Idag är det julafton hos mig

Min farsdagspresent fanns att hämta på OKQ8. ”One premium liquorice surprise each day until Christmas”.

Jag är väldigt förtjust i Lakritsfabriken i Ramlösa. Genast öppnade jag kartongen och lyfte upp alla tjugofyra askarna. För jag antog att det var just tjugofyra stycken.
Min inre logik visade sig stämma.

Fast det bara var november ville jag göra snygga staplar. Jag bestämde mig för att göra fyra med sex askar i varje. Givetvis skulle den översta var låda 1 och den understa låda 6, i vänstra stapeln. Efter en grovsortering i fyra högar med 1-6, 7-12, 13-18 och 19-24 var det dags för finsorteringen. Efter några lakritssekunder var jag klar med 1-6. Såg frestande och snyggt ut. Dags för andra högen. Gick inte så bra. Den bestod bara av fem askar. Antagligen hade jag ”novemberslarvat”. Men problemet var inte löst i ett nafs. De andra två högarna hade inte sju askar. En rynka dök upp i min panna. Mitt tempo sjönk.

Jag ropade på Solveig. Höll hon med mig när jag grymtade om slarvet? Icke sa Nicke. Hon sken som början på sitt fina norska namn. ”Vad bra. Det är alltid mycket mer på julafton i askarna”, sa hon glatt och öppnade en av askarna. ”Titta! Har jag inte rätt?”
”Vänta nu. Så får du inte göra. Det är flera dagar kvar tills den första december. Förresten. Är det inte en Farsdagspresent? Är det inte lika bra att du öppnar alla lådor och provsmakar alla bitar?”
”Asch! Det har du ändå glömt den sjunde december. Du med ditt lakritsminne.”
Visst hade hon rätt. Det var en överraskande ”felbonus” åt rätt håll. Hoppas det var en maskin som gjorde fel och att ingen annan mottagare fick två sjulådor. I så fall önskar jag att det var någon som har diagnosen ”lakritsallergi”. 😉

På andra försöket sänkte jag höjden och ökade istället antalet staplar. Nu är första 24:an öppnad. Oj! Vad tiden går fort. Givetvis bjuder jag Solveig varje dag. Är det udda antal får hon en mer. Men i första kartongen fick hon 11 bitar och jag nöjde mig med 6 st. Ändå påminner hon mig om den tredje lådan. Den med fem goda runda bitar. Innan hon gick till jobbet (går inte cykla i halkan) såg hon fatet på sitt kontor med sina tre bitar. När hon kom hem på eftermiddagen såg hon direkt något annat. En av bitarna hade bytts ut mot en hård rund karamell. Min ursäkt när jag berättade om att jag satt i Frank (fårskinnsfåtölj) och såg det lockande fatet och min berättelse om att jag skulle städa och läste en bok i väntan på att mitt blodsocker skulle stiga en bit till. Frestelsen växte sig för stor… Är inte helt säker på att hon köpte den rakt av. Nästa morgon fjäskade jag. Psst! Orsaken var att jag inte gillade mitt röda och mitt svarta hjärta. Spottade ut dem i papperskorgen. De kvarvarande la jag istället på Solveigs fat. ❤

I flera år har vi unnat oss en sådan här Triss-kalender. En mysig frukosttradition där vi turas om att skrapa. Min lott är de jämna dagarna.

Den här blev hellyckad. Passar perfekt i vår hall. Jag tänder den direkt på morgonen. Undra om det blir någon julefrid om jag gör en streckgubbe och en streckgumma där vi bor? 😉

29 tankar på “Idag är det julafton hos mig

 1. Tror du ska vara väldigt försiktig med streckgubbar 🙄
  Den kalendern hade passat mig.
  Jag la in en hälsning till dig i mitt senaste blogginlägg!

  • Tack för tipset. Gäller det även små och större prickar över Visby och andra orter?
   Den är extra kul eftersom den gäller i 24 dagar. Eftersom den är dyrare än en lott brukar det alltid bli någon liten vinst.
   Nu blev jag nyfiken. Hoppas det inte är en inbjudan till vinterbad. 😉 Jag tänkte om en stund lägga mig i varmt skönt vatten i badkaret.

 2. Den kalendern måste jag köpa till Göran nästa år. Han gillar inte lakrits så då måste jag klart offra mig och äta upp innehållet i luckorna. Det ser jag fram emot. Jag var på lakritsprovning på Lakritsfabriken för en del år sen. Det var mycket intressant och få veta lite om historiken. Kram

 3. Härlig farsdagspresent, sånt gillare jag , små askar att öppna…..helt klart sitter någon med två sjuor nu , Hoppas den hamnade med en med mycket humor ,-))
  Trisskalendern verkar kul, tror att under lucka sju, idag alltså döljer det sig en vinst, allt går i cirklar, fanns den inte i farsdagspresenten, finns den här,-)
  Nu blir det ju Solveig som skrapar den ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  • Jag har fått lite olika varianter de senaste åren. Det är både kul, spännande och gott.
   Trisskalendern lever under 24 dagar. Någon liten vinst brukar det sluta med.
   Solveig är en snabbskrapare. Jag tassar försiktigt och tar en bit åt gången.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

