En rätt känd domkyrka; del 2 av 3


Uppsala domkyrka invigdes 1435 och är 119 meter hög.

Det rör sig om en katedral i gotisk stil. Materialet är tegel.

Vi var på väg mot hotellet men bestämde oss för att ta en avstickare med full packning till den berömda kyrkan. Där blev det tvärstopp. Orsaken var att det snart skulle vara en skolavslutning. Jag insåg att Solveig inte skulle tolererat om jag dragit till med att vi åkt ända från Boston med privatplan för att bevittna när vårt barnbarnsbarn Efelia skulle ta sin examen. 😉

Det var alltså tur i oturen att vårt hotell låg på behagligt avstånd. Utan packning och med en genväg fick det bli en repris.

Kyrkan har många fina fönstermålningar.

Kungakröning? Vem av dem alla? Wasa?

Jag hade släppt kameran till Solveig och gick där i mina egna tankar. Måste erkänna att allt tillsammans kändes för mycket. När jag besökte domkyrkan som ung var jag mer imponerad. Med alla ”kryllande” besökare och olika aktiviteter som pågick kände jag ingen harmoni och för mig gled det elakt över till kommersiell underhållning. Där fokus hamnade fel och mina ögon gick nästan i kors för att vitsa till det lite. Faktum var att jag längtade till en gotländsk medeltida kyrka. Vilken som helst av de nittiotvå. Även till ödekyrkorna. Där hamnar mitt inre mer i balans.

Scen från uppståndelsen.

Visst är det väldigt fint och ståtligt i de flesta ”rummen”.

En fin ljusbärare.

Det är kul att ha rätt om något som poppar upp i mitt huvud. Men det är ännu roligare att ha fel. Då får jag som belöning skratta inombords åt mig själv.
Jag hade sett kvinnan på avstånd och jag var helt säker på att hon hade ett levande hjärta som slog. Mina tankar gick till personer som står blickstilla (minns inte just nu vad teaterformen heter med ett fint ord) Mina trötta fötter fick energi och sakta gick jag mot kvinnan. Medan jag funderade på vilken seriös men försiktig taktik jag skulle tillämpa fick jag oväntad hjälp av en annan kvinnlig besökare som stack fram handen för att se om kvinnan blinkade till. Det gjorde hon inte.
Med två ord. Imponerande välgjord. 😀

16 tankar på “En rätt känd domkyrka; del 2 av 3

 1. Vilka fina foto !! Roligt o se hur det ser ut i olika kyrkor..
  härligt att få följa med !!
  Kram på er !!
  Ha det gott i sommarvärmen
  Ingbritt

 2. Uppsala domkyrka gillar jag nog och det trots storleken. Är inte helt säker. Men visst föredrar jag också mindre kyrkor. Absolut! Domkyrkan här är ju lika lång som hög. Och visst både känns den och är stor. I alla fall för att vara en domkyrka i Sverige.
  Min ena dotter vigdes här i ett litet kapell och båda barnbarnen döptes i detta lilla kapell- (På vänster sida i kyrkan) Så kanske är jag lite färgad av det.
  Kvinnan på sista bilden måtte jag ha missat. Får ta mig en mer noggrann titt vid nästa besök.
  Kram!

  • Jag var lite hård i kritiken. Ibland tänker jag för djupt. 🙂 Beror säkert på all stillhet jag mött i de medeltida kyrkorna på Gotland. En sak som jag ser fram emot är att jämföra denna kyrka med domkyrkan i Visby.
   Givetvis kommer den stora kyrkan alltid att ha en speciell plats för dig i hela livet. Tre stora moments i livet. ❤
   Nu minns jag en detalj. Vi kom ju inte in första gången. Sedan satt vi och väntade på en fin restaurang och väntade väldigt länge på den "fina maten" som ingen av oss gillade. Själv fick jag pressa i mig en stor del. Eftersom jag tagit mitt insulin. Sedan fick jag gå in "mitt emot domkyrkan" och köpa en stor glass för att kompensera så jag inte blev låg. Så jag var nog ingen rättvis betygsättare. 😉
   Kram Bosse

 3. Jag håller med dig, jag gillar små kyrkor bättre och ödekyrkor allra bäst. Fast efter ha varit i både LA och San Diego med våra vänner (hon är katolik) i några större byggnader fast betydligt modernare än våra, så kan jag säga att det var en upplevelse. 🙂
  Tack för det korta besöket, när kommer ni nästa gång (på lunch)!?
  KRAM/Susie

  • Jag tycker att det ena inte behöver förta det andra. Men alla besök på Gotland har fått mig att tänka i många nya spår.
   Jag har annars blivit väldigt förtjust i utländska stora kyrkor under resor. Jag brukar säga att Notre Dame är min favorit. Men det som jag inte gillade i Uppsala är att gå i ett lämmeltåg. För jag älskar kontrasterna mellan en hög puls i en storstad och att kunna slinka in i en mäktig tyst kyrka utan allt sorl. Det älskade jag redan som tonåring. Jag vill läsa på själv. Helst inte lyssna på en guide som jag kanske bara ser en pyttedel av.
   Stort minne för dig.
   Kram

 4. Den kyrkan känns väldigt stor. Tycker kyrkorna på Gotland är finare. Brukar titta in i kyrkor när jag har möjlighet. Storsäterns fjällkapell har en altar tavla som är fantastisk. Ett stort fönster mot fjällvärlden där ser man naturens skiftningar.
  Kramar

 5. En imponerande byggnad minst sagt. Jag kan också tycka att det är för mycket om det är turister överallt men så blir det ofta när man besöker stora och välkända kyrkor. Därför är det minst lika befriande att titta in i en landsortskyrka tycker jag.

  Kram

  • Det är det negativa. Att man lätt känner sig som en myra på väg någonstans. Jag har alltid gillat att upptäcka ”världen” lite för mig själv. Nästan alla som ”kände mig” trodde alltid tvärtom om mig. 😉 Efter alla medeltidskyrkor på Gotland har jag kommit in i ett härligt lugnt flow. Sedan minns jag hur jag älskade stora kyrkor på semestrar i stora städer. Imponerande byggnader. Härligt att få vila öronen en stund. Njuta av fina fönster och allt annat. Bara vara en stund. Få ny energi innan det var dags för ”trottoarpulsen” igen.
   Kram

 6. Vilken imponerande kyrka, den skulle jag vilja besöka. Läser mellan raderna att du blivit en riktig Gotlandsbo 😉 åtminstone vad gäller kyrkor 🙂

  Ha en fortsatt härlig semester!
  Kram Christina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s