Dessa underbara lässtunder på hösten

Jag har precis skrattat, haft våta ögon och retat mig stundtals på konsulten Kenneth V Andersson. Det sistnämnda för mina personliga åsikter om konsulter. Kenneth spädde med råge på mina fördomar om ”yrket utan samvete”.
Mikael Bergstrand gör det så bra. Låter läsaren i en långsam takt se hur huvudpersonen granskas från sin barndom till sin gråa nutid när saker ställs på sin spets. Extra kul att läsa om Österlen där jag har många personliga minnen från. Boken ”lever” under de ca trehundra sidorna. Jag hinner ha många funderingar om hur sanningen ser ut. Har hans mamma som var en mycket duktig simmare drunknat i de luriga strömmarna vid Baskemölla? Eller har hon tagit sitt liv? Eller är det så att hon fejkat och lever med en konstnär? Smidigt berör författaren många intressanta ämnen, levandegör personer på sitt speciella sätt, som jag kommit att älska. Kenneth har verkligen skäl att vara som han blivit. Läsaren inser att det är inte alls konstigt att han väljer bort saker som äktenskap, barn och vänner. Materiellt har han nästan allt. Det är först när han själv väljs bort som boken får nerv.

Samtidigt hade herr Bergstrand inte det lätt att fånga mig EFTER megaboken Delhis vackraste händer. Nu har han gjort det 2-3 gånger på raken, på många positiva och skilda sätt. Inser också att hans humor är snarlik min. Vilken tur att jag är lyckligt gift och inte behöver ge mig ut på Tinder. Det verkar vara direkt livsfarligt. 😉

Denna trion kom Solveig hem med igår. Alla är reserverade till mig och de är på bara tvåveckors lån. Med andra ord hårt tryck på titlarna. Vilken av böckerna hade du börjat med? Har du läst någon och kan ge mig ett betyg mellan 1-5? Själv ser jag med spänning fram emot att läsa dem. Kanske kastar jag en tärning och låter ödet bestämma. Egentligen borde jag vänta tills det är ”Winter” med en bok. 😉 Är det sådant som kallas för ”Göteborgsvits”?

18 tankar på “Dessa underbara lässtunder på hösten

 1. Har nyligen också läst om Konsulten och tycker ungefär som du.
  Där den sista lampan lyser läste vi båda nyss. Lika bra som övriga Knutas-böcker. Välj den!

 2. Marie Jungstedt jar jag läst och gillar.
  Håka Nesser gillar jag inte. Och de andra känner jag inte igen.
  Har precis avslutat AnnaJansons Dansa min docka. Tyckte den var väldigt bra och tog upp vad som hände på mentalsjukhusen.
  Kramar från oss

  • Fast det är tre deckare är de antagligen väldigt olika. Jag ser fram emot alla böckerna och har rätt stora krav. Håkan Nesser är för mig en mästare på att få fram genuina känslor och tankar. Dessutom älskar jag hans torra humor. Allra bäst är han i ungdomsberättelserna. Sedan märks det att han i grunden är en lärare av rang. Av alla hans böcker är det bara en som jag gav upp att läsa. Jag har läst alla Erik Winter och tyckte det var kul att det blev en till.
   Måste varit intressant att läsa – men sorgligt såklart. För där har hänt mycket innanför ”murarna”.
   Kramar

 3. Ja dessa härliga lässtunder! Vet du vad mitt yrke var under flera år? Jo just det, konsult! Men jag var en konsult med stort samvete som gjorde allt för mina kunder. Så bra att en av dom faktiskt anställde mig.
  Jag har alla tre böckerna på höstens läslista. Skulle nog börja med Nesser då jag verkligen gillar hans sätt att skriva men Mari Jungstedt kommer in som stark tvåa.
  Mulet och en lätt vind här idag. Regn kan dra in framåt dagen. Hoppas det är en bra dag på öjn!

  Kram Anita f.d. konsult 😉

  • Du var säkert en utmärkt konsult. 🙂 Kan inte tro något annat. ❤ Som med många andra yrken finns det olika sorts arbetsuppgifter. Fördomar kommer lätt via olika medier som TV, bio, böcker m.m. Hur många gånger har jag inte sett och hört medmänniskors åsikter om hur en bibliotekarie alltid är? Jag såg ingen med Palestinasjal, fula glasögon och röda strumpor m.m. när jag klev in på BHS i Borås. Men jag såg många söta, snygga tjejer och alldeles för få män. Vilket var lite trist när min bästa killkompis blev kär i slutet av första terminen.
   Jag började med Mari och det passar utmärkt denna blåsiga och regniga dag. Det verkar vara farligt att röra sig på Gotland. Bäst att låsa med trippelås och hålla sig inomhus. 😉
   Jag har varit förtjust i Nessers sätt att skriva, sedan jag läste första boken av den gamla läraren. Vad många jag läst därefter. Endast en gång gav jag upp och läste inte klart hans bok.
   Kram Bosse med en massa före detta konstiga titlar 😉

 4. Jag hade börjat med Ljungstedt och sedan Nesser. Båda var bra men jag tyckte att Nessers förra var bättre. Denna kändes lite dystrare. Men stopp, nu ska jag inte avslöja mer 😉

  Kram

 5. Dessa böcker skulle jag också se fram emot att läsa. Nej, det går bra med att läsa ”Winterboken” nu. Jag läser precis ”Rop från långt avstånd” och det är vår som du vet 😉 Av någon anledning stod den på bokhyllan utan att ha lästs. Trevliga lässtunder! Anne

  • Tack. Nu återstår bara Nesser. Jag ser att ”Rop från långt håll” kom ut 1998. Jag har säkert läst den men minns inget från den. Undra hur många tusen böcker jag läst genom åren? Undra hur många som återstår? Det lät som en fråga från sista Winterboken. Melankolin finns alltid nära. Jag gillar ironin, klacksparkar åt olika håll, kopplingar till gammal musik och Göteborgsfakta. Ibland överträffade Edwardson sig själv. Som när en utsatt person begärde hjälp av författaren, för att bli hittad och befriad. Sådant går jag igång på. 🙂
   Kram, Bosse

 6. Förr läste jag mycket, numera så hinner jag inte läsa så mycket som förr. .
  SV…Ja det var ett mysigt besök!
  Sara hade det svårt när hon gick sista året på gymnasiet ,så hon bodde här hos mig.
  Och vi har betytt mycket för varandra!
  Ha en bra dag!
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s