Når ofta en fyra hos mig


För sjätte gången får jag träffa på persongalleriet i ”Hagforsserien”. Det känns som hemma att träffa på Petra Wilander, Christer Berglund, Urban, Folke, Geir och de andra poliserna. Journalisten Magdalena Hansson däremot känns helt förändrad. Hon har hamnat i en stor hemlig personlig kris.
Schulman ”spottar” inte ut en bok om året sedan genombrottet med ”Flickan med snö i håret” kom ut 2010. Det är både en fördel och en nackdel från min sida. I en annan värld där jag hade en massa tid över skulle jag läst om alla sex böckerna direkt efter varandra. För den klassen håller de definitivt.
Författaren rör sig hemtamt mellan sådant läsaren kan koppla till privat och bygger sakta, men stilrent, upp en spänning av de pusselbitar som vi bjuds på. Det är en ruskig historia som griper tag i mig. Vi serveras som en grunddeg en sann historia i hur det var i Sverige när tvångssteriliseringar genomfördes nästan på löpande band i vissa ”kretsar”. ,Det fanns inte plats för dem som inte passade in i idealmallen.
Ninni skruvar effektfullt upp tempot utan att det spårar ur i slutfasen. Det felet som jag anser alltför många medförfattare gör för att köpa sina läsare. Mig riskerar de bara att förlora i framtiden. Mina tankar går till billig kiosklitteratur. 😦
På tal om titeln till boken. Urmakaren Johan Tinglöf har funnits i verkligheten. Det lär finnas åtskilliga skrönor om den mannen.
Betyg:
4/5

Ps. Återigen ”fixade” jag mördaren när personen klev in i handlingen. Så ”skicklig” som jag varit under de senaste 1-2 åren har jag aldrig varit förr. Då missade jag ofta.

27 tankar på “Når ofta en fyra hos mig

  • Gillar han svenska deckare som inte är fixerade vid att berätta i långa scener om våldet kan det vara något. En hel del relationer som skapar känsla av att känna personerna. Schulman har en väldigt hög lägstanivå. Nosar kanske inte på femman. 😉

  • Men de är inte speciellt lika i en jämförelse.
   Vad menar du gillar? Mer än han gillar dig? 😉 Nej, så illa kan det inte vara. Jag låter som en Magnus Uggla låt. Inte så konstigt med tanke på hans ”huvudroll” i kvällens ”Så mycket bättre”. Jag minns en konsert i Halmstad Sporthall. Jag var nästan döv flera timmar efteråt. Det var i början av hans karriär.

 1. En av mina favoriter. Har precis läst När alla klockor stannar och nu väntar jag på nästa. Såg att Peter May kommit ut med en ny bok. Har du läst den? Senaste tyckte jag inte om så jag väntar.
  Grått och regnigt idag.
  Kramar

  • Du och jag tycks ha samma boksmak. Vad besviken jag blev sist på May. Förstår att det är inte lätt att tillfredsställa mig med femma efter femma i betyg, som Peter May gjort med sina andra böcker. Kanske är det bra. Nej alltså på frågan. Visste inte om att det fanns en ny. På svenska hoppas jag. Givetvis ska jag boka den – och försöka ha rimliga krav på mannen. 🙂 Vi har inte läst och beställt från den sista ”Bokspegeln” som landade är för ett tag sedan. Väntar på flera böcker som vi beställt. Jojo Moyes. ser vi fram emot. 😀
   Kram

   • Ja det har vi. Men Jojo Moyes är jag inte förtjust i har läst några men tycker dom är röriga .
    Det blev inget ur bokspegeln denna gång men noterade några som jag väntar tills dom kommer pocket.
    Kram

   • Det är svårt att nå upp till hennes bok ”Livet efter dig”. Fullträff både i bok och filmversion. ”Bergens stjärnor” heter den vi beställt och finns att hämta. Tyvärr var det stängt under öppettid. 😉 Renoveringsarbete på utlämningsstället.
    Där är vi inte lika. Jag vill inte läsa teckensnittet i pocketböcker. Men de är sköna att hålla i handen. 🙂
    Kram

 2. Tack för tipset. Jag gillar hennes böcker och har läst alla hittills men missat att denna kommit ut. Nu är den beställd på bibblan och jag har köplats 1. Perfekt till julledigheten 😀

  Kram och god lördag!

