Några tankar & bilder om vår Uppsalatripp; del 1 av 3


Härligt med morgonflyg. Planet skulle lyfta 6:40 men vi kom iväg tidigare. Efter pendeltåg från Arlanda till Uppsala järnvägsstation blev det till att rulla iväg med den stora resväskan i värmen.
Innan fiket öppnade tog vi en paus vid Fadimes plats. Svårt att låta bli att tänka på hedersmord och allt omkring Fadime Sahindal (2/1-75-21/1-02) Pappan är fri sedan 2018.

Jag gillar de här skyltarna som dykt upp överallt. Ibland en blandning av nytta och mer ”nonsens”.

Det här fiket har jag besökt förr. Då med annat namn.

Solveig tyckte hennes bakelse var jättegod. 😀

Fyrisån med alla sina broar förgyller stadskärnan. Likaså alla cyklar. Jag hade troligen trivts bra här under några intensiva studieår på universitetet.

Detta kunde lika väl varit i Visby. Vem var först?

Skapligt försök att fånga fjärilen på bild.

Efter att ha pustat i den tropiska värmen efter Drottninggatan upp, tog vi av mot hotellet som vi skulle försöka sova på under tre svettiga nätter.

Just vår lägenhet skulle snart göras om till ett Pelle Svanslös rum. Denna målning finns i närheten av foajén.
Gösta Knutsson (1908-1973)

Här är huset i verkligheten på Åsgränd. Vad jag älskade Knutssons böcker om katten med sin snällhet, civilkurage och mån om allas lika värde – och att våga vara snäll. ❤ Tretton böcker blev det totalt om Pelle Svanslös, Maja Gräddnos, Elaka Måns, Bill & Bull och de andra figurerna runt kvarteren runt Åsgränd. Mysigt att den snälla katten var författarens alter ego och Maja Gräddnos hans hustru Erna.

Det var ljuvligt att gå i skuggan längs med denna led. Där fanns en stor lekplats som jag av åldersskäl lämnade i fred. Av samma skäl blev det en stund på en bänk mellan två vita fågelspår.

Av de statyer som fanns i parken blev jag mest förtjust i ”Child Carrying Wings” av konstnären Knutte Wester som arbetar med mänskliga sammanhang. I det här fallet handlade det om papperslösa familjer med barn.

Det var skönt att gå morgonpromenader och kvällspromenader utan en stor kamera. Likaså på fina restauranger. Kameran jobbade desto mer under de andra två inläggen i denna ”Uppsalaredovisning”.  Uppsala är en vacker grön stad med många ståtliga byggnader som ofta inhyser universitetslokaler av olika slag.

 

 

Därför lånade jag tre mobilbilder av Solveig från ett tidigt efterfrukostbesök på Botaniska Trädgården.

Dagen innan vi flög iväg var vi på månadens besök på ”Botan” på hemmaplan i Visby.

 

 

 

 

 

Vid en ärlig och neutral jämförelse vinner… med ”tusentals blomlängder”.  Håll utkik på https://gotlanduppochner.com/. 😉 Det kommer inte bli lätt att välja ut bloggbilder till det reportaget. Undra om det är okej att lägga in ex. 50 foton. Får jag skulden och åker på skadestånd om bloggbesökaren somnar och slår huvudet lite dumt i…

PS. ursäkta rörig text på slutet. Beror på mina lånade foton.

 

22 tankar på “Några tankar & bilder om vår Uppsalatripp; del 1 av 3

 1. Menar du att det är 17 år sedan Fadime dog? Var har de åren tagit vägen?
  Jag gillar också de där vägvisarna, vi har en här i byn också. I Älmhult finns en med olika språk, jättehäftig!
  Kul med en rundtur i Uppsala, det är en stad vi aldrig besökt.

  • Om någon bett mig gissa skulle jag slagit till med 8-10 år.
   Den får du plåta och lägga in på din blogg. Vi har två stycken inne bland bostadsområden i närheten av där vi bor. Jag har fotat men inte lagt in. 🙂
   Det är en fin stad som jag har många trevliga minnen från. 🙂

  • Fast staden inte ligger vid havet uppskattar jag den mycket av flera skäl.
   Ha ha! 🙂 Den skulle fått betyget 3/5 om jag var med i en jury. Men Latten var helt okej innan resväskan skulle rullas uppför branta backar i hettan. Tur jag är van vid kuperade städer.

 2. Roligt att följa med till Uppsala, ser fram emot fortsättningen, många härliga bilder 🙂 Kände inte till att Pelle Svanslös var författarens alter ego, och Maja Gräddnos hans fru – alltid lär man sig något nytt, tack för det Bosse 🙂

  • Tack. Det gjorde jag inte heller. Igår lyssnade och såg jag på ett program från Hylands Hörna 1970. Då var Gösta Knutsson en av två gäster. Den andra var Jan Lindblad. Vilken man. Han lyfte sin kropp med en hand på bordet. Härmade fåglar på beställning. Intressant och kul program.
   Gösta K berättade mycket som jag inte visste och har glömt.

   • Alltid kul med ny och rolig kunskap 🙂 Hylands hörna minns jag inte så mycket av, förutom gubben i lådan, visst var Carl-Gustav Lindstedt? Jan Lindblad minns jag visslade otroligt vackert, och han var väl med i en del djurprogram på tv.

 3. Jag tänkte också direkt att är det verkligen så länge sedan Fadime dog. Tiden den går…
  Jag har aldrig varit i Uppsala men böckerna om Pelle Svanslös läste jag med stor behållning. Flera finns fortfarande kvar i bokhyllan för kommande läsning.

  Kram

 4. Uppsala är en fin stad. Jag har bara varit dit ett par gånger och naturligtvis besökt ett cafe men jag minns inte vilket. Det finns ju många där minsann.

 5. Så trevligt med en tur till Uppsala. Här har jag dotter och barnbarn och är här ganska ofta. Hörde på studenttiden till Västgöta nation., ”väschötte” som jag dock är. Roligt att nu se lite av Uppsala genom dina ögon. Och jag känner igen mig i allt. Fina bilder från en fin stad.
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s