Sorgligt att skoja om


Som barn fick jag inte reda på allt. Därför kunde jag när tillfälle gavs stilla min nyfikenhet, med att tjuvlyssna på samtal. Ibland blev jag orolig (som jag skrivit om i ett tidigare bokkåseri) och undrade om det ens var möjligt att en kräfta kunde komma ner i mammas mage. Jag hade aldrig sett henne ens äta en kräfta. Betydligt mer fascinerande var den sanna storyn om den snälla tanten Ida som jag varit och besökt några gånger.
Ida var mamma till en av min mammas bästa väninnor. Det var en trevlig utflykt med bilen när vi åkte ner till hennes röda hus på landet. Gott fika. Spännande prylar att titta på. Vi brukade även på hemvägen besöka affärer i gemytliga Laholm. Leksaksaffären var min favorit.
Jag kände till att Ida var en duktig kvinna som inte räddes några uppgifter, ensamstående mamma som hon var till en dotter. Just nu minns jag inte detaljerna om fadern. Tror han försvann kvickt. Kanske innan födseln. Däremot minns jag senare tjuvlyssningssamtal när den ena ”dråpliga” saken efter den andra ventilerades mellan mamma och Violetta. Tyvärr kunde jag inte följa upp det, utan att avslöja mina nytvättade öron. Men när jag blev äldre fick jag detaljerna.
Det hade börjat som ovan med börsen/plånboken i frysen. Sedan blev det större och otäckare saker som kunde gått riktigt illa.
Det var alltså Ida som jag kom att tänka på när jag letade efter en laxbit i frysen och upptäckte något mysko i en plastpåse.

För jag hade just då glömt episoden och tänkte på helt andra ”matiga” rätter. Episoden som började med att jag köpte en bok på Bokbörsen. En bok som min näsa inte uppskattade. Fem sekunder senare instämde min hals med att börja klia. Orsaken stavas med åtta bokstäver; M-Ö-G-E-L-H-U-S.
Taktik ett blev vädring på balkongen. Det gällde att hålla reda på januarivädret. Första sniffen gick bra. Men efter några sidor fixade jag inte det. Då kom idén med frysen. Tror jag har läst det någonstans.

Vi har haft boken som var i nyskick, i frysen i två perioder. Det var den sista betydligt längre som jag glömt bort. Därför stod jag undrande några sekunder med fryslådan framtagen en bit. ”Vad sjutton är…?”

Slutord:
Boken har hamnat på hyllan där övrig Gotlandslitteratur finns. Tyvärr vann motståndaren mögel – för denna gång. Behöver du hjälp inför en husvisning? Jag saknar svans men min näsa är briljant. Jag tar endast 25 000 kr för ett uppdrag och tar alltid av mig skorna. Vov Vov! 😊 Priset är satt efter de 18 500 som mäklarna betalar mig för att hålla mig ifrån deras objekt. 😉

19 tankar på “Sorgligt att skoja om

 1. Det har jag aldrig hört tidigare att man kan frysa bort mögel. Förresten är jag också mögelallergisk så vi kunde kanske jobba ihop. Kram

 2. Mögel är inget att leka med, min ena svägerska är oxå så känslig att hon skulle kunna arbeta som ”spårhund”. Det är ju förståss bra ifall vi undrar över ngt så får vi anlita henne. Men annars är det nog rena marodören för den riktigt känslige

 3. Försvann han innan födseln? Skickligt!
  Violetta, använd bart namn.
  Mögel det kan jag känna lång väg och brukar kunna nosa mig fram till det. Mysingen är rätt så trött på att jag luktar på nästan allt innan jag äter det, om jag är minsta osäker på om det är färskt eller inte.
  Ha det bra.
  Kram!

 4. Jaha du, det var ju påpassligt med lite tjuvlyssning,👂🏻 men så är det… man vill veta men som barn förstår man inte allt. Beträffande boken, usch för mögellukt, nä det gillar inte min näsa heller. Kan du inte leda in lite rök till den genom att sätta in tratten från en ståltillverkare i öppningen och surra fast med ett snöre eller gummiband? Leta fram nåt som brinner med en godluktsrök? T ex. lite strandfyndsved+papperspåse preppad med granris eller kryddnejlikor/apelsinskal eller liknande? Jag är själv en aning beroende av goda dofter, inte parfym men naturlig blomdoft och fräscht från nytvättat. Annars får det vara helt doftlöst. Man har ju haft hundar och lärt sig ta hänsyn till känsliga nosar.
  Längtar faktiskt plötsligt starkt efter sommarens utehängning nu, haha.

  Apropå pandemin, hoppas ni mår bra! Hur fungerar det för dig, vågar du dig ut?
  Ha nu en bra vecka å hälsa ”lilla flugan” som man säger på utrikiska. Får ju aldrig träna språk i lilla Laxsjö och kan inte höra vad de säger i tv utan väldigt uppskruvad volym. Psst. Säg inget om min hörapparater, (I don’t use them very much) /hälsningar från norr.🙋🏻‍♀️ 💚

  • ”Ståltillverkare”? Nä, jag vill inte sätta myror i huvudet på dig, min vän 😃😄ståltratt=en behändig tratt av rostfritt stål, det skulle det så klart stå! 👍 Och ha’de’! 👏 ❤️💚 med kram till er båda!

 5. Det är faktiskt jobbigt att ha en bra näsa, vilket du tydligen har upptäckt! I alla fall när det gäller mögel!! 🙂
  Jag är också lite känslig för det, samt för en del maträtter som innehåller väldigt mycket ”icke ätbart”. Alltså sånt som är tillsatt för att få saker och ting att hålla bättre. T.ex. i blåbärssoppa i krt som luktar otroligt illa! Kan inte vara i samma rum som den som äter den (=Rolle)!!
  Men det kanske slutar med att man får äta såna där halv- och helfabrikat om det här håller på länge…..
  KRAM/Susie

 6. Läskigt med mögel, fy sjutton! Hoppas du hittat boken i nyskick?
  Skadedjur är effektivt att frysa, har jag hört. Jag har aldrig behövt prova som tur är. Om så skulle vara fallet finns ju vägglushundar tex. Eller är du bra på det också?
  Apropå frysta saker, vi tränade massor av viltspår/eftersök tidigare med hundarna och hade ben av rådjur i frysen. Skankarna låg i en genomskinlig påse och dottern letade i boxen efter glass. Kompisen stod bredvid med stora ögon och pekade på klövarn. ”Vad är det?” Dottern viftad bort det med ”äh, det är bara skank”. Jag har undrat många gånger vad hon sa till sina föräldrar 😂😂
  /P

 7. Det med mögel visste jag inte heller. Jag är så överkänslig mot mögel på grund av att jag arbetade i ett mögelhus 6 år på 1980-talet. Det gjorde att jag haft en tumör jag inte visste om som växte i min sköldkörtel och det kan pågå i över 30 år sa min läkare. Jag hade änglavakt för den var godartad. Det var blåmögel och det luktar inte och är farligare än den sorten som luktar

  Intressant berättat som vanligt Ha det bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s