Klar himmel

I boken ”Klar himmel” kommer läsaren i kontakt med tre kvinnor; Karin, Violet och min favorit Léonie. Vi följer dem under andra världskriget och under 2004-2005.

Det är en välskriven, lågmäld debutbok av Kristin Fägerskjöld. Författaren bygger upp scener som känns äkta. Handlingen grundar sig på berättelser från hennes farfar som deltog i flygvapnet under andra världskriget. Inte konstigt att hans barnbarn blev inspirerad och som vuxen fick ett stort intresse av historia. Muntlig tradition lov-hyllar jag ofta som viktigt för framtidens generationer. Mycket går annars förlorat.

Jag gillar att försöka lista ut hur saker och ting hör ihop mellan kvinnorna, som deltar på sina olika sätt under världskriget. Någon som spion. Andra som hårt arbetande fabriksarbetare.
Violett har tre söner med väldigt olika personlighetsdrag.
Det jag kan sakna är några hemliga lösa trådar från handlingen, som jag gärna velat få svar på.
Under sista kapitlet trillar det tårar på mina kinder. Jag ser handlingen som ett gulnat fotografi på näthinnan. Eftersom det bygger på en dold sanning skulle det kunnat…

Bossebetyget blir 4/5. 🙂

20 tankar på “Klar himmel

 1. På tal om klar himmel! Har du tänkt på så fri himlen är från k-strimmor efter flygplan nu. Jag såg ett par häromdagen, men i dag har det varit alldeles klarblått utan ett enda streck.
  Ha en skön kväll!
  Kram, Ingrid

  • Många av turerna har jag sett från köket och sovrummet. (Utom de som går över Snäck och rakt ut över havet.) Vilken skillnad. Många ”nyttigheter” som upphört att trilla ner över oss. Alltid något positivt i allt annat mörker.
   + 46 grader var det på balkongen för en timme sedan. I skuggan på andra sidan huset frös jag om de bara armarna.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

 2. Jag väntar på biblioteksöppning ! Då ska jag genast ta mig dit och fråga efter den här boken och en till om samerna. Namnet minns jag inte precis nu, men jag har det uppskrivet. En Klar himmel har jag också skrivit på listan. Tack för tipset !
  Ha en klar och blå himmel, samt gärna också en sol skinande över dig och din fru under söndagen och nästa vecka, ja helst året om förstås. Det kan ju regna på nätterna tycker jag.
  Kram från Geta och Karin

  • Annars får de ta ett ”fjärrlån”. Det är trevligt att alltid ha en läsvärd bok i sin närhet.
   Tack ska du ha. Just nu skiner solen. Hoppas den gör det om några timmar när vi åker ut med kaffekorg på äventyr. 🙂
   Kram Bosse

  • Det kanske passar dig också. Smaken är olika när det gäller det mesta.
   Kram.
   Ps. Nästa vecka kanske jag ser Asunden på avstånd. Om vädret är på rätt humör.
   Kram

 3. Du beskriver handlingen så bra så man blir intresserad. Jag har tyvärr svårt för att läsa böcker numera på grund av min nackskada. Fast det finns ju ljudböcker men det har inte blivit av än och jag brukar se filmatiseringar av böcker. Jag har läst några av mina bloggvänners böcker men det tog en evighet. Det underlättar om texten är större så inte min blick virrar omkring.

  Nu önskar jag dig och din familj en skön Valborgshelg
  Hälsning från Malin

  • Det är bra att det i dessa moderna tider finns komplement. Jag har provat ljudböcker men är tacksam för att jag fortfarande kan läsa ”vanligt”.
   Det får inte bli ett maratonjobb att läsa böcker.
   Tack ska du ha.
   Önskar dig detsamma.
   Kram från ett regnigt Visby

 4. Tack för tipset! Verkar vara en bok helt i min smak. Spännande att det är en debutbok och i dessa tider kan man aldrig få för många boktips.

  Ta hand om er och kramen 🤗

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s