  • Jag hade för mig att du gillade hennes böcker. Då tror jag inte du blir besviken på denna heller. Etta. Då lär du väl få den innan gruvlovet. Här är det bara 2 veckors lån på de populära böckerna.
   Kram
   Ps. Nu pinglade mobilklockan. Dags för 15 minuters m-cykel. Jag är rätt bra på att hålla reda på mig själv med den metoden. 😉

   • Hos oss finns populära böcker i dubbla exemplar. Det ena har vanlig lånetid och går att beställa medan det andra är tvåveckorslån och kan inte beställas.

    Trevlig andra advent!

   • Det låter vettigt.
    Här finns många exemplar av vissa titlar eftersom biblioteken har samma databas. Ibland saknar jag bokbussen som stannade på vår gata i Skummeslövsstrand. Jag är nästan säker på att de tog väck det stoppet efter familjen Lidén flyttade. 😉 Jag och Solveig beställde på datorn och hämtade böckerna ”på gatan”. Tjejerna lånade massor av böcker. Vilken lyx att ha det så. ❤

 3. Jag gillar verkligen Ninni Schulman, hennes böcker är såå bra, och jag minns att jag fick boktipset om ”Flickan med snö i håret” av dig, för några år sedan… Tack för det tipset 🙂 Ha en fin helg!

 4. Tid för läsning tror jag att vi alla önskar oss. Jag har en hel hög med böcker som ligger och väntar på att läsas…Blev ändå nyfiken på ditt boktips. Spännande titel, När alla klockor stannat….

  Må gott och ha en fin december!
  Kram Christina

 5. Har inte läst nån av henne – tror jag!? Vi – alltså gubben min – köper numera alla våra böcker på loppis och har flera meter med olästa för ögonblicket. Men…Rolle är inte förtjust i kvinnliga svenska författare. Så det troliga är att han inte har köpt någon av Ninni Schulman. Annars tycker jag det låter som en för mig. 🙂
  Just nu läser jag ”Inte den du tror” av den engelske författaren Stephen Gallagher. Den började som en trist och förutsägbar thriller och jag var nästan på gång att lägga ifrån mig den. Men…jag fortsatte att läsa och den blev riktigt bra – innan den återigen förändrades och blev väldigt udda. 😦 😦
  Nu har jag bara några sidor kvar och har ännu inte kunnat lista ut hur slutet ska bli. Och det gillar jag verkligen! Tycker inte om böcker där man kan gissa sig till mördaren eller slutet!! 😦
  KRAM/Susie

  • Jag kommer ihåg fragment från den boken och minns också att jag inte var säker på någonting. Inte ens mina egna åsikter. För de skiftade hela tiden. Den var mycket speciell.
   Är det många misstänka ser jag sällan det som en svaghet om jag gissar rätt. Men det beror på hur handlingen är uppbyggd. På senare tid har det blivit som en lek för mig när jag antar att alla personer är presenterade för bokläsaren. I en del sämre deckare är val av mördare löjligt. Oväntat. Ja. Dåligt förklarat. Ja.
   Kram Bosse

 6. Det låter som ett bra boktips som jag även skall tipsa min man om. För mig tar det så lång tid att läsa en bok numera sen jag fick nackskadan. Jag har svårt att koncentrera mig på en text så det får nog bli ljudbok för mig.

  Ha en härlig helg
  kram från
  Malin

 7. Här blir jag påmind om att jag ligger efter med Ninni Schulmans böcker.
  Inte för sent, nu väntar jag på senaste om Knutas&Karin :- )
  Just nu lyssnar jag på Mian Lodalens Dårens Dotter – känns som en fullträff i språk och uppläsarröst, mycket svärta och humor och med den blandningen kan det bli kärleksfullt också … men endast första cd´n är avspelat hittills.

  • Du har också hittat till Ninnis böcker.
   Jag håller på att samla ihop alla böcker om Knutas och Karin eftersom jag gör som jag gjorde med Wallanderböckerna. Berättar i text & bilder om böckerna. I år har jag lagt in bok 1-4. I januari lägger jag in femte boken.
   Det var en författare som är en vit fläck i mitt huvud.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s