanske Kurt är med? 😉 Kram Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s