En bladvändare av hög klass

Vilken debut som romanförfattare. Läser under omslagsfotot att Delia Owens har varit publicerad i flera vetenskapsmagasin och varit medförfattare till tre framgångsrika fackböcker. Att Delia är zoolog lyser igenom denna fantastiska roman som trollband mig från början till slut. Inte konstigt att ”kräftorna sjunger” låg New Yorks Times bästsäljarlista i över ett år. Årets mest sålda bok i USA 2019.
Det händer inte ofta längre. Men här drabbades jag av den där underbara känslan av att leva med i handlingen till 100 % och glömma det vanliga livet utanför fönsterna.
En del metaforer fick mig att bli varm runt hjärtat och naturens beskrivning i skönlitteraturform är klockren. Jag levde under 369 sidor ihop med ”Träskflickan” Kya Clark. Begrundade den kärleksbefriande barndomen som hon växte upp i, med våldet aldrig långt ifrån pappans existens och fysiska närvaro. En efter en gav sig hennes äldre syskon iväg. Till slut återstod endast fiskmåsar som hennes vänner. Endast en dag i skolan blev det, när myndigheterna äntligen lyckades hitta henne. Mobbing och kränkningar av både barn, ungdomar och vuxna. Efter det var Kya hundraprocent ”vinnare” i att hålla sig gömd på hemmaplan.
Kärlek och romans blir inte läsaren utan. Romantiken är på en helt annan nivå, än jag läst i hundratals böcker tidigare. Spänning blev jag också bjuden på. Första dosen fick jag på bokens baksida: ”När Chase Andrews, stadens talangfulla quaterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds”.
Jag uppskattar att de flesta olösta pusselbitarna blev klarlagda.
Ni är säkert många som redan har läst boken. Du som inte har det kan räkna med härliga ”novemberdagslässtunder”. Den läsare som inte blir berörd av handlingen tror jag inte är född. 😉
Betyg/ 5+/5

22 tankar på “En bladvändare av hög klass

  1. Tack för tipset som jag har tagit till mig och ska försöka få tag på i vårt bibliotek. Annars får de beställa in boken.
    Ha det fint på ön lite längre söderut !
    Kram från ön lite längre norrut!

  2. Jag läste den ganska så nyligen och kan bara hålla med om att det är en fantastisk bok. Jag kunde inte lägga den ifrån mig så det var segt att stiga upp en morgon. Var bara tvungen att läsa ut den!

    Kram

  3. Jag har beställt boken på biblioteket flera veckor sedan men jag väntar fortfarande. (Jo, ibland läser jag också böcker på engelska). Det råder ingen tvivel att det är en väldigt populär bok. Ser framemot att läsa den 🙂 Kram Anne

  4. Häller med dig och instämmer med det övriga om att detta är en bok man inte kan sluta läsa och som berör. Den kommer säkert snart som film. Även om böcker oftast är bättre så tror jag att det skulle bli en fin film oxå. Ha det bäst. Kramelikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s