 4. Jag har också en Trisskalender så att jag får lite julfeeling. Men det har gått rätt däligt än så länge, inte en tomte i sikte. Sonen, din namne, har redan fått två stycken och väntar otåligt på den tredje.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  • Trevligt inslag på morgonkvisten, när vi sitter och äter frukost. Redan två tomtar! Vi har heller ingen – ännu. Hoppas din Bosse får en tredje tomte. 🙂 Den enda vi har två av efter en vecka är ljus längst ner i tabellen. 50 kr.
   Det var skönt i solen under min efterlunchpromenad. Men den gula lampan står lågt så det gäller att befinna sig på ”rätt ställe”. Därför gick jag lite fram och tillbaka på samma sträcka.
   Tack ska du ha. Önskar dig detsamma.
   Kram från norr

 5. En perfekt farsdagspresent! Lakrits är gott, men bara om den är salt.
  Snyggt med en lysande karta … tror nog du ska avstå streckgubbarna!
  Kram

 6. Flera trevliga traditioner … lakritskalender (mmm … lakrits är gott) och trisskalender. Låter speciellt mysigt som frukosttradition. Lampan är mycket snygg men streckgubbar avrådes å det bestämdaste 😉

  Kram från ett ännu kyligt fastland. Men mildväder är på väg …

  • Mysigt med trevliga traditioner. Jag som hoppades och höll tummarna för att någon av er skulle ge mig ännu mer idéer och möjligheter att piffa till ”det vita”. Så jag kunde skylla på… 😉
   Nu har vi minus 7,0 grader. Det verkar ingå mer snö i mildvädret enligt min app.
   Kram, Bosse

 7. Jag skrev i förra inlägget att choklad är bästa uppfinningen någonsin men lakrits är f-n inte långt efter 💕

   • Och glass! HUR många liter glass har jag tryckt i mig!? Min sons kompisar tyckte det var jääättebra att åka på utflykt med mig. En av dom sa till sin mamma – Det är jättebra att åka på utflykt med Edwin och hans mamma, man behöver inte tjata om glass för hon hinner alltid före! 🤣

   • Glass eller choklad? Under sommaren är svaret givet. En gång hade jag som mål att jag skulle testa alla glassar på listan. Minns inte när jag gav upp? Vet att jag mådde lite tjuvtjockt på slutet. Dessutom satte jag betyg. Taskigt mot sorterna som kom gled ner senare i svalget. 😉
    Du måste ha stått högst i kurs. Ryktet spred sig. Hade din son tjugo eller femtio sommarkompisar? 🙂

  • De flesta var goda eller supergoda. De som inte var det gick snabbt vidare till slasken Solveig. 🙂
   Vi har precis skrapat sista luckan. Vi vann inget detta år.
   Idag är det julafton. Ute blåser det och snöar för fullt. Tur det inte var idag våra döttrar skulle komma. Jag tvivlar om det landar några plan idag. Tur också att de inte ska hem förrän i nästa vecka.
   Julkramar
   Ps. Vi har glatt oss att följa de fem bönderna i Australien. Vi har haft åsikter om att de valt fel eller inte alls. Kul har vi haft och kärlek blev det för några. Hoppas den håller.

 8. Årets jul – liksom förra – blir inte alls som dom tidigare – och någon kalender har jag glömt att köpa! Igår fick vi beskedet vi väntat på att våra vänner tyvärr inte kan komma på julafton. Anledning är att vår väninna har blivit så dålig att hon varken kan gå eller sitta i rullstol, utan ligger bara till sängs och tittar i taket. Dessutom är det mentala påverkat också, så hon kan inte titta på TV eller läsa. Hon vet inte heller längre vilka vi är eller var hon själv är!
  Hemtjänsten vill att hon ska tas in på nåt hem, men det sätter sig vår vän emot. Han vill ha henne hemma så länge det går – vilket man kan förstå. Tyvärr vill han inte ha några besök av oss så Rolle får istället ringa och prata med honom. Det är skit att bli gammal…..
  KRAM och hoppas TRISSEN vag vinst/ Susie

  • Då sparade du 150 kr. Vi vann inget i år.
   Trist besked. Stackars er väninna. Instämmer. Det finns ganska många anledningar att anse att det är inte så kul att bli gammal. Men alternativet är heller inte speciellt lockande. Som här blåser nu och vräker ner snö. Undra om vi vågar ge oss ut med bilen för vår årliga julaftonspromenad.
   Hoppas ni får en trevlig julhelg ändå. Ni har varandra. Jag tyckte det gick bra förra året också. Givetvis saknade vi våra döttrar. Men de hade det bra på sitt håll. En jobbade dessutom under helgen.
   Kram till er båda